Dnevne luči

Začel/a Picdriver, Februar 07, 2010, 09:30:32 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Picdriver

Nekajkrat sem že razmišljal kako naša zakonodaj oz. njeni "organi" tolmačijo dnevne luči na naših C5-kah s xsenonskimi žarometi. Načeloma vedno vozim s stikalom v avtomatskem režimu, kar pomeni, da takrat ko je dovolj svetlo gorijo le tiste "brljivke", ki so sicer močnejše od pozicije, še zdaleč pa ne tako močne, kot kratke luči. So "organi" s tem zadovoljni ali delajo probleme? Naj iz ljubega miru dam luči na "ON", kar pomeni, da ne glede na osvetljenost, sredi belega dneva kurim xsenone?!

Mike666

Bo že prav tak ko maš zaj. Ne komplicirajo preveč naši "organi za notranje zadeve"(beri kurci);)

aygo

Èlanek o dnevnih lučeh:

Večina vozil, ki so na voljo na našem tržišču, je opremljena z dnevnimi lučmi. Le-te pa delujejo na tako različne načine, da voznikom, ki pogosto menjajo vozila, povzročajo tudi kakšno preglavico.

Različni pristopi

V vozilih najdemo zelo različne sisteme za dnevno vidnost. Celo pri istem proizvajalcu naletimo na različno delovanje dnevnih luči. Najbolj pogost primer so zasenčene luči skupaj z zadnjimi lučmi za označevanje vozila in osvetljeno registrsko tablico, medtem ko merilniki ter stikala niso osvetljeni. Pri tovrstni opremi ne moremo uporabljati luči z dolgim snopom, meglenk pa tudi ne.

Univerzalne dnevne luči

Najmanj kompilicirane so luči, ki že v položaju "0" delujejo tako, kot da smo jih že s stikalom vklopili. Vse deluje, vse sveti, tudi dolge, meglenke in registrska tablica. Nobene razlike ni med položajem stikala na "0" ali pa na "on".

So to res dnevne luči?

Nekateri proizvajalci vgrajujejo dnevne luči z manjšo svetilnostjo. Ker gre za manjšo porabo električne energije, se nekaj malega pozna tudi pri porabi goriva. Pri tem gre včasih tudi za pretiravanje, saj ni povsem jasno, ali je tako zmanjšana razsvetljava dovolj, da pridemo mimo policijske kontrole. Sploh pa takrat, kadar so dnevne luči nameščene kot meglenke.

Avtomatske luči

Za vsa tržišča, kjer je uporaba dnevnih luči obvezna, so avtomatske luči stran vržen denar. Ob normalni dnevni svetlobi namreč ne svetijo in lahko zavedejo voznika, ki v dobri veri vključi stikalo na položaj "A". Delovanje avtomatskih luči bi morali pri nas prilagoditi za običajno dnevno delovanje, kar najbrž ne bi bilo preveč zahtevno.

Zadaj ne gori nič

Poseben primer so dnevne luči, ki dajejo ustrezno svetlobo samo naprej. Tak "paket dnevnih luči" pomeni vključena prednja žarometa brez zadnje osvetlitve vozila. Torej smo s takimi vozili ponoči, v mraku, v predorih in ob raznih vremenskih neprilikah manj vidni ali celo nevidni za udeležence v prometu, ki peljejo za nami. In se najde tudi kakšen voznik, ki za to posebnost svojega vozila sploh ne ve.
vir:siol
[SIGPIC][/SIGPIC]

Picdriver

Ponovno sem na service.citroen.com prebral navodila za uporabo s poudarkom na dnevnih lučeh in če jim je verjeti, potem s stikalom v poziciji "A" in z vklopom funkcije "Daytime running lamps" v menuju "Vehicle parameters\lighting and signalling" zadeva deluje - nikjer pa ni nobenega obvestila okoli kompatibilnosti z našo lokalno zakonodajo. Prilagam tisti del navodil, ki govori o stikalu in glavnem meniju.

visar

preverjeno (so me ze enkrat ustavili) ne komplicirajo dokler svetijo prednje.
sicer pa v zakonu lepo pise da ni potrebe po poziciji.
______/\\______
______/\\______

Picdriver

Nekako sem se že sprijaznil z dnevnimi lučmi, nisem pa se še navadil na barvo svetlobe. Svetijo namreč precej rumeno :(

Je mogoče kdo že menjaval te žarnice. Kakšne so? V navodilih piše HP24. Kaj je to za en tip? Takšne žarnice namreč nikjer ne najdem. Dejansko jo moram vzeti ven in pogledat?! Rad bi nabavil nekaj v smislu "hladno bele" svetlobe, ki bi bila bližje barvi svetlobe ksenonskih žarometov. Istočasno bi menjal še žarnico smernega žarometa (če sploh lahko) in pozicije, kot npr. tele:

http://www.svetila.com/en/osram-light-bulbs-and-luminaries-66/automotive-tuning-77/w5w-12v-2825cb-cool-blue-3208.html

Picdriver

Radovednost mi ni dala miru in sem malo raziskoval ;-)

Na moje veliko presenečenje sem ugotovil, da je 5W pozicijska žarnica že v osnovi modre barve?! Žarnica za smerni žaromet je res neka čudna, do žarnice za dnevne luči pa sploh nisem prišel?!

alesz

Tudi ene slike ne najdem,tole je še najbližje,očitno je neka sprememba na podnožju....koda je 6216F6...cenaje pa nepreverjenain se jo skoraj ne upam napisati......pri proizvajalcih nič....tisti H naj bi pomenil nizkoporabna halogenka...? omenjena je pa na vseh citro forumih.....očitno neka "svetovna" novost....

Picdriver

Èe prav razumem, je to skica žarnice za dnevne luči. Daj vseeno napiši ceno - tak za foro ;-)

alesz

Citat od: Picdriver;73229Èe prav razumem, je to skica žarnice za dnevne luči. Daj vseeno napiši ceno - tak za foro ;-)

če dobro pogledaš lampo ima verjetno rahlo zlat odtenek..........38.03+DDV

Xandrej

Vidiš spet ena cvetka.... Neke faking žarnice ki jih še na servisu nimajo madona po moje... Pa naj dajo noter H7 pa neke navadne žarnice pa roka...

Picdriver

Citat od: alesz;73493če dobro pogledaš lampo ima verjetno rahlo zlat odtenek..........38.03+DDV

Pa kaj si ti ja malo f...., f...., f...., mislim nor - pa take, pa to ;-)

Od zdaj naprej vozim samo še s prižganimi ksenonkami!
So malenkost dražje, imajo pa bistveno daljšo življenjsko dobo.

Gox

MSrougeZX

Kaj ve keri če pašejo te nove luči od C5 z LED na C5 brez LED, v mojem primeru v ne-xenonski varijanti...ker če paše pol jih grem razbit in zavarovalnica naj časti te z LED trakom pa se rešim obenem stroška tiste drage dnevne HP24 ko pride ena 50eur pa še prednji odbijač treba sneti.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil