Cimosove dyane

Začel/a garac, Avgust 25, 2009, 11:38:05 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

janez

Ja skaj z žepi sem mislil. Drugač pa kar sem opazil... pa ne sam pri teh dveh... L ni imela nosilca pod karoserijo preko rezervarja. Verjetno samo pri nas. Drugače tile nosilci obstajajo že od enga 74 leta na spačkih in dijanah.

dyfan

Nosilca prek rezervoarja tudi LC nima. Mogoče ga po letu 78 sploh niso več dajali v diane?
Lep pozdrav!

A.T.K

..sem pa ,mislo, da so ga takrat komaj začeli montirat, kot punktirano tretjo točko za pas.

andraž

Moji dve 6 LC ena letnik 1978, druga 1981 sta se razlikovali samo po dveh stvareh-1979 je imela plastične rjave panele na vratih, 1981 črne iz skaja, 1979 je imela krom letvice na maski, 1981 ne. Drugače pa vse kot si opisal.

janez

...

Tist nosilec preko rezervarja so uvedli v A serijo zaradi pritrditve zadnjih varnostnih pasov. Dvotočkovnih. Dijana nekje od 80 leta dalje je imela na tretjem stebru pri trikot šipi zgornji nosilec za pritrdit varnostni pas - trotočkovna varijanta. Moja dijana LC ima vse omenjeno. Ampak tist zgornji nosilec ne igra vloge ,ker so LC - jevke uvedli 78 leta in ga niso imele.
Tista čok zajla brez kontrolke je uradno (F) do letnika 76. Pri nas očitno tudi kasneje (vzorčni avto nima napeljave) .
L in LC oznako je cimos uvedel po mojih podatkih nekje 78 leta, prej so bile enostavno dijana 6.

Dijana L in LC je leta 78 dobila kolutne zavore,lučko za zavore,manjši volan (prej so imele večjega gumijastega z mehko sredino kot spaček), spremenili so pedala - za plin so prestavili v višeči položaj in prenos z zajlo - pred tem je imela tak dolgi pedal na podu kot spaček in prenos na štango, kar se tiče udobnejših sedežev pa ne vidim neke razlike - razen zelo zgodnjih dijan s klopcami. Tak da to ni razlika med L in LC.  V bistvu vse je našteto  skupno obema.

Pomojem lahko komot rečemo, da je razlika med L in LC vsaj tale čok zajla in napeljava zanjo. Da je pa tako v letniku 79 narejeno je tudi verjetno cimos varijanta . Kar se tiče nosilca nad rezervarjem ... pa so ga pomojem tudi v cimosu montirali kot LC, L pa je bila brez in zato cenejša.

Kaj še lahko rečem. Avto kot tak je enak .Ali je L ali LC. Po zunanjosti in notranjosti, barvi opreme, lajšna tu ali tam... Mislim ,da to niso tiste razlike ,ki jih iščemo. To je bolj tist, obdobno kar se je spreminjalo v matični tovarni in z zamudo uvajalo tudi pri nas. To se lahko dobro vidi pri spačkih v začetku 70-tih ko so bili pri nas takšni kot so jih v franciji že nehali proizvajati kakšno leto prej.

Razlike (in poimenovanje L ali LC ) so uvedli v cimosu očitno, da bi prodajali dve varijante istega modela. Na L varijanto pač določenih stvari niso montirali. LC pa je bila tak kot bi naj bila  - kompletna.

Aja pa še to. Naše dijane in spački nikoli niso imeli zunanjih ogledal. Ne levega ne desnega. Niti zadnje naše dijane leta 81 niso imele zmontirano zunanje ogledalo. Obstaja pa reklama v starem AM-ju ... V neki trgovini v Ljubljani so tistega leta imeli na zalogi zunanja leva ogledala... kot dodatna oprema.

Same prospekte in reklame na katerih so fotke dijan je potrebno gledat z rezervo. Tam kjer je dijana na sliki v našem slovenskem okolju nima ogledala, tam kjer je v slovenskem prospektu uporabljena slika iz tujega prospekta ... je dijana z ogledalom. Te slike se lahko pojavljajo skupaj v istem prospektu. Vendar če gledamo tuje, lahko najdemo iste slike. Ena plus ena da potem tist... dva.

Aja še to ... v vsaki cimosovi reklami od 76 dalje (vseeno za L ali LC) so napisani drugačni podatki o porabi in končni hitrosti.

5,7 l/100km
6,1 l/100km
120 km/h
119 km/h
121 km/h

...

dyfan

Imel sem diano LC 1978, sedaj imam LC 1979. Nobena nima čoka s kontrolko.

Bi lahko bila razlika med L in LC med drugim tudi v številu kontrolk in stikal na armaturi in v obliki zadnje police (ravna s črnim tapisonom - plastična z vdolbino)? In v sedežni tkanini?

Bi lahko bile navedene razlike v porabi in hitrosti posledica različnih diz v uplinjačih? Ali centifugalne sklopke? Ali tipov menjalnikov?

Ko sem pred časom malo bolj brskal po podatkih o Cimos dianah, sem o prospektih dobil enak vtis kot Janez. Na nobenega se ne moreš zanašati.

In zdi se mi, da vse kar je prišlo iz Cimosa, je bilo samo "približno" podobno tistemu, kar bi uradno moralo biti (tu se strinjam z @Lovrotom). Nametano skupaj po trenutnih zalogah. Šele ko je pošla zaloga delov od starejšega tipa, so začeli vgrajevati original dele za novi tip. In ker zaloge različnih delov niso bile enake, so tudi spremembe za vsak del nastopile v različnem času. To se mi zdi še najverjetnejša razlaga za tak kaos.

Me pa še vedno zanima ta tema, zato bom še verjetno brskal po podatkih (tudi na tem forumu), ko bo malo več časa.

LP
Lep pozdrav!

andraž

Verjetno je Cimos delal malo po svoje. Skupaj so dajali kar so imeli, če to ni bil čisti LC, pač ni bil... Pa tudi kupci so bili totalno srečni, samo da so avto dobili, zelo vseeno je bilo če kaj ravno ne sodi k opremi...

janez

Citat od: dyfan;84147Imel sem diano LC 1978, sedaj imam LC 1979. Nobena nima čoka s kontrolko.

Kakšno ročico čoka imaš? Èrno in gor grafika ali črno z rdečo sredino in grafika? Tazadnja ima priključek za kabel. Pa poglej če imaš kabel v napeljavi.

Citat od: dyfan;84147Bi lahko bila razlika med L in LC med drugim tudi v številu kontrolk in stikal na armaturi in v obliki zadnje police (ravna s črnim tapisonom - plastična z vdolbino)? In v sedežni tkanini?

Armaturke so kar se tiče letnikov od 78 dalje pa tudi DAK 85 vse iste... isto število lučk in stikal. Včasih manjka tretje stikalo na armaturki, ki ni nič drugega kot stikalo za preverjanje lučke za zavorno olje. Pritisneš in se luč prižge in veš da ti povezava z rezervarjem zavorne tekočine deluje bp. Sama zgornja armaturka se je v osemdesetih malenkost spremenila na poziciji nad motorčkom za brisalce. So menjali in dali not manjšega in hitrejšega. Tudi na DAKu.

Citat od: dyfan;84147Bi lahko bile navedene razlike v porabi in hitrosti posledica različnih diz v uplinjačih? Ali centifugalne sklopke? Ali tipov menjalnikov?

81 so uvedli manjšo moč pri manjših obratih. Kot bi naj manj pila (5,7)in celo bolj šla (121). To je verjetno tista razlika v porabi in brzini, dosegli pa so jo z menjavo vplinjača, dali so not prejšni model. Ni mi še najbolj jasno, lahko da je to tudi L prodajna varijanta.

Doma imam več različnih Cimosovih navodil za uporabo . Diana, Diana 6L in Diana 6LC in sem jih primerjal. Med podatki ni nobenih razlik !

Svetloplava je iz leta 79 in ni oznake katera Diana.
Druga je Diana 6L iz leta 78
Tretja je Diana 6LC iz leta 78 - pri tej knjigi je zanimivo to ,da tisti C izgleda kot da bi bil naknadno odtisnjen. Knjiga je identična kot za L - po barvi, postavitvi, tisku, podatkih .

Po mojem je šlo vse skupaj res samo za to da so pač prodajali dve različne varijante enakega modela. V teh letih so dijane bile več ali manj vse enake - isti model v tujini. Razlik kot v zgodnjih letih proizvodnje več niso delali. Pri nas so ukinili spačka, amija in uvedli dijano. Iz dveh avtov, dveh prodajnoh artiklov, dveh možnosti za kupca so prešli na en avto in eno in edino možnost. No pa so naredili L in LC ... možnost izbire in dve različne cene. Ena takšna kot je bila tudi v tujini (mogoče z rahlim zamikom v detajlih) in eno oskubljeno (očem kupca nevidni in "nepomembni" detajli.

Zeko124

To je verjetno neka fora kot Yugo 45 AX, A, itd... :))

samo da se proda ;)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

amipick

In če tisti LC pomeni L Cimos???Glede na to,kot je tudi Janez ugotovil,da je bil C natisnjen kasneje.Tako navodilo imam tudi jaz,in se lepo vidi,da je C natisnjen extra!
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

dyfan

Citat od: janez;84168Kakšno ročico čoka imaš?...
Da, črna plastika z belim natisnjenim simbolom čoka, brez priključkov za kable. Tudi dodatnih kablov ni.

Citat od: amipick;84168In če tisti LC pomeni L Cimos???...
Ja, amipick, očitno bo treba iskati razliko med L in LC kje drugje in ne v tehničnih spremembah.

Tako:
po vsem tu napisanem in po vsem najdenem na netu se ne morem znebiti vtisa, da so te oznake služile le za alibi za dvigovanje tovarniških cen. Razlika med oznakami je pa verjetno le v "nepomembni šminki", kot je že Janez napisal.

LP
Lep pozdrav!

janez

Ko so zgradili fabrko v Šempetru, ukinili spačka in amija ter začeli proizvodnjo dijan... Tistega leta 77 (v letniku 77 Avtomagazin revije se to lepo zazna - imam vezan letnik) so nekje sredi leta uvedli kolutne zavore in oznake L in LC. Cimos sta bile obe tak ,da mislim ,da C ne pomeni tega. Te dve oznake sta čisto cimosova ideja. V tujini je bila dijana enostavno DYANE 6 in nič drugega. No pa kakšna posebna serija kot je Caban ali "edlvajs" in slično, kar je bila samo barvna kombinacija.

Vem pa , da so v Avstriji (mogoče še kje drugje) prodajali v osemdesetih tudi čisto oskubljene dijane . Brez letvic na vratih in z navadnimi sivo obarvanimi odbijači. Kot cenejša varijanta.

Lovro

Citat od: janez;84129...Aja pa še to. Naše dijane in spački nikoli niso imeli zunanjih ogledal. Ne levega ne desnega. Niti zadnje naše dijane leta 81 niso imele zmontirano zunanje ogledalo. Obstaja pa reklama v starem AM-ju ... V neki trgovini v Ljubljani so tistega leta imeli na zalogi zunanja leva ogledala... kot dodatna oprema.

Oho, tole je pa zanimiv podatek, se pravi, da je bilo čisto normalno, da naši spački niso imeli levega zunanjega ogledala. Pri našem spačku je nato oče montiral kar neko ogledalo od mopeda, zato se mu je pri večjih hitrostih baje stalno premikalo.

Potem pa je ta oznaka L ali LC lahko tudi res čisto marketinška fora - nekdo tukaj je že pisal o tem, kako je Cimos že skoraj gume prodajal kot dodatno opremo. Èe so res imeli kao zamrznjeno ceno, so verjetno zaradi tega čim manj stvari namontirali na avto, da so jih lahko potem prodajali kot dodatno opremo? Mogoče je bila razlika med L in LC res le kaka letvica ali lučka na čoku.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

A ni bila razlika tudi v sprednjih sedežih? Pri nekaterih se je dalo naslonjalo spustiti malenkost nazaj. Mislim, da sta bili samo dve stopnji.

janez

V L i LC dijanah sta bili samo dva vrsti sedežev. Èisto rjavi in tisti rjavi z vzorcem. In no ja , Dak in Geri sta imela skajaste-luknjaste sedeže. Za preklopit so imeli redki amiji pri nas in pa razni iz tujine pripeljani avti novejših letnikov .

Po tolkih letih ločim kater avto je naš in kater je pripeljan. In tak poskušam neko evidenco vodit. Žal sem s tem začel malo pozno in nimam dokumentiranih vseh avtov, ki so kdaj bili pri meni. Pa še z eno zadevo se ubadam. Poskušam naredit spisek tipov in zaporedni številk naših avtov... kar bo pa še težje kot ugotavljat razlike.