XM na internetu

Začel/a Veloce, September 17, 2009, 05:45:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

LukaKST

Oglasa pa ni več videti...

Imam vprašanje za poznavalce:
Zasledil sem oglas (sicer v sosednji IT) za lepo ohranjenega XM l.1990 3.0 V6.
Možak pravi, da je zaradi napačno vpisane kode na tipkovnici računalnik zaklenjen in motorja ni možno zagnati - je to kredibilen scenarij ali so buče?

Bi v najslabšem primeru bila izvedljiva menjava računalnika iz vozila istega letnika/iste serije in kakšni bi bili potencialni problemi pri tovrstnem popravilu?

Hvala. LP.

Luka

superca13

Citat od: LukaKST;204950Oglasa pa ni več videti...

Imam vprašanje za poznavalce:
Zasledil sem oglas (sicer v sosednji IT) za lepo ohranjenega XM l.1990 3.0 V6.
Možak pravi, da je zaradi napačno vpisane kode na tipkovnici računalnik zaklenjen in motorja ni možno zagnati - je to kredibilen scenarij ali so buče?

Bi v najslabšem primeru bila izvedljiva menjava računalnika iz vozila istega letnika/iste serije in kakšni bi bili potencialni problemi pri tovrstnem popravilu?

Hvala. LP.

Luka

Prej pozabljeno vseskupaj...
Računalnik imam jaz na zalogi, odprt. Automatik ali ročni?
Da se pa tudi temu kodo prebrat: 70 eur.
Da se ga tudi brez kode in zaklenjenega hitro spravit v pogon. Postopka žal ne razkrijem:BigThumbs:

Skratka: zakodiran računalnik ni noben problem.

lp
S

superca13

Aja, računalnikov je bilo več, vsak update je imel za posledico nov računalnik z novo črko.

1990 leta je bil tipa J, kakopak Fenix 3.
Računalniki so med seboj vsi zamenljivi.
Ločeni so rečni in avt. menjalniki, minimalna razlika v programu (prosti tek in odvzem gasa). Ostalo je bolj ali manj isto. Ločijo s epo nalepki:  zelena: ročni in rumena -automat.

Tip J imam na zalogi, za ročnega.

lp
S

superca13

To še pazi: če je avto bil registriran v Italiji, ga v SLO ne boš mogel registrirat.
Euro 2 vsaj mora bit, kar originalni XM V6 ni niti približno. Èe je predelan na EURO 2, zahtevaj vso papirologijo od tega.

lp
S

Čojko

Pa letnik 90 je še z vsemi možnimi porodnimi težavami.

gasper6

ni več potrebno da je euro 2. kar je iz Evrope lahko registriraš pri nas,jst sm uvozu bx 1.9 pa ma euro 1 motor sam sm pa dejatve plaču 460eur.

Citroenovc

O hudo. Zelo koristna informacija.
OK

LP
Primož

superca13

Citat od: gasper6;204990ni več potrebno da je euro 2. kar je iz Evrope lahko registriraš pri nas,jst sm uvozu bx 1.9 pa ma euro 1 motor sam sm pa dejatve plaču 460eur.

Kateri letnik Gašper?. Torej si tu pri nas enostavno naredil homologacijo in avto registriral?

Kolko gledam, se nič ni spremenilo, razen če narobe gledam.

Do nedavnega je bilo namreč tako, da si lahko sicer uvozil karkoli, plačal dajatve in vse, tudi iz tretjih držav...še carino so ti napalili...ampak homologacije nisi mogel opravit za vozila z manj kot euro 2. Kar pomeni...nič registracije.

Oldtimerji izvzeti.

LukaKST

Hvala za odgovore, v bistvu so kar spodbudni. ; )

Uvoz vem, da ni problem, le dajatve so nekaj višje, sem klical lani na AMZS/tehnične zaradi ene Alfe pre Euro (karburatorji), podrobnosti pa se žal ne spominjam.

Zamikal me je, ker je blizu meje v IT (posledično verjetno ni gnil), ročni menjalnik in samo 50.000km...=)

Je pa res, da je star že 25 let in za prvo serijo sem že slišal, da zna biti 'problematična'.
Ali ima kdo kakčno povezavo do uporabnega čtiva na temo tehničnih težav s Ph1, ker doslej o XM-u v bistvu še nisem resno razmišljal (sem jih zgolj občudoval), in bi se rad malo bolje 'informiral' na tem področju.

Hvala in LP.

Luka

superca13

Citat od: LukaKST;204993Hvala za odgovore, v bistvu so kar spodbudni. ; )

Uvoz vem, da ni problem, le dajatve so nekaj višje.

Zamikal me je, ker je blizu meje v IT (posledično verjetno ni gnil), ročni menjalnik in samo 50.000km...=)

Je pa res, da je star že 25 let in za prvo serijo sem že slišal, da zna biti 'problematična'.
Ali ima kdo kakčno povezavo do uporabnega čtiva na temo tehničnih težav s Ph1, ker doslej o XM-u v bistvu še nisem resno razmišljal (sem jih zgolj občudoval), in bi se rad malo bolje 'informiral' na tem področju.

Hvala in LP.

Luka

XM katerikoli je, zna bit problematičen. En kup pomanjkljivosti so odpravili a žal en kup novih sproducirali. S1 je res bolj za gušt, s2 = aka xantia(moje mnenje) za vsakdan guncat.
Na netu imaš en kup neuporabne tehnične dokumentacije. Na ebayu pa se še kaj originalnega(uporabnega) dobi. Haynes in podobni so bolj otroško čtivo:BigThumbs:

No...a ima kdo kak link od nove zakonodaje glede uvoza?

Tiki

Mene tudi zanima ta zakonodaja... Drugače pa pomojem ni problem dobiti SLO dokumente za XM V6...
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

LukaKST

Jaz bi se vsaj telefonsko obrnil nanje...
http://www.avp-rs.si/vozila/primeri-iz-prakse/uvoz-vozila-iz-tujine/

ali nanje...
http://www.rti.si/index.php?option=com_content&task=view&id=21#Postopek%20v%20primeru%20pridobitve%20rabljenega%20vozila%20v%20EU

nikjer ne omenjajo Euro norm kot omejitev, le COC (torej EU homologacijo):
http://www.lpp.si/tehnicni-pregledi-homologacije/homolgacije-strokovna-mnenja/uvozena-vozila/iz-eu/rabljena-vozila

Vem, da je bila nekoč omejitev glede zadnjih vzglavnikov, ne vem, če še velja, za ostale omejitve se pa žal ne spomnim več...

LP.  Luka

superca13

Citat od: LukaKST;205020Jaz bi se vsaj telefonsko obrnil nanje...
http://www.avp-rs.si/vozila/primeri-iz-prakse/uvoz-vozila-iz-tujine/

ali nanje...
http://www.rti.si/index.php?option=com_content&task=view&id=21#Postopek%20v%20primeru%20pridobitve%20rabljenega%20vozila%20v%20EU

nikjer ne omenjajo Euro norm kot omejitev, le COC (torej EU homologacijo):
http://www.lpp.si/tehnicni-pregledi-homologacije/homolgacije-strokovna-mnenja/uvozena-vozila/iz-eu/rabljena-vozila

Vem, da je bila nekoč omejitev glede zadnjih vzglavnikov, ne vem, če še velja, za ostale omejitve se pa žal ne spomnim več...

LP.  Luka

Za tebe sprašujem, ti imaš plan uvažat:BigThumbs:

Rti pravi točno to ampak pazi, XM 1990 nima COC. COC je od 1993 ali celo 1995 dalje. Potrebno bi bilo pridobiti vse podatke od uvoznika, kar pa je nemogoče ker...podatkov ni oz so nezadostni,  niti v Franciji. Preverjeno.

Tako da...
Uvoz ja, registracija pa je pod velikim velikim vprašajem.

rsm23

Hm...morda bi se pa dalo CoC dobit - če je to zadosten in potreben pogoj za uvoz.

Nedolgo nazaj sem bil v kontaktu s Citroen Héritage in so mi rekli, da mi tudi za (mojega) XMa brez problema izdajo CoC ali pa Date certificate (eno ali drugo, ne obeh) - edino kompletne Coffret Légende se ne da dobit (verjetno ker nimajo za XM pripravljenih brošur in ostalega promo materiala, ki je v škatli).

Skratka, najbolje je preverit direktno pri Agenciji za varnost v prometu kako je glede tega. Lahko tudi tule pregledaš vsa navodila in dokumentacijo glede postopka "identifikacije in ocene tehnične skladnosti vozila"

ModelJT

Homologacijski kartoncki so postali obvezni za abtomobile septembra 1993.
[SIGPIC][/SIGPIC]