Zakon o varnosti cestnega prometa in prometna varn

Začel/a hadei, April 01, 2007, 12:59:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bramar

V zadnjem tednu so bile spet nesreče s smrtnim izidom,  KAZNI POVEÈAT !!!??? :ahh1:

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

grozny

žal so to resnični posnetku pobrani z neta ne pa montaža (razen spota).

kakorkoli Limonarjem čim več varnih kilometrou
Na svetu si, da greš za soncem
                  , da gledaš sonce
                  , da si sonce
                  , da odganjaš sence

aygo

Prekrškarje bodo lovili tudi preko mej
Večina poslancev evropskega parlamenta je včeraj potrdila direktivo, s katero bo voznike zaradi najpogostejših prometnih prekrškov mogoče kaznovati povsod po Evropi

Vozniki, ki storijo prometni prekršek v drugi članici Evropske unije, kot je registrirano njihovo vozilo, se lahko plačilu kazni, ki sicer malokdaj uide lokalnim voznikom, skoraj vedno izognejo. Nova direktiva bo omogočila učinkovitejše prepoznavanje in kaznovanje prekrškarjev povsod po Evropi, veljala pa bo le za nekatere, najbolj pogoste kršitve cestnoprometnih predpisov, sporočajo iz evropskega parlamenta.

Včeraj je namreč 594 evropskih poslancev podprlo poročilo o predlogu omenjene direktive, 35 poslancev je bilo proti, 40 pa se je vzdržalo. Poleg tega, da nekaznovanje storilcev prekrškov ogroža prometno varnost, je eden od argumentov poslancev tudi ta, da je sedanji položaj diskriminatoren do "lokalnih storilcev", ki morajo navadno skoraj vedno plačati kazen.

Študije, ki jih je izvedla Evropska komisija, so pokazale, da je delež nerezidentov, ki so storilci prometnih prekrškov, večji kot delež rezidentov, zlasti pri prekoračitvah hitrosti. Vendar se prekrškov, storjenih na ozemlju držav članic, kjer voznik nima stalnega prebivališča, najpogosteje ne kaznuje.

Sistem bi zajemal tiste vrste prometnih prekrškov, ki resno ogrožajo varnost v cestnem prometu in so hkrati opredeljeni kot prometni prekrški v zakonodajah vseh državah članicah. Ti prekrški so vzrok za skoraj tri četrtine prometnih nesreč s smrtnim izidom - to so prekoračitev dovoljene hitrosti; vožnja pod vplivom alkohola; neuporaba varnostnega pasu in vožnja skozi križišče ob rdeči luči na semaforju

Evropski poslanci se še zavzemajo, da bi države članice postopno uvedle enoten sistem fiksnih kazni za prometne prekrške. Po mnenju parlamenta je to edini način, da se prepreči določanje nesorazmerno visokih kazni.

Glede na novo direktivo bi tako veljalo, da bi takrat, kadar bi bil v državi članici storjen prekršek z vozilom, ki je registrirano v drugi članici, prekršek pa ne bi bil kaznovan, policija prve države poslala policiji druge članice registrsko številko vozila in podatke o kraju in datumu storjenega prekrška. Policija države registracije bi nato organom države, kjer je bil storjen prekršek, sporočila podatke o vozilu in ime, naslov ter datum in kraj rojstva lastnika vozila, oziroma ime in naslov podjetja, na katero je vozilo registrirano, če gre za službeno vozilo. Storilca bi nato o prekršku obvestila država, kjer ga je povzročil. Obvestilo bi bilo na enotnem evropskem obrazcu, v uradnem jeziku države registracije, s podatki o organu za izvajanje sankcij ter za izvajanje direktive in z opisom prekrška. Na obvestilu bi bili navedeni tudi znesek kazni, možni načini plačila in podatki o možnostih za izpodbijanje razlogov za obvestilo o prekršku in za pritožbo zoper odločbo o plačilu denarne kazni.

Države članice naj bi vzpostavile elektronsko mrežo za varno izmenjavo podatkov o storilcih prekrškov. Omrežje naj bi se vzpostavilo v letu dni po prenosu direktive v nacionalne zakonodaje držav članic.

Evropski vozniki naj bi bili o novi zakonodaji ustrezno in pravočasno obveščeni tako prek medijev kot prek organizacij, kot so avtoklubi in organizacije za spodbujanje prometne varnosti. Komisija bo morala dve leti po začetku veljavnosti direktive pripraviti poročilo o njenem izvajanju. Na podlagi poročila bo morala podati oceno, ali je čezmejna izterjava kazni smiselna tudi za ostale prekrške na cestah.

vir:Večer
[SIGPIC][/SIGPIC]

dvorjan

Zur. Bo treba veckrat z letalom, mene se vsako leto "slikajo". =)
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Nea mi o varnosti pa o teh policajih pa vsemtem ker je to za kozlat... V selnici ob dravi sem vsak dan poleti čakal 2 uri v koloni ko so delali cesto nikjer niti enega policaja nikjer... Danes pa mi en prednost vzame se pelje nadaljnih 300 metrov 30 km/h pol pa ga prehitim pa me na radar dobijo... Da bi ga zadavil. Pa vjutro ob 8 mi da za pihat ko kakmenu zločincu... Pa obnašajo se arogantno... Samo kažejo kaj piše gor na oni posrani pištoli pa jebi se niti te ne poslušajo kaj je bilo pa kako...

Ker ti en prednost vzame. Potem ga prehitiš kako piše (v najkrajšem možnem času) pa toti stojijo 100 metrov za tablo spodnja selinca, ki so jo postavili ne vem kdaj kajti do sedaj je bilo tam omejitev 60 km/h...

Nikoli se nisem krregal s policaji tokrat pa mi je prekipelo.

Vedno sem si mislil, jebiga če si ga vsral si ga vsral... Oni peder ko pa mi je prednost vzel pa se je na široka usta smejal. Idiot! So pa res vedno tam kjer jih ne rabiš.

Do sedaj sem res imel same dobre izkušnje z njimi pa z vsakim se je dalo človeško pomenit pa vse ta dva pa sta danes zmagala!

Hadei niti malo ni letelo na tebe, da neboš misli... :BigThumbs:

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Citat od: hadei;45749In koliko si bil prehiter?

19 km/h...

andraž

Za vikend sem bil sopotnik v avtu na zadnjem sedežu, ko so nas ustavili intelektualci v modrem. Za voznika je naštel vsaj 4 prekrške in mu obljubil visoko kazen, ko pa je videl, da na zadnjem sedežu nisem pripet, mi je začel tolči po steklu in potem zahteval osebne dokumente. Moram napisat, da smo bili vsi popolnoma vljudni in brez vsakih pripomb, ki bi ga lahko pripeljale do hudih psihičnih motenj...
Voznik jo je odnesel z 40 Eur kazni, ker naj bi zapeljal na sredinsko črto, vse ostalo pa mu je velikodušno spregledal. Meni je z veseljem napisal 120 Eur, če plačam takoj, pa 60. Nepripet na zadnjem sedežu... Èe nimaš pasov zadaj, ne plačaš nič. Seveda je bilo ob istem času po Sloveniji vsaj 10 prometnih zamaškov, kjer 100% ni bilo tudi slučajno nikogar od njih. Tudi tam, kjer so znani odseki kjer se čezmerno divja, nevarno vozi, pravtako ni nikoli nikogar...
Na nekih stranskih cestah pa na veliko ustavljajo voznike, ki mogoče res malenkost kršijo cestno prometne predpise, vendar s tem ne ogožajo sebe, kaj šele koga drugega v prometu...
Torej, kdo ukazuje tem bebcem, ki konec koncev trošijo naš, davkoplačevalski denar, da se gredo take igre... So sami tako omejeni ali so omejenci njihovi nadrejeni?  :bombs:

Gox

Je pa res, da če malo opazuješ okoli, vidiš zelo malo pripetih potnikov na zadnjih sedežih. Predvsem pri ta mladih, ko je še spredaj pas, redka izjema.

Èe je pas tudi zadaj se pripnem :-), zdi se mi neumno da bi plačeval policajem po 60€, ki jih z lahkoto porabim za druge zadeve.

Pač nisi bil privezan in boš mogu plačat ... kršil si zakon ... kje pa so oni postavljeni in kje jih ni, pa žal odločajo drugi...

Tudi oče pa mama sta se za prvi maj odpravila na izlet po sloveniji in spotoma na Celovški "pustila" pri ta modrih za dobro kosilo ... 64km/h za 80€ :-) In sem reku očetu naj ne divja okoli, ha ha.

LP
Goran

Xandrej

Ma daj skoraj 98% so tam kjer jih ne rabimo ali pa samo da kasirajo nič drugega!

andraž

Ja, ko jim pa na miren način to hočeš razložiti, so takoj nova vprašanja o obvezni opremi, pa profil gum... To mi gre na živce.