Homologacija zimskih gum 195/65 R15

Začel/a alesa, Oktober 20, 2009, 05:40:47 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

garac

Haha, sej je logično no, malo pomisli tako po kmečko. Mogoče ti tole razbistri um, preberi.si

http://www.avto.net/_OPREMA/pnevmatike.asp

205: širina pnevmatike v mm
55: presek pnevmatike v % (razmerje med višino in širino pnevmatike).
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tilen2009

@xandrej:
Pa misliš da bi ble te iz linka ok? Na Cromi sem jih imel pa so super. Pa še Croma je bla težja od C4. Hvala.

@garac:
Hvala. Vzeto na znanje. Ok, še enkrat prebral, pa še tvoj popravljen post, pa mi je jasno.

Pa še to: se pardoniram, ker sem prej "vžgal".

garac

Bu? Kako popravljen? Brez panike, važno, da zrihtaš gume

Še kalkulator http://freeweb.siol.net/anddrej/
[SIGPIC][/SIGPIC]  

tilen2009

Eh, je že mimo. Nekaj sem spregledal, ko sem prvič bral post, pa sem mislil, da si ga popravljal. Hvala še enkrat.

Xandrej

Ja nevem dimenzija je prava poglej mal, pokliči pa boš videl kako p akaj...

veliki

Zdravo!

Sam nimam citroena sem ga imel in upam da ga bom imel tudi kdaj v prihodnosti. Glede dimenzij gum ki jih navajete imam potem tudi jaz "problem". V homologaciji imam namreč zapisane tri dimenzije pnavmatik za 15 col: 195/55, 195/50 in 185/55 - vendar je odstopanje med prvo in drugi več kot -3 % - kar nebi smelo biti; vsaj kar je napisano na tej spletni strani: "Èe je prikazano odstopanje v območju med -2% do 2%, se lahko z njimi vozite brez posegov v merilnik hitrosti. "
Kupim pa vedno tisto kar je vredno za varnost moje družine, torej ne nekih NIKANG ali OHGANG :)
Torej ima moj avto napisane nepravilne velikosti gum?? Nisem pa nič težil o dodatnem vpisu dimenzij v homologacijski kartonček.

lp,
veliki

pitch

ok, so me napodili na to temo... v glavnem, zdaj mam na novem bingu 3  215/55/16. Rad bi dal mal ožjo zimsko gumo na original feltno in sicer 205/55/16. Na tistem kalkulatorju napiše, da je razlika -1,7%, če pa vzamem 205/60/16, pa je 1,5%. Skratka, obe naj bi pasale, js pa bi 205/55, ker jih lahk dobim ceneje in tud neka normalna dimenzija je to.

Kje lahk naletim problem? Ziher ne bom vozil na homologacijo oz. če peljem, zakaj za vraga ne bi šlo skozi???

touster

Sam imam sicer navadno c4ko, ampak podoben oz enak problem.
Imam homologirano 16 in 17 colska platišča, hotel sem pa dodatno homologirati 15colske. Prišel sem do tega, da za homologacijo rabiš papir od platišč, da ta platišča ustrezajo konkretnemu avtomobilu. Skratka da piše, da feltna paše na c4 picasoja. Originalne feltne tega papirja nimajo oz ne obstaja (po besedah  zaposlenega pri citroen Merlak). Potem so mi dali številko od informacij v Kopru, kjer so rekli, da ta papir lahko izdajo samo, če je tako napisano v specifikaciji avtomobila. Tako, da ni nujno da imaš v kartončku napisano, v specifikaciji pa je in potem dobiš papir, da lahka homologiraš feltne.
No pri meni se je končalo tako, da v specifikacijah za moj avto (1.6 hdi, 110 km) ni predvidenih 15colskih felten (čeprav za rezervno je pa dovolj dobra) in posledično jih ne morem homologirati. Dalje se mi pa ne da več ukvarjat....
Pri meni je odstopanje med 205/55-16 in 195/65-15 za 0,4% in ne bi smel bit noben problem.
Aja, 90km hdi ima homolograne 15 colske feltne, diski so pa enaki kot na 110km.

dexterboy

Dokler bodo pri nas pisali zakonodajo tako pametni, kot so, ne bomo nikoli mogli in smeli furati gum, s katerimi ne ogrožaš nikogar, ne zamnjšuješ aktivne varnosti vozila, lege na cesti, zmogljivosti vozila itd. In zato bodo ljudje kupili no name gumo, ker ne bodo imeli denarja za dražjo, namesto, da dajo tisto drugo dimenzijo, ki odstopa tisti procent, ampak posledično boljše kvalitete in seveda prijaznejše do denarnice...
Seveda se vedno najdejo komentarji v stilu če si imel za avto 10 in več čukov, nimaš pa zdej za gume (pa ne leti to na nikogar osebno), lahko povem moj primer; Xsara 10 let stare gare imajo v kartončku samo eno dimenzijo, 195/55/15. Cena ene zimske gume je 103 evri. Za primerjavo sem vzel najcenejšo Michelinko. Isti obseg v mejah dovoljenega odstopanja ima mera gume 185/60/15. Ta ista Michelinka pride potlej 68 evrov. Razlika na kosu je 35 evrov, pri vseh štirih nanese to 140 evrov.
Nauk te zgodbe; ne kupiš nobene, ampak, ker moraš zamenjati gume, kupiš zgolj in samo letne Uniroyal RainExpert z predpisano dimenzijo in ceno 82€. In, da, sem mogoče pozabil dopisati, da se z letnimi ne bom mogel tako hitro ustaviti kot z zimskimi? Èe "naguzim" koga od vas, fantje, sorry, vedite, da ni bilo namerno... Žlender, Kresal in ostali kompanjoli, dobrodošli v realen svet...
Tu sem dal za primerjavo naš, domači avto in gume, katerih dimenzije so predpisane v homolgacijskem kartončku. V mislih sem seveda imel tudi ostale dimenzije in avte, ki jih tukaj navajate, katerih cene so pa še veeeeliko višje. Za primerjavo sem vzel zgornji post od @tousterja. Zimska Michelinka 205/55/16 je 105 evrov, mera taiste gume dimenzij 195/65/15 pa zgolj 69 evrov. Zopet pridemo do razlike skoraj 150-ih evrčkov... kdo je tu nor? @touster, zimska pnevmatika General Altimax Winter Plus 205/55R16 91T je zgolj in samo 77 evrov po komadu. Ti kar te kupi, so super, držijo se ceste pa oprijem majo v snegu, res so super, veš? In ko se ne boš mogel pravočasno ustaviti na prehodu za pešce, ko ga bodo prečkali otroci iz vrtca... hej, saj nisi ti bil, kriv...
Upam, da bilo je dovolj razumljivo spisano.
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

garac

Aja, dexter, takole bom rekel precej nesramno, kriv si ti! kupil bi si avto, ki ga lahko vzdržuješ, recimo xsaro, kot je gigova zadnji letnik mkI s klimo in 14 col platišči. Zato sam vozim berlino first, čeprav, bi si recimo lahko takrat za kakšnega jurčka zraven omislil mkII, ampak vsi karoserijski deli so precej dražji, enako gume itd. Državo ne zanima, da se ne vozimo z varnejšimi avti, nam bodo pa kazni dvignili, da bomo še bolj počasi vozili in tako poskrbeli za varnost. Japajade. Š
e tega bom prodal pa se z bmx vozil tam so zimske gume najcenje, pa gorivo tudi
Ne mi zamerit, žal, saj zdaj so volitve pa bo bolje, potem si bom nov avto kupil grki pa mi bodo dali ugoden kredit. Bluzim, sram me je, politika ne sodi na forum, se zavedam, ampak očitno so tudi zimske gume stvar državne politike :(
[SIGPIC][/SIGPIC]  

touster

@dexter Èe bi vzel 15colske bi verjetno res kupil goodyear ali pa mišelinke in res ne vem koga bi s tem ogrožal, če bi mi pustili homologacijo. Sodelavec je ravno kupil dunlopke za xsaro, ca 400€.

@garac kupil sem rabljen avto, nisem izbiral kakšno opremo bom imel oz. gledal sem da dobim največ za svoj denar. Ko kupuješ avto imaš že itak miljon stvari na katere moraš biti pozoren. Takrat sem se pozanimal, če grejo gor 15colske in ko sem videl, da je rezerva taka, sem si mislil, da potem ne bo problem (ja itak).

Tukaj me bolj moti šlamparija citroena, ker homologirajo samo eno, mogoče dve dimenziji. Vem da ima stari punto v kartončku vpisanih vsaj 6 različnih dimenzij (ne pretiravam), tako da lahko potem voznik res izbere najbolj ugodno varianto. Tule ti pa za rezervo dajo 15colsko, potem pa rečejo da teh pa ne moreš homologirat, ker nek francoz ni tega napisal v specifikacijo. Razen če se na trepalnice postavljaš oz. da imaš veze (glede na pisanje na forumu)

Še ideja za vse ostale (lahk še tudi zame, ker še nisem kupil gum :) ), lahko bi homologiral dimenzijo če bi dobil feltne, s TUV certifikatom, ki ima gor vpisano želeno dimenzijo pnevmatik. Potem ti v kartonček vpišejo dimenzijo,ne feltno, in lahko se legalno voziš. Tako, da če kdo ima 15colske feltne s TUVom za posodit naj se javi, bo dobil veliko piva (od mene in verjetno še kakšnega) v zameno.

garac

@touster, saj se razumemo, nisi edini!
Ideja s platišči ni slaba, ampak ne vem kako je, najbrž v homologacijo vpišejo tudi pasmo teh platišč
Veze najbrž niso toliko važne, kot vztrajnost, pa mogoče še nesramnost, kolikor poslušam, berem se doli na obali z normalnim dialogom ne da rešit.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

touster

Citat od: garac;114018@touster, saj se razumemo, nisi edini!
Ideja s platišči ni slaba, ampak ne vem kako je, najbrž v homologacijo vpišejo tudi pasmo teh platišč
Veze najbrž niso toliko važne, kot vztrajnost, pa mogoče še nesramnost, kolikor poslušam, berem se doli na obali z normalnim dialogom ne da rešit.

Ko sem razumel ti vpišejo dimenzijo pnevmatik. Potem bi moral, če npr. pogosto menjaš platišča, vsako platišče na novo homologirat, kar pa je najmanj logično. Naj pa pove kdo, ki je dejansko že homologiral platišče, kaj so mu noter vpisali.

Pogledati sem šel na service.citroen.com za moj avto.Med možnimi rezervnimi deli je tudi 15colsko železno platišče. Kje je zdaj, tukaj logika, da pa v Kopru nimajo (nočejo) izdati potrdila mi pa ni več jasno.

MSrougeZX

Jaz ko sem nazadnje homologiral na xsari 17col so vpisali poleg novih dimenzij tudi firmo in tip platišča..npr. Alessio Mondial 7,5x17 ET 18, 205/40 17....pol sem pa čez leto zamenjal felne za OZ ultraleggera z istimi gumami, pa me je policaj ustavil in čudno gledal..je rekel to so pa OZ felne in ne Alessio...sem mu rekel dimenzija gum je vseeno ista...pa me je pustil dalje.
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil