Prehitevanje tako in drugače

Začel/a Gox, Marec 10, 2007, 12:29:30 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prehitevate preko dvojne polne èrte?

ikoli
59 (56.2%)
bèasno
4 (3.8%)
rehitim, èe me nobeden ne opazi
2 (1.9%)
rehitim samo èe naletim na oviro (v<30km/h)
31 (29.5%)
rehitevam, èe je varno in naletim na poèasneta
9 (8.6%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 68

vinotoc

Dragi kolegi
Vljudno prosim za informacijo. Ne mnenje, temveč odgovor na vprašanje, ker sem v dilemi.
Po avtocesti Logatec - Ljubljana vozim vsak dan in veste, da je kolona po prehitevalnem pasu. Sem eden od "norcev", ki se po prehitevanju vrne na vozni pas. Sedaj pa je pred mano par deset metrov (tudi sto) luknja do pred mano vozečega avtomobila. Do sedaj sem vedno vozil s hitrostjo, kot vozi kolona po prehitevalnem in nisem pospešil, ker je zame to prehitevanje po desni, kar pa ni dovoljeno. Se najdejo ki me podijo - bog jim odpusti.
Sem pa sedaj zasledil nekaj teorij (neuradnih) po forumih, da pa v takem primeru lahko potegneš do 130 km/h  in da to ni prehitevanje po desni.
Ponavljam, da zame je prehitevanje po desni, ne bi pa rad bil cokla če se motim. Prosim poznavalce in eksperte novega zakona ZCrCP da mi razčistijo ta dvom.
LP vinotoc.
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

Mike666

Ti se komot lehko pelješ 130 po desni, saj je to največja dovoljena hitrost na avtocesti. In se to ne smatra pod prehitevanje saj si na voznem pasu. Prehitevanje po desni bi bilo  če bi ti pripeljal po prehitevalnem pasu do vozila, se takoj vključil na vozni pas, prehitel vozilo in nadaljeval po prehitevalnem. Ker itak vemo da je v slo vozni pas včasih hitrejši od prehitevalnega,ker eni še po tolkih letih ne razločijo kaj pomeni prehitevalni in kaj vozni pas.
Torej šibaj miško po predpisih in ni prehitevanje. ;)

dvorjan

Po moje je situacija, ki jo opisujes, tretirana kot "voznja mimo" in ne prehitevanje ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

harvey

@dvorjan ni tretirano kot vožnja mimo, ampak kot izjema na cesti z najmanj dvema prometnima pasovoma.....

Kolona vozil
Citat15. »kolona vozil« so tri vozila ali več, ki vozijo eno za drugim po istem prometnem pasu na takšni medsebojni razdalji vozila, da sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti;

Prehitevanje
Citat33. »prehitevanje« je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu. Hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje;

Edina izjema je, kjer lahko prehitevaš vozila po desni je ploščad po cestinsko postaji, kjer se vozila razvrščajo.

Citat
50. člen
(prehitevanje)
[/B]
(1) Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani.

(2) Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;

2. vozilo, ki vozi na cesti v naselju, s smernim voziščem z dvema ali več prometnimi pasovi, po prometnem pasu, ki ni skrajno desni;

3. vozilo, ki vozi na ploščadi z več prometnimi pasovi, v katero se razširi smerno vozišče pred cestninsko postajo, na kateri je hitrost omejena na največ 60 km/h.

(3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena.

(4) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(5) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke.
.
.
.

[SIGPIC][/SIGPIC]

janez

Meni se dostikrat zgodi tole:

Se peljem stotko po voznem pasu, ker vem, da bom po hribu gor zgubil brzino in moč zapeljem na počasni pas. Zgodi se pa to , da dostikrat potem prehitim po desni pred mano vozeč "normalen avto". Potem tisti pred mano popi*di normalno, ker ga prehitevam po desni in nabije gas... jaz pa normalno zgubim brzino in prešaltam v tretjo pa se peljem gor 70. Verjetno sem "kriv". Sam po moji logiki tekoče vožnje... ,če bi zaviral in se držal zadka vozila pred menoj bi vse skupaj bilo brezveze. Oni pred mano bi se itak odpeljal dalje, jaz pa bi še bolj zgubil brzino in v drugi lezel gor po hribu.

No kaj je normalno v tem primeru ? RAzen ,da pač ne grem na cesto z A serijo...

harvey

CitatZgodi se pa to, da dostikrat potem prehitim po desni pred mano vozeč "normalen avto".
Očitno se folk ne zna voziti po avtocesti, kjer se vozimo po skrajnem DESNEM pasu - LEVI je za prehitevanje in to velja tudi za pas, ki je namenjen počasnim vozilom. Ko je le ta prost se vozimo po tem pasu in to je skrajni desni pas. Če bi se tako vozili ne bi imel teh težav z vožnjo po desni.

30. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je jasen

Citat(7) Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.
.
.
.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Lenko

Se strinjam da veliko ljudi ne zna voziti po avtocesti. Predvsem jim ni jasno kaj je prehitevalni pas. Sicer glede na ostale večrat tudi sam vozim tako, vendar se umaknem hitrejšim. Se pa umikanja lepo naučiš če kaj več voziš po Nemčiji. Tam stvar lepo funcionira. Èe pa ostaneš na prehitevalnem, pa hitro za seboj dobiš koga z 200+ brzine.
Pri nas se mi zdi da je vožnja po desnem pasu hitreje od leve kolone dovoljena (do 130 km/h), je pa vprašanje koliko je to nevarno. Marsikdo iz prehitevalnega zavije na vozni pas brez da bi se dobro prepričal (pričakuje prazen pas, ker pogleda samo desno in ne nazaj).

superca13

Vozniki nemških traktorjev V SLO ponavadi ne poznajo voznega pasu. Kljub temu, da je totalno prazen, vztrajajo na prehitevalnem. Njih že ne bo kdo prehiteval:Hammer3: Greš po desni mimo, potem pa začnejo dimit ko na ruski fronti, včasih še kaj telovadijo z rokami...:)
Aja, stikala za smerokaz po mojem ti avto tudi nimajo...

LP
S

rok.si

Hehe, vozni pas...

JureA je enkrat razlagal, kako sta se peljala s sodelavcem po avtocesti (lepo po voznem pasu, tako kot je treba) in ga je on presenečeno vprašal : "Zakaj pa voziš po pasu za kamione ?" :-D

Xandrej

Ni žvaka za seljaka pač. Slovenija ima avtocesto premalo časa da bi ljudje znali vozit po teh poteh. Hitro bi se naučili če bi šči vsake toliko v države katere imajo avtoceste že 100 let. Ampak tukaj se potem stvar konča. ''avtocesta'' je premala in preozka ter ima premalo pasov. Pa vsake tolko se kdo kontra pripelje pa še kaj o krožnih povem pa grem. Ta pri qulandiji v MB je narejen proti vseh CPP pravilom in ljudje so čisto zgubleni!

Krožni je narejen tako, da lahko kao iz notranjega pasa zapustiš križišče kar pa je v nasprotju kolikor se spomnim kako so učili v avtošolahm kjer kahko krožišče zapustiš le iz zunanjega pasa... Tujci itak VSAK naredi ''prekršek'' ker še ni videl takega krožišča...

janez

OK, vsi govorite o prehitevalnem pasu in problemih okol tega. To itak vemo. Kaj je z mojim problemom... če sem naenkrat hitrejši od pred mano vozečega vozila pa vem ,da po hribu gor ne bom zmogel in zavijem na odstavni oziroma počasni tretji pas - na desno... pa v določenem trenutku prehitim tistega , ki jajca pred mano...?

pehorunkl

Meni je zelo neugodno po desnem pasu peljati ali "prehitevati" kogarkoli, vsak se pa naj sam odloči, kaj je bolje zanj. Neugodno se ne počutim le, če peljem v koloni, ki je hitrejša od kolone na levi. Èe pa sam dohitim avtomobile na prehitevalnem pasu, pa lepo počakam na voznem in jim z isto hitrostjo sledim.
Najbrž je dobro tudi, ko vidimo takšno situacijo, že nekoliko prej prilagoditi hitrost, da se izognemu neprimernim odločitvam in slabi volji. Težava nastopi, ko se nam mudi.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

pehorunkl

Citat od: rok.si;105935Hehe, vozni pas...

JureA je enkrat razlagal, kako sta se peljala s sodelavcem po avtocesti (lepo po voznem pasu, tako kot je treba) in ga je on presenečeno vprašal : "Zakaj pa voziš po pasu za kamione ?" :-D

Adiiiijo .................... ta me je res nasmejala........... zdaj mi je pa vse jasno!!!!!!!!!1
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

dyfan

Citat od: janez;105940...Kaj je z mojim problemom... če sem naenkrat hitrejši od pred mano vozečega vozila pa vem ,da po hribu gor ne bom zmogel in zavijem na odstavni oziroma počasni tretji pas - na desno... pa v določenem trenutku prehitim tistega , ki jajca pred mano...?
Èe voziš naprej po počasnem pasu, mislim, da ni nič narobe - ne bilo bi pa v redu, če bi potem zapeljal nazaj na vozni pas pred "jajcarja".

Napako pa dela jajcar, ker ne vozi po prostem desnem pasu (v skladu s citatom, ki ga je pripel harvey):
(7) Na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.

LP
Lep pozdrav!

janez

Seveda ne bom zapeljal pred njega ... itak zmanjka sape in se počasi upočasni. Problem je , ker mi vsi na levi dajo kazat ,da sem nekaj narobe naredu.