Homologacija in/ali certifikat

Začel/a LuCit, Avgust 16, 2010, 10:12:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

deuche

En "ponekod" sem uspel najti. Copy-Paste izseka maila, ki je vezan na temo. Od danes zjutraj od sodelovca, ki je belgijski državljan:

Olditimer je vozilo koje se više ne proizvodi i starije je od 25 godina

Posebne Kondicije

- Za ovu vrstu vozila ne plače se cestarine, ne podliježu tehničkom pregledu i
         plaæaju sniženu tarifu osiguranja za oldtimere.

- Oldtimers dobivaju posebnu tablicu koja počinje sa slovom O.

- Oldtimeri se mogu koristiti samo danju i to u krugu od 25km prebivališta.
         Mogu se koristiti i više od toga ako vlasnik vozila ide na neku manifestaciju
         koja je odobrena od vlasti.

- Osiguranje se obično veže na postojeæe osiguranje.

Ima još pun kurac novih stvari koje su uveli u zadnjih par godina.

Oldtimer možeš registrirati i kao normalno vozilo, samo onda ideš na tehnički
pregled svake godine, moraš plaæati davke, osiguranje možeš imati preko drugog
auta, ali tada možeš voziti samo jedno auto u istom vremenu.
U ovom slučaju možeš auto koristiti i za komercijalne svrhe( iznajmljivanje za
svadbe, reklame, slične stvari). U ovom slučaju dobiješ normalnu tablicu za auto
(jer si platio cestarinu).

Očitno omejitve so, vendar za normalno ceno normalno voziš. Tisto zavarovanje preko drugega avtomobila, pa je kot v Avstriji, da ti eno zavarovanje (najdražje) pokrije vse avtomobile, ki jih imaš, le da je lahko na cesti samo en avto na enkrat.

dvorjan

Citat od: deuche;89401Očitno omejitve so, vendar za normalno ceno normalno voziš. Tisto zavarovanje preko drugega avtomobila, pa je kot v Avstriji, da ti eno zavarovanje (najdražje) pokrije vse avtomobile, ki jih imaš, le da je lahko na cesti samo en avto na enkrat.

Ja, ta del bi jaz se najraje videl implementiran - pac oni menjajo tablice z avta na avto ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

dani77si

Citat od: deuche;89401Očitno omejitve so, vendar za normalno ceno normalno voziš. Tisto zavarovanje preko drugega avtomobila, pa je kot v Avstriji, da ti eno zavarovanje (najdražje) pokrije vse avtomobile, ki jih imaš, le da je lahko na cesti samo en avto na enkrat.

tale zadeva bi men super pasala..sam pr nas tega ne bo..ker bi bil tak kaos da bi se jokal..

janez

Mislim da imajo Francozi nekaj sličnega okol dovoljen vožnje avtov, ki so kao veterani. Nakaj kot samo v tem in tem deparmaju - območju, občini,...

Jaz se čist strinjam, zlorab je ogromno še posebej s temi našimi množičnimi avti (2cv-dijana) da ne govorim o hroščih oin golfih . Itak raja špara na vseh možnih koncih, razumem na rezervnih delih, malo manj razumem na klepariji (bolj jim je pri srcu flikarija- češ, saj se ne vidi) ... ma če si tolk frajer da si lahko privoščiš veterana , če se hočeš vozit plačaj ko mi vsi ostali. Vozijo se vsak dan po cesti, pol pa pride do nesreče pa hočejo imet bajne gnarje ... kao , sej je veteran.

Kolkr sem zastopil celo sceno okoli popustov na starodobnike... popusti bi naj bili zato, ker se takšni avti ne vozijo v vsakodnevnem prometu in je manj možnosti da pride do nesreče - odškodninskega zahtevka. Al se motim... ?

deuche

Citat od: janez;89405Kolkr sem zastopil celo sceno okoli popustov na starodobnike... popusti bi naj bili zato, ker se takšni avti ne vozijo v vsakodnevnem prometu in je manj možnosti da pride do nesreče - odškodninskega zahtevka. Al se motim... ?

To se je že meni iz Predsednikove izjave zdelo čudno kako si on to zamišlja. Saj danes noben nič ne podarja. Èe je nekaj cenejše je z razlogom. Tala zgoraj je definitivno eden glavnih. Samo ali bomo lahko izbirali kod Belgjici in kljub vpisu starodobnika v prometni lahko plačali polno porcijo????

garac

tule se je vojko malce nerodno izrazil

Èe bodo posebne tablice, pomeni, da nas bodo tudi posebno obravnavali na cestah in tega se bojimo. Vozniki starih citroenov se precej razlikujemo od ostalih starodobnikov, saj avte rabimo vsak dan," je zaskrbljen Vojko Jazbec, predsednik koprskega citroen kluba. Zadnja leta so imeli lastniki starodobnikov popust pri plačilu zavarovanj in cestne takse.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

garac

če bi bila vmes besedica NE bi bilo čisto okej, verjamem, da se je Amipick le nerodno izrazil
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Lovro

Èe bo prišlo do sprememb, je tista Deuchova "belgijska" varianta za lastnike avtov še najbolj OK.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

Citat od: garac;89411če bi bila vmes besedica NE bi bilo čisto okej, verjamem, da se je Amipick le nerodno izrazil

Garač, naš g.Predsednik je čisto v redu možakar vendar je tle vsekal v temo. Èe v stavek dodaš NE le ta izgubi na pomenu, ker potem se lastniki citroenov ne razlikujemo več od ostalih lastnikov starodobnikov, recimo Topolinotov, ki jih je v Slo poln k, vendar jih na cesti ne vidiš, razen na organiziranih zadevah.

Bi bilo zanimivo slišat direktno Vojkota kaj je mislil in kako si stvar razlaga, vendar ni o njem ne duha ne sluha.

garac

@deuche, saj lih to ti pravim, ker je Vojko zelo fajn desc, kar imam osebno izkušenj z njim so samo pozitivne. In me zanima al je njemu malo "spodrsnilo", ali so novinarji vzeli iz konteksta. Bo že sam povedal, če ne prej, ko se srečamo, se pravi najbrž u3 ob 15h v LJ.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

gregor

Zaenkrat nekatere zavarovalnice (za Triglav vem da NE) še priznajo 90% popust na osnovi certifikata.
Tisti ki starodobnike zlorabljate/zlorabljajo, torej ne delajte homologacije, in imeli boste navadne tablice, plačali celotno cestnino in država vam nima kaj.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

garac

Tako je včasih tud bilo. Za mehari sem plačal 10% zavarovanja in celo cestino, če bo še naprej tako ni panike. Grega pri trigalvu sem imel tako.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

gregor

Včasih je bilo tudi pri triglavu tako, od uvedbe starodobnik homologacije pa triglav upošteva samo to. Tako moj agent pravi.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

amipick

Vsi me kličete,jaz pa sploh ne vem za to temo!
Kar se zavarovalnic tiče,sem jaz osebno klical na vse zavarovalnice,in so mi skoraj vsi,razen Adriaticslovenica,in tilie povedali,da dajo popust samo na podlagi homologacije,nič več z certifikatom.Adriatik in tilia dajo tudi(za zdaj) popust z certifikatom,če imaš pri njih še kaj zavarovanega!

Kar se članka tiče-nisem vedu,da bom slaven-novinarka je vzela par stavkov in jih sestavla,ma sem skoraj tako tudi povedal.
Ko sem jaz šel z amijem delat homologacijo,sem vprašal g.Zajec,če to vodi v kake omejitve in mi je zagotovil da NE.Je omenil pa da bi bilo dobro imet še en avto za vsak slučaj!
Govoril sem o "nevarnosti" tablic pa mi ni noben verjel,in sedaj jih imamo tu!To sem govoril,ker mi je nekdo reku,da imajo starodobniki v nemčiji extra tablice.In ker naši politiki sledijo večinoma nemčiji...Iz tega sledi tudi strah pred možnimi drugimi omejitvami,kot so letni čas v katerem se lahko voziš in št. prevoženih kilometrov na leto.To je čisto moj strah,nočem delat panike!
Omejitev,kdaj se lahko vozijo imajo ponekod v ITALIJI.Mi je na enem srečanju potožil en italjan,da je lahko prišu na srečanje po čisti sreči,saj jim doma ne dovolijo dosti se vozit z starimi avti.
Iz tega famozen stavek,"Mi se razlikujemo od ostalih starodobnikov,mi rabimo avte vsak dan."Želel sem povedat,da starodobniški klubi v sloveniji bodo veseli,če bojo dobili extra tablice,saj bojo s tem njihova vozila še bolj ekskluzivna!
Oni jih peljejo na sprehod par krat na leto,in še to večinoma ne grejo ven iz domovine.
Mi jih pa vozimo vsak dan,eni celo leto,večina pa od aprila do oktobra.Hodimo na svetovna srečanja,kjer v par tednih naredimo 5 ali več tisoč km.Èe omeniš starodobnikom koliko km narediš v tem času te samo debelo pogledajo!Zdaj pa če bomo imeli extra tablice in bo npr. omejitev na čas od maja do septembra,mi pa bomo imeli srečanje v aprilu ali v oktobru,kako bo zgledalo,ko te bo policaj vidu že na daleč -zaradi tablice- in ti rekel,da se zdaj ne smeš vozit???Èe bo omejitev kilometrov-kako bomo šli na svetovna srečanja,z avtom na prikolici???
Bomo začeli hodit na srečanja z kamperji in avti na prikolicah?Bomo postali starodobniki??
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Zeko124

Ok, rekli boste, da je to smešna Cifra, glede na to, kolk sem dal za avto, pa servise pa to... Samo meni kot dijaku s skromno štipendijo in nekaj prihodka od poletnega dela pač ni vseeno za par 100 €... Konec koncev lahko za ta denar naredim že en zelo lep izlet z njem, kajne?

Upam, da bomo kmalu izvedeli finese zakona... Torej, kolikor sem razumel Vojka sedaj niti ni (velike) razlike med vozili ki so homologirana kod starodobniki in vozili ki imajo le certifikat starodobnika (?)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si