GS pallas

Začel/a mezy, Marec 04, 2009, 07:39:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

mezy

Najprej lep pozdrav!!!
Pred kratkim sem tudi jaz postal srečni lastnik GS-a pallas letnik 1979. Karoserijsko in mehansko je avto v zelo dobrem stanju, dela bom imel edino malo z ličarskimi posli. Je pa seveda tudi par detajlov ki jih bom z veseljem odpravil. Ker so gume stare 13 let in vse preperele me prvo zanima če kdo ve katera dimenzija gum je originalna oz katera dimenzija je najboljša? Poleg tega pa imam še en problem in sicer ta, da se voznikova vrata med vožnjo odpirajo. Zanima me kaj je krivec za to? Odpirajo se sicer v povprečju samo na vsakih 10km, vendar je še vseeno zelo moteče zato bo to prva stvar ki jo bom popravil. Vnaprej hvala za pomoč. Lep citroenarski pozdrav!:BigThumbs:

garac

gume 145/80/15
Na Bledu GS? super, čestitam!
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

rok.si

Zdravo Mezy,

a se vrata tudi težko-nerada zapirajo ? Èe je tako, se je verjetno utrgala ena mala "fedrca" v notranjem delu ključavnice. Èe znaš, to popraviš v eni uri, fedrco pa lahko, če nimaš originalne, vzameš tudi od kulija - je podobne velikosti.

Originalne gume so take, kot je napisal že garač, ker izbire praktično ni lahko daš tudi 155/80 ali 155/70.

lp

GSclub

dimenzija gum kot pravi garač. dobiš pa v tej dimenziji le še michelin xzx in nankang ter mogoče še kleber (že dolgo nisem zasledil). prve so dobrih 100eur kos, druge so se lani v eni od naši spletni trgovin dobile po 35, tretje, če še obstajajo, verjetno nekje vmes. kar se kvalitete in voznih lastnosti tiče, so michelinke razred zase.
V dimenziji 155/80/15 dobiš toyo (moderen profil) in vredestein sprint classic (kot že ime pove, imajo klasičen profil, kakršen je pač prevladoval v 70tih letih). ta dimenzija zaradi večjega obsega precej zamori avto.
na GSu sem vozil še michelin energy 155/70/15, ki zaradi nekoliko manjšega obsega kar poživijo avto, niso pa najboljše za mokro cesto.
od zimsih (verjetno ne boš potreboval, pa vseeno) sem preizkusil dunlop wintersport M2 155/70/15 in vredestein snow+ 155/80/15. oboje zelo dobre na snegu, prav tako na mokri in suhi cesti. vredesteinke imajo globji profil in se manj obrabljajo, tako da trajajo precej bolj dolgo. nekateri vozijo tudi dimenzijo 155/65/15. tu je izbira večja, cene nižje, so pa skoraj prenizke, občutno pokvarijo udobje.
vrata imaš morda samo slabo nastavljena (nastavek na karosriji - nastavlja se globina in višina), lahko pa je zlomljena vzmet v mehanizmu v vratih - vidiš tako, da odstraniš notranjo oblogo. ta vzmet skrbi, da se mehanizem na vratih vrača v ustrezni položaj.

GSclub

rok.si, zgleda, da sva pisala istočasno, pa se malo podvajava.

mezy

Najprej vsem hvala za odgovore!! Kar se tiče vrat bom probal urediti ta vikend, za gume pa sedaj tudi vem katere, tako da še enkrat hvala! Lp

mezy

Danes sem se končno lotil popravila vrat. Bilo je točno tako kot je napisal rok. Notri je bila majhna fedrca ki se je odlomila, tako da sedaj samo še dobim podobno kar sploh ne bo problem saj je malo večje velikosti kot so tiste v kulijih. Tako da rok še enkrat hvala za pomoč! Za gume sem pa odšel do vulkanizerja in sva skupaj 1h po internetnih straneh in njegovih kolegih iskala originalno dimenzijo gum, vendar brez uspeha. Tako da se bom moral sedaj zadovoljiti z dimenzijo 155/80/15,155/70/15 oz v najslabšem primeru z 155/65/15. Še enkrat hvala vsem! Lp

LuCit

Dej gor slike od GS-a. Tiste k si jih slikal ko sem bil pri tebi.

GSclub

michelin xzx 145/80/15 dobiš pri Jocotu v Gradcu (v google vtipkaj citroenAC, izberi trgovino ...)
na slovenski strani avtogume.com pa imaš isto dimenzijo za 36eur kos (ne piše, katere znamke, verjetno so nankang - tajvanske gume).

mezy

Gume nove sem kupil in registriral avto. Hvala še enkrat Gsclubu za napotke. Imel sem sicer malo problemov, saj so mi rekli da koncentracija plinov znaša 7.0, največ možno dovoljeno pa je 4,5. Nekako sem se zmenil,  vendar me zanima kako je to mogoče da je koncentracija tako močna? Potem pa se je pokazala še ena hiba in sicer odšel sem na bencinsko črpalko in natankal polni tank. V trenutku je začel spodaj skoraj v curku teči bencin, ki pa je po 15min nehal...misllim da je steklo vn cca 2 litra bencina. Kaj bi bilo to narobe? Moram pa povedati, da je užitek v vožnji nepopisen :) Lep citroenarski pozdrav!

rok.si

Ja, mogoče bi bilo treba nastaviti uplinjač in preveriti stanje bencinske napeljave - preperele cevi, počena plastika, ipd. Mogoče se je le snela kaka gumijasta cev, mogoče je počena cev za tankanje ali pa celo rjasta luknja v tanku - tudi to se zgodi.

mezy, če tvoj GS dolgo ni bil vožen, bi bil podroben pregled in morebitni servis pri nekom, ki se spozna na GS, vsekakor dobra ideja.  Stanje avtu ne koristi ravno. Lahko ti dam tel. od kolega, ki ima male žabe v malem prstu :)

Katere gume pa si kupil, michelin ali nankang ?

lp

GSclub

se strinjam z rok.sijem. ogromno možnosti je za neustrezne pline. tudi tesnila sesalnih cevi, nastavitev vžiga, delovanje podtlačnih regulatorjev, zamašen zračni filter, loputa, ki uravnava razmerje vsesanega hladnega/vročega zraka v ohišju zračnega filtra ...
Priporočam, da ga pelješ h kolegu od roka (tudi sam imam z njim zelo dobre izkušnje), lahko pregleda še druge morebitne pomanjkljivosti.

mezy

Z veseljem bom obiskal strokovnjaka, tako da vnaprej hvala za njegove podatke. Glede na moj proračun, ki ravno ni pretiran sem se odločil za gume nankang, saj sem za ceno ene michelin-ke dobil skoraj vse 4 gume. Sicer mora biti razlika v kvaliteti ogromna, ampak glede na to da bo avto vožen le občasno in v lepem vremenu, bi se morale obnesti tudi te gume... Je pa res da mu tudi malo ne paše napis nankang...prejšni prepereli napis michelin mi je bil precej bolj všeč :)

rok.si

No, napis se vidi iz bližine kakega metra, krasni starinski profil pa se vidi že od daleč - moderne gume so nekako hecne na GSu. Za sončne nedelje bodo čisto fajn, pa še bankrotiraš ne na njih.

poslal sem ti ZS s številko.

igorkr

mezy,

dej povej mi kako kaj s temi nankang pnevmatikami. Jst bi jih moral na moji Gs-ki tudi menjat gume. Kaj naročil si jih na avtogume.com?

koliko so te prišle stat, kako je z dobavo, kako se kaj zdej obnašajo, mogoče kka slika

hvala

lep pozdrav
Igor