Poraba goriva spačka?!

Začel/a vinko, Maj 05, 2010, 02:22:11 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Etedoron

Motor:
- blok spaček 1976, glave diana ??, vplinjač DAK 1989 (?), menjalnik diana, vžig Bosna Super, gume 1,7 vse 4

Način vožnje:
- držim plin na sredi prvega grla, kar pomeni hitrosti med 95 in 115 km/h, glede na veter, šleparje, klance...

Poraba: na dolge relacije, če sem zelo priden do 5, če pa nisem priden, do 6 litrov.

Največja razlika je, če motor ni utečen. Èe ga voziš samo veteransko ob vikendih, bo pil 7,5-8,5 z lahkoto. Èe ga redno uporabljaš, pa poraba lahko drastično pade.

Zelo pomembno je, da mu daš čimveč podeželja in da vsake toliko nažuliš gas do konca, da se zavrti proti 6000 obratom, da malo zadiha in prepiha pajčevine...

Mnogi vozijo tako, da pritisnejo prvo grlo do konca, pa bo kar bo. Dosežejo samo to, da imajo pol litra več porabe, avto gre pa mogoče 5 km/h hitreje po klancu dol.
2CV la mur tu žur!
http://easymucy.com

Pyr0Beast

Pri atmosfercih je samo važno da držiš mašino v območju največjega navora s polno odprtim gasom (pod pogojem da ne dela bogate mešanice) pri pospeševanju (največji izkoristek)

Pri vožnji pa čim manj gasa
Vse kar rabi activa je 4x4 in dodatno roèno na zadnji par koles :)

Išèe se 5-kotni kljuè št. 16. Najditelja naprošam da ga vrže citroënovim inžinerjem v glavo...

andraž

Mojega vozim veteransko in mi pije vedno več kot 7.

Etedoron

Ah, pozabil še nekaj.
Gume so Michelin X, kar pomeni bistveno tanjšo tekalno površino = manjše trenje
Pa 'tovarniško' vožjno, glede na to, da so nadomestki malo manjši, z nižjim presekom.

Ko je moj kolega zamenjal na Amiju ZX135 z X125, je dobil 10 km/h na hitrosti. Žal pa so te gume pretanke za amije, ker so pretanke. Idealno bi bilo najti 135X. To so Ami gume, ampak tako gumo sem videl samo na dveh starih avtih (Ami 6, Sahara 4x4).

Ja, res je, da stari citroëni kurijo enako, če voziš nežno ali če jih žgeš do dilce. Pravzaprav znajo kurit še celo manj, če pohodiš. Formula varčevanja z gorivom je v tem, da ko enkrat dosežeš 'terminal velocity', spustiš gas za 80%, pa avto komot vleče, porabi pa manj. Pri spačku je glavni faktor vztrajnik. Zavira motor, da se ne more prehitro zavrteti, pri idealnih obratih pa jih s svojo težo tudi vzdržuje, zato ne rabiš več veliko energije. Enak sistem kot cirkularka.
2CV la mur tu žur!

dvorjan

Moj spacek pa ima odkar se druziva naslednjo porabo:

Povprečna poraba avtomobila: 5,87 l/100km

Je pa res, da jo je posteno zbilo poletno rajzanje v Salbris, zacela sva s sedmico. =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Lovro

Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Zeko124

Rado pravi da mu Ami kuri okrog 6,5L (Toyo), vozi se pa non stop, razen pozimi. Èe izdam podatek da zadeva leti skoraj 100 v Višnjegorski klanc, si lahko mislite,da se ga ne špara ;). "zdej ma nove platine in sveče, zdej leti ku sneta skira" hehe
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Etedoron

Ha ... dodatek ...

Sem namontiral cev fi 5 cm od ventilatorja do filtra za zrak - 4 konje več.

Rezultat: poraba je zdaj za dva deci VIŠJA kot prej.

Ker zdaj spaček leti k fuknjen in prehitevam in žgem na polno, prej skoraj nikol nisem drugega vplinjača stisnil, ker ni imelo smisla... Zdaj pa ga IMA.

Takle mamo :)
2CV la mur tu žur!

2sv

kako pa veš da ima 4 konje več

tomaz555

Ja na valje ga je dal, pa je...Daj mal poslikaj, kako to izgleda.

pubi2cv

Moj je zadnja dva tedna žrl liter preveč....

...sem že bil v skrbeh......in tuhtal kaj mu je......:emot2:

....potem pa sem ugotovil, da je počil šlauf za bencin....in to tisti iz kesla do šasije. Mimico mu....pa najdražjega sem kupil. ko sem avto skup dajal.

No, zdaj smo spet na normali...huh...fala bogu:AngelPray:

2sv

Citat od: tomaz555;138121Ja na valje ga je dal, pa je...Daj mal poslikaj, kako to izgleda.
no  če je res to naredil pol že sem mislil da ima kr v mislih da bi bilo lahko za 4 konje več

Mike666

To ma moja dyane serijsko hehehe! Kaj mate te to za neke spačeke?   ;)

gule

Jaz sem tudi iskal zadevo na svojem amiju, pa sem ustanovil, da je tovarniško...sam je treba pazit, zdaj ko je zadeva tunirana, lahko strada motor...he-he, pol pa garancija ne velja več...

Etedoron

Aha... To je pa tko.
2CV je narejen za enojni vplinjač.
Ko so spačku dali dvojni vplinjač, so pogruntali, da ne morejo speljati cevi za prisilno dovajanja zraka, tako kot imata to narejeno diana in ami. Ker so se šli politiko čim manj spreminjati na delih, se jim ni dalo spremeniti tiste cevke, da bi šla mimo rogov od luči. Vse, kar sem jaz naredil, je bilo skrajšati cev in narediti vogal.
In tako so Charleston, Dolly, Special, Club in drugi novejši spački z dvojnim vplinjačem imeli samo 28 konj.
Diane in amiji so imeli po 31-33 konj, odvisno od vplinjača/letnika. Sem vzel eno povprečje in si rekel, ajd 4 konje. Moj vplinjač je od DAK-a, torej je verjetno med močnejšimi, ne verjamem pa, da je 33-konjski, ker so to ukinili že sred 70-ih zarad porabe.

Zadeva ne funkcionira dokler voziš v nizkih obratih, ker se ne napiha dovolj pritiska zraka. Ko pa prideš nad 5000, se pa žur začne.

Saj veste tisto - ali držiš vplijnač odprt na prvem grlu ali na drugem, isti šmorn, nima smisla stiskati drugi vplinjač, če nimaš dovolj obratov... No, teh 3-5 konj dodatka se pa pozna predvsem takrat, ko hočeš kaj imet od drugega grla.

Vedno se je govorilo, da je dijana dirkalnik v primerjavi s spačkom. No, to je glavni razlog, zakaj je tako.
Proti Bledu je za Posavcem en grd klanec, spaček je nekje na sredi počepnil in z dobro voljo je gor prisopihal v drugi, če je imel slab dan, pa celo v prvi. Zdaj ga zvozim v tretji.

Na sliki sicer krumpasto zgleda, to pa zato, ker sem premazal vse spoje s tesnilno maso, pa prefarbal. Svetujem, da NE delaš tako, kot sem jaz, ker sem jaz preveč tulca pustil in se je cev vseeno zaletavala v roge, zato sem moral naknadno še rezat. V bistvu je najmanj jebe, če ti klepar samo ven odbije ta del in privari novo cev gor pravokotno, pa je. Meni se zdaj ta cev za zrak dotika avspuha, zato sem jo moral obleči v poseben material, podoben tistemu, kar imajo bajkerji na chopperjih, da se ne spečejo na izpuhu...
2CV la mur tu žur!