Moj Karli C5 II 3.0 V6 by Carlsson

Začel/a Xandrej, Oktober 05, 2008, 10:19:26 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ibanez RG

Xandrej, si ze vozil C6 (2.2 ali pa 2.7 - nima veze) HDi avtomatik? Ce si, opisi kaksna je razlika med C6 pa tvojim v menjanju prestav itd.
Jaz sem vozil C6 2.7 HDi avtomatik in BMW 530d avtomatik pa Bemfl obcutno lepse prestavlja. Pri C6 sem imel obcutek drsece sklopke kot bi menjalnik ne vedel kdaj naj prestavi oz. motilo me je njegovo obotavljanje. Pri Bemflu je prestavil hitro, nezno, tekoce in pri zelo nizkih vrtljajih motorja, C6 je bilo treba malo posiljevati, da je prestavil.
OK, govora je samo o menjalniku in njegovem prestavljanju, ne pa o udobju, kjer Bemfla ze Xantia nascije tako, da ni res; da C5 in C6 niti ne omenjamo.
Zanima me pac ali je kaksna razlika v delovanju avtomatskega menjalnika med C5 in C6.
:BigThumbs:  Citroen C5 - najbolj (h)udoben Citroen do sedaj!  :BigThumbs:

Xandrej

Èe ti po resnici povem nimam pojma. Menjalnik od C6 pa pri mojemu je identičen, tak, da menjujeta po vsejvrjetnosti enako. je pa treba malo stvar maštudirat pa je. Menjalniki so ZF-ovi. Nimajo vzdrževanja. Težko ti pa sedaj rečem. Vozil sem 2.2 C5 HDi letnik 2002 Aut 4 stopenjski to pa je katastrofa!!!:Hammer3:

Lamy

Sem vedal, da ne boš dolgo zdržal brez muzike!

Glede na to kak špila v mojem :BigThumbs::BigThumbs::BigThumbs:,

Se že veselim tvoje nove storitve, mislim da bo prava BOMBA:bombs:

Povej mi še, kje bi se lahko pozanimal oz. dobil kako inf. za mojega za zadnji spojler

Hvala
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Nea dajaj spoilerja gor ker je grdo! :BigThumbs:

zxar II

Pozdravljen in čestitke ob nakupu.
Samo eno stvar bom povedal: menjalnik je Aisin warner in nima externega filtra, se pravi je dostopen samo če se cel menjalnik razdre.
Menjavaj olje na 50-60 tisoč, oz na cca 5 let, kar prej pride.
4 stopenjski v 2,2 hdi pa je ZF ov menjalnik.

Xandrej

Po zagotovilu proizvajalca nima vzdrževanja. ne pri C6 ne pri novi C5 ne pri moji... Lahko pa pokličeš na servis pa vpršaš... kak bi te zgedalo, da bi na C5 in C6 vsake 40 000 kilometrov menjalnik narazen vtrgali?:BigThumbs:

zxar II

Očitno nisem napisal dovolj razumljivo: ravno zato ker filter ni dostopen, je pri tem menjalniku menjavanje olja še kako potrebno. Proizvajalec ima pa interes, da se vozni park čim hitreje zamenjuje...

Xandrej

Glej na servisu imajo avto ki ima 180 000 kilometrov s tem menjalnikom pa ga nihče ni diral.. To je tak, ko da rečeš, da ni treba v motorju olja zamenjat ker proizvajalec bi rad da čimveč mašin zruži...

Ne vem no. jaz se bom držal servisnega napotka. Èe pa bi bilo potrebno pa valjda ampak ne bom ga razdiral sploh.

Citroenovc

Andrej - pa daj poslušaj Blaža, ker je on "DR automatic" za vse te serviserje v vašem koncu pa tudi širše.

Èe pravi, da je pametno olje zamenjat na vsakih 60k km - potem bo to več kot držalo.
OK

LP
Primož

Xandrej

Ni mi jasno če proizvajalec navaja menjavo olja na vsake 30 000 km, pa menjavo zavorne na tolko pa toko pa menjavo hid. tekočine na tolko pa tolko za menjalnik pa piše, da je brez vzdrževanja mi niti na kraj pameti ne pade, da bi ga razstavljal... vsake 60 000 kilometrov... Dajte ga srat. na tolko se še žabi ne menjuje v ppolavtomatskem menjalniku iz leta 72 ne pa na avtu iz leta 2006 pa kjer piše, da nima vzdrževanja... Èe proizvajalec in citroen pišeta da ni vzdrževanja pol pa tudi ne vem. Pa pri merlaku pa jerovšku so rekli enako. Zdaj pa ne vem.

Tma

Tudi pri BMW-ju je olje Lifetime. Ampak malo jih zdrži čez 300.000km. Načeloma ps do 200.000 ni problemov. Tam se olje menja z odstranitvijo karterja menjalnika (noter je tudi filter - magnet) in potem ponovnim nalivanjem v luknjo na karterju (s pumpo) - in če to narediš 2 krat si zamenjal 75% olja in taki ponavadi nimajo težav.
LP
Picasso 2.0 Hdi 2002 in Nemo 1.4 Hdi

zxar II

PA KDO JE REKEL, DA GA JE POTREBNO RAZSTAVIT vsakih 60t :argue1:, dokler dela, ga ne diraš. Ravno zato da dlje dela menjuj olje.
Menjavanje olja v motorjih na 30t je po mojem mnenju popolnoma enak marketinški BS kot lifetime fill.
Nimam časa niti se mi ne da pisat disertacij, samo o avtomatskih menjalnikih vem kar nekaj, ne samo teorije.
Dejstvo je, da so se tolerance v zadnjih dveh desetletjih občutno zmanjšale, tlaki povišali, torni material na lamelah je pa še vedno približno enak - vsaj v smislu počasne obrabe in s tem kontaminacije olja.
Kar se pa tiče proizvajalčevih napotkov pa pravim počakajmo še par let, pri BMW od leta 2006 že nimajo več teorije "lifetime fill", so se z nekaterimi tipi fino opekli, ker so zadeve riknile še pred potekom garancije. Je pa res, da večini mehanikov očitno ta teorija ustreza (ne me vprašat zakaj, sami dobro veste kakšne so marže).
Pa tega sestavka nisem napisal samo zate, Andrej, valjda naredi po svoje. Èe si mel za karlija, boš imel še za menjalnik BP, me res ne skrbi.
Mogoče bo še kdo drug malo pomislil...:BigThumbs:

Xandrej

Ja kak pa hočeš zamenjat olje v menjalniku če si rekel, da ga je treba narazen vrečt... Pa sploh katero olje noter dat?

zxar II

Ali jaz ne znam pisat, ali ti ne znaš brat... :Hammer3:

Menjalnik BI bilo potrebno razstavit, če BI želel zamenjati TUDI filter.
Ker seveda NE želiš razdirati menjalnika, (želiš se pa seveda čimdlje carefree voziti) zamenjaš samo olje.

Odšraufaš vijak za izpust ki je obenem tudi cevka za kontrolo nivoja, počakaš da ATF odteče, zamenjaš tesnilo, cevko daš nazaj. Potem pa ali s kako pumpico načrpaš olje skozi cevko ali se potrudiš najti nalivni vijak na vrhu menjalnika (ne vem kako je pri citroenu, najbrž bo potrebno dat stran ohišje zračnega filtra,...). Nivo olja se (jaz vem za SAAB) preverja pri temperaturi ATF-a 60°C (motor dela). Na koncu še začepiš vse luknje in fertig.

Olje za tvoj menjalnik boš sigurno našel v citroenovem katalogu in je po mojem mnenju Mobilov ATF 3309.
Vprašaj se še enkrat le zakaj dobavljajo olje če je pa lifetime fill.
Èe naročiš nov menjalnik je le-ta že napolnjen z oljem.

Vprašaj za ceno olja tako pri servisu kot v štacuni z avtodeli pa vidi razliko, mogoče so pri citroenu normalni. Jaz imam izkušnje z audi-jem, ki so obratne (cena istega olja v drugi pakungi 4x višja).  Za enkratno menjavo boš rabil dobre 3 l.

Menjavo na 60t sem napisal zato, ker vsakič dobiš ven samo dobro tretjino starega olja, še bolje bi bilo menjalnik vsakič kompletno sprati z novim, a v to te ne grem prepričevat če imam že sedaj s tem probleme.

Sem 100% da se pri predelavi motorja Karli tvojega menjalnika ni dotikal in prav tako sem prepričan, da je sedaj poddimenzioniran. Sicer obstajajo verzije tega menjalnika ki zmorejo čez 400Nm, samo vsaka firma vzame takega, ki je točno na meji (spet šparanje). Hočem samo povedati, da je pri tvojem karliju pogosta menjava še posebej dobrodošla.

Za hec pa rukni en mejl gor pa vprašaj za njihovo mnenje, mogoče pa imajo kaj feedback-a.

Xandrej

Glih zato sem te vprašal za olje ker nikjer ne piše kako bi moralo bit. Na C5 klub iz nizozemske pravijo, da niso menjavali olja v teh menjalnikih pa imajo nekateri avti preko 200 000 kilometrov. Po vsej vrjetnosti na servisu tudi niso to še delali, jaz pa jim tudi avta nebom dal tja da se bojo na mojem učili.