Hidravlika

Začel/a TomFool, Oktober 24, 2009, 12:22:23 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Štromar Miki

Citat od: NorthJ;186260Pozdravljeni,

zamenjati moram hidravlično cev, ki gre od sopotnikove krogle do regulatorja.
Od vsega me najbolj skrbi prezračevanje obtoka po zamenjavi. Mi lahko kdo svetuje kako odzračiti sistem?

Hvala in LP,
Jani

Prvo na vozilo priklopiš Leksio in program spusti vozilo popolnoma na tla. To je fajn delat če imaš kanal ali dvigalko. Potem prečrpaš vso hid. tekočino ven iz rezervoarja potem se lahko lotiš dela. Tak sem vsaj jaz delal in ni bilo potem problemov. Ko vse cevi zamenjaš vliješ nazaj hid. tekočino v rezervoar. Potem imaš na zadnji delu vijak za odzračit in počakaš da začne teč tekočina. Potem pogledaš level tekočine v rezervoarju in po potrebi doliješ. Nato zaženeš program in prižgeš vozilo. Točen postopek sem že pozabil ampak te program vodi tako da tu ni nekakšne umetnosti.

Štromar Miki

Hmm mam prevoženih več kot 400000km pa še nisem menjal bunk.

NorthJ

Andraž, ti sploh ne bereš postov!
1. Še enkrat... Èe s pestjo udarim po krogli, ropota.
2. Govora je o sredinskih kroglah in ne o "stranskih". Sredinske pridejo v poštev, ko je vključena tipka sport.

Štromar Miki,
Hvala za odgovor po cca. petih letih :) Tvoj postopek je OK. Cevi sem takrat uspešno zamenjal in so OK do sedaj...

Še vedno vprašanje... Kako veš, da je sredinska bunka hin?

Hvala in LP,
Jani

Vlado333

Verjetno ropota tudi, ce jo potreses.
Iskreno povedano ne vem kako lahko ves kaksno je stanje krogle. Vem, da nova krogla ob tresenju le te, ne ropota in ne cutis premikanja notri.

andraž

Pa bi se to med vožnjo lahko slišalo v kabino?

dexterboy

Mojster Vlado, kakšen pa je dandanes strošek menjave teh magičnih krogel na C5? Imate tega pogosto ali bolj poredko? Ker to, da ima avto 400.000 in sfere še originalne... ne trdim, da takšna izdelava ni mogoča. Ampak ne za takšno ceno...
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Čojko

Novak je uvoznik za I.H.F.S.
Tu imaš kalkulator in cenik z ene spletne strani

Ko sem jaz menjaval vse kugle na C5 so bile po 55 EUR/kom

In bila je razlika, čeprav so vsi zatrjevali, da je avto še vedno mehak.

Vlado333

Da bi se v kabino slišal ropot same krogle se mi zdi nemogoče, slaba krogla pa povzroči trše vzmetenje in posledično boljši prenos ropota podvozja v kabino.

Cene krogel žal trenutno ne vem, ker so pred kratkim belgijci občutno podražili krogle, kar se seveda pozna pri maloprodajni ceni.

Pri C5 1 in 2 krogle sedaj menjamo bolj poredko, ker so avtomobili že starejši in se vse manj strank odloča za "večje" vložke.
Problem pri kroglah in trdoti je ta, da se lastnik skozi leta lastništva in vožnje sproti navaja na trdoto - mehkobo vozila in težje opazi spremembe, kot nekdo ki se z njegovim vozilom zapelje samo na testno vožnjo.

Citroenovc

Vlado - ko smo že pri trdoti - jaz opažam, da je pri meni postala očitna razlika med 2007 C5II z realnih 222k km in 2004 C5II z realnih 152k km. V korist prvega, ki je bolj udoben oz lepše blaži. Sploh zadnja prema je še bolj očitno. Ni prizvokov ali ropota - samo pač slabše blaži.

Moja laična razlaga - starost. Pač v 3 letih več je navkljub 1/3 manj km večja verjetnost, da so bunke bolj "prazne".

Se motim ali razmišljam v pravo smer?
OK

LP
Primož

andraž

Morda tudi ležaji na zadnji premi. Občasno, odvisno kako se postavi, je bolj trd. Ko je zadeva že zreča za zamenjavo, občasno ob kakšnem valu na cesti tudi malo poči.

Citroenovc

Ne andraž, nič ne poka. Vse dela BP. Po zagotovilih zadnjega servisa nikjer mehansko nič narobe na samem podvozju. Optika narejena par mesecev nazaj (kar itak nima veze z manjšo mehkobo).

Samo med vožnjo je manj mehkoben od mlajšega bratca.

Lani je bila razlika zgolj opazna. 1,5L kasneje je zelo opazna. Zame. Za večino med avtomobiloma ni razlike.

Spomni me na davno nazaj, ko sem pri Safrane original, 13 let stare amortizerje zamenjal za nove. Prej je zadaj bil neudoben, na prehodih na avtocestne mostove je rit neprijetno zabila, ipd ... Po menjavi je bil pa mehek in udoben.
Enako zdaj rdečko. Samo da še ne tako močno kot takrat Safrane.

Moje vprašanje Vladotu je bilo predvsem ali so pri kroglah bolj "problem" leta ali km. Kot laik in na vzorcu 2 avtomobilov - bi rekel, da leta.
OK

LP
Primož

andraž

Takole je bilo pri mojem. Opazil sem, da je občasno zadaj bolj trd. Po valovih, iz ovinka. Pac čutiš. Toni mi je povedal, da so to ležaji na zadnjih rokah. Kot sem napisal, je rekel, enkrat je ok, drugič, ko se drugače postavi, pa je trši. Rekel je tudi, da bo počasi začelo tudi malo pokati, ampak da neke panike ni, da lahko počaka menjava do rednega servisa.

Vlado333

@Citroenovc  leta so vsekakor tudi faktor pri kroglah, a žal vsake toliko kot pri vsaki stvari prihaja do anomalij in sicer, da so recimo krogle pri 130000km in 6 let starem avtu zanič, medtem, ko so pri drugem avtu, ki je star 12 let krogle še v zadovoljivem stanju.
Pri tvojem bi vsekakor lahko bilo slabše stanje vzmetenja - krogel zaradi let.
V kolikor so ležaji rok dobri je "problem" definitivno v kroglah.

Dihtunga

Prazna krogla bo nabijala, samo mehkobo pa nastavijo ventili oz. tista variabilna ploščica.
Èe še ni čisto popolnoma prazna bi morala biti enako mehka za zelo majhne neravnine, saj je tlak noter odvisen od teže vozila. Za večje neravnine pa ji zmanjka prostora za dušenje in potem nabija ker membrana že stiska ob ohišje in tudi samo razmerje tlakov se poruši. S polno sfero ima. npr 100cc delovnega volumna, s malo prazno pa 50cc. 10cc hod pri 1 bo pomenil samo 10% višji tlak in 20% višji pri drugi. Zato je sama polnost in udobje varljiva. Na ac je avto udoben, na makedamu pa lahko neznosno trd..

Čojko

Ovalne sfere imajo noter rezila, da ko je krogla prazna ji uniči membrano.