HY "Buldog"

Začel/a Gorcha, Marec 23, 2011, 10:10:02 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

lomi

gorcha,šalji mi molim tvoj e-mail. imam nekih pitanja a ne u vezi Hy.

Puno pozdrava,

Vinko - lomi

Gorcha

gorchaspajk@yahoo.com

Kod nas udarila zima, pa se uglavnom ništa ne radi na HY-u. Pre toga se malo putovalo, tako da za 2015-tu ne mogu reæi da sam mnogo toga radio na njemu.

Tu sam i čekam(o) proleæe. Za sada jedna zimska slika :BigThumbs:

Gorcha

Da se malo skine paučina sa ove teme.

Od sredine proleæa radovi su nastavljeni. Zvršeni su bočni prozori (2+1), koji su uraðeni da se otvaraju. Šarke su po sistemu HY ili spačeka. Na isti način se i montiraju i demontiraju. Namerno nisam koristio gotove okvire ili od kampera, veæ su raðena po meri. Ostaje još da se urade brave i mehanizmi. To æe kasnije pre farbanja.

Gorcha

Tu su još neki sitni radovi, tipa:
-Zamenjena ručica za otvaranje zadnjih vrata.
-Namešten je još jedan amortizer zadnjih vrata, kako ne bi držao samo jedan.
-I isto tako nameštena je paralelno još jedna ručica za vrata (i ručica i amortizer su od HY-a).
-Na klizačačima amortizera napravljeno je još po jedno polje za drugi ugao otvaranja (sada ih ima ukupno tri).

Gorcha

Uraðen je premer za kamperski deo. Od ranijeg plana ima manja odstupanja, jer je promenjen frižider, što dalje diktira nove dimenzije i novi položaj kuhinje. Ostalo (za sada) po planu.
Napravljeni su otvori za grejno telo, kao i limarijski deo za frižider.
Ovo su osnove za dalji raspored kamperskog dela, gde spadaju:
-Bunker za stvari u kabinskom delu, iznad vozača i suvozača
-Toaletni prostor
-Kuhinja (sa osnovom frižidera i viseæim delom)
-Garderober (sa osnovom grejnog tela)
-Kreveti sa rasklapajuæim stolom
-Viseæi ormari u slobodnom prostoru iznad kreveta

Gorcha

Materijal za stvari u kamperskom delu je drvo i radi se tako da može kao deo da se montira. Kada se uradi komplet prostor, postavljaju se otvori i kanali za komplet instalaciju (struja, voda, plin, otpadna voda...), vade se sve stvari napolje i tek onda se farba samo unutrašnji deo limarije. Onda se sve vraæa nazad, postavlja komplet instalacija, finišira, tapacira...

Početak radova je od police u kabinskom delu i toaletnog dela, koji je iza vozačevog sedišta sve do veæ postavljenog frižidera, gde æe da se naslanja na kuhinju.

Za sada grubi radovi, bez finiširanja.

Gorcha

Sledeæe je kuhinjski prostor, koji æe biti celina za sebe, ali æe da se šrafi za toaletni zid, radi stabilnosti i takozvanog, zajedničkog zida.

Gorcha

Citat od: Gorcha;130008Zima i hladni dani su iskorišæeni za virtuelno sreðivanje Buldoga :breaking_pc:

Zaboravio sam da postavim izmenjen 3D plan za kamperski deo u odnosu na veæ postojeæi nacrt. Rekoh da su par stavki odigrale ulogu što se izmena tiče.

garac

odlično, ali pazi na težinu, daska po daska pa tako 800 kila
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gorcha

Sve to æe biti daleko lakše od njegove ukupne nosivosti. Koliko vidim, na kraju æu morati preko torzije da mu spustim visinu, kako bi bio u ravni i kako ne bi bio tvrd. Sve ovo što je do sada uraðeno, ja sam unosim. Znači, lako je.
Oplemenjena iverica ili medijapan je teži od ovog drveta. Po mojim proračunima, sve kada se ugradi neæe biti teže od 300 kg, a spreman na put sa tovarom max 500 kg. A njegova nosivost je 1600 kg, bar tako piše.

Gorcha

Radovi i dalje u kamperskom delu.

Garderober sa osnovom grejnog tela.
Grejno telo diktira širinu garderobera. A sve to treba da bude u liniji sa kuhinjom, kako bi se uklopio krevet sa rasklapajuæim stolom. Kroz garderober treba da proðe izduv radijatora, tako da su napravljeni otvori za fleksibilno crevo.

sušo

Gorča super ti ide ali (uvek je nekakav ali) sa ovim visokim stjenama usitnit češ več i onako mali bivači prostor. OK ona stjena na wc-u nekako mora biti do stropa ali ostale su suvišne. Kot kuhinje treba ti taman toliko da se razdvaja od ostalog prostora a i neki poveči lonac neče stati. OK i ormar mora bit zatvoren inače gubiš stvari na zavojima he he.
Samo je to moje mnenje znaš. Neču pametovat jer ako si stigao do te tačke i sve dosad je totalno ludilo kako si ga napravio stiči češ i do kraja sa ili bez naših opazki. Svaka čast Gorča.

Gorcha

Ovo su samo grubi radovi na drvetu. Tek predstoji finalna obrada, lakiranje, tapaciranje, jer na mnogim mestima (na žaslost) neæe se videti drvo jer æe biti tapacir.
Što se tiče otvora, naravno da se svuda rade vrata. Vrata na garderoberu, kupatilu, viseæem ormaru, kao i poklopac iznad kabine, kao ostava. I to razmišljam da bude u boji auta, tako da æe i materijal da bude drugi, koji se lakše priprema za farbanje.
Slobodog prostora, za divno čudo, ima. I ja sam mislio da æe biti teskobe. Sve se poklapa sa nacrtom u 3D, ali ništa dok se ne isproba na licu mesta. Bez brige, na slikama izgleda skučeno, ali mesta ima.
Prvi nacrt za kuhinju je bio još manji. Zbog izmene, koji diktira frižider i kuhinja je za malo poveæana. Mada, kuhinja æe se koristiti samo kada je loše vreme, kiša-vetar. Za spremanje sa veæim sudovima funkcioniše baz problema, isprobano :BigThumbs: . Samo je potrbna ventilacija da se uradi, što je i u planu.

S obzirom da je ovo najmanja varijanta HY-a, dobro da je sve ovo stalo.

Inače, ovaj HY je zamišljen optimalno za 3 osobe (2+1),  ali biæe jedna varijanta sa zadnjim delom, gde se dobija nekih 60-ak cm prostora, tako da æe tada moæi 4 osobe (3+1) da spavaju u njemu.

Gorcha

Klupe za sedelje, gde se u kombinaciji sa stolom dobija ležaj za dve osobe. Izmeðu je podignuti (dupli) pod, kao dodatni bunker za stvari.

Gorcha

Iznad klupa, na plafonu, postavljen je viseæi ormar.

Za sve do sada treba finalna obrada drveta, lakiranje, negde tapaciranje ili oblaganje.
Vrata garderobera, ormariæa i kupatila se rade od drugog materijala. Trebala bi da budu u boji auta.