Homologacija in/ali certifikat

Začel/a LuCit, Avgust 16, 2010, 10:12:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

LuCit

Problem ki se mi pojavlja je sledeč.
Za svojega "novega" starodobnika sem si izbral Citroena GS.

Danes sem opravljal tehnični pregled, za homologacijo sem pa zamudil. Ko sem spraševal o homologaciji mi je uslužbenka na okencu povedala da moram za homologacijo imeti certifikat starodobnika, veljavno člansko izkaznico kluba in mnenje SVS ali SVAMZ, da je vozilo starodobnik. To me je nekoliko zbegalo, ker sem pred tremi meseci kupil starodobno motorno kolo znamke Tomos Puch Galeb. Ob nakupu motorja sem od bivšega lastnika dobil tudi homologacijski karton v katerem je zabeleženo, da gre pri dotičnem vozilu za starodobno vozilo. Certifikata motor nima in ga tudi nikoli ni imel, motor je samo homologiran. Z homologacijo, prometnim dovoljenjem in kupoprodajno pogodbo sem motor tudi registriral. Dobil sem 90 procentni popust na zavarovanje in 80 procentni popust na cestnino. Danes pa sem iskal po internetu kako ljudje izvedejo celoten postopek in naletel na številne zgodbe in vsaka od njih je bila malo drugačna. Sedaj pa sprašujem ali kdo točno ve kako je sedaj s tem. Zakon in pravilniki po mojem mišljenju in tudi prebiranju le teh zelo medlo urejajo to področje. Sam sem bil prepričan, da bo sedaj dovolj, da homologiraš na starodobnika in ti ne bo potrebno financirati zvez in društev, ki jih, brez zamere iz srca sovražim. Očitno se tudi postopki razlikujejo od kraja do kraja kar me spravlja ob živce in dokazuje da je na področju starodobnikov, prometa in na sploh zadnje čse vse narobe. Jutri bom poskušal urediti homologacijo in vam bom tudi poročal kako je šlo. Èe bom bil pa dobre volje me boste pa lahko gledali tudi na Dnevniku.

andraž

Pokliči Robija Marzidovška (//www.monami.si), on je verjetno homologiral največ oldtimerjev in bo sigurno vedel. Certifikat rabiš na zavarovalnici za popust, vpis v prometni da je starodobnik pa za popust pri cestnini. To sigurno drži.

LuCit

Ti iz prve roke povem da sem dobil za motor popust na zavarovanje samo s homologacijo. Pa robi je v MB v LJ pa veljajo drugačna pravila prav tako pa tudi v KR kjer sem registriral motor zato se bom najbrž če bom neuspešen na LPP odpravil tja :Hammer3:.

Mike666

Jaz pa ti iz prve roke povem ko boš imel homologacijo starodobnika boš se lahko le takrat vozo ko bo kako srečanje.
Uradni delavec iz teh reči mi je povedal da bodo nadzori. Zato pa se jaz popiškam na homolomo.

garac

Previdno s temi homologacijami, ko boste, kot je rekel mike dobili omejitev letno prevoženih km, bo prepozno. Certifikat in popust na zavarovanje je za enkrat čisto ok. Ko boš imel nekrat v prometni vpisano starodobnik, se boš nejbrž te oznake težko rešil.
Fora je, da niti dekleta in fantje na tehničnih oz zavarovanjih ne poznajo točno postopka. Moj kolega je prepričal gospo, da mu je ob menjavi prometne spotoma še vpisala starodobnik in je tako prihranil cca 70€. No, pa je drugi kolega opral prometno in prišel na tehnični. Gospod, prometno morate novo. Ja okej, vpišite mi še starodobnik spotoma. KAAAJ? Ne, ne smo meli zadnjič kup problemov, ko smo enemu to naredili...
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lovro

Na zavarovalnici Triglav so tudi meni rekli, da če je v prometnem dovoljenju napisano, da gre za starodobnik, certifikata ne rabijo.

Glede te homologacije pa je spet cel kup govoric. Eni govorijo o bodočih omejitvah, eni pravijo, da to le zvezi SVAMZ in verjetno SVS razširjati take govorice. Kaj bo res, bo pokazal čas. Ko je Robi zame uvažal žabo, je sploh niso hoteli homologirati drugače kot starodobnik, mi je pa zato agent Triglava takrat rekel, da zato sploh ne potrebuje certifikata, da mi prizna 90% popust na zavarovanje, ker v prometnem dovoljenju piše starodobnik.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

Lovro, potem bi bilo morda to fino, ampak, če bo res kaka omejitev km, pač ne bo tolk fino. Da ne bo treba še potne naloge pisat haha.
O veteranskih registerskih tablicah se že dolgo govori, bomo videli, kaj nam bodo skuhali.
Lovro seveda, se žaba ne da drugače uvozit, kot starodobnik, hvala k. da se jo sploh da uradno uvozit. Problematični so novejši avti, kot je npr cx, bx, xmI... ki niso ne veterani ne dovolj "novi" za legalen uvoz.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

zlikovski

Jaz imam samo certifikat, za homologacijo, pa nevem če bom zaprosil, da mi bo v prometni pisalo starodobnik, kot je omenil mike666 lahko spremenijo zakon in bomo nasrkali.
Je pa tako, če ga hočeš homologirat kot starodobnika, moraš imet certifikat, ki ga dobiš pri SVS ali SVAMZ in potem sledi homologacija, ki se vrši v mariboru in ljubljani.

Lovro

Ja, očitno se te stvari spreminjajo iz meseca v mesec. Ko sem jaz kupil žabo, je bila stvar taka, da jih na homologaciji ni zanimal noben certifikat ali mnenje zvez, ker naj bi (to je bilo lani) vsak uvožen star avto (nad 25 oz. 30 let, ne vem točno) avtomatično dobil homologacijo starodobnik, drugače uvoz sploh ni bil možen.
Lahko da je zdaj drugače, možno pa da je tudi odvisno, kam pelješ avto na homologacijo.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

@Lovro odvisno je bilo, oz. je od lobiranja Groma in kompanjonov na ministrstvu.

@Garač, če kamjonisti zajebejo tahografe in tudi že kartice ni vrag, da bomo mi prilagodili navadne enostavne števce. In tudi oldijov je v SLO dovolj, da se vsak dan v letu objavi nek dogodek pa makar, če gresta dva na pivo je to srečanje. Bol me skrbi, da tu notri ni takih živin-lastnikov kot med jahtami, avtodomi, letali in še čim, ki imajo vsi prijatelje med politiki in bodo potem samo naše stare gare obdavčli vse prej našteto, ki je pa bistveno dražje pa ne, da nebi njihova družba trpela.

garac

@deuche, to je itak smešno in po moje so to v glavnem le govorice. Mogoče gre res samo zato, da se zveze bojijo, da bo veeeelik vir dohodkov presahnil, če bo država red naredila na tem področju.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

andraž

Prej bi rekel, da imajo s tem problem zavarovalnice in ne država. Veliko avtomobilov s certifikatom se uporablja za vsak dan, in roko na srce, to res ni čisto o.k. gledano s strani zavarovalnice. Kolikor razumem dobiš popust zato, ker je avto bistveno manj na cesti kot novodobnik. Veliko stvari bi bilo rešenih, če certifikata nebi dobil ravno vsak avto ustreznega letnika, ki je na pol podrt, z žico skupaj zvezan, ki ni ne ohranjen niti vzdrževan, poleg tega pa glede na model in leto proizvodnje pol delov in opreme ne sodi na njega.
Pa tudi ta kontrola kilometrov je malo bosa... Je pa res težko analogni števec spraviti nazaj ali pa ga tako predelati, da kaže samo hitrost, kilometri pa so stalno isti. Pa tudi kdo bi to kontroliral? Policaji, kakšni novi kontrolorji, ki jih bo uvedla država? Bodo gledali števce in prepisovali številke? Malo hecno. Bolj me skrbi, kar je napisal Deuche, da bi znali naše avte močno obdavčiti kot luksuz...

LuCit

se strinjam s tabo @garač, reda se ne naredi ker bi SVS, SVAMZ & Co., bili ob kar velik del dohodka in očitno so kar zlizani z MINISTRSTVOM ZA PROMET. Ker pa služijo z izdajo certifikatov kar lepe denarce, se temu ne mislijo kar tako odpovedat. Sem upal, da bo sedaj to država imela čez, da določi kaj je oldtimer in kaj ne in da ti bodo to napisali v prometno in bo stvar rešena.

LuCit

Ni več dileme sem našel pravilnik ki to ureja:

Uradni list RS, št. 105/2009 z dne 21. 12. 2009

P R A V I L N I K
o ugotavljanju skladnosti vozil

42. člen

(1) Fizična ali pravna oseba, ki uvozi vozilo, lahko pri strokovni organizaciji vloži zahtevo za razvrstitev vozila kot starodobno vozilo (starodobnik). Po izvedeni identifikaciji vozila strokovna organizacija razvrsti vozilo kot starodobnik, če izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka tega člena.

(2) Starodobnik je vozilo, ki je starejše od 25 let, ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in se zaradi tega svojega zgodovinskega in tehničnega pomena praviloma ne uporablja za vsakodnevne prevoze.

(3) Kot starodobno vozilo po prejšnjem odstavku se lahko razvrsti vozilo, če izpolnjuje zahteve enega od štirih razredov starodobnikov, ki jih glede na njihovo skladnost z originalno zgradbo določa Mednarodna organizacija starodobnih vozil – FIVA:

– avtentično vozilo,

– originalno vozilo,

– restavrirano vozilo,

– sestavljeno vozilo.

(4) Razvrstitev vozila med starodobna vozila opravi strokovna organizacija na podlagi identifikacije vozila in dokumentov, ki jih predloži vlagatelj in iz katerih so razvidni proizvajalec, leto izdelave vozila in tehnični podatki o vozilu, ter poročila o uvrstitvi vozila v posamezen razred iz prejšnjega odstavka, ki ga izda nacionalna organizacija starodobnih vozil, ki je članica Mednarodne organizacije starodobnih vozil – FIVA. Poročilo o uvrstitvi vozila v posamezen razred mora vsebovati tudi popoln zapisnik o oceni vozila in fotografijo vozila.

(5) Strokovna organizacija zavrne razvrstitev vozila med starodobna vozila, če ugotovi neskladnost med vozilom in poročilom o uvrstitvi vozila v posamezen razred.

(6) Postopek razvrstitve vozila med starodobna vozila iz tega člena se lahko uporabi tudi za vozila, ki so v Republiki Sloveniji že registrirana in so šele kasneje izpolnila starostni pogoj.

andraž

Se pravi prvo certifikat,potem ostalo.