Dnevne luči

Začel/a Picdriver, Februar 07, 2010, 09:30:32 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Picdriver

Jerry, očitno imaš to funkcijo izključeno v "glavnem meniju". V glavnem meniju greš v "Vehicle parameters" ter nato "Lighitng and Signalling" in odkljukaš "Daytime running lamps" ;)

Zdaj pa vas jaz vprašam! Je komu že sploh crknila bodisi xenonka, bodisi tale "super duper" dnevna žarnica?
Moj Concord ima namreč nekaj čez 54 tkm, star pa je dobro leto in pol in imam še vse prve žarnice.
Me naj začne skrbeti ;)

superca13

Razen pozicijskih mi še nobena šla po gobe.
Ni pa mi jasno, da enim C5 IIIpri prižganih sprednjih dnevnih lučeh...zadnje luči ne svetijo. Kako to?
Meni svetijo zadnje luči nonstop: pri dnevnih, pri xenonu, pri poziciji...

nest

Ne morem si kaj, da ponovno ne vprašam; Ali ima C5 III exclusive oprema, torej s xenonkami, dvojne dnevne luči? Ker pozorni opazovalec bo opazil, da ne gori samo luč pod glavnim žarometom (W5W), ampak tudi v glavnem žarometu. In sicer na notranji strani, znotraj okroglega, po obodu naluknjanega žarometa. Prilagam pdf dokument, kjer sicer dnevne luči ne gorijo, je pa označena lokacija.

Superca13; to imajo urejeno šele novejši modeli, z uporabo LED dnevnih luči. Pri dnevnih lučeh ne gorijo več zadnje in to velja v bistvu tza vse znamke avtomobilov, ki uporabljajo to tehnologijo. Pri starejših modelih so dnevne luči izvirale iz pozicijskih in prilagoditev posameznim zakonodajam. Od kar pa obstaja pojem "dnevne luči" in je to urejeno tudi z zakonodajami ter tehnologijo (LED), načeloma zadnje luči kot dnevne luči ne gorijo več.

superca13

Nest, to kar kažeš je pozicijska luč, noter je navadna 5W žarnica. Gori skupaj z dnevnimi lučmi, s ksenonom, torej nonstop.
No, ko sme jaz avto nabavil v 2009, sem že par dni po nakupu opazil na cesti, da enim cepetkam gorijo dnevne spredaj, zadaj pa tema. Pa o LED še takrat ni bilo ne duha ne sluha ;)

nest

Verjetno razlike izvirajo iz datuma izdelave vozila. Je pa zagotovo boljše, če ob prednjih dnevnih lučeh ne gorijo že zadnje. Nekaj zaradi obrabe zadnjih luči, pa tudi lažje in bolj kontrastno vidiš luči ob zaviranju.

Imam pa zdaj novo vprašanje; če se torej odločiš in prednjo dnevno luč zamenjaš za LED dnevno luč, je potem pametno, da zamenjaš tudi pozicijsko z LED. Drugače izpadeš, hm, kako se naj izrazim, no, vsaj kmet. In tako moramo lastniki exclusive opreme zamenjati 4 navadne žarnice za LED in 2, kot tisti, ki iamjo dynamique ali confort opremo.

In smo pri novem vprašanju: Kakšna pa je pozicijska žarnica? Takšna kot dnevna in tudi tako draga? Upam da ne.

superca13

Nest:
levo označena puščica na tvoji sliki: pozicijska luč: noter je navadna 5W žarnica. Prve originalne žernice v novem avtu so bile MODRE!?
Pod xenonom je dnevna luč: noter je tista kvazi eko halogenka 24W ali nekaj takega, s smešnim podnožjem, ki je relativno draga.
Desno od xenona na tvoji sliki je smerni žaromet: zdaj iz glave ne vem, kaka žarnica je noter.Zgleda kot navadna 25W.
Jaz led žarnic ne bom dajal not, ker mi zgleda tista svetloba grda ko pes, še grša od svetlobe pravih žarnc. Moje mnenje :)

nest

Hvala za odgovore. Sem razmišljal (in mogoče še včasih, ko preberem MSrougeZX-ovo borbo ali zamenjati z LED ali ne http://www.citroenar.eu/images/icons/icon7.gif), da bi tudi sam zamenjal. Ko pa sem ugotovil, da imam še 2 pozicijski... Eh, ne bom.

Priznam, da je tudi meni osvetlitev s tole 24W dnevno lučjo kar všeč.

MSrougeZX

Meni ko mi preklopi na dnevne spredaj gori dnevna(spodaj) tista HP24 ki stane 50eur in še poleg nje gori tista mala pozicijska 5W...v bistvu moraš menjat 2x2...in to pri vseh modelih je isto...ni važno če ima xenon ai H7.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

superca13

Originalna dnevna luč sveti zelo lepo belo. Originalna pozicija, tista modrikasta žarnica je tudi dajala čisto belo svetlobo(žarnice pa tako ne vidiš v notranjost žarometa). Nadomestna navadna 5W žarnica iz Petrola sveti res malo bolj rumenkasto ampak kej češ ;)

Picdriver

Superca, 5W pozicijske modre barve dobiš za drobiž (nekaj €) na Citroen servisu ;)
Sam sem že obe menjal - v istem tednu sta obe pregoreli?!

Sicer pa meni tudi svetijo zadnje luči, ne glede na kombinacijo spredaj. Me pa zelooo mikajo žarometi z LED dnevno lučjo - madna so dobri :o

Sine64

Nekaj slik iz francoskega foruma, kjer so menjali famozno HP24 žarnico...baje je potrebno sneti prednji odbijač, saj do žarnice prideš iz spodnje strani. Obvezna je uporaba torx 40 ključa, ki ga zavrtiš v levo da lahko snameš žarnico, priporočeno pa je prvo zamenjati na sovoznikovi strani kjer je več maneverskega prostora za menjavo.

MSrougeZX

Evo točno tak bi mel oz. bom mel....edino nem vem  kero LED bi vzel...vglavnem mora biti z takimi daljšimi nogicami, magari se zalepi še malo da slučajno ven ne pade....je še slučajno kaka slika embalaže...neke kitajske črke vidim na 3.sliki.

daj link na ta fra.forum.
R5 e-tech 2025

Sine64

te LED so iste iz fr. Ebay-a kot si ti že prej dal link :)) http://cgi.ebay.fr/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220570348631

fr. forum - z google chrome pa si nastavi slovenski prevod, razen če jih zastopiš ;)
http://www.planete-citroen.com/forum/showthread.php?t=129109&page=7

drugače pa moj kolega ima s.p., kjer prodaja te reči, sva se že zmenla da bom zamenjal, ko mi katera HP24 crkne....http://www.superstrela.com/content/g4-24l-12v

MSrougeZX

Kaj misliš te iz superstrele javljajo napako ali imajo kak upor gor?
R5 e-tech 2025

Sine64

kokr vidiš na sliki....žarnica kot žarnica z dvema žičkama kar paše na HP24 socket, na koncu pa malce odrežeš (na francoskem forumu pravi da je konce tudi malce zalepil z lepilom da nebi padle ven iz socketa. Glede javljanja napake pa po mojem mnenju dela isto kot običajna HP24 žarnica (a original sploh javlja če ne dela?).

ekvivalent tisti LED iz fr. Ebay-a http://www.superstrela.com/content/t10-25l-12v