Označiti penzionerje?

Začel/a garac, November 30, 2011, 08:22:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Starejše voznike

i morali oznaèiti z nalepko
1 (3.1%)
i morali oznaèiti z rotacijsko luèjo
2 (6.3%)
i morali oznaèiti
0 (0%)
i potrebno oznaèiti, so enakovredni udeleženci
8 (25%)
e vem, nimam mnenja
0 (0%)
i morali veèkrat preverjati, ali so sposobni vožnje
20 (62.5%)
i morali odstraniti iz prometa
1 (3.1%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 32

andraž

Moja mama ima 80 let, je zelo vitalna in jih kaže kakšnih 10 manj. Prejšnji teden je bila na pregledu za podaljšanje vozniške. Bil je zeloooo površen. Po poklicu je bila zdravnik in ve, kako bi moral takšen pregled potekati. Pri njej verjetno ne bo težav, saj se zaveda svojih sposobnosti in vozi samo ob lepem vremenu ter podnevi, pa še to cca. 300 (tristo) km na leto. Težava je pri tistih, ki mimogrede opravijo pregled in so precej bolj "mejni" za upravljanje vozil. V tem primeru so skrajno neodgovorni zdravniki, ki izdajo potrdilo, nekoliko manj starejši vozniki, ki se morda niti ne zavedajo natančno kako sposobni za vožnjo sploh so.

sušo

Citat od: garac;116564@sušo, dobro da nimaš rikverc lamp, drugače bi bil voznik za teboj najbrž močno paničen

Mogoče res. Sam glede na to da se kiks "zgodi" cirka enkrat na dekado ni razloga za poplavo paničnosti ...

Xandrej

Te teme me je kar strah...

Načeloma ima kar nekaj strank, ki me kličejo iz parkirišča če jim prinesem ven določene stvari ker nemorejo iz avtomobila... Potem pa se tak človek odpelje, da vam ne povem kakšno je to obračanje vozila, kurjenje sklopke pa še kaj. Ne vsi je pa večina... Jaz bi dal zakonsko pri 80 ali pa pri 75 letih odvzem vozniške pa fertik. Vozili bi se z taxiji, avtobusi ali pa še čem. Èe registriramo vozilo ga vzdržujemo pa kupujemo gume, kaka kazen na leto pade pa tankanje pa nega mislim, da se celo leto voziš okoli s taxijem ko tito...

garac

Mah hudič je to, nekateri so še zelo vitalni pri 80ih, nekateri še v mladosti niso za na cesto.
Danes je spet ena penzionerka karambol naredila, pri svojih 73 se je spravila čez prehod za pešce, tu jo je nekdo povozil in pobegnil. No a, vidite, sami problemi s "tastarimi" :)

@x, saj si videl onega strica, ko si saxo kupil pri njem
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

deuche

@bramar. Kar nekdo ne želi razumet pač ne razume. Brcate v temo in  zahtevate, da bi se cel svet vrtel okoli vas in to je zame egoizem.

Obtožujete me, da bi vam pripopal nalepko. Èe bi si prebral temo od začetka bi bilo jasno, DA SEM PROTI temu, ker bi pri tem šlo za degradacijo posameznika. Èe ta edini razlog zanemarimo in pogledamo to iz preprostega črnobelega vidika bi sicer bila nalepka pozitivna.
Tehnično gledano bi lahko bila iz reflektirajoče folije in nebi bile potrebne zelene in plave utripalke. Pa saj končno so ponoči ceste bolj ko ne prazne, razen koncov tedna, ko pa starejši niste na cesti.

Kar se tiče ocene mene je itak OK, in še vedno vstrajam pri črno beli varijanti in se mi na dosedanjih izkušnjah ta čisto dobro obnese in to čutim bolj kot prednost kot slabost. Enostavno se ukvarjam s krogom ljudi s katerim se hočem, ostale ignoriram (in oni mene) in je stvar super. Na tak način  imam pač bistveno manj ljudi okoli sebe vendar tudi bistveno manjšo možnost, da mi ga »prijatelji« uvalijo od zadaj.

Pri vas opažam en pojav, ki je soroden vsem invalidom, ki jih poznam. Da ste si zabili v glavo, da vas cel svet gleda zaradi invalidnosti z vrha.  Neprestano ispostavljate invalidnost in obtužujete ljudi, da vas gledajo tako in drugače, pa vas v resnici ljudje jemljejo enakovredno in so vam po potrebi pripravljeni pomagat, vi jih pa še kar obsojate na podlagi svojih frustracij.

Ravno tako je izpostavljanje invalidnosti v tej temi nevmesno. Ne vem kaj imajo veze roke vašega sošolca z problemi starostnika. Zaradi mene, če človeku manjkajo komplet roke in so mu  prilagodili avto, da šofira z nogami ni nobenega problema. Sicer so pa za to šolani ljudje, da o tem sodijo, kdo je zdravstveno sposoben kandidat za šoferja in kdo ne.
Starejši  vozniki sicer imajo ponavadi obe roki s petimi prsti na vsaki, vendar pa imajo zaradi starosti določene funkcije oslabljene in predstavljao problem, pa če to želite priznati ali pa ne.
Kolikor si lahko preberete iz ostalih postov  so tudi vsi pripravljeni tolerirat starejše voznike (morda bomo tudi mi v njihovi vlogi, če bo sreča), vendar do neke mere, ko so sicer njihove sposobnosti že nekoliko ohromljene ne pa tistih, ki so zaradi tega že nevarni sebi in drugim.
Kako je z zdravniškimi je pa tudi bilo pojasnjeno. Najbolje s strani andraža iz prve roke ocena zdravnice na delo zdravnikov.

O tistemu čakanju »mulca« sem pa  tudi napisal, da je lahko bilo  po vaše, lahko pa, da ste samo tako videl. Dopustil sem obe možnosti vendar sem preveč na cesti, da ne bi imel razloga za dvom. Pač vas ne poznam in ste se sam vrgel v koš starejših voznikov, kar pa pomeni vozniki od... do.

Pripomba na moje  nepoznavanje razmer na cesti v časih, ko ste prišli do izpita  je vmesna. Situacijo poznam zgolj iz slik in  pripovedovanj starejših kako  je izgledalo priti  do (praktično narediti) avta iz ostankov parih odsluženih itd. Sem pa  v petih minutah googla našel par podatkov, ki pa tudi niso ravno v  nasprotju  z mojimi trditvami. Že samo  Ljubljana, ki jo toliko omenjate je leta 1970, ko je zadnja možna letnica, ko ste  prišel do izpita imela  22 semaforjev, leta 2007 jih je imela 199. Se pravi, če govorimo v vaših odtenkih (in ne črnobelo) jih takrat ni bilo.  Še dobrih 10let nazaj je naše najstarejše mesto Ptuj premoglo samo en semafor.
Dalje avtomobilov je bilo leta 1970  samo šestina kolikor jih je bilo leta  2004 v Sloveniji. Sicer bi bilo zanimivo, če bi lahko kdo z izračunom pretočnosti cest naredil podatka praktično primerljiva, vendar po občutku mislim, da bi bil podatek v korist moji trditvi.

Naj končam še jaz:
6.10.; 79 letnik prehiteval kamijon in zbil kolesarja do smrti.
30.10.; 81 letna voznica v nasprotni smeri po avtocesti.
25.11.; spet 81 letna voznica po avtocesti v nasprotno stran.
30.11.; 65 letni levo pod kamijon- mrtev.
5.12.; 64 letni spregledal kamijon in  zapeljal pod, mrtev.

A je res potrebno tako neslavno končat, če vam je že uspelo do takih (nekaterim od navedenih)  lepih starosti priti??????

Viri in priponke: spletne strani MOP in Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o.

bramar

Za konec te nesmiselne debate, ker gre v smeri slabšalnega karakteriziranja, zgolj to:

Brcanje v temo je prav to, da zahtevam, da se svet vrti okoli mene. Sem preveč energije porabil, da bi se vrtel skupaj s svetom, kar mi je uspelo tudi s pomočjo drugih. Zato nikogar ne obsojam, ker ljudi preprosto potrebujem in mi je že zdavnaj zmanjkalo moči za vrtenje sveta okoli mene. Se strinjam, da si zapisal, da si proti označevanu, a si vendarle dodal: »Morda bi vam pa vseeno pasala nalepka na avto«, (tvoj citat). Zato sem tudi omenil, da ne vem, kaj si s takim zapisom hotel povedati.

O invalidnosti pa je res, da smo malce »zafrustrirani«, a ne brez razloga. Tega pa je čedalje manj. Ampak to je lastnost vseh invalidov, ki se že od nekdaj borijo za svoj prostor pod soncem. Omenjal sem jih zgolj zato, ker smo bili prva skupina ljudi določena za označevanje. Èe  bi šel ta trend naprej, bi moral danes imeti kar dve(2) nalepki!.

Tisto, da nas ljudje v resnici jemljejo enakopravno je vsekakor pozitivno in se veselim tega, seveda če je res? V večini najbrž je, a zaparkirani inval.prostori marsikdaj kažejo drugače.

Naštevanje nesreč nasproti mojemu, pa samo potrjuje nesmisel takega ali drugačnega etiketiranja.

Glede podatkov in statistik mi ni bilo treba iti na google, saj sem takratne semaforje doživljal v živo. Statistika pa je lahko dvomljiv pokazatelj, saj je znano da, »če si z eno nogo na peči, z drugo v hladilniku, ti je povprečno prijetno toplo ...«

Torej, čim več zdravja in čim poznejšo starost ti želim, enako vsem ...

garac

@bramar, najbž bi fasal še kakšno nalepko več, kot dve.
Jaz bi ti eno prilepil - Moj prijatelj!

Drugače pa veš kako je, gresta dva po cesti: En vozi citroen, drugi je pa normalen.   Že tisti dve puščici sta neke vrste nalepka, ki pove precej o vozniku.

Skoz bolj mi je žal, da sem tole odprl, pa bom zaklenil.
Pregovarjanje tipa Zoki vs Janez je nesmisleno.

Hvala za razumevanje
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/