Končno DS - Žaba

Začel/a Lovro, Julij 02, 2009, 01:04:17 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lovro

Jah, na mehaniko in šraufanje se spoznam malo manj, kot se zajec na boben. Zato se kakih obsežnih popravil niti ne bi loteval.

Ampak včasih se pojavi kaka mala jebica, kot se mi je npr. pred nekaj meseci z lučmi. Pri eni sprednji luči se nikakor ni hotela ugasniti dolga luč. Ma za take stvari hoditi v Maribor je huda, Trček, (avtoelektrikar na Vrhniki) ni ravno navdušen za šraufanje prastarih vozil, prijatelja štromarja pa tudi nisem hotel takoj gnjaviti zaradi ene luči (ok. za en nasvet preko telefona sem ga že zagnjavil), dokler vsaj sam ne poiskusim. Pa sem malo pretikal tiste žice in mi je uspelo, da so luči delovale tako, kot je treba.

Zato bom tudi upošteval nasvet Kežata in poiskal tisto staro knjigo o splošnem motoroznanstvu, jo prebral, sprintal literaturo iz Andraževe povezave in po potrebi še česa drugega, ko bom našel, pa malo bom potem šel do Jetija po praktične nasvete (ima v bistvu enak motor v njegovem Pujsu). Za štrom bom za pomoč nafehtal prijatelja in ko bova napeljevala nov štrom, se bom sigurno že spet kaj malega naučil.

Tako, kot pravi Keža, rad bi malo bolje spoznal svoj avto, saj mi je sedaj vse bolj ali manj black box. Tisto o zimskem branju seveda ne pomeni, da bom celo zimo intenzino študiral, ampak pač malo zbiral literaturo, prebral kako knjigo itd.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

Citat od: Lovro;84035Ali kdo pozna to knjigo? Ali ima dovolj podatkov, da lahko po navodilih tudi kaj sam pošraufaš?

Gospoda Keža in Lovro, očitno sta spregledala/pozabila, kaj je bilo osnovno vprašanje iz katerega je izhajal tudi moj odgovor.
Sedaj se je pa skristaliziralo, da se bo šel Lovro vajenca od nule in ne rabi le priročnika po katerem bo delal, ko/če bo potrebno.
Ti Keža si pa tudi napisal svoj post tako, kot da si štirinajst dni čital ob kavi vse povprek namesto časopisa in sedaj šele razložil, da si čital s ciljem, da nekaj definiraš. Torej si bil v to primoran in ni bilo to zimsko branje temveč delo, kateremu je tehnična dokumentacija tudi namenjena. Pa smo spet pri tem, kar sem jaz zagovarjal...
In ker jaz nimam domišlije, da bi polek napisanega ugotovil, kaj ste še mislili in delali imam pa negativno razmišljanje??? Tudi tu žal potrebujem dodatno razlago.

BTW, jaz sem bil en večjih zagovornikov knjig, pa sem se čisto lepo navadil na računalnik in zelo redko še kaj sprintam ven. Tako kot se obriše mapica se pa tudi miška obriše, tipkovnice pa itak ni potrebno tikat. Sto ljudi sto čudi...

janez

Lovro

Prejšnji petek sem se peljal z žabo domov po taki malo bolj ovinkasti cesti, pa me je malo začel kopkati firbec, kako gre kaj taka mašina skozi ovinke. Do sedaj sem namreč ta avto vedno vozil kot po jajcih, lepo penzionistično.

Ok, seveda to niti zdaleč ni bilo divjanje, kakega škripanja gum in vožnje "pošrek" torej ni bilo. Ker pa cesto poznam, sem vsak ovinek peljal malo hitreje in enega zadnjih sem odpeljal celo hitreje, kot pa sem ga s xantio. Ko pritisneš gas, sprednja kolesa potegnejo avto iz ovinka kot po tirnicah brez kakršnegakoli zanašanja ali škripanja gum. Očitno ima avto še nekaj rezerve in v bistvu bi lahko pripeljal v tisti ovinek celo hitreje. Res občudovanja vredno.

Zakaj to pišem - enostavno sem navdušen nad zmožnostmi tega avta in mi je jasno, zakaj so nekoč v testih avtomobilski novinarji pisali, da je skoraj nemogoče vreči ta avto iz ovinka. Za leto nastanka je to res vesoljska ladja.
Kakor koli, avto sem malce sprobal, hitreje pa niti ne bom vozil, ker ne odobravam prehitre vožnje, saj nikoli ne veš, kaj se za skriva za kakim ovinkom.

Vsekakor je tole žabino vzmetenje res en mali čudež, saj poleg dobre lege na cesti ponuja še krasno udobje, saj tudi po makadamskih cestah skoraj ne čutiš lukenj. Izjema so seveda tiste kratke grbine oz. razpoke na asfaltnih cestah, ko pa se tudi v žabi kar lepo začuti vibracije, ko jih povoziš.

Kaj pa menite na udobje žabinega vzmetenja ostali lastniki žab?
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

deuche

Lovro ti pa maš jeklene živce, da si toliko časa čakal da probaš kar te zanima. Še kolo snemi pa za žlahto in sosede malo gor pa dol po tvojem klancu pa bo.

Jaz sem vse to probal takoj in sem se ukvarjal z drugim problemom, kako ženo not spravit, glede na to, da je njej prioriteta dvorišče in ni bila ravno navdušena, da klatim po svetu in nato denar trošim za take igrače. Do tri tedne nazaj je bila to samo moja in starejšega sina stvar, ki je mimo grede hotel tudi tvojo žabo odpeljat k nam domov.

Pa sem le spravil not celo družino in smo prišli v eno zelo zaledno Kopersko vas in sem moral tam ustavit ker je bil traktor na cesti parkiran. Pa pride en stric cca 90 let star pa pravi po francosko, če govorimao francosko in žena njemu nazaj v francoščini. Pol pa stic še vpraša a je to res žaba. Na odgovor ja, pa sam sebe potolaži: "Potem sem pa res še pri pameti".

No malo je bilo to izven. Žaba se res pelje čudno dobro, nažalost pa je res tudi to kar so pisali novinarji, da je malo podhranjena. In ta podhranjen motor na podvozju, ki bi prenesel veliko več moči pa daje ta super občutek vsemogočnosti.

@Keža, vsaka ti čast, tista druga beseda iz tvojega zadnjega posta je pa že izumrla.

Lovro

Ja, punce niso ravno navdušene nad starih plehom, ki ga vlačimo na naša dvorišča. Moja žena se tudi ni hotela voziti s spačkom, pa ne zaradi snobovstva, ampak ker se ji ni zdel dovolj udoben za daljše vožnje. Z žabo se pelje (kot sovoznica), ker se po njenih besedah že voziš tako kot v modernih avtih, le motor se ji zdi preglasen (kar ima v bistvu prav).
Me pa tudi vsake toliko časa vpraša po zdravju oz. če se mi ne zdi škoda denarja, vendar pa me večinoma pusti pri miru, ker sem izpolnil najin dogovor: najprej dokončana hiša, potem pa žaba.
To njihovo nezanimanje se najbolj vidi na cesti: dedci zvijajo vratove ko gledajo mojo žabo, ženske pa se niti ozrejo ne.

Me pa veseli, da se je tudi tvoja odločila in se pustila popeljati v žabi - predvidevam, da se bo še hotela.

S "testiranjem" žabe sem čakal tudi zato, ker sem se hotel malce navaditi na avto in dokler nisem kupil novih sprednjih gum. Pa tudi sedaj tega ne nameravam več prakticirati, navsezadnje je žaba že v letih in si zasluži penzionistično vožnjo. Kolesa pa ne nameravam snemati.

Se pa stinjam glede tega z prešvoh motorjem, zlasti s starim 1911 ccm. Tam do 80 km/h še kar potegne, do 110 pa že rabi svoj čas in te prehiti skoraj vsak pičipoki.

Ampak občutek vzmetenja pa je res carski (z izjemo tistih kratkih grbin oz. razpok na cestah, ki pa itak pretresejo tudi nove avtomobile).
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

žabec

Jaz imam to knjigo, pa je zanič, boljše so originalne servisne knjige.

Lp Žabec
Samo ena boginja je prava !

Xandrej

Pa sem mislil, da imam samo jaz take težave s žensko doma... ne ne zabavam se vsi imajo. No zdanjič sem nekaj navohal pa pravim enemu ej to bi bilo za tebe... je rekel stari ti češ, da me baba fenta doma????

No jaz sem se zadnjič peljal z žabo 170 brez problema v klanec po avtocesti proti šentilju... sedel sem zadaj ko kralj. 23 elektorniqe.... Leti ko svinja!

Lovro

Citat od: žabec;85398Jaz imam to knjigo, pa je zanič, boljše so originalne servisne knjige.

Katero knjigo točno misliš?

@Xandrej
Z vidika udobja se je v žabi najudobneje peljati na zadnjih sedežih (samo potem je ne voziš...).
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

CitroDS

Vožja z žabo je nekaj edinstvenega ki ne doživiš v nobenem drugem avtu, sama lega na cesti je fenomenalna, ceste se drži odlično, edini motljiva stvar je nagibanje v ovinkih, na začetku zna biti stvar zoperna, ko se to navadiš tega niti potem več ne opaziš. Motljiva stvar je tudi naglo bremzanje,hoče te zabiti v šipo, sploh če ni pasov.
Same zavore so v žabi odlične, na tehničnem mi vedno reče da tako dobrih pa še marsikateri nov avto nima.

Glede motorjev, 1.9 je sicer res dokaj žalostna zadeva, sploh v kombinaciji s 4 prestavami, pravi motor v žabi je 2.3. Ta motor pa dobesedno vleče in vleče, tako da tukaj res nebi smeli jamrati o nekem hudem pomankanju moči.
Ampak tudi 19-ka ni spet tako negibna kot se zdi, je pa tudi razlika ali je avto v vsakodnevni uporabi ali samo za sončne vikende, moja je zlaufana in v vsakodnevni uporabi, kdor pa vozi samo ob nedeljah in pričakuje da bo vleklo pa žal nebo, več laufa bolj leti in vleče.
Prestavljanje je super gladko, jaz vedno prestavljam v kombinaciji z vmesnim gasom, tako sem se navadil in sem prepričan da lepše in še bolj gladko prestavi.

Sam uporabljam žabo za vsakodnevno vožnjo že 2 leti od marca do novembra(danes je bila zadnji dan na cesti), z njo sem prevozil več kot 23.000km in noben novi oz novejši avto mi ne nudi takšnega užitka in kvalitetne vožnje pa naj bo glede lege ali udobja. Odličen avto za vsakodnevno uporabo, več voziš manj boš imel problemov z njim. Odlično se izkaže tudi v mestih in sploh pri parkiranju, parkiranje je enostavnejše od malih avto, saj ima velik anšlag.

Vsa popravila izvajam sam oz ob minimalni pomoči mehanika če se slučajno kje zatakne, nikoli ne veš kje ti na poti kaj pride vmes in je lepo da si vsaj zasilno popraviš da prideš do doma. Glede samega šraufanja zna biti kar zoprna, nekatere stvari so tako zakomplicirane oz težko dostopne kot bi nalašč tako naredili v tovarni da zakomplicirajo.

Žaba je avto za na cesto, ustvarjena je za vožnjo.

Po dokaj veliko prevoženih kilometrih je tak moj pogled na žabo, skoraj popolen avto z nekaj napakami.

Pa lep žabarski pozdrav
:Red-Wink://WWW.CITROENAR.EU :Red-Wink:

andraž

Motorji 1911 so res nekoliko podhranjeni, je pa vsaj za moje pojme 1985 z 91 konji čisto zadosti, pospešuje zelo lepo (ni to nek dirkaški štart) in lepo vleče do 130, ko se pospeševanje nekoliko upočasni, gre pa tja do blizu 170. Ta motor eden boljših pri DS-kah, saj dobro nastavljen zelo lepo teče, pa tudi poraba je sorazmerno prijazna. Lepo deluje še 21-ka, 23-ke pa praviloma ne tečejo najlepše. Za moj občutek je najmočnejši 23 motor, ki ima 141 konjev kar malo premočan za Žabo, ki jo je lepše bolj "uglajeno voziti". Popolnoma se strinjam z CitroDS-om, ki trdi da je vožnja popoln unikat v avtomobilski industriji. Take lege in hkrati neverjetne mehkobe verjetno ni nikjer drugje. Je pa seveda za to pogoj, da brezhibno deluje kompletna hidravlika in vse krogle. Avto ti vsekakor zleze pod kožo...

deuche

Jaz se z vama tradicionalno ne bom strinjal, vsaj za moj/Lovrotov motor ne. Avto je podhranjen in zahteva priganjanje, ki mu pa ne paše. Jaz bi ga (cel avto) po zmoglivostih primerjal z službenim cliotom 1.2 ali pa še malo manj, kar pa za tako ladjo ni ravno za pohvalit. Verjetno je novejši 19 motor občutno zmoglivejši, 13% več km je neka razlika, pa še druga zasnova, ki bi se morala raje vrtet.
23 je pa verjetno avto, ki lahko tudi v današnjem prometu povsem normalno konkurira.

andraž

Tudi moja 19-ka je popolnoma konkurenčna v modernem prometu. Potegne sigurno enako kot večina avtomobilov nižjega srednjega razreda, pa je ni treba priganjati čez 4000 obratov. Meni to več kot zadošča.

garac

@fantje, ne morete žabo, katere tehnologija je stara preko 50 let primerjati z avti, ki so na cesti danes. Po moje je glede na razmere povsem solidna, v dobi, ko so bili na cesti spački, renault dauphine, p 404 in podobni stroji pa je kraljevala.
Logično je, da jo danes vsak skoraj clio lahko polula, spomnite se bolh, fičkov in ostalih, v zadnjih 20 letih so se hitrosti na naših cestah precej dvignile. Danes si s 100km/h na uro na AC v bitki s tovornjaki, včasih pa si bil povsem konkurenčen ostalim.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

andraž

Ja, saj to bi bilo čudno, da bi bila v vseh pogledih enakovredna 50 let mlajši tehnologiji. Mislil sem na "ulične boje", ko nekdo navija kakšen manjši biser nemške tehnologije pred rdečim semaforjem in te zelo vzvišeno gleda in potem bolano pohodi, ko se prižge zelena. Takega lahko z malo priganjanja starega motorja brez velikih težav ujameš in se mu ob naslednji rdeči, kjer se pripeljata hkrati cinično nasmehneš nazaj. Na AC pa je omejitev 130, kar je dosegljivo. Saj se večinoma vozim med 110 in 120, če je pa treba gre tudi precej hitreje. Nisem pa hotel trditi, da je DS-ka dirkalnik.