Homologacija in/ali certifikat

Začel/a LuCit, Avgust 16, 2010, 10:12:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

Moj spacek je se mlad, saj nima 25 let. Cez dve leti bodo pa itak spremenili vse skupaj. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

dani77si

vse v redu. jest pošljem sliko svojega podrtega starodobnika ki sem jo našel na netu ali pa sem slikal avto prijatelja ki ima isto ali podobno barvo, se usedem za računalnik in v 20 minutah imam sliko svoje podrtije v odličnem stanju. sliko pošljem na svamz, kjer prek slike podajo oceno o avtu.
in naj kdo reče da se gre zaradi certifikata in ne zaradi klinčevih evrov!!!

andraž

Tukaj sta dva pola; prvi je tvoj-lastnikov, ki dobi 80% popusta na zavarovanje, drugi pa SVAMZ, ki od vsake podrtije lepo kasira na leto (koliko že?) menda 40 Eur. Tebi se splača, njim pa sploh. Certifikat je nekje vmes.

amipick

40 eur z popustom,drugače pa za avtodome in predelave 100 eur na leto!Se bolj splača ga normalno registrirat.Dokler nam dajo na izbiro,ali želimo v prometnem dovoljenju opis "starodobnik" ali ne je vse v redu.Ker tako enostavno ga NE homologiraš in se brezskrbno voziš celo leto.Opis "starodobnik" pa bo lahko nekoč pomenilo,da se bomo lahko vozili samo ko bodo oni to dovolili.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

janez

http://www.primorske.si/Kronika/Zakon-o-motornih-vozilih--novosti-za-lastnike-star.aspx

Ja, pa se je začelo... Res je , spačkarji se vozimo večinoma vsaki dan. Nekateri kot moja malenkost tudi v vsakem vremenu in celo leto, ostali od  marca do oktobra v povprečju. Lep cajt se je to pripravljalo na tak en čist tih način. Najprej tile popusti na "oldtimerja", potem pa še popust na cestnino, pa homologiranje in vpis v prometno da je starodobnik... Kot ostali s starimi avti so tudi spačkarji navalili "ko mutavi" na to opcijo šparanja. Zdaj se bodo pa jokali...

Jaz osebno nisem nikoli not padu v to sceno šparanja. Imamo pri hiši dva avta normalno registrirana (dijana in ami), moj ima 55 % bonifikacij , ami pa polno registracijo. Èe realno vzamem kolko plačamo na leto za dva avta... malo manj kot za servis enega novega. Servisiranje obeh me stane na leto okoli 200 eurov, če se seveda kaj večjega ne polomi. Mehanika pa imam domačega, zaprtega v garaži  :)

V bistvu so spački v družinah kot drugi avto in luksuz. Po eni strani je smešno tarnjanje spačkarjev kako je draga registracija zanj in da morajo to opcijo iskoriščat in šparat... vsi stroški skupaj za registrirat spačka na polno znesejo največ 450 eur...

450 eur... pa če pomisliš kakšne vse neumnosti ljudje nakupijo v enem letu... glatko presežejo to cifro. Kar se mene tiče, dam državi okol tega zakona čist prav. Èe šparaš se pač ne boš vozil.

Kar se mene in mojega voznega parka me ta zakon ne bo prizadel.

janez

Zanimivo bi bilo ,če bi Vojko kaj več napisal... ker je pač omenjen v članku. Vojko?

borson

Tale janez pa kr neki blebeče. Ni v klubu, ni u zvezi verjetn če nima popustov, modruje pa kot velik. pojma nima o tem.

janez

dyfan

Citat od: borson;89212Tale janez pa kr neki blebeče. Ni v klubu, ni u zvezi verjetn če nima popustov, modruje pa kot velik. pojma nima o tem.
A s tem misliš povedati, da imaš ti več pojma?
Dokler ne dokažeš, ti ne bo nihče verjel.

Glede tega novega zakona tudi mene zanima kaj konkretnega (ne govorice).
Èe ima kdo kak link ali copy/paste originala, prosim če nam ga tu posreduje.

LP
Lep pozdrav!

janez

Dyfan, pusti to... človk ima nekaj proti meni ...je imel že zadnjič velik za povedat... Dva posta pa oba napad na mene... zelo verodostojno.

Kje je Vojko, on je omenjen v članku, ki sem ga linkal...

VOJKO!!!

vinotoc

Ojla,
včeraj sem malo preletel Zakon o motornih vozilih (ZVM) 106 Uradni list RS, št. 106/2010 z dne 27. 12. 2010
36. člen govori o registrskih tablicah. Res se predvideva, da bodo naši starodobniki imeli posebno tablico: ..."Registrska tablica vsebuje razpoznavni znak Republike Slovenije (evropski znak), registracijsko območje oziroma oznako starodobnega vozila ter prostor, predviden za grb in registrsko oznako, ki jo sestavljajo kombinacija črk in številk ali kombinacija črk. "
prehodno obdobje 83. člen, 2. odstavek: "Do 31. decembra 2013 se status starodobnika lahko podeli vozilu, starejšemu od 25 let, če izpolnjuje vse druge predpisane pogoje"
Kaj več pa ne piše.
O tem kar se govori, omejitve vožnje itd. pa verjetno vesta naši veteranski zvezi ali pa bo kaj več v predpisih ministra.
Èakajmo pa da vidimo!
LP vinotoc
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

dani77si

samo po prehodnem obdobju se bojo vsem vozilom mlajšim od 30 let brisale tiste oznake starodobnik ali ne?
ker nekaj podobnega je bilo z izpiti za motor nekaj časa nazaj..

deuche

"Èe bodo posebne tablice, pomeni, da nas bodo tudi posebno obravnavali na cestah in tega se bojimo. Vozniki starih citroenov se precej razlikujemo od ostalih starodobnikov, saj avte rabimo vsak dan,"

To ne razumem kaj naš predsednik s tem misli. Imel bi vse z bajnim popustom in uporabljal kot normalen avto, ki nima nobenega popusta. To je citroenarji gor ali dol nepošteno. Pa avte brez oldi popusta registrirat kot pravi, da dela Keža, ki za vsak dan nima "normalnega" avta in je stvar pošteno rešena. Na tak način vsakodnevne (pa čeprav samo poletne) uporabe, pa tudi če gre lahko za najlepši A model v SLO je to izigravanje privilegija kot vsak podrt golf, ki je dobil začasni certifikat in se vozi vsak dan kot oldi. V končni fazi so včasih zahtevali še en normalno zavarovan avto na isto ime, ki naj bi služil vsakodnevni uporabi, vendar to na balkanu ne pali.

"Glede na to smo predvidevali, da bodo v kratkem nekaj zahtevali od nas. Domnevamo, da bomo omejeni, kdaj se bomo lahko vozili in kdaj ne, kot že imajo ponekod v tujini. Èe malo plačamo, se bomo očitno manj vozili,"

Kar je načeloma pošteno (malo plačat-malo vozit), čeprav osebno mislim, da do tega ne bo prišlo, ker je to že z osnovnimi načeli demokracije skregano in ne vem kako me bo nekdo prisilil, da se vozim v soboto, če pa imam jaz čas v petek, v soboto sem pa že lahko na drugem koncu evrope ali pa sveta.
Zanima me pa katere države so to "ponekod v tujini", ker še od nikogar nisem slišal dejansko ime države, samo ta famozni ponekod?

deuche

Citat od: dani77si;89354samo po prehodnem obdobju se bojo vsem vozilom mlajšim od 30 let brisale tiste oznake starodobnik ali ne?

Vse je možno v naši domovini, čeprav mislim, da je tistemu, ki je podeljeno to podeljeno. Bilo bi isto, kot, da po prehodnem obdobju upokojenca, upokojenega po starem zakonu nazaj spremeniš v aktivnega in ga pošlješ delat, da doseže pogoje po novem zakonu.

Sicer mi pa ni jasno zakaj na 30 let, če sem pa par mesecev nazaj čital, da se FIVA prizadeva, da bi mejo spustili na 20 let, ker drugače v današnji potrošniški družbi ne bo noben avto obstajal do oldtimerja.

andraž

Èe plačaš manj, je nekje logično pričakovati, da se zaradi tega moraš oziroma se pričakuje, da se tudi manj vozitš... Ne pride mi pa na misel, kako bi se to omejilo in predvsem kontroliralo. Nekdo je razlagal, da bomo z starodbniki lahko na cesti samo ob potovanju na kakšno srečanje starodobnikov. Ta ideja se mi zdi dokaj skregana s pametjo.