Poliranje vozil

Začel/a Xandrej, Marec 02, 2009, 09:45:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

borilec

Citat od: Markolin;65840Še vedno čakam odgovor, pa še nekaj me zanima, koliko krat v življenski dobi se da sploh barva polirat. Kaj je nikdar ne zmanjka - barve namreč. Govorim o avtomoblih, ki niso lakirani, večina je takih. Misli da se da spolirat 3 do 4 x pol pa bi že mogla kera druga parva prikukat na dan.
Se morda motim???

LP
Kolikokrat je možno polirati lak, preden ga prepoliraš, je odvisno od sledečih dejavnikov:
1. Koliko je lak star in uničen in kakšen sijaj hočemo iz tega uničenega laka potegniti ven.
2. Kako kvaliteten je tovarniški laka (proizvajalec in debelina nanosa)
3. Vrsta laka (enoslojni- navaden ali dvoslojni-metalik) prozorni lak, ki je nanešen na metalik bazo, je praviloma veliko kvalitetnejši od navadne barve.
4. Uporaba polirnih sredstev- kvaliteta, način uporabe,...
5. Tudi če prepoliramo lak, se to praviloma zgodi na ostrih robovih karoserije.

Za ilustracijo dve moji extremni izkušnji:
1. Poliral sem Golfa starejši letnik navadne rdeče barve (lak je bil 100% zmatiran). Začel sem na sredini havbe z najbolj grobo pasto. Po cca 1 minuti se je naredila bela lisa-prepoliral sem lak na popolnoma ravni površini brez posebnega truda.
2. Znanec je kupil novega BMW črne barve. Ker živi v bloku je edini način pranje v avtopralnici. Pogosta avtopralnica+črna barva=katastrofa!!!(se morate strinjati). Imel je avto 7 let, v tem času sem ga spoliral 6x. Tudi po zadnjem poliranju je bil avto kot nov, lak nikjer ni bil prepoliran. Tudi sondaža (merjenje debeline laka) ni pokazala bistvenega odstopanja, razen na ostrih robovih, kjer je bila zmanjšana za cca 50% ali manj.

Vas zanima še kaj??

andraž

Mene zanima naslednje: je možno iz starega laka, ki je že zelo oksidiran, vendar nikjer poškodovan, narediti stanje kot da je avto včeraj zapeljal iz trgovine. Verjetno je največji problem v starih lakih (v mislih imam stare 20 let in več), ker niso tako kvalitetni kot danes?

mato

Citat od: andraž;65993Mene zanima naslednje: je možno iz starega laka, ki je že zelo oksidiran, vendar nikjer poškodovan, narediti stanje kot da je avto včeraj zapeljal iz trgovine. Verjetno je največji problem v starih lakih (v mislih imam stare 20 let in več), ker niso tako kvalitetni kot danes?

Možno ga je spolirat,če je na njemu že akrilna barva. Svojga amija sem spoliral,pa je na njemu še nitro barva in jo je zelo težko polirat,ker se masla to pa zato ker ni dvokomponentna. Ni pa lakov,da se jih nebi dalo polirat. Za poliranje starejših lakov mamo ceno malo višjo,ker je to bolj dolgotrajen postopek. Se pa seveda ne svetijo tako dobro,kot dvokomponentne barve.

borilec

Citat od: mato;66232Možno ga je spolirat,če je na njemu že akrilna barva. Svojga amija sem spoliral,pa je na njemu še nitro barva in jo je zelo težko polirat,ker se masla to pa zato ker ni dvokomponentna. Ni pa lakov,da se jih nebi dalo polirat. Za poliranje starejših lakov mamo ceno malo višjo,ker je to bolj dolgotrajen postopek. Se pa seveda ne svetijo tako dobro,kot dvokomponentne barve.

Se strinjam z zgoraj navedenim odgovorom. Vsaka barva, vsak avto lak se da polirati. Kakšen efekt bomo potegnili iz njega, pa je odvisen od kvalitete in debeline nanosa laka in pa predvsem od kvalitete uporabljenih polirnih materijalov. Poliranja tako starih lakov (so pa izredno redki primerki avtov z originalnimi pokrivnimi laki) se moramo lotiti z največjo možno mero previdnosti in na začetku uporabiti namanj agresivne polirne paste. Pri enokomponentnih pokrivnih lakih so stvari še bolj delikatne. Uporaba mašine svetujem samo na 100% ravnih površinah, drugod raje ročno z vato. Je pa normalno, da iz teh lakov ne morete potegniti 100% lesk, kajti ti avti se niso lesketali niti kot novi, kaj šele po 20 in več letih... Je pa tudi to en del čara pri tako starih avtih.

Pa veliko užitkov....

Gox

Èlanek o pranju avtomobila pozimi ... (Mehanik in voznik, FEB 2010)

bingo

žal se iz slike ne da nič prebrat...
Kaj pravijo, je dobro prat pozimi, ali ne?? (kar se laka in podvozja tiče, za stekla mi je jasno)

LP

Gox

@bingo ...

ko odpreš priponko pojdi z miško v levi spodnji vogal ... tam je znak za povečavo :BigThumbs:

Lp
Goran

garac

@Xandrej, kaj je sedaj s poliranjem, si že naredil izračun, za kolko ga spoliraš strankam? Kolko materiala in kolko ur je potrebno za povprečen avto?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Xandrej

Sem pa ni računice pa časa...

Xandrej

Naredim tu pa tam kakega... Ampak res samo tu pa tam... Sedaj naslednji je XM ampak ko bo čas pa ko bo avto fertik.

zlikovski

Jaz sem glih prejšnjič CX-a zajebo spredbji levi blatnik z poliranjem, zdaj mi zgleda, kot bi bil slabo polakiran. Sem direkt pasto v kot zabrisal in preklel vse kaj mi je padlo na pamet.

Lovro

Me pa nekaj zanima. Kaj se naredi s havbo, ki ima polno pikic zaradi kamenčkov. Sicer nikjer ni prišlo do golega pleha, prišlo pa je do temeljnega nanosa, torej barve (laka) tam več ni. Vsaka pikica je v bistvu tudi luknjica v laku.

Ali se to da urediti s poliranjem in kakimi korekturnimi sredstvi (enkrat sem videl nekaj voščenkam podobnega v različnih barvnih odtenkih) ali pa je potrebno na novo barvati celo havbo?
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

mirchi

Z veliko,ampak res veliko volje se da zadevo poštimat.Mabavi se original korektura ta barvo,najprej očistiš poškodbo rje,nato s čopičem naneseš korekturo.nanašaš jo dokler ne nastane mala bunkica.ko se popolnoma posuši z brusnim papirjem grobosti minimalno 2000 in blokcem vodno zbrusiš.če je metalik al pa vodna naneseš še lak in ponovno zbrusiš.Sledi poliranje.Dela je dosti,sem pa že nekajkrat to počel.V 85% se sploh ne opazi,da je kaj delano.Tiste voščenke pa barve iz obija ne delujejo.mora bit enak odtenek.Po številki barve ga lahko nabaviš na servisu al pa pri kakem avtoličarju.
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

mato

Jaz ponavad avto strankam spoliram,potem pa poretuširam vse pikice in očistim znotraj tako da je avto lep. Tak kot mora bit. Lp

Lovro

Koliko to približno znese za xantio. Avto je sicer lepo ohranjen, vendar so po njem drobne praskice, havba pa ima precej pikic od kamenčkov, vendar rje v njih ni.

Odgovor lahko tudi na ZS.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)