Ami v garaži...

Začel/a Zeko124, November 22, 2009, 06:37:52 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Bo Ami prvi Zekotov avto, ko izdela izpit, ali ne?

a zakaj pa ne?
2 (6.9%)
e, niti pod razno
6 (20.7%)
ogoèe
8 (27.6%)
e, ne oèetov Passat bo fural
13 (44.8%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 29

Mike666

Citat od: dvorjan;80242Ja, obnova starih avtov ni sala. Desetaki so hitro stotaki od tu pa spet ni dalec do tisocakov ... Pac je treba vedet, da to stane ...

Sicer pa zeko, glavo gor. Solo naredit, pa bos magari cez par let imel oldija, kakrsnega si zelis.

Tak kot si napiso. se strinjam. Mene tudi ko se s kom kje srečam pa vidi Dyano pa "jao kak je lepa, jaz bi tudi tako mel, mi lahko to zrihtaš?" Pol pa mu povem kolko naj pripravi v evrih, pol pa čeljust do kolen.
Ni mali zalogaj tako delo.
Jaz sem mojo čisto sam delal pa je na koncu lep znesek bil, za katerega bi si lahko kupil skoraj nov avto al pa kaj drugega.
Ampak potem nebi mel moje Dyane.  Ni pa mi žal tega keša. Sedaj se pa lepo furama z Dyanco in prav uživama.:BigThumbs:

superca13

Obnova avtov res ni šala. V veliko podrtijo vložiš ogromno denarja, avto pa nikoli ne bo niti približno toliko vreden. Razen, če res želiš točno ta avto, potem to gre. Ali pa če imaš res neko raritero, kar Ami recimo ni. Drugače se pa krša ne kupuje, vzameš raje razmeroma dober avto, ki ne zahteva zamenjave 95% delov. Tistega do konca-popolnoma zrihtaš in se lahko z njim pelješ na Mars, če treba ;)
Krš je krš....donator ali odpad. Razen če je rariteta, potem se zgodba obrne :)

LP

garac

Potem bi najbrž 3/4 avtov ki pridejo k keži končalo za rezervne dele. Prav zato je avtohtoni slovenski spaček postal ratiteta. Vse je šlo v kose in v preše, pa se potem "uvažalo"
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

superca13

Maloo pa že moraš vedet in imet sposobnost ločit, kaj je krš in kaj ne.
Tudi Keža reciklira...tisto kar je za reciklirat. Sem videl. Tako se to dela, žal.

janez

Hja, zdaj se pa tist ,kar je bilo "uvoženo " rihta, ker drugega ni...

Ami je rariteta in to lahko brez sramu rečemo. Seveda se lahko nabavi drugega. Ampak kaj se bo sploh dandanes našlo ? Nekaj ,kar bo zgledalo malenkost bolje na oko... sam mene ne smeš spustit zraven... Jaz imam pač to "fixidejo" ,da poiščem vse luknje i napake in da jih potem grem tudi vse te luknje eliminirat. No in potem ni več tako dober...
Drugi problem je ,da hočem vedno naredit sestavljanko nazaj kot je bila. Ami je spodaj drugačen. Ni samo pod ,prag in prednja stena. Tu je še veliko več delov iz katerih je sestavljen spodnji del karoserije. Kar zakomplicira delo kleparjem in ponavadi improvizirajo in flikajo ali poenostavijo.
Jaz že od nekdaj poskušam delat te avte tako ,da se lahko čez leta brez komplikacij spet obnovijo. Pomeni ,da lahko negdo spet menja recimo pod ne da bi preklinjal tistega ,ki je pred njim delal - mene. Zadnjih petnajst let jaz preklinjam vse tiste flike, ki so jih gor dajali kleparji.
Moj način dela pač potegne za sabo veliko več časa in posledično...

Moj znanec  je pozimi sam naredil spačka. Kleparijo , mehaniko, ličarijo... vse je delal popolnoma sam. Ko sem ga vprašal kolko ga je stalo je odgovoril ... 4000 eur... Delal je vse sam in pravi, lahko bi naredil bolje. Pa vseeno, najdražji je materijal.

Èe ogledam našega amija... Osnovna cena je bila 2600 eur, zraven sem vzel kup delov, ki jih nisem rabil sem jih pa uspel prodat in tako kupnino znižal na 1600 eur. No pa sem moral čez tri mesece menjat motor, ki sem ga imel doma vendar sem ga moral porihtat in me je stal 120 eur . Da o gumah ne govorim, ker sem kupil edine možne zimske gume... Michelin - 550 eur. Varnost je varnost in avto je pozimi vsak dan na cesti. Potem pa registracija brez bonusov in brez certifikatov... na polno. Pa crkne menjalnik, drugega not, pa letne gume, pocen varijanta 200 eur z montažo. Nova ključavnica za vžig 80 eur, regler 40 eur, ... In ko je eno zimo preživel na cesti se je tisto veteranarsko rihtanje sesulo - barva in kilogrami kita so razpokali... pokazalo se je vso tisto slabo nabrzinsko delo. In sedaj ? Barvanje amija 1800 eur ... pa menjat vsa vrata in prednjo vezno steno kjer so luči (kup kita in nič popravljeno ). Vezno sem kupil novo 200 eur, vrata imam dokaj dobra rezervna... en mal za popravit. Ja in spodaj ga sploh še nisem utegnil očistit in zaščitit. Prejšnji lastnik se je hvalil kako je gor dal 12 kil zaščite, ja takoj sem mu odgovoril ,ko sem pogledal spodaj... pa 11 kil je dol padlo ! Sedaj na koncu poletja... zadnji notranji blatniki so potrebni varjenja, prednji del strehe , ki je na karavanih problematičen ni bil popravljen , samo zalit s trdim ličarskim kitom in zbrušen, spodaj pa luknje, novo tapecirani sedeži kažejo luknje, materijal se na sedalnem delu para...
Dela sebi ne računam, stane pa tak avto malo morje denarja. In bo še stal malo morje denarja v prihodnosti...

In Ami je bil kupljen kot obnovljen... Vse to sem takrat videl in požrl. Bil je vozen, registriran," lep" , povarjen spodaj, šasija je odlična in mehanski deli podvozja so v zelo dobrem stanju. To mi je bilo pomembno, ker nimam časa za svoj avto varit in obnavljat. Za sproti popravljat pa se trudim najti čas.

"Poceni " ,obnovljen in vozen avto kupovat je lahko zelo dvorezen meč. če ne delaš sam te na koncu stane več kot da greš obnavljat nevozno podrtijo.

@Zeko, vse je stvar dogovora. Oče je rekel ,da me bo poklical naslednji teden, ko prideta malo ven iz gužve. Pa se takrat dalje dogovarjamo.

lp

janez

Aja, pa pozabil sem dodat ... Na našem amiju so tudi prednje zavore komplet nove. Diski, glavne in pomožne ploščice. In komplet sklopka... pa računajte...

Pa zadnje bom moral menjat in verjetno komplet zavorne cevi.

andraž

Taka računica ni nikoli racionalna. Ne more biti, pa tudi če delaš sam. Imaš pa starodbonika, ki ti je močno pri srcu, kar šteje. Je sigurno bolje, da denar vložiš vanj, kot pa da ga porabiš za kakšno bedarijo ali pa ga dan za dnem puščaš za šankom...

janez

Citat od: andraž;80259Taka računica ni nikoli racionalna. Ne more biti, pa tudi če delaš sam. Imaš pa starodbonika, ki ti je močno pri srce, kar šteje. Je sigurno bolje, da denar vložiš vanj kot pa da ga porabiš za kakšno bedarijo ali pa ga dan za dnem puščaš za šankom...

Točno tak, pa da se mal pohecam in dodam... Pa vsak dan si v drugem kraju za šankom in si taglavni as , ko ostali gledajo tvoj avto pred bifejem... heheh

Je včeraj moja prišla cela našpičena domov iz službe. Sem jo vprašal ,kaj je narobe ? Zjutraj je odšla skupaj s kolegico in njenim novim avtom v službo, nazaj pa je kolegica našpanala klimo na ful, ker je kao vroče... Moji se je strgalo od mraza...
Za naju vem , da je bolje da imava starga amija brez klime in brez gretja, vsaj dobre volje domov prideva... Èe tudi je avto dražji kot nov.

superca13

Se strinjam z zgoraj opisanim.
Je pa res, da tudi uvoženim avtom popolnoma nič ne manjka. Absolutno nič. Zunaj je teh avtov več in lahko najdeš "pravega" v tisti množici. Taki tapravi, ob katerih stoj in glej, so na voljo tudi pri nas. Najlepši in najboljši spački, ki jih jaz poznam, poznam pa jih ogromno, so iz uvoza.
Obnovljene avte kupovat...je relativno. Eni znajo obnavljat, drugi so živi pocarji. Ni vsak obnovljen avto isti, še zdaleč ne.
Krš kupovat je nesmisel. Vsak pa žal ne ve, kaj je krš in se nasanka po celi liniji...žal, se dogaja.
Moje mnenje je, da se kupuje avto v dobrem, originalnem stanju, ki se ga da obnovit, ki mu ni treba menjat 95% delov. Avto, katerega pocarji še niso dobili v roke in mu vžgali gor 360 flik, 25 slojev farbe in 25 kil dinitrola in tono neoriginalnih delov.

Lovro

To je pač hobi in ne biznis - ne razmišljaš, koliko bo avto po obnovi dejansko vreden, temveč le, kako ga boš zrihtal, da ga boš vozil za svoj užitek.

Moraš pa sam pri sebi razčistiti, kaj prevaga - živciranje zaradi občasnih visokih stroškov ali gušt imeti starodobnika. Èe prevlada prvo, potem je bolje, da se takim avtom odpoveš ali pač poiščeš kakega cenejšega starodobnika. Èe prevlada drugo, pač stisneš zobe, nekako plačaš in voziš naprej. Èe je strošek dokaj visok, mogoče dela razdeliš in razporediš po fazah in s tem tudi strošek.

Uf, tudi jaz sem že klel žabo, zlasti splomladi mi je delala sive lase. Pa kaj čem, kake dva dni sem jo imel poln kufer, enkrat sem jo v navalu besa že hotel prodati, nato pa sem se pomiril in pri prvi naslednji vožnji s popravljeno žabo kar pozabil na tiste težave in stroške.

To velja tudi zate Zeko, razmisli o zgoraj napisanem oz. kaj ti bo dal tvoj ami, nato pa se odloči. Èe ti prav tvoj veliko pomeni, ga počasi v roku nekaj let obnovi - npr. letos kleparijo, drugo leto tehniko, tretje leto ličarijo. Èe ti ni bistveno, katerega amija imaš, prodaj svojega in kupi nekega solidnega, da se boš z njim vsaj vozil nekaj let in ga kasneje po potrebi obnovil ali pa prodal. Èe ti pa ami preveč žre živce, špa ga prodaj in zaenkrat shajaj brez oldajmerjev, jih boš že še lahko kupil, ko boš imel svoj dohodek.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

superca13

Citat od: janez;80260Točno tak, pa da se mal pohecam in dodam... Pa vsak dan si v drugem kraju za šankom in si taglavni as , ko ostali gledajo tvoj avto pred bifejem... heheh

Je včeraj moja prišla cela našpičena domov iz službe. Sem jo vprašal ,kaj je narobe ? Zjutraj je odšla skupaj s kolegico in njenim novim avtom v službo, nazaj pa je kolegica našpanala klimo na ful, ker je kao vroče... Moji se je strgalo od mraza...
Za naju vem , da je bolje da imava starga amija brez klime in brez gretja, vsaj dobre volje domov prideva... Èe tudi je avto dražji kot nov.

Janez, gospa zagotovo ne zna uporabljat klime.
Klima je izvrstna zadeva. ÈE ne bi bila, bi se še danes vozili vsi brez gretja in hlajenja.
Èe pa klime ne znaš uporabljat...ne samo da se ti vtrga, še pošteno zboliš lahko :) :)

LP
S

janez

Ja verjamem da je tak. Pa mene tudi moti tisto pihanje odvsepovsod v novih avtih. Takšni pač smo. In zato vozimo te stare citroene ,ker nam tak paše. Edino kar mi ne paše na Amiju, dijani, spačku je zračenje, ki je v višini vratu - glave. In se tudi poleti vozimo z zaprtimi zračniki. Že nekaj časa razmišljam ,da bi naredil v teh mojih avtih sistem zračenja pod noge. Tam je najbolj vroče in ,če bi to ohladil, bi mi bilo tudi gor bolj prijetno.

janez

@Zeko, poslal sem ti slike ,ki sem jih zadnjič naredil ... Na email ...

Xandrej

Citat od: superca13;80263Janez, gospa zagotovo ne zna uporabljat klime.
Klima je izvrstna zadeva. ÈE ne bi bila, bi se še danes vozili vsi brez gretja in hlajenja.
Èe pa klime ne znaš uporabljat...ne samo da se ti vtrga, še pošteno zboliš lahko :) :)

LP
S

Ni žvaka za seljaka nažalost. Ko vidim ko imajo eni klime nažgane na 20 ali pa manj me nekam prime... Vsak avto ima danes senzor zunanje temperature pa si nastaviš če je zunaj 30 imaš v avtu 26 ali 25... Da pa greš iz avta celi moker zašvican pa skuhan pa je po moje tudi komu všeč.

superca13

Citat od: Lovro;80262To je pač hobi in ne biznis - ne razmišljaš, koliko bo avto po obnovi dejansko vreden, temveč le, kako ga boš zrihtal, da ga boš vozil za svoj užitek. QUOTE]

Zdaj kak vzameš: mi smo tudi nobnovili krš, ki je res bi rariteta v primerjavi z Amijem ( samo 2 sta bila v sloveniji, pri drugem pa je bil naš edini). Vse z prepričanjem, da bo to večno naše. Slej kot prej te nekaj piči in prodaš. Ni nujno, mi recimo smo. In nato je ves tisti vložek za obnovo krša šel po Dravi navzdol... ;)

Zeko je star kaj 16 let? Njegov prvi avto bo ami. Za vsak dan. Lepo. Ko bo se hotel na morje peljat, ko bo njegova punca stokala od mraza ali vročine, ko bo na faks zašel in se bo vsak dan vozil 150km, ko bo na kako službeno pot moral...kaj bo z amijem? Ob prvi priliki ga bo parkiral ali prodal. In potem bo njegov vložek nesmiseln.
Jaz sem bil isti. Sm mislil da bom prvega GS-a imel večno. In da bom nato BX-a imel večno itd. Ja seveda :)