Nove gume ...

Začel/a mezy, Januar 12, 2011, 12:15:40 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

rsm23

Hja...saj si si nekako že sam odgovoril. Ampak ja, če onega drugega res delaš originalnega, potem bi jaz za tistega nabavil michelinke. Prvič zato ker bodo verjetno dlje zdržale (ok kvaliteta vsem stvarem sicer dandanes pada...) drugič pa zato, da bo pač originalen avto res čimbolj originalen.

Za daily-driverja bi pa pač vzel Nankang. Vseeno je nekako za več kilometrov na leto in za avto, ki je dnevno na cesti (skoraj) vsaka *nova* guma, boljša kot nekaj let stara...pa če tudi je tista nekaj let stara praktično nova(nerabljena). Guma se pač stara. Vsaj moje mišljenje je takšno...

andraž

Jaz sem kupil za DS-ko originalne Michelin. Spredaj 180 15, zadaj 165 15 XAS. Niso bile poceni, bodo pa ob dobrem vzdrževanju za dolgo. Nikakor mi ni žal. Avto izgleda kot mora in pelje optimalno. Poznam DS, ki ima montirane Vredestein classic, ki so bistveno cenejše, vendar sta vožnja in izgled za pozabo...

Čojko

Ja, saj to je to. Èe bi bile Nannkang vsaj 60 EUR/kos, ali pa da sploh ne bi obstajale, ne bi niti razmišljal, da ne vzamem Michelink. Potem pa si za dva GS-a lahko na 312 EUR za nove gume Nankang, ki sploh niso slabe, ali pa na 800 EUR za skoraj 5 let stare nove Michelinke, ali celo na 1080 EUR za sveže nove Michelinke, ter en kup raznih kombinacij (tudi s starimi obstoječimi). In to za zelo dober avto s tržno vrednostjo okoli 1500 EUR,....ah

mickolino27

Mislim da sem to ze enkrat napisal, pa vseeno.

Gume Nankang CX 668 z indeksom teze 77T odsvetujem, sem nabavil dve novi, mislim da leta 2010 ali celo 2011 in se nikakor niso obnesle.

Ker sta bile v tistem trenutku pri MOR München dobavljivi le dve michelinki XZX in sem GA-ja cimprej hotel imeti na cesti sem za zadaj kupil dve gumi Nankang.

Pri polno obtezenem avtu oz. ze ce smo se stirje peljali z praznim "kuferamom" je avto na avtocesti pri menjavi pasov zanasalo kot npr. avto s klasicnim vzmetenjem, ki ima fedre hin. Zelo neprijeten obcutek.

Gume sem po mogoce prevozenih 500 km vrgel dol in nabavil se dve michelinki.....

Ce vztrajas oz. razmisljas o Nankang ti z veseljem poceni prodam moji dve, lahko tocno pogledam kateri DOT so in jih poslikam.

Ne vem pa kaksne izkusnje ima kdo z Toyo 310 in Firestone F560, mogoce so te kaj boljse, po ceni so sigurno ugodne.

Na prejsnjem GA-ju sem imel Vredesten Classic za poleti in Vredestein Snow+ za pozimi in z obema sem bil zelo zadovoljen, se ne strinjam s tem kar je nekdo zgoraj napisal da je voznja dosti slabsa, problem je pac ker jih dobis samo v dimenziji 155/80/15 in ne v 145/80/, ki je original za GS.

LP - Mitja

andraž

Na DS se čuti razlika med XAS in Vredestein Classic. Ni razlike v vzmetenju, ker imata oba zelo nove hidro krogle in vse deluje kot mora. XAS se obnaša kot balon, ki vseeno super drži smer in je hkrati zelo udobna, Vredestein pa se čuti, da ima bistveno trše robove in na trenutke povleče v žlebu na cesti ali trdo reagira.

JureA

Citat od: mickolino27;181540Ne vem pa kaksne izkusnje ima kdo z Toyo 310 in Firestone F560, mogoce so te kaj boljse, po ceni so sigurno ugodne.

Na GS 1.3 Super in na Pallasu sem preskusil Toyo gume in se mi zdijo OK.
Sicer ne vem, koliko je moje mnenje merodajno - s Toyo gumami sem bil zadovoljen tudi na Diani, medtem ko so jih nekateri spačkarji kritizirali.

dami

Meni so Toyo OK, ampak jih je treba voziti, ker dokaj hitro spokajo.

casper

ali ve kdo kaj o landsail gumah?
gledal sem ene in so imele oznako B/B kar je ned povprecjem
ali je sploh za verjeti tem oznakam ker jih verjetno sami proizvajalci nalimajo?

gule

Kaj je z gumami? Verjetno bo Nankang, je to najbolj logična izbira in čisto ok guma!

mickolino27

Citat od: JureA;181575Na GS 1.3 Super in na Pallasu sem preskusil Toyo gume in se mi zdijo OK.
Sicer ne vem, koliko je moje mnenje merodajno - s Toyo gumami sem bil zadovoljen tudi na Diani, medtem ko so jih nekateri spačkarji kritizirali.

Jure zanima me kako so se obnesle Toyo v dezju oz. na mokri cesti, so bile OK ali niso prepricljive za voznje po dezju? :)

Hvala in lp

Mitja

JureA

Z Diano sem se s Toyo gumami 135-15 veliko vozil tudi po mokrem in nimam pripomb.
Pred leti sem bil z Diano na Irskem, dežja ni bilo malo in dalo se je prav fino voziti.

Na GS-u pa imam Toyo gume (155-15) od leta 2012 in po dežju se praviloma ne vozim.
Èe je slabo vreme, grem z drugim avtom.
Seveda me je pa tu in tam dobil dež (enkrat v Avstriji tam okoli Hallstatta, pa med vračanjem s Citromobila in pa lani na poti z GS izleta) in gume so se dobro obnesle.

Čojko

Nabavil nove Michelinke starejšega DOT in za sprobat kako držijo sem najprej preizkusil stare.
Na delu, kjer sem pred cca. 10 leti meril zavorne poti Xsare sem šel zmerit zavorno pot v suhem z 20+ straimi Michelinkami. Iz 100 po števcu (laže najmanj 10 kmh) sem zabremzal do zaustavitve in izmeril 3,7 sekunde, ker pomeni 51 metrov zavorne poti. Me je prav pozitivno imresioniralo.

Za primerjavo: dve leti stara Xsara (dobri amortizerji) z gumami Pilot Primacy je imela takrat v podobnih razmerah zavorno pot 45 metrov.

Xandrej

Veš kaj je 6 metrov to je ena dolžina C6 pri mečkanju!

Xandrej

Končajmo mit o staranju pnevmatik

Izdelek, poln tehnoloških inovacij. Preprost na zunaj, a s kompleksnimi sestavnimi deli. Izdelek, ki mora kljubovati ekstremnim silam vsakič, ko vas varno popelje na pot. Izdelek, ki zahteva nekaj pozornosti, da ohrani svojo učinkovitost. Izdelek, ki ima - tako kot vsak drug - svojo življenjsko dobo, za katero želimo, da je čim daljša. Pri pnevmatiki ni nič prepuščeno naključju. Njena življenjska doba je tako rezultat več dejavnikov - poleg privzetih lastnosti nanjo vplivajo tudi pogoji rabe, hitrost, tovor in vremenske razmere. Enako velja za pritisk v pnevmatikah in skladiščenje pri trgovcih med sezonami. Èe povzamemo: uporaba in vzdrževanje sta dejavnika, ki imata na staranje pnevmatik največji vpliv.

Kaj torej pomeni DOT, te nenavadne tri črke? DOT je kratica ameriškega ministrstva za promet, ki to oznako zahteva na vsaki (v ZDA trženi) pnevmatiki z namenom lažjega nadzora nad kakovostjo izdelkov s pomočjo identifikacijskih kod, ki označujejo točen datum proizvodnje. Te tri črke oz. številke, ki jih spremljajo, pa so vseeno ustvarile napačne predpostavke glede staranja pnevmatik, saj datum proizvodnje ne sporoča tudi dejanske starosti pnevmatik.

Èe je pnevmatika pravilno shranjena v skladišču, brez izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi ali ogljikovodikom (npr. nafti, plinom, kurilnemu olju, parafinu ipd.), je stara toliko, kolikor časa je minilo od njene namestitve na vozilo - četudi je prej v skladišču na lastnika čakala eno leto. To pomeni, da ne gre enačiti rabe in skladiščenja pnevmatik, saj skladiščenje ne vpliva na njihovo kakovost.

Skupina Michelin uporablja stroge standarde in postopke za proizvodnjo in skladiščenje pnevmatik (direktive ETRTO3) ter s tem zagotavlja, da izdelki ohranjajo svojo kakovost in življenjsko dobo ne glede na datum proizvodnje.

Koliko časa mora torej preteči, preden moramo zamenjati pnevmatike?

Michelin priporoča deset let, četudi vaše pnevmatike še niso dosegle meje obrabe. Po petih letih je dobro pnevmatike še redneje pregledovati in enkrat na mesec poskrbeti za optimalen pritisk v njih.

Pnevmatike so resda videti kot preprost del vašega vozila – a so veliko več kot to. Poskrbite zanje.

http://www.michelin.si/potniske-pnevmatike/koristni-nasveti/vodnik-za-vzdrzevanje/koncajmo-mit-o-staranju-pnevmatik

Čojko

Michelin XZX 145/15 DOT 4909 vozim sedaj že 3 mesece, suho, mokro, makedam,... gume so odlične v vseh razmerah!