DAK ... končno...

Začel/a janez, Marec 29, 2010, 08:57:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Naredi tako, da bo kar najlažje zate. Popravljat kompletne linije avta je velik projekt...
Zdaj te te linije motijo, ker jih stalno gledaš, čez 3 tedne pa se jih navadiš in te ne moti več.

dani77si

če bi mene motilo zdaj bi me tudi čez 3 tedne ali čez 3 leta.
jest bi popravu..naj bo raven..

dyfan

Citat od: janez;83855... bom nekaj časa razmišljal o tem in se čez čas odločil.
To je najboljša odločitev v taki situaciji, ko si v dilemi in ne najdeš odločitve, s katero bi bil zadovoljen. Včasih zadostuje, da stvar prespiš, včasih je pa za to potreben daljši čas. Važno je, da popusti miselni krč in da sprejemaš odločitve popolnoma sproščen.
Spadam že med starejše in sem imel že mnogokrat priliko preizkusiti ta trik in v večini primerov je bil rezultat pozitiven.

V pomoč pri tem mi je bila tudi postavitev prioritet in njihovo analiziranje, npr.:
1. stvari, ki morajo biti,
2. stvari, ki niso nujne, vendar so zelo zaželjene,
3. stvari, ki niso nujne...

Ko imaš to, izločiš točko 1 in 3. Ostane samo točka 2, katero pa obdelaš tako, da bo v skladu s tvojimi pogoji, zmožnostmi, željami, logiko itd.

Pa še nekaj je pri tem pomembno:
da poslušaš sebe in se preveč ne oziraš na mnenje okolice, tradicijo, vero... Saj veš, "sto ljudi, sto čudi", nikoli ne bodo vsi zadovoljni (sam sem pri odločanju največkrat "falil" takrat, ko sem se preveč oziral na to, "kaj bodo pa ljudje rekli?").
Važno je le, da veš, kaj je zate najboljše. Iz okolice pa vzameš le tiste predloge, ki ti v ta namen koristijo.
Zveni sicer egoistično, vendar je to edini način, da boš zadovoljen, s tem pa tudi nikomur ne škodiš.

LP
Lep pozdrav!

janez

Dyfan , dobro si napisal...

No takle.

1. stvari, ki morajo biti,  ... Dak  mora biti očiščen rje .
2. stvari, ki niso nujne, vendar so zelo zaželjene, ... Menjal bom vse kose pločevine, ki jih lahko naredim sam. Predvsem, ker so zviti, prevrtani ali kako drugače poškodovani. Mogoče kakšen kos na spodnjem delu odrjaven in ga je bolj smiselno celega naredit kot pa varit in popravljat. V to kategorijo pa padejo tudi zadnji zunanji blatniki in boki, notranji blatniki , zadnji nosilec, zadnje stene (vse tri), prednje stene in mogoče celo prednji del strehe nad vozniškim prostorom. Èe menjam - naredim novo odpade pretirano kitanje in kosi so spet vstavljeni v celoti. Pomeni manj možnosti za rjavenje kot pa če bi bili varjeni - popravljani.
3. stvari, ki niso nujne... ... Ni mi nujno postavit v linijo DAKa, ga pa bom vseeno. Malo sem akcijo naredil po bivših deželah in ugotovil, da so obstajali tudi skoraj ravni DAKi in celo ravni Geriji. Pomeni, če ga naredim ravnega ne bom naredil greha proti originalnosti.

Ravnega Gerija (sliko ) imam celo doma. Sem slikal leta 95-96 v Celju na srečanju.

... lej kak je lepo raven...

saxovts

meni je pa raven veliko lepši

odločitev je pa tvoja

A.T.K

..prednji del strehe nad vozniško jazbino)) Si meu mogoče v mislih nardit,spojler, montažni? Do roba kabine, po sredini pa kanali, kot spakova zadnja hauba. Kot samoborski beli Dak?
..da ne zglea, kot da vlečeš keson:)  ..pa voziš proti vetru v četrti.

garac

@atk, meni je lih to, da zgleda kot, da keson vlečeš všeč. Ko sem potoval s furgonom na finsko je bil na njem spojler izdelan in pleksi stekla, tako v bistvu ohraniš origial obliko. Lesi je recimo na daku predelal streho, povišal strop v kabini (düzekov dak)
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

A.T.K

Pleksi je kul ideja, ko pa enkrat fleksarca zapoje... zato pa montažni, pa z zadje strani lukna za trpanje materjala:)
Vsak po svoje, po željah))ak400 pa Dak sta ,pač, povišana.
Na enem Daku mam z aluminija, samo nad kabino, pa kr pomaga..
Bilo kak ,spojler nardiš, na cesti še vedno zglea Dijana z použjo huto:) Ajd

janez

Èe bom kaj , bom postavil montažno naknadno. Sam izgled strehe pa bo ostal enak kot je sedaj. Konec koncev, tudi moj pokojni furgon bi naj ne letel s takšno brzino kot je ... pa je letel do svojih 120. Ne glede na to , da je imel upor kot garderobna omara. Drugače pa v osnovi tale moj dak ne bo dirkalnik temveč uživaški potovalnik. Do svojih potrebnih 90 na uro bo brez problemov prilezel. Ker pa že itak 20 let vozim jajce mi je pa čist vseeno, če lezem po hribu gor v tretji . Kar se tiče porabe so nas pa s temi našimi avti ostali itak že pokopali pred dvajsetimi in več leti. Èe bi hotel imet porabo manj kot 7 litrov in hitrost več kot 120 na uro bi že zdavnaj odnehal in si kupil normalen avto. Pa še, kaj mi bo nek grd spojler ali nadstrešek, če bom pa na streho dal prtljažnik, ki mi bo služil za prtljago in bo delal večji upor kot tist rob strehe.

No v osnovi pa so mi tile povišani DAKi in furgoni grdi ko ... Ideja odpade.

dyfan

Citat od: janez;83938...če ga naredim ravnega ne bom naredil greha proti originalnosti.
V tem primeru, ko bo spodnji del popolnoma nov, verjetno res ne bi bilo smiselno kopirati Cimosove površnosti, zato ne bi smelo biti greha. Pa še večini nam bo bolj všeč.

Saj ima @amipick tudi prav, ko pravi, da je popolnoma v redu, če ostane avto tak, kot je bil narejen.
Vendar mi pri daku ni jasno, ali je bil narejen tako zlomljen zaradi nedoslednosti ali po načrtih. Se mi zdi bolj verjeten prvi razlog.

Pravi odgovor bi bil mogoče v originalnih skicah daka v treh pogledih (s strani, od spredaj, od zadaj), kot so na prospektih za ostale modele. Ali take skice od daka sploh obstajajo?

Obstajajo skice od gerija, ki pa so tudi površne, ker so črte na zadnjem boku (blatniku) postrani narisane, kar zopet govori o cimosovi natančnosti. Sicer se pa na skici vidi, da geri ni zlomljen.

LP
Lep pozdrav!

janez

Ja za daka tudi obstaja skica. Vendar so te skice narisane tak na "ojladri" ...

dyfan

Te skice še nisem videl.
Kljub temu, da je na "ojladri", pa ni videti, da bi bil dak zlomljen.

Ne vem, če je avtor te risbe Cimos ali kak ljubitelj. Mislim, da je isti, kot avtor gerijeve, ker ima enako postrani narisana rebra na boku (blatniku). Rebra bi morala biti paralelna s spodnjim robom.:Hammer3:
Lep pozdrav!

janez

Tole mi je na brzino "sfotošopiral" Olli ( http://www.ollierkkila.com/ )

Rumen, brez oken... Kaj mislite ? Obstajali so tudi takšni Daki, servisni... No jaz bi not imel i servis i bivalnik...

andraž

Èe je servis oken ne rabiš, če je pa bivalnik, bi kakšno steklo že prišlo prav. Barva je pa sicer lepa.

pubi2cv

Eh...jaz bi v vsakem primeru ohranil okna.....