Automatic gear fault

Začel/a lugr78, Avgust 28, 2009, 11:34:46 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

lugr78

No stanje je spet slabo. Vsaj enkrat na dan dobim napako.Danes grem k bivšemu sodelavcu na Peugeot, pravi da je imel že podobno napako in je bila težava v senzorju temperature olja v menjalniku (baje naj bi bil v snopu kablov ki gredo iz menjalnika).Upam da bo napaka rešena. Ali el. shem nihče nima?
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH

gregor

A Citroen Service Documentation  imaš? Si pogledal, če so sheme noter? Zdownloadal se, nisem pa še inštaliral, tak da ne vem, al so sheme zraven.

Zanimivo, da imam na Xantiji (AL4 menjalnik) podobne probleme, celo poletje mir, zdaj ko je zjutraj zunaj nekje pod 13 stopinj, pa zopet včasih pade v zasilni program, v parih km od doma. Ponavadi, ko je treba malo bolj pospešit, recimo v en klanec, ali na pospeševalnem pasu na avtocesti. Na drugi relaciji, kjer se 3 km vozi(m) v glanem s pretvornikom (klanec in počasna vožnja), pa se mi to nikoli ne zgodi. Pri meni je bila v logu izguba signala vhodne/izhodne gredi, ne vem pa, od kdaj je že bila ta napaka noter.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

zxar II

@lugr: Električnih shem za citroene jaz žal nimam, senzor temperature je vkomponiran v ožičenje ventilov, mislim da se ga ne da nabaviti posebej (samo kompletno ožičenje znotraj pokrova ventilov menjalnika).
Samo zelo dvomim, da je problem v tem če pri tebi diagnostika javlja napako v povezavi s tlakom.
A si se že kaj poigral z ožičenjem senzorja tlaka?
To je od vseh možnosti, ki sem ti jih napisal še najlaže/najceneje preveriti, pa tudi možnost za napako v tem je relativno velika, vsekakor bistveno večja kot v senz. temp.
Senzor tlaka je na spodnji strani menjalnika, od njega gre trižilni kabel do modularnega konektorja, ki je tik nad menjalnikom.
Od tam gre signal do računalnika menjalnika. Torej povezavo od računalnika menjalnika do modularnega konektorja lahko preveriš brez shem in z navadnim ohmmetrom. Povezavo preveri tudi ko kabel premikaš/obremenjuješ.
Jaz bi na tvojem mestu preveril ceno tega senzorja in ga v primeru sprejemljive cene zamenjal.
Gre brez spuščanja olja iz menjalnika.

@gregor: menjalnik je enak kot lugrov.
Èe je bila v logu napaka ki se tiče razlike vrtljajev inputa/outputa je šel v zasilni režim 99% zaradi tega.
Napaka je lahko v senzorjih, ožičenju ali mehanska (ponavadi je problem v konverterju). Glede na to kar si opisal bi jaz na tvojem mestu najprej očistil senzorja. Inputni se nahaja na levi-zunanji strani menjalnika, je podoben kot kolesni ABS senzor in je pritrjen z 1 vijakom. Outputni je na levi strani diferenciala in je podoben prejšnjemu.
Se pravi demontiraš senzor in ga obrišeš (na njem so verjetno kovinski opilki), prav tako ležišče ter namažeš O ring (po PSu ga zamenjaš).

Na desni strani diferenciala je VSS senzor, ta pri napaki nima veze.

Priporočam tudi menjavo olja če ga še nisi.

:BigThumbs: obema.

lugr78

Včeraj sem bil pri bivšem šefu na Peugeotu.Sva priklopla na tester in ugotovila da je napaka v tlaku.Izpiše "Občasno ponavljajoča se motnja.Napaka pri regulaciji tlaka.Odstopanje/referenčna vrednost" Pri prostem teku in pri max. obremenitvi je ok, prevelika razlika med referenčnim tlakom in dejanskim tlakom pa je ko npr. daš v "D" stisneš zavoro in rahlo dodajaš gas. Referenčna vrednost naraste , dejanska pa ostaja praktično enaka oz. zelo počasi narašča.Danes se zmenim z mojstrom iz Avtoma**k servisa kjer je bil menjalnik že popravljan kdaj ga lahko pripeljem na pregled.

Pojavila se je tudi napaka "Skladnost informacije o hitrosti vozila ter "Zdrsavanje (sklopka / zavore)"
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH

zxar II

Se pravi sranje :breaking_pc:.
Verjetnost da je napaka električna je po teh podatkih bistveno manjša od verjetnosti da gre za mehanski defekt - puščanje...
Verjetnost da jo boš poceni odnesel pa se je drastično zmanjšala...:Red-Irate:

Druga napaka je posledica prepočasnega dviga tlaka.

Koliko pa je bilo olje segreto med meritvami?

lugr78

Temperatura olja je bila cca. 60 stopinj.

V soboto grem na Avto***ik servis pa bomo videli....

lugr78

V torek sem peljal avto k Milanu. Ugotovil je da je 1 ventil zanič oz. ne dela dobro.Težava je v tem da naj bi se ga čakalo 1 teden.Preko bivših sodelavcev sem ugotovil da je v Kopru na skladišču na zalogi 257416 in 2570e2, nimajo pa 257411.Ali moram menjati tudi software na računalniku če menjam katerega od teh ventilov. ( 257416 sta že oba nova ).Ali je treba menjat software samo za tedva ventila ali tudi za 257411?

Ali se dobi kopijo teh ventilov? Zanima me kje  bo Milan dobil ventil 257411 če ga ni na zalogi v Kopru in se ga čaka cca. 3 tedne?

garac

Ja mogoče bi ga ti lahko dobil pri citroen Linder v beljaku? Saj nimaš daleč, samo čez hrib skočiš ane? Ko sem pred leti naročal gor je trajalo 2 dni, pri nas pa so rekli, da je določen kos za 2cv nedobavljiv
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

lugr78

Milan pravi da bo ventil dobil v sredo, tako da bom kar počakal.

lugr78

No pa imam.  :Red-Irate:Baje je zanič nek bat ki stiska lamele za 2 in 3 brzino.Menjal bo lamele in oba bata.Ali imata 1 in 4 brzina tudi enako sestavo kot 2 in 3?
Ali se splača menjat še te lamele ko je menjalnik že odprt?Menjalnik je od obnove naredil cca 50000 km.Bo pa Milan priznal delno reklamacijo kljub preteku skoraj enega leta in pol od obnove.Material je moj, delo bo častil on.

Zgleda bom ob cca. 400 eur ker bo menjal tudi olje in filter.:bombs:

Gox

Èe je menjalnik že odprt, bi jaz reskiral še kak € pa menjal še ostalo kar se da ... res da boš ob 500+€, samo bo potem vsaj menjalnik "nov" in lahko upaš da v  naslednjih letih ne bo problemov.

Lp
Goran

air_sheep

Tkole da nebom nove teme odpiral.Sam imam C5 2.0HDI avtomatic 2004 letnik z 4 prestavami.Po 3 mescih od nakupa se mi je pojavljala ista napaka avtomatic gearbox failout potem sem sov na citroen servis privat na diagnostiko in se je pokazal da je enaka napaka z tlakom.Potem smo dal gasn in gledal tlak , baje je biv tlak tocno tak kot mora bit.Potem smo zamenjal olje in zbrisal napako se enkrat zagnal diagnostiko z novim oljem v menjalniku in napake ni vec izpisal.

Zdaj se vozim ze en mesec in glej ga zlomka 2 dni nazaj mi je spet javl napako...Pac avto ugasns nazaj przges in je to to...Imam se eno uprasanje kot sm zdele klele vse prebral je model z isto napako dal ze skor 500eur do 1000eur.Kok pa stane nov menjalnik? Mogoce novejsi 6 stopenski? Bi pasal notr? HELP ME! :BigThumbs:

zxar II

@lugr: Avtomatiki funkcionirajo malo drugače kot si ti verjetno predstavljaš.
Ta ima 3 lamelne sklopke in 2 sklopki z zavornim bobnom. Kombinacija aktivacije teh sklopk določi izhodno prestavno razmerje in smer vrtenja.
Sklopka ki je aktivna tako v 2 in 3. (je tudi v 4.) se imenuje E2, pri tej sta uporabljena za stiskanje lamel 2 bata.
To sta 2 okrogla in ploščata kosa pleha, ki imata po robovih navulkanizurano tesnilno gumo.
Ta sčasoma otrdi, se lahko tudi natrga, zato olje teče mimo, tlak pade in lamele drsijo.
Lamele se pregleda izmeri ter nato oceni ali je menjava potrebna ali ne.
Èe menjalnik dela brezhibno lahko trajajo tudi pol miljona km.
Lahko jih pa uničiš v par minutah.

@airsheep: nov 6 stopenjski ne paše kar tako na isto mesto...

Preberi si lugrovo pot glede diagnoze in naredi enako, se pravi predvsem meri kako je s tlakom pri speljevanju in menjavi prestav.

Mislim da košta pri citroenu obnovljen menjalnik nekaj čez 3 jurje, nov pa skoraj 5.

air_sheep

to pomen da bols da avto zamenjam? al se kj splaca popravlat al bo pocas vse isto kot pri lugr78 ?

zxar II

Citat od: air_sheep;62104to pomen da bols da avto zamenjam? al se kj splaca popravlat al bo pocas vse isto kot pri lugr78 ?

Kljub temu da so simptomi enaki ni nujno da je tudi okvara.