Zakon o varnosti cestnega prometa in prometna varn

Začel/a hadei, April 01, 2007, 12:59:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

Prometna varnost in primerjava trenutno predpisanih kazni z predlaganimi. Ve? v članku...
[SIGPIC][/SIGPIC]

Gox

Spet vi?je kaznič

Na spletu sem naletel na ta prispevek:

Poslanci so z 39 glasovi za in 26 proti sprejeli novelo zakona o varnosti cestnega prometa, ki močno zvi?uje kazni za nekatere prometne prekrške.

Prekoračitev hitrosti v naselju:

za 10 km/h: 80 evrov
za od 10 do 20 km/h: 250 evrov in 3 kaz. točke
za ve? kot 20 km/h: 500 evrov in 5 kaz. točk
za ve? kot 30 km/h: 1.000 evrov + 9 kaz. točk

Prekoračitev hitrosti za ve? kot 50 km/h na avtocesti: 300 evrov + 9 kaz. točk

vožnja pod vplivom alkohola (od 0,38 do 0,52 mg alkohola v krvi: 950 evrov + 10 kaz. točk

Nepravilno prehitevanje: 500 evrov in 11 kaz. točk

Nepravilno vključevanje v promet: 300 evrov

vožnja mimo pred prehodom za pešce ustavljenega vozila: 500 evrov in 7 kaz. točk

?e voznik ne prilagodi hitrosti okoli??inam: 460 evrov in 7 kaz. točk

Nepripet varnostni pas: 120 evrov

ničje kazni:

Nepravilna vleka vozila: 60 evrov (prej 30.000 SIT)

Nove kazni bodo veljale od 4. maja naprej.

bramar

Ha, tako se dela varnost v prometu !?? V prihodnje pa prometnemu ministrstvu in vrlim politikom predlagam, da za avtomobiliste uveljavijo kar "?eriatsko pravo". :Paint-Angry:

dvorjan

Itak da te stvari pisejo in sprejemajo ljudje, ki o prometu NIMAJO POJMA. Sicer pa bo ob takem tempu serviranja neumnosti domacemu narodu prej ali slej pocilo in bo pocil po politikih in z njimi povezanih bedakih.

Stanje na cestah pa bo sedaj se slabse. Tisti, ki se bodo prestrasili tega zakona bodo vozili se bistveno bolj defenzivno (40 na omejitvi 50) in kravzljali zivce ostalim udelezencem v prometu. In bo nepravilno prehitevanje spet na dnevnem redu, nesrece pa tudi.

Smrkci bodo se vedno skakljali izza grmickov in se tolkli po prsih, ces kako oni prispevajo k prometni varnosti itd.

Da o tem, kaj ena vecja kazen pomeni za povprecno slovensko druzino (namenoma nisem napisal posameznika, ker posameznikov pac ni veliko - te stvari imajo sirsi ucinek), nihce niti pomisli ne. Vec bo stisk, samomorov ... skratka morije - da, prav tiste, proti kateri naj bi se ta zakon boril.

Pa se stavek za gospode zaslepljence - odstopite, ker ljudi, ki znajo delati samo skodo res ne potrebujemo.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

S tem bralcem in avtorjem se pa 100000% strinjam!

bramar

Tudi jaz se strinjam. Kar dolgo ?e tlačim zemljo in vozim, a ?e celo ?ivljenje    skoraj ne doživljam, poslušam drugega kot višanje, višanje in višanje kazni. Mrtvih na cestah pa čedalje več. Tu nekaj ne "štima". Sem pred kratkim zasledil, da je bila nekje dvojna nesreža. Voznica je zletela s ceste. Medtem, ko je telefonirala po pomoč, je drugega voznika na istem mestu zaneslo in je do smrti zbil prej?njo voznico. Seveda je pisalo, kaj se zgodi zaradi neprimerne hitrosti in nepravilnega zavarovanja kraja nesreče. O neprimernem cesti??u pa nič. Dokler bodo kaznovani zgolj samo vozniki in ne tudi vzdr?evalci cest, ne bo kaj dosti drugače! Navsezadnje, ?rne točke na cestah ustvarijo tisti, ki Našrtujejo in zgradijo cestno omre?je. :funny34d:

Gox

Tudi jaz se strinjam z zgornjim člankom.

višina kazni bi mogla biti obravnavana glede na "te?o" prekr?ka.

?e se ponoči Pelješ ob 02h po Celov?ki v Ljubljani 80km/h vseeno mislim da ni enako kot 80km/h popoldan ob 14h.

Lp
Goran

hadei

Zanimive ideje, vendar globoko dvomim, da se spljoh lahko Pelješ 80 po Celov?ki ob 14.00.
Kar se pa hitrosti tiče ob 02.00 je pa tako, da nekateri tudi pri 80 km/h ne obvladujejo avta, kot bi ga morali. Ravna cesta, kot z ravnilom narisana je ?e OK....ostalo pa ?e delajo pizdarije.
Sicer pa ne vidim nekega problema, ?e se Pelješ po predpisih, pa? ne pla?a? kazni. Se pravi je nekaj, na kar lahko sami vplivamo.
[SIGPIC][/SIGPIC]

dvorjan

@hadei:
Tezava je tudi v predpisih. Omejitve hitrosti so vcasih tudi naravnost smesno postavljene ... Da sploh ne omenjam kakih del na cesti, kjer so table postavljene se par dni po koncanih delih, policisti pa kot vampirji cakajo na sveze zrtve ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

deyo

Jaz se strinjam z vsemi (Andrej, Gox, Dvorjan in Hadei), sam problem je v Našem sistemu.

Jaz bom plačal 1000?, ko grem na enem odseku 1-2X prehitro, tisti znani norci, divjaki oz.ne vem kako bi jim ?e rekel, pa grejo mimo brez vsega.

Sem doživel na lastne oči en tak primer pred kratkim, ko je znani "norec" drvel mimo, ustavili so pa reve?a za njim (bil pa je pred mano). In ta reve? je prekoračil hitrost vsaj za 20km/h. Tisti, ki pa je neovirano peljal mimo pa je bil vsaj 50km/h prehiter.

E zdaj pa mi povejte kje je pravica?

hadei

Začetek veljavnosti novega ZVCP in primerjava z ZVCP-jem drugih držav

[SIGPIC][/SIGPIC]

aygo

[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

izi

Nov zakon je namenjen sao polnjenju državne blagajne ne pa večji varnosti.
izi