Pomoč pri Xantiji

Začel/a Sith Stalker, September 23, 2011, 12:17:28 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dexterboy

Pokliči kakšen citroenov servis pa naj oni pogledajo. Obišči vsaj dva, ker ti zna kakšen malo "naložiti", da je potrebno že jutri menjati, da ne ostaneš na cesti... Jaz sem klical k Novaku na vič (LJ), ampak oni niso edini, ti si pa vidim blizu NEK-a....
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

pehorunkl

Citat od: vsx;111496Hm, ker bo moja Xantia ostala pri hiši vsaj še do pomladi, me zanima, kako dejansko izgleda oz. se preveri ta gumi nosilec.
Da ne bo potem panike sredi zime. Tega pa res še nisem v živo videl, niti ne vidim, kje in kako preveriti brez demontaže. Letnik in kilometrina sta prava, da sem potencialni kandidat za 'preboj'. Veliko se je pred časom o tem pisalo, vendar nikjer nisem našel, kako pregledati.
Je sploh možno pregledati brez demontaže, in če je, kako ?

LP

Mislim, da sam pregled ne pove toliko kot starost in kilometrina! Utrujenost materiala je težko napovedati zgolj vizualno, saj je material oslabljen "znotraj samega sebe", zunanjih vplivov na površino pa ni prisotnih.
Sam sem imel priložnost zamenjati star nosilec z lepšim novejšim s polovično kilometrino, ki pa je pravtako hitro odpovedal. Tako da se ne zanašaj na oceno kogarkoli :) Posebej je na udaru desna stran, zaradi roba cestišča.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

psihopat100posto

od zunaj se ponavadi nič ne vidi, evo meni je na levi strani ven pogledalo, pa za XM-a je bla kapa oroginal ca.450EUR!:)):
Tu si preberi kak pa kaj, če se ti to zgodi: http://www.citroenar.eu/showthread.php?t=4340
lp

Tiki

Kaj pa oni majster iz ZG tudi za Xantie obnavlja, ali samo za Xm?
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

Sith Stalker

Danes sem avto dvigoval pa spuščal da sem pregledal natančno kak je hidralka pa zvod sem z wd 40 našprical da gre ročka v kabini za dvig in spust bolj rahlo.Ampak ko sem ga spustil z najvišje na najnižjo potem pa nazaj na normalno sprednji del ni hotel se dvignit sem potem dal na srednjo visoko še vedno nič potem sem pa primo za blatnik pa zelo na rahlo malo zamajal avto in se je kr naenkrat dvignil ve keri v čem je problem.

GSclub

mojster iz Zagreba obnavlja za XM, Xantio, za C5 pa nisem prepričan, je za vprašat (se pa pri C5 dogaja isto...)

vsx

Citat od: dexterboy;111499Pokliči kakšen citroenov servis pa naj oni pogledajo. Obišči vsaj dva, ker ti zna kakšen malo "naložiti", da je potrebno že jutri menjati, da ne ostaneš na cesti... Jaz sem klical k Novaku na vič (LJ), ampak oni niso edini, ti si pa vidim blizu NEK-a....

Citro servisi me ravno ne videvajo. Po 16 letih Xantije sem že skoraj vse sam uredil, no te kape pa še nisem menjal.
In je ne bom.
Èe prebije, pač prebije.
Dve kapi sta namreč vredni skoraj toliko kot cel avto, tako, da ....

LP

GSclub

zanimivo razmišljanje - a zobatega jermena potem tudi ne menjuješ, ker bi to preseglo vrednost avta? ali pa gum?  kapo lahko rukne ven tudi pri veliki hitrosti, kolo takrat blokira ...
(obnovljene kape so po 100 eur kos)

pehorunkl

Citat od: Sith Stalker;111529vedno nič potem sem pa primo za blatnik pa zelo na rahlo malo zamajal avto in se je kr naenkrat dvignil ve keri v čem je problem.

IT'S ALIVE!!!
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

pehorunkl

Citat od: Sith Stalker;111529Danes sem avto dvigoval pa spuščal da sem pregledal natančno kak je hidralka pa zvod sem z wd 40 našprical da gre ročka v kabini za dvig in spust bolj rahlo.Ampak ko sem ga spustil z najvišje na najnižjo potem pa nazaj na normalno sprednji del ni hotel se dvignit sem potem dal na srednjo visoko še vedno nič potem sem pa primo za blatnik pa zelo na rahlo malo zamajal avto in se je kr naenkrat dvignil ve keri v čem je problem.

No, prejšnji post seveda ni samo hec....
ampak da postrežem z malo bolj resnim odgovorom.
Najbrž je vzvodovje še vedno malo "zarostano" ali pa korektor zapacan z usedlinami starega LHMa.
Pametno je podmazat z mastjo po tem, ko si zadevo posušil z wd40.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

vsx

Citat od: GSclub;111538zanimivo razmišljanje - a zobatega jermena potem tudi ne menjuješ, ker bi to preseglo vrednost avta? ali pa gum?  kapo lahko rukne ven tudi pri veliki hitrosti, kolo takrat blokira ...

Govora je o 13 let starem vozilu s 307.000 prevoženimi km, brez HA.
Ne menjam ničesar dragega več.
Dokler bo šla, bo šla.
Morda bo pa šla v prodajo še pred bridkim koncem, pa se bo kdo drug s tem ukvarjal.

Glede menjave vitalnih delov pa - avto je v brezhibnem stanju.
Preboj kape amortizerja, strgan zobati jermen, odpoved zavor, volana, počena guma, ... lahko se tudi kdo vame zabije ....

Èe mi je usojeno, pač tako bo.

Sicer pa, gume imajo 6mm profila in so stare 2 leti - ja, lahko katera poči pri več kot 100km/h.
Jermen je bil menjan pred 30000km in lahko kadarkoli odleti.
Zavore in volan so trenutno brezhibni. Poudarek na trenutno.

Naj po tvoje vse to (+ kape) preventivno menjam ?

Aja, prejšnja xantia (z HA) je šla od mene pri 15-tih letih s 348.000 prevoženimi kilometri.
Brez menjave kap !

LP

pehorunkl

Citat od: GSclub;111538zanimivo razmišljanje - a zobatega jermena potem tudi ne menjuješ, ker bi to preseglo vrednost avta? ali pa gum?  kapo lahko rukne ven tudi pri veliki hitrosti, kolo takrat blokira ...

tako, tako ..... znan nam je en BX, ki je šel z lastnikom po tej poti......
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

pehorunkl

Citat od: vsx;111547Èe mi je usojeno, pač tako bo.
LP

Zanimivo razmišljanje, jaz ponavadi tako razmišljam, če sem pogumen in na zadevo ne morem vplivati..... vse ostalo je pa gola neumnost. :Hammer3:
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

GSclub

očitno smo različni. sam sem po nekaj znanih primerih uničenih kap in fotkah na forumu pred slabima dvema letoma to zamenjal na obeh XMih, takrat starih 11 in 14 let. ob menjavah se je izkazalo, da so bile kape pri obeh še v koliko toliko dobrem stanju in menjave še niso bile zelo nujne. kljub temu se zdaj vozim z boljšim občutkom - dokler kape ne vzameš dol, ne veš, v kakšnem stanju je.
glede zobatega jermena in gum je bilo mišljeno takrat, ko so za zamenjat ...

vsx

Citat od: pehorunkl;111549Zanimivo razmišljanje, jaz ponavadi tako razmišljam, če sem pogumen in na zadevo ne morem vplivati..... vse ostalo je pa gola neumnost. :Hammer3:

Kar pomeni, da menjuješ vitalne dele starega avtomobila letno, mesečno, morda tedensko ?
Ali kako ti vplivaš na zadevo ?

No ja, ta, po tvoje 'gola neumnost' me že nekaj desetletij kar dobro služi.
Nekako ne trošim za to, da bi iz 'odsluženih' stvari delal 'nove'', se pa zavedam, da so pač 'odslužene' in se temu primerno obnašam.  Z zdravo mero razuma pri odločitvah, kdaj je prišel čas, ko ni vrnitve. Ko se vlaganja ustavijo, vzdržuje trenutno stanje, do razumne mere in odločitve o prenehanju uporabe zaradi nesmotrnosti.
Nekateri moramo gledati na življenje tudi skozi denar.

LP