C5 2.0 bencinar - poraba?

Začel/a mlubej, Marec 24, 2011, 01:17:37 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

superca13

Sedaj pa sem se nasmejal tem debatam :)
Meni je zelo žal ampak moj 2.0 bencin troši med 8 in 8,5L. Porabo spremljam redno od salona naprej, vozi, se petek in svetek, letom in zimom.
Po B.C. se vrti poraba med 7,9-8,3, dejanski peš izračuni pri tankanju (vendno poln rezervoar + prevožena razdalja od zadnjega polnjenje) kažejo odstopanja navzgor za 0,2 -0,3L/100km. Vsakih 9.999km je treba B.C resetirat, ker pač ne zna računat na višje cifre ;) Isto je pri C3 in verjetno tudi pri ostalih.
Ko sem še pred leti prodajal nove avte sem ugotovil, da marsikdo na tem svetu ne zna vozit avta(oziroma pač vozi po svoje) tako da bi imel nizko porabo in posledično ustvarja s svojo vožnjo obupno porabo goriva. Sem imel primer, ko nekdo ni spravil C3 1.4 75Km pod 9L/100 km :) Ko sem se peljal z njim, sem že po 1 km videl, kje tiči zajec...Sam sem imel krasno priliko biti udeležen na tečaju(pa ne varne vožnje) ampak na tečaju, kako kljub dinamični vožnji doseči nižjo porabo goriva. Priporočam vsem, ki vam avti od 1.4 do 2.0 žrejo več kot 10L :) :)

PS
Stari 3.0 V6 mi troši 11L :)

LP
sueprca13

gule

Moj kum ima xantio 2.0 16v, ki porabi okoli 9,5(skoraj 10 litrov)in kot je nekdo omenil gre za enak motor, le da je xantia lažja...no gre za to, da jaz proti temu motorju nimam nič...edino poraba je malce visoka, kar se zelo lepo reši ob namestitvi plinske naprave, oz. kupiti je treba avto, ki že ima plin je veliko ceneje. Ne vem kako kdo gleda na celo zadevo, ampak ob danasnjih cenah naft. derivatov, je edino pametno se na plin voziti...mene pride voznja cca.4-5 eur na 100km...

Tiki

@superca13: Superiorno si tole napisal! :BigThumbs:
Meni je stari stari dobri evasion 2.0 pil 9-11l/100km ob precej dinamični vožnji, Ob zmerni vožnji tudi 8, če je bila res težka noga pa tudi 12+ (XM 2.0 break podobno...) S tem da evasion ni ravno biser kar se zračnega upora tiče, XM ima pa tudi že ogromno kilometrov za sabo tako da vrjetno tudi porabi malo več kot je včasih... Plus to da je ta motor ki sem ga jaz imel v teh avtomobilih že zelo zastarel... Tako da jaz ne vidim razloga zakaj nebi C5 z ob neki "normalni vožnji" porabila pod 10l...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

superca13

Citat od: gule;96140Moj kum ima xantio 2.0 16v, ki porabi okoli 9,5(skoraj 10 litrov)in kot je nekdo omenil gre za enak motor, le da je xantia lažja...no gre za to, da jaz proti temu motorju nimam nič...edino poraba je malce visoka, kar se zelo lepo reši ob namestitvi plinske naprave, oz. kupiti je treba avto, ki že ima plin je veliko ceneje. Ne vem kako kdo gleda na celo zadevo, ampak ob danasnjih cenah naft. derivatov, je edino pametno se na plin voziti...mene pride voznja cca.4-5 eur na 100km...

Gule in ostali, ki ste mnenja, da ima xantia in C5 enbak motor:Xantia 2.0 16V in C5 2.0i 16V NIMATA enakega motorja!
Xantia: motor serije XU10, C5 pa serije EW10. EW10 serija je ima med drugim tudi drugačen hod in premer batov kot stara serija XU10, da ostalih komponent ne omenjam. Serija motorjev EW10 je razvita kot nadomestilo za XU10 in je bila uporabljena v C4, C5, 206, 307, 407.  Serija EW10D (HPI) v C5 in 406 je na isti osnovi.

S starim XU10 iz xantie nima EW10 v C5 kaj dosti skupnega, razen tega, da se imenuije 2.0i 16V :)

Toliko o tem.

LP
Superca13

vulkanizer

No bom še sam malo dodal. Imam C5 MKI 2.0 16V Exclusive -100kW  (118000 Km). Vozim ga že 5 leto. Kupljen pri nas, poreklo Italjansko. Porabo spremljam od prvega dne. Kupil sem ga tudi z razlogom, ker imam še en manjši avto ( žena) tega pa rabim za službo ter kakšno daljšo vožnjo... V glavnem vozim v službo ( 5 km, 12 semaforjev ) in nazaj. Poraba v mestu je zelo težko pod 10 litrov. Večinoma je poraba 10,8 l po računalniku, realno preračunana pa že blizu 12 l. V mestu je ta motor relativno zelo požrešen. Na avtocesti pa lahko kar normalno voziš s porabo 8,6 l /100 km.
Kljub tem sorazmerno visokim številkam vozim kar se da varčno in z malo težjo nogo je z lahkoto poraba krepko več kot 12 l. Ne verjamem, da ga kdo lahko vozi povprečno po mestu pod 9 litri in na avtocesti pod 8 l pa če še tako varčuje. Meni zaradi režima vožnje kljub vsemu odgovarja in sem z njim zadovoljen.

vulkanizer

Še nekaj, Superca13 bi prosil za kakšen nasvet, kako kljub dinamični vožnji doseči nižjo porabo goriva? To bo tako za mene kot še za marsikoga zelo uporabno. Sam sicer osebno mislim, da se kaj dosti več brez uničevanja motorja ne da iztisniti iz mojega C5 pa vseeno....
Hvala za nasvet, pa brez zamere..

gule

Vulkanizer svaka ti čast...pošten in realen odgovor...Superca, nisem niti mislil, da je motor identičen 100%, a je podoben in ima cca. 2000 cm3...16v...gre pa za to, da je avto težji...mislim c5 od xantije...v vsej zgodbi se je treba zavedati, da sama hidravlika porabi cca.1 l bencina, več kot. pa avto z enakim motorjem, ki je nima...(aludiram na ostale modele iz psa grupacije z tem motorjem...peugeot...)

superca13

Ko komu povem, da se ne zna z avtom vozit, je običajno užaljen, tako da se bom raje v jezik vgriznil. Pa ko komu povem, da nima pojma o avtih je ponavadi še bolj užaljen. Tako da se bom še enkrat v jezik vgriznil.
Torej, ta motor mora trošit vsaj 12Litrov, vse ostalo je utopično. No, najbolj realno porabo poznajo tisti, ki teh avtov nimajo. Ali pa tisti, ki iso imeli pred mnogimi leti najbolj podobne motorje: XM, xantia, DS20, CX20, Hy je recimo tudi podoben...
Jaz pa grem z mojim na servis, da ga popravijo, ker očitno je nekaj hin, da premalo troši ;)
Pa brez zamere :)

mlubej

Tak, zdaj pa sem že dizle začel gledat :D

Xandrej

Citat od: superca13;96227Torej, ta motor mora trošit vsaj 12Litrov, vse ostalo je utopično. No, najbolj realno porabo poznajo tisti, ki teh avtov nimajo. Ali pa tisti, ki iso imeli pred mnogimi leti najbolj podobne motorje: XM, xantia, DS20, CX20, Hy je recimo tudi podoben...
Jaz pa grem z mojim na servis, da ga popravijo, ker očitno je nekaj hin, da premalo troši ;)

:emot112::emot112: Ja tisti pa so najboljši (teoretiki)... Ker je razlika v porabi povprečno cela 2 litra na 100 kilometrov je to 100€ na leto... kje pa je razlika med vzdrževanju 10 let starega bencinarja ali pa 10 let starega HDi-ja kje pa je še nabavna cena ker ljudje bolj cenijo črnuhe kot pa bencinarje pa je tudi druga pesem...

Èe še kdaj sodelujem v temi o porabi: računalnik pojem!

GSclub

Citat od: superca13;96227Ko komu povem, da se ne zna z avtom vozit, je običajno užaljen, tako da se bom raje v jezik vgriznil. Pa ko komu povem, da nima pojma o avtih je ponavadi še bolj užaljen. Tako da se bom še enkrat v jezik vgriznil.
Torej, ta motor mora trošit vsaj 12Litrov, vse ostalo je utopično. No, najbolj realno porabo poznajo tisti, ki teh avtov nimajo. Ali pa tisti, ki iso imeli pred mnogimi leti najbolj podobne motorje: XM, xantia, DS20, CX20, Hy je recimo tudi podoben...

sem ob branju te teme šel iz firbca izračunat, koliko mi v zadnjih dveh letih povprečno pokuri XM turboCT. dobil sem 9,6 na sto, pa bi naj bil ta motor med požrešnejšimi, približno polovica je voženj v službo - tam na 13 kilometrih naredim 550 metrov višinske, se pravi kratke vožnje in klanec. zase menim, da imam občutek za vožnjo oz. avto, vozim zmerno, ne pa počasi, običajno v najvišji prestavi, v kateri se motor ne muči. žena vozi počasneje, pa ji isti avto na podobnih relacijah pokuri vsaj pol litra več, kot meni - pač nima toliko občutka, npr. vozi v tretji, kjer jaz v peti, pozabi menjat prestave, manj zavira z motorjem ...

Xandrej

Gs kaj lažeš? Tebi pije 15 litrov pa saj manj ne more... :Hammer3::Hammer3::Hammer3:

Idi na servis da hočeš večjo porabo!

he he brez zamere moral sem.

superca13

Citat od: Xandrej;96235Èe še kdaj sodelujem v tem o porabi računalnik pojem!

Bom sliknil dans b.c. in zalepil sem noter kot dokaz. Mislim, da je sedaj 8,5L ali 8,6L za zadnjih 6.000km, od tega 3/4 narejenih po mestu in na kratkih razdaljah, ko se avto ni niti pošteno segrel na delovno temp. Èe dodam še 2 ali 3 deci za lažnivi B.C....še nisem niti na 9L. Kje je nato šele 10, 11, 12 litrov??? Halo.

Potem pa tudi jaz pojem računalnik :)

lP

superca13

Citat od: GSclub;96237sem ob branju te teme šel iz firbca izračunat, koliko mi v zadnjih dveh letih povprečno pokuri XM turboCT. dobil sem 9,6 na sto, pa bi naj bil ta motor med požrešnejšimi, približno polovica je voženj v službo - tam na 13 kilometrih naredim 550 metrov višinske, se pravi kratke vožnje in klanec. zase menim, da imam občutek za vožnjo oz. avto, vozim zmerno, ne pa počasi, običajno v najvišji prestavi, v kateri se motor ne muči. žena vozi počasneje, pa ji isti avto na podobnih relacijah pokuri vsaj pol litra več, kot meni - pač nima toliko občutka, npr. vozi v tretji, kjer jaz v peti, pozabi menjat prestave, manj zavira z motorjem ...

Evo, vidiš da gre. V teoriji bi ti moral žret vsaj 12L :)
Tako kot praviš, moraš imet občutek za vožnjo. Mučenje motorja niti najmanj ni enako varčni vožnji. To marsikdo ne dojame ;)

superca13

Evo prvi dokaz iz obdobja, ko je bil še nov :)
Danes zvečer slikam še današnje stanje in zalepim.