Homologacija zimskih gum 195/65 R15

Začel/a alesa, Oktober 20, 2009, 05:40:47 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

alesa

Pozdravljeni,

zanima me ali je kdo homologiral zimske gume dimenzije 195/65 R15 za Grand Picasso.

Na večini servisov dobis odgovor da homologacija ni mogoča zaradi manjšega obsega gume (205 ima obseg 2034mm, 195 pa obseg 1993mm).

V homologacijskem kartončku je kot 15'' homologirana le dimenzija 205/65 R15.

Razlika v ceni gum je zelo velika (cca 35EUR/kos), zato bi bila smiselna homologacija dimnzije 195/65 R15 saj je strošek homologacije pokrit ze z razliko cene ene gume.

Xandrej

Ne moreš homologirati samo gum...

Edina pot je:

Kupiš 15 col alu felne s katerimi dobiš TUV in daš gor gume. ker ti vpišejo dimenzijo 15 col seveda s gumami ki so nameščene. Samo Alu felne in to je to. Seveda pa prej preveri če 15 col felna sploh gor gre zaradi zavornega sistema pa to... Homologacija pa pride okoli 65€... Èe se splača? To pa presodi sam.

garac

na netu je en kup konfiguratorjev, probaj, katera  dimenzija gum bi še bila ustrezna
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Xandrej

Razlika v gumi 195 ter 205 v ceni pa je 9€ po komadu... Pri drugih pa tudi nič kaj dosti več...

alesa

15'' ni problem saj je v originalu homologirana guma 205/65 R15.

Andrej,
 če je razlika res le 9 EUr te prosim, da mi poveš kje. Primerjava evropske znamke ne kitajske.

Primerjava dimenzije: 195/65 R15 in 205/65 R15

dvorjan

@alesa:
Jaz bom pa nekaj drugega predlagal. In to bo to, da daj na pablota 16'' jeklenke ter ustrezne gume, ker:
- prvic: bos moral placati original jeklenke, ki jih bodo 2 meseca narocali iz Francije, saj da pase spredaj 15'' cez zavorne celjusti to pomeni, da mora biti zelo "ovalen" del, ki se ne sme hitro spustiti proti sredini platisca - tega pa v praksi pri aftermarket feltnah tezko dobis
- drugic: pozimi utegnes imeti probleme s prednjimi zavorami - namig: spredaj bo tako malo prostora, da zna vsaka malenkost povzrociti tezave (zapeljes v poln sneg in parkiras, pa vse skupaj zamrzne)
- tretjic: ze estetsko 15'' res ne pasejo na tako velik avto
- cetrtic (ta ti ne bo vsec): ce nimas za ene postene gume in feltne, prodaj avto, pa kupi kaj manjsega

Pa tudi sam mislim, da med 195 in 205/65/15 ni take razlike, kot jo ti navajas ... So pa res 16'' nekaj drazje. In ja, ce bi ze sel na homologacijo, potem pojdi homologirat zimske (torej M+S) in dimenzijo 205/55/16, ki je bo 16'' dalec najugodnejsa ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

alesa

- razliko v ceni si pogledas na netu(npr. topolino.si -michelin primacy alpin - hitrostni razred H):
195/65 R15 = 83 EUR
205/65 R15 = 110 EUR
215/65 R16 = 143 EUr
205/55 R16= 108EUR

- tvoja ideja o homologaciji 205/55 R16 ni slaba, se pa dobi original platišča 15'' na servisih takoj, pnevmatika 205/65 R15 pa je homologirana v originalu - verjetno je citroen ne bi homologiral če ne bi ustrezala

- VW touran je avto podobne velikosti in v preteklosti nisme imel nobenih težav s tem, da so bile zimske pnevmatike 15'', letne pa 16''

garac

-15% je na feltne ta mesec pri citroenu akcija. Osebno michelink kupil bi ne.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

dvorjan

@alesa:
Kar se tice 15'' platisc, ti lahko iz lastnih izkusenj povem, da imajo tudi na Citro servisih tiste predvsem za manjse avte - Xsare, C3, Xsare Picasso, novejsi in vecji modeli, torej C4 Pablo, C5 pa imajo vecje diske in celjusti in preprosto ne gre gor.

Pa je tistih 100-150€ kolikor jih das za 16'' obutev res problem? Koliko je stal Thule nosilec za prtljaznik, pa kovcek ... (provokacija velja le, ce omenjeno opremo imas, hehe)

Kar pa se primerjave Citroen/VW tice - proizvajalca imata drugacen pristop k ET, Citroen tezi k temu, da so kolesa precej skrita pod blatniki, kar pomeni, da so tudi platisca blizje zavornemu sistemu - od tod tudi moji pomisleki glede 15'' ...

@garac:
Kar pa se Michelink tice - za zimske so vsekakor dobra izbira, letnih pa res ne bi imel ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Xandrej

Citat od: alesa;60431- razliko v ceni si pogledas na netu(npr. topolino.si -michelin primacy alpin - hitrostni razred H):
195/65 R15 = 83 EUR
205/65 R15 = 110 EUR
215/65 R16 = 143 EUr
205/55 R16= 108EUR

Gume direkt:

Rec. Semperit:

195/65 R15 73,60€
205/65 R15 82.60€

Fulda:

195/65 R15 73,10€
205/65 R15 82,30€

Kumho:

195/65 r15 64,20
205/65 R15 73,30€

Bo?

garac

@dvorajn, mogoče je zimska res dobra guma, ampak, kot vsaka michelinka je precenjena
[SIGPIC][/SIGPIC]  

sloslo

Ma ste eni re dobri.Kupte avto od 19000 eur naprej, pol pa zmanjka 500 eur za gume.

No hotu sem napisati, da sem jaz lani kupil zimske gume Dunlop Wintersport 3D enakih dimenzij kot letne, ki so bile gor, kao na testih med najboljšimi in se sploh niso obnesle.Teh gum ne priporočam za ta avto.Vozil sem se po snegu kot po jajcih in recimo pred šolo od strani sploh nisem mogel zapeljat na robnik.

garac

@sloslo, jaz imam občutek, da se ta avto na splošno ne obnese preveč dobro v snegu, precej hitro se vključi sistem proti zdrsavanju koles, avto pa nikamor, samo lučka utripa
[SIGPIC][/SIGPIC]  

alesa

garac katero znamko zimskih gum bi predlagal?

sloslo brez skrbi za zimske gume ni zmanjkalo pa dodatna platišča tudi ne.

Iščem optimalno varianto za zimske razmere... Kot laik bi sklepal, da je ožja guma zaradi manjše naležne površine in posledično večjega tlaka boljša, seveda pa je verjetno bočna vodljivost slabša zaradi višine 65 v primeru 15''.

http://www.michelin.fr/michelinfr/AfficheServlet?Rubrique=20061113094139&Langue=FR

http://www.conti-online.com/generator/www/de/en/continental/automobile/general/tirefinder/flashPlayerRF_en.html

Citat od: sloslo;60579Ma ste eni re dobri.Kupte avto od 19000 eur naprej, pol pa zmanjka 500 eur za gume.

No hotu sem napisati, da sem jaz lani kupil zimske gume Dunlop Wintersport 3D enakih dimenzij kot letne, ki so bile gor, kao na testih med najboljšimi in se sploh niso obnesle.Teh gum ne priporočam za ta avto.Vozil sem se po snegu kot po jajcih in recimo pred šolo od strani sploh nisem mogel zapeljat na robnik.

sloslo

Ma saj sem tudi jaz že na to pomislil, da je morda problem v sami zasnovi avtomobila ne glede na gume.Jaz sem potem ESP vedno izklopil in vožnja po snegu je bila tako zelo varnejša.

Citat od: garac;60595@sloslo, jaz imam občutek, da se ta avto na splošno ne obnese preveč dobro v snegu, precej hitro se vključi sistem proti zdrsavanju koles, avto pa nikamor, samo lučka utripa