XM na internetu

Začel/a Veloce, September 17, 2009, 05:45:12 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Veloce

Citat od: superca13;120497O-ringe je treba zamenjat vse (dela ja kar nekaj) vprašanje je pa kako se na dolgi rok obnaša R12 kompresor s plinom 134a. Še olja so različna.
Jaz sem menjal o-ringe in kompresor....in itak da dela ;)

To si menjal na XM-u? Kdo ti je to delal in koliko te je prišlo?
ARHITEKT......................

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

fizika

Veloce, če smem sam vprašat, al nisi ti unga črnga V6 prodal al kako, pri novosti vam nisem nč sledil...kaj maš pa zdej???

lp

Citroenovc

Nene, kar razžre ... o-ringe je treba nujno menjat (OK, pa saj to bi jaz naredil vsakič, ko bi karkoli šraufal okoli cevi).

Skratka - jaz sem pred leti bil primoran v predelavo iz R12 na r134. Razlog - pri filanju klime je klimar zajebal in napolnil v sistem 134. Po nekaj mesecih so se cevi napihnile in dobesedno razpadle, ipd ..
Prva napaka - ni izpraznil iz sistema starega olja, mišljenega za R12. To se vse skupaj med sabo stepe in je pol hudič.

Skratka - če predeluješ:
- kompresor dol, razdret, predihtat, sčistit, sestavit, novo ustrezno olje
- nove cevi (in o-ringi)
- nov dryer
- vprašanje, a bo ekspanzijski ventil še OK - menjaj
- uparjalnik v avtu in "hladilnik" spredaj prepihat z dušikom
- zagotovo sem še kaj pozabil

"Najlepši del" - klima hladi slabše, kompresor deluje veliko več časa kot pri R12 in veliko prej plin "pobegne" ... Èe je le možnost - najdi R12 in nafilaj.
OK

LP
Primož

Veloce

Kolega, ta pri katerem je XM sedaj ima še star plin. Samo nujno moram najti luknjo, kje pušča, drugače nisem naredil nič.

Èeprav se je z XM-om lepo peljat tudi z odprto šipo....:)))

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

superca13

Citat od: Veloce;120518To si menjal na XM-u? Kdo ti je to delal in koliko te je prišlo?

Prej sem imel noter 134a plin, kompresor R12, olje? ne vem, gumice za r12 in ni nič razžiralo. Klima je delala 1 leto ok ampak ob menjavi motorja, ko sem vse razkopal, sem si pač prredelal vse tako kot mora bit, tudi kompresor sem namontiral novejši, za 134a. Srošek...oringi par ojro na citroenu, delo nič ;)

superca13

Citat od: Veloce;120525Kolega, ta pri katerem je XM sedaj ima še star plin. Samo nujno moram najti luknjo, kje pušča, drugače nisem naredil nič.

Èeprav se je z XM-om lepo peljat tudi z odprto šipo....:)))

Pusti ti stari plin...predelaj na 134a in basta. R12 je taka eko katastrofa da si mislit ne moreš, ni zastonj strogo prepovedan.

gigo

Dej ti superca meni rajši povej kaj je vse potrebno za menjavo klime iz R12 na R134? Kaj potrebuješ spremenit razen kompresorja?
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Xandrej

Kaj je pubeci ki ste ljubitelji XM-om... Moj čaka v garaži, da pride en po njega da ga v nulo naredi pa vozi kot je treba...

JureA

Andrej, za ustreznega lastnika XM-a, ki bo za avto skrbel, kot je treba, je potrebnih nekaj pogojev:

- Vztrajnost in odločnost, da ne obupa ob prvi težavici.

- Malce tehnične žilice

- Nekaj malega financ (čeprav sploh ne toliko, kot mislijo nepoučeni)

Mislim, da taki večinoma že imajo/imamo svojega XM-a (ali več XM-ov).

Tako kot Tomaž bi tudi jaz že prišel na ogled, če ne bi imel že deset avtov.
Mislim, da je tvoj XM najbrž boljši nakup, kot je bil pred petimi leti moj (pa sem s svojim XM-om zadovoljen).
Moj je imel 500.000 km in me je stal dobrih 3000 EUR.
Tale pa s 130.000 km za 2000 EUR.

Veloce

Xandrej, kot pravi JureA, vztrajnost, pa bo.

Citroen Space Tourer
Citroen XM 2.0 TCT

Xandrej

Ne gre se za vstrajnost. Avto je za na cesto. Tisti ki ga hoče v nulo rabi 500€ pa je salonski primerek. Treba je sanirat podn ter strop nazaj prilepit ali drugega dobit ter lonce našraufat po sanaciji podna... Ostalo pa je vse zrihtano...

psihopat100posto

mogoče je glih to problem, da ni zrihtan do konca, to še poštimaj pa pol prodajaj za 2500.
lp

superca13

Citat od: gigo;120548Dej ti superca meni rajši povej kaj je vse potrebno za menjavo klime iz R12 na R134? Kaj potrebuješ spremenit razen kompresorja?

VSE cevi odviješ in jim zamenjaš samo O-ringe. Vzameš stare črne o-ringe in greš na citroen ali pa k prvemu klimarju po enake nove(zelene). Strošek par ojro. Kompresor načeloma lahko pustiš stari, potrbno mu je odstranit staro olje. Preveriš še stvari, ki jih je omenil @citroenovc, zamenjaš če je kaj hin in daš polnit z novim plinom.  Mašina za polnit mislim da sama najprej vakumira sistem, nato doda olje v cel sistem in napolni s plinom, ter barvilom...To je to.
Klima dela ko šus.

PS
Včeraj sem opazil, da je en švicar vrgel na autoscout24 XM-a V6 z 80kkm :) 1900 FR.

garac

A se niso klimaši nekaj upiral, ker morajo cel sistem potem izpraznit in spucat (se pravi na svoji mašini), ko potegnejo olje in plin ven
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

superca13

Pojma nimam. Jaz sem prišel k klimarju s prazno klimo, predelano.
Kaj se je prejšnjemu lastniku dogajalo ko je filal 134a v R12 sistem pa verjetno ne bom nikoli izvedel :)