GS pallas

Začel/a mezy, Marec 04, 2009, 07:39:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Francl

Takle GS je pa res v mnogih pogledih edinstven avto.
Ko bo enkrat prostor v garaži , bo šel noter en takle lep. (al'pa spaček, diana, CX, mehari, nekaj takega ...)
:Hammer3:

GSclub

GS je res mrcina, zelo podcenjena mrcina. ne zaradi moči motorja, velikosti ... (motor je itak bolj švoh, znotraj je kar tesen), ampak zaradi tehnične svojevrstnosti, zakompliciranosti.
leta 1970 je imel 4 diske, spredaj montirane znotraj ob menjalniku (poleg manjših nevzmetenih mas to pomeni tudi manj prahu in umazanije na njih, držijo res celo večnost), zadaj omejevalnik zaviranja glede na obteženost zadnje osi;
neodvisne obese na obeh oseh, spredaj celo dvojna vodila in zato odlično lego na cesti;
hidravliko z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi;
vesoljsko notranjost;
občutno boljšo aerodinamiko, kot npr. 5 let kasneje CX;
za tisto obdobje zelo močno karoserijo (GS je občutno težji, kot precej večji naslednik BX 1,4)... itd.
ni pa bil preveč priljubljen pri mehanikih.

dani77si

Samo je res, mašina bi lahko bila močnejša..
Me ne bi motilo če bi pila 2 litra več, sam da bi blo mal več navora, mal več poskočnosti..
To bi se sicer dal "zrihtat"

andraž

Èe bi kaj "rihtal" okoli motorja bi sicer bolj letelo, bi pa trpele obese, pa sklopka, pa zavore... Po moje so naredili super avto za tisti čas, zakaj bi kaj spreminjal?

GSclub

vprašanje, če imaš dobro naštelanega, ker moj leti "ko prasica". razmak platin, vžig, vplinjač,     nastavitev vsega tega ima vlogo pri zmogljivostih in porabi. če so pospeški slabi, je lahko tudi membrana na vplinjaču, ki ob pospeševanju aktivira dodatno dizo. lahko imaš zanič ali slabo nastavljen termostatski regulator mešanice toplega in hladnega zraka v ohišju zračnega filtra - se zelo  pozna. skratka, faktorjev je mnogo in vsak nekaj prispeva k zmogljivostim. če je vse vredu nastavljeno, pa še vedno ne gre, mogoče rabi daljšo vožnjo, da ga prebudi.

dani77si

Ne ne..sej gre..
Sicer ma mogoče tut to da sm navajen mal drgačnih pospeškov kej zraven (3s do 100 pač ne dobiš kjerkoli)
Sam mogoče bi z mal drugačnim airboxom, vplinjačem in izpušnim sistemom stvar bolje delovala..
Gruntam samo..

GSclub

ja, če furaš motor, postanejo vsi avti nepremičnine. jaz furam kolo, potem vsi avti letijo.
nekaj o tuningu GS imaš npr. na citroentuning.de: več moči pridobiš z več kubiki, drugimi odmičnimi, vplinjačem in izpuhom, stane pa te precej več kot kak čip tuning pri novejših avtih.

dani77si

Èip tuning je itak bolj za tdi,hdi,jtd itd :))
Pravi tuning se pa ve kako poteka. Je pa res, potem so tu bolj obremenjeni ostali deli, ki so že zdavnaj polnoletni in bi jih blo najbrž bolje prej zamenjat kot pa iskat več moči.
Itak bo zdele šla na eno temeljito izpiranje, potem pa na spanje..
A priporočate da se jo da na klocne al je dost da mal bl gume napumpam?

andraž

Èe se spomnem kaj se je dogajalo z mopedi, ki smo jih predelovali, da so bolj leteli. Nekaj časa je šlo, potem pa spet motor narazen in pol delov novih. Ogromno dela in denarja za malo efekta in zabave... Podobno je verjetno pri starejših vozilih.
Ni jo potrebno dajati na klocne, bolj napolni gume, enkrat na teden ali pa na 14 dni jo vžgi, da malo deluje, če je suho vreme pojdi na kakšen krog, drugače jo samo malo premakni. O.k. je, če je avto pokrit z ponjavo, pa tudi minus na akumulatorju lahko odključiš.

dani77si

No, premikal je ne bom, ker bo zelo na tesno spakirana v garaži. Ponjava bo, akumulator bom odklopil, gume bom itak zamenjal spomladi ker tale barum je ena velika žalost, zalaufal bom pa že dvakrat ali trikrat. Bolj sem mislil da je fajn razbremenit vzmetenje in vse. Motor dam tudi na centralno stojalo, zaradi tega sem mislil da bi ga dal na klocne.

andraž

Največja škoda se lahko naredi na gumah, če premalo napolnjene stojijo dolgo časa na enem mestu. Pa še poln tank goriva je pametno imeti. Èe je tank kovinski, ne bo rjavel, pa še plovec bo cel v bencinu in ravno tako kovinski deli v njemu ne bodo rjaveli.

GSclub

ni potrebe dajat na klocne, vzmetenje se itak samo razbremeni, ko pade pritisk v hidravliki. karoserija se spusti do konca hoda, obese se naslonijo na gumice na karoseriji, na bunke ni nobene sile več. ko avto nekaj časa stoji, probaj zmigat sprednje bunke, boš videl, da jih lahko premikaš z roko.

dani77si

Hvala za nasvete. Tisto o nasedanju na gumice se mi je pa nekako zdelo.
Gume so tko za zamenjat. Sam še plac treba narest v garaži da bo še kaka druga mašina mela mal zavetja pozimi.

dani77si

Takole. Spakirano v garaži, itak ne bo več časa za vozit se zdej.
Je pa kr dobr ratal, trije avti v garaži, če hoče GS-ko kdo ukrast se bo moral fajn potrudit..

Lovro

Glede na to, da ima GS vinto, se splača, tako kot pri spačkih in dianah, vsaj 1x mesečno malo zavrteti motor, da se olje spet razmaže po valjih. Vrtenje motorja na vinto (brez kontakta, seveda) je po besedah človeka, ki je dosti motorjev prešraufal (spačkovih) bolj priporočljivo, kot pa klasično vžiganje motorja.

Jaz sem to počel na svojem bivšem spačku. Vtaknil vinto v nastavek in lepo počasi naredil kakik 20 obratov z vinto, brez da bi sploh vžigal motor.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)