Po trinajstih letih...

Začel/a janez, November 18, 2009, 06:22:46 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Ja, pravi oldtimer bo... kr neki poflikan...heheh . Mu bo pa cena ful zrastla. Zdaj pa moram certifikat zrihtat.

gule

Citat od: janez;140604Ja, pravi oldtimer bo... kr neki poflikan...heheh . Mu bo pa cena ful zrastla. Zdaj pa moram certifikat zrihtat.

Pa se začeti veteranarsko ob vikendih furat...he-he.

janez

Ah kaj furat... to ni vozno. Cena pa je zdaj 5000 eur, generalno obnovljen heheheh. Za pred kamin je dober - večen.

superca13

Morali bi en šnelkurs organizirat, da se razjasnijo razlike med:pravim veteranom, staromodnikom, oltimerjem, klasikom, youngtimerjem in med tistmi, ki bi to radi bili, pa niso.In, še razliko med vsem navedenim in kršom, starim avtom, predelanim avtom, dodelanim avtom, originalnim in neoriginalnim avtom, dobro ali slabo poflikanim itd.
In, smiselnost določanja cen za vsako grupo posebej.
:emot77:

gule

Važno, da je citroen, pa čeprav je pol pleha novega gor...he-he

janez

Citat od: superca13;140707Morali bi en šnelkurs organizirat, da se razjasnijo razlike med:pravim veteranom, staromodnikom, oltimerjem, klasikom, youngtimerjem in med tistmi, ki bi to radi bili, pa niso.In, še razliko med vsem navedenim in kršom, starim avtom, predelanim avtom, dodelanim avtom, originalnim in neoriginalnim avtom, dobro ali slabo poflikanim itd.
In, smiselnost določanja cen za vsako grupo posebej.
:emot77:

To je že tak vse določeno v raznoraznih SVAMZ in SVS pravilnikih. Jaz se malo zezam... :emot64:

To kakšen je bil (in je) naš ami je primer izredno slabe obnove starodobnika. Prodajal pa se je kot generalno obnovljen in originalen.

Pa pogledaš sam avto... ves pleh , ki je prišraufan gor (vrata, haube, blatniki,...) je bil zbutan in ni bil sklepan temveč na debelo zakitan. Karoserija... menjani so bili podi (original rezervni deli) in narejeni rostfraj pragovi in prednja stena do volana. Potem pa jim je zmanjkalo volje in so uporabili domišljijo. Z diht maso so poflikali vse ostale luknje - prednji in zadnji stebri, rob strehe, spodnji rob pod armaturko,itd... Èez vse so polili barvo (mobihel ral 2010 )... verjetno še na svež kit, kar je pripeljalo do posedanja in pokanja kita in barve.

Se pravi, vse je bila samo kamuflaža. Ko kupuješ amija pogledaš pode, pragove in predno steno. Ostalo je brez da bi avto razstavljal dokaj nevidno očem .

Drugo... motor je bil slab, kar sem videl že takoj. Pokrovi od ventilov so bili povarjeni, kar se ne dela in so spuščali na vse strani olje. Menjalnik je bil slab in je metalo iz četrte prestave. Tepihi na tleh so bili kr neki guma iz Merkurja. Sedeži so bili žametni in so ob redni uporabi razspadli v trakove. Ker žamet zgleda ni bil temu namenjen... da se z ritjo rajsa vsaki dan po njem. Na prednjem koncu in  motorju ni bilo skoraj nobenega original vijaka ... so bili pa prokrom inbusi... kar zgleda zelo lepo ni pa uporabno. Prestavna ročka in brisalci (mehanizem) so bili neuporabni. Luči in ostali mehanizmi ... jao...

Avto ni bil razstavljen ko se je delal in ni bil očiščen. Na samo rjo so našpricali 9 kil (kot se je lastnik hvalil) bitumna, ki je odpadel. Zadnji blatniki so bili novi (NOS roba) in nezaščiteni in so razspadli.

No in to je primer čisto veteranarskega avta . Poflikan in prebarvan, skup sestavljen za občasne vožnje ter za čimhitrejšo prodajo. V samih starodobniških klubh je ogromno takšnih avtov kot je naš. Predvsem je to primer rihtanja pri cenejših na trgu malo vrednih avtih - velikoserijski proizvodi.

No , zato se jaz zdaj norca delam da je Ami sedaj vreden najmanj 5000 eur. :BigThumbs: V bistvu nisem kaj prida obnavljal, večinoma poflikal in poceni barva.

Seveda, če bi imel namen prodajat , ga ne bi vlačil tule gor po forumu . Bi ga "zrihtal", postavil na tepih v garažo in dal oglas na net kot generalno obnovljen avto , ljubiteljsko občasno vikendaško vožen in slične jajce... pa še dodal bi "nujno-prostorska stiska".

:funny34d:

Avto smo kupili, ker smo imeli željo vozit Amija in ker je bil registriran ter je zraven lastnik dodal celo prikolico rezervnih delov. Kasneje sem dele prodal in cena nakupa se je znižala na okoli 1500 eur kolkr se spomnim. Kar je bilo potem na nek način meni sprejemljiva cena za en tak avto. Že na začetku sem vedel , da bo slej ko prej prišlo do barvanja. Nekaterih stvari kot je streha pa enostavno nisem videl - do sedaj nisem imel teh iskušenj s tako "obnovo" . Na napakah se učim in to mi je lepa šola. Ki pa mi ne bo kaj prida prav prišla, ker nimam namena še enega karavana osmico nabavljat v prihodnosti.

Mogoče pa bo komu izmed vas prišlo prav. Prodajata se dva karavana sedaj na netu. En je prostorska stiska in drugi rumen, razstavljen in se na slikah vidi da je spet nek poflikan avto. Poglejte pod v prtljažniku in vam bo jasno, da so dali gor eno veliko fliko tam kjer gre pod podom nosilec. Nosilci pa pri vseh amijih zgnijejo in ko se to vidi v avtu v notranjosti je že gotov. Flika čez ne reši nič.

Danes dež... upam da neha do popoldan , ker moram amija odpeljat ličarju... da ne bo moker jebelacesta..., ker pol se mi bo spet zavleklo za en dan barvanje...

janez

Zdaj imam priliko zaflikat dol tiste luknje od bočnih smerokazov spredaj... Ja, to gre stran. Me je že od začetka motilo. Sam ne smem pozabit hehehh

superca13

Citat od: janez;140711To je že tak vse določeno v raznoraznih SVAMZ in SVS pravilnikih. Jaz se malo zezam... :emot64:

To kakšen je bil (in je) naš ami je primer izredno slabe obnove starodobnika. Prodajal pa se je kot generalno obnovljen in originalen.

No in to je primer čisto veteranarskega avta . Poflikan in prebarvan, skup sestavljen za občasne vožnje ter za čimhitrejšo prodajo. V samih starodobniških klubh je ogromno takšnih avtov kot je naš. Predvsem je to primer rihtanja pri cenejših na trgu malo vrednih avtih - velikoserijski proizvodi.

Imaš primer zelo slabe obnove. Ni pa to sploh čisti(pravi) veteranarski primer.
Je pa res, da je primerov slabe obnove med SLO certifikatarji vsaj 60%, ki se radi enačijo z pravimi veterani.
Èisti veteranarski primer je spravljen avto v orginal stanje tako kot se spodobi, ali, že ohranjeno in nadalje vzdrževano originalno stanje.

Bolje rečt, da si imel tipičen primer certifikatarja.
Evo, pa imamo še en nov izraz :)

janez

heheh... certifikatar ...

Ja, sam... tale nma certifikata. Èe ga je pa prej imel pa se ne spomnim.

Jaz gledam bolj pleh. Obnova starodobnika se začne pri spoznavanju samega avta in kako je bil narejen. Večinoma kleparji ne zastopijo in ne vidijo razlike med fliko in sestavnim delom. Oziroma... problem nastane, ko se nek sestavni del karoserije nepravilno privari. Recimo pri amiju. Menjaš ali popraviš spodnji del stebra (a, b ali c ... vseeno) . Večina kleparjev ne ve, da pri amiju mora biti ali na samem stebru odvod za kondenz ali pa v prag izvrtanan luknja za to isto funkcijo. Ker tega ne naredijo potem kondenz ostaja v stebru in steber se razspade odznotraj navzven.

In večini takšna malenkost ni pomembna, ker po njihovih iskušnjah bo avto zdržal naslednjih deset let ali več. Seveda, iskušnje, ki jih imajo običajni lastniki starodobnikov so dvomljive. Namreč... starodobniki po obnovi niso več vsakodnevno na cesti in s tem dejansko skoraj da ne pride do težav z rjo. Razen tu in tam malo površinske rje.

Moje iskušnje so  pa drugačne. Avte vozimo vsak dan , celo leto. In tu nastane problem, če imaš tako narejen avto, da se vsepovsod nabira voda. V citroenu niso zastonj naredili odtoke. Ko to veš in ko odtoke dejansko imaš  v funkciji potem mogoče samo vsake toliko časa te iste odtoke očistiš ... in spihaš s kompresorjem. Isto je na vratih, spodaj so luknje in voda odteka skozi. Èe so zamašene... adijo vrata.

janez

Še to... Prava starodobniška obnova vozila se začne z zbiranjem podatkov o samem vozilu. Knjige, dokumenti itd. To ponavadi traja recimo pet ali šest let. Sama obnova pa recimo 2 leti.

Jaz zbiram podatke in iskušnje že 22 let. Zato si upam it obnavljat te avte. Daj mi nek drug avto pa se bo ustavilo na prej napisanem.

Domov sem pripeljal moped Mobylete (moj star moped) in zdaj že celo poletje zbiram podatke in kupujem knjige, prospekte na netu. Pregledujem web strani in sprašujem po raznih forumih kjer se zbirajo lastniki teh mopedov. Ko bom dosti podatkov zbral se ga bom lotil. Nič prej. Tak bi naj bilo pravo starodobniško obnavljanje. Da se ga spravi v res originalno stanje. Žal je v takem stanju, da mora bit cel prebarvan na novo . In dosti stvari na njem ni uporabnih ali ni originalnih. Na koncu ne bo vreden toliko kot en res dobro ohranjen original. Že v sami osnovi pa ni vreden toliko kot se bo potrošilo za samo obnovo. Se pravi... delam sebi za veselje :BigThumbs: in ne za prodajo.

Lovro

Citat od: superca13;140713Bolje rečt, da si imel tipičen primer certifikatarja.
Evo, pa imamo še en nov izraz :)

Obstaja še en izraz: Staromudnik - to pa bomo mi čez kakih 30 let.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

Pa saj pri nas sploh ni treba pripeljat avta na pregled. Dovolj je letnik in dve sliki, pa članarina in že imaš certifikat. Èlanarina je magnet za tistega, ki izda certifikat, certifikat pa za imetnika in ustrezen popust pri zavarovanju. Zato pa je ogromno jajc med temi vozili, kar meče zelo slabo luč na tista vozila, ki so v ustreznem stanju. Kako je s certifikat v tujini ne vem, ampak tole pri nas je en velik hlev.

superca13

Certifikat ima že vse kar leze in gre, dovolj stari in celo taki, ki niso niti približno dovolj stari, niti nobena redkost ali posebnost.
Èe plačaš, ga zgleda kar dobiš :) Ko kredit na NLB pred 10 leti hihi :)

dyfan

Ja, saj zato pa meni sploh ni razumljivo, zakaj se certifikatu pripisuje takšna pomembnost.
Nekateri ga celo direktno povezujejo s kvaliteto avta :Hammer3:
Certifikat omogoča le cenejšo ceno zavarovanja in nič več.

Glede kvalitete obnove je pa Janez v zadnjih dveh postih (in tudi še kdaj prej) lepo povedal.
Pri kleparskem popravilu ni pomembno samo kvalitetno "švasanje", zagotovljena mora ostati tudi funkcionalnost.

Za obnovljenega "starodobnika" mora pa poleg omenjenega biti tudi vse po originalu,
karoserijski in mehanski deli, brez neoriginalnih in tujih dodatkov, original barva...

Obstajajo pa tudi čisto po domače obnovljeni stari avti, ki so pa samo "drek, zavit v zlat papir", vendar nosijo titulo obnovljenega starodobnika.

Večina ljudi tega ne pozna in vse kategorije meče v isti koš.
Potem se pa čudijo razlikam, čeprav so razlike povsem logične, saj ne gre za avte enakega statusa.
Lep pozdrav!

Dyanozaver

Pa saj pri nas sploh ni treba pripeljat avta na pregled. Dovolj je letnik in dve sliki, pa članarina in že imaš certifikat. Èlanarina je magnet za tistega, ki izda certifikat, certifikat pa za imetnika in ustrezen popust pri zavarovanju. ...

Andraž, ali lahko bolj konkretno o pridobitvi certifikata....
Saj se mi ne da voziti avta na pregled,imam pa začasni certifikat ,ki sem ga dobil skupaj pri nakupu Spake in velja do 2013/10 mesec .
Rad bi podaljšal na stalni(10 let),da nimam ..izdarij kasneje,kot to priporoča ETEDERON v enem od forumov.
Hvala za info .