Olje v hidravliki.

Začel/a first, September 16, 2008, 08:35:54 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

first

Lep pozdrav sem novi lastnik xantie break 1.8 16v,letnik 98 avto ima 150000 realnih km ima servisno knjigo itd. Avto se lepo pelje, edino zmotilo me je nivo olja v hidravlični posodi, v najvišjem položaju mi plovček kaže da je v posodi premalo olja, zdaj me pa zanima ali lahko sam dolijem olje in v kakšnem položaju mora biti avto max. dvignjen ali na sredini. Ali mora biti prižgan?

hvala za odg., imam prvič hidravličarja, zato tako laično vprašanje:take_picture:

gregor

Avto dvigneš v najvišji položaj.
Mislim, da je med dolivanjem vseeno, ali je avto vžgan, ali ne. Jaz ponavadi pri vžganem preverjam/dolivam.
Olje seveda lahko sam doliješ.
Doliješ LHM+ olje.
Dobiš ga na citroen servisih (zelena okrogla kanglica od Totala) in tudi na nekaterih bencinskih pumpah, kjer imajo ponavadi od INE (bela kanglica z zeleno nalepko se mi zdi)
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Mike666

Pri max. dvignjenem mora biti plovek med tistidvema rdečima črticama.
Pa mera plovka je tista spodnja ki je ravna ploščica ne tista ki zgleda kot klobuček.
Pa prijetno vožnjo.

first

Hvala za informacije, to sem zrihtal olje sem dolil, kupil sem ga pri Novaku. Zdej me pa zanima, kako je s polnenjem kugel pri hidravliki. Kdaj je to potrebno, oz. kako naj prevrim če so polne. Aha pa odločil sem se da bom preventivno naredil veliki servis, koliko Bi po vaši oceni znašala okvirna cena, kateri servis priporočate, ni nujno da je citroen. Kaj vse se menja? (zobat jermen,natezalec, vodna pumpa..? sem iz ljubljane..

lep dan:emot112:

Citroenovc

Okvirna cena za tak servis je nekje v rangu 300-600Eur - odvisno ali je "popoldanec", univerzalni mehanik (nespecializiran za znamko) z računom ali pooblaščeni serviser ...

Bunke bi rekel pri Novaku naj ti majstr zaniha avto oz se zapeljeta en kratke krog - pa bi ti on ocenil stanje.
OK

LP
Primož

sop

bunke so po haynesu v dobrem stanju in s tem max mehkoba voznje do 30kkm, v zadovoljivem stanji pa do 50kkm - s tem da so bunke izpravne. za ugotavljanje mehkobe voznje in s tem izpravnosti bunk pa rabis ze nekaj citro filinga, ce si nov s hidravlicarji naj ti to strokovnjak na servisu avto mal pogunca. js bi jih vseeno dal filat saj filanje bunk pri neuradnih servisih ni velik strosek razen ce ti prejsnji lastnik besedo da kdaj so bile nazadnje napolnjene.

first

zivjo,
ali mi lahko kdo pove kje je kakšen neuradni servis v ljubljani oz. bližna okolica,s katerim imate dobre izkušnje,kjer ti nafilajo bunke pz. preverijo stanje? Ali je istočasno potrebno tudi LHM olje menjati? Kolikšen strošek je to?

GSclub

LHM lahko dobiš pri meni - 32 evr za 5 litrov. dvomim, da ga kje v SLO dobiš ceneje.

gigo

+/-100 Eur pri Tonyu v Grosupljah.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

first

ziv,
sem bil na pregledu pri dolinarju in mi je mojstr povedal da je so kugle dovolj nafilane, je sprobal. Šla sva tud na tesnto vožnjo, pa je reku da se avto lepo pelje in lega o.k. Danes sem pa pogledal račun glavnega servisa pri 120000 km (prejšnji lastnik ga je opravil leta 2004 ), vse ostalo je zamenjano: jermen,mikro jermen...napenjalci..,edino vodne pumpe niso menjali (oslarija). Zdaj me pa malo skrbi glede pumpe, koliko one nekje zdržijo pri xantijah, avto ima 148000 km. Koliko pride samo menjava pumpe?

Ibanez RG

Pumpa je ful poceni in ce ni bila menjana bi jo bilo dobro zamenjati. V bistvu skoda, ker nisi vprasal pri Dolinarju, koliko zdrzijo in kaksen material je v notranjosti. Ce je plastika, potem verjetno ne zdrzi prav dolgo - ne vem, nekateri motorji zahtevajo tudi menjavo pumpe ob menjavi distribucije (t.j. vseh moznih jermenov).
Poklici se enkrat mehanika pa vprasaj. Bolje vprasati, kot pa ostati na cesti zaradi malomarnosti oz. nevednosti.
Kje pa je Dolinar servis? Je pooblascenec ali univerzalec? Dela Dolinar sam ali ima vec zaposlenih? Verjetno bom tudi jaz vozil k njemu. Do sedaj so mi servisirali v Avtomerkurju, pri Jerovsku in nekaj je tudi Novak delal - predvsem Xantio; vendar je kar drag. Po moje je zlatar.
:BigThumbs:  Citroen C5 - najbolj (h)udoben Citroen do sedaj!  :BigThumbs:

first

lep pozdrav.
dolinar je pooblaščen servis (v bližini novaka), mislim da ima še dva fanta zaposlena, do mene je bil zelo korekten in prijazen, takoj si je vzel cajt za testno vožnjo, tako da mislim da ni slaba izbera.:BigThumbs:, glede pumpe se bom pa pozanimal, avto se drugače pelje kot ladja, moj najbolj udoben avto do sedaj.

lep dan

/www.citroen-dolinar.si/

aygo

Citat od: first;40982lep pozdrav.
dolinar je pooblaščen servis (v bližini novaka), mislim da ima še dva fanta zaposlena, do mene je bil zelo korekten in prijazen, takoj si je vzel cajt za testno vožnjo, tako da mislim da ni slaba izbera.:BigThumbs:, glede pumpe se bom pa pozanimal, avto se drugače pelje kot ladja, moj najbolj udoben avto do sedaj.

lep dan

/www.citroen-dolinar.si/
Dolinar je dolgoletni serviser Citroenov, ni pa pooblaščeni serviser.
[SIGPIC][/SIGPIC]

first

Aha, potem se opravičujem, prehitro sem sklepal, ker ima zunaj delavnice same citroene :). Še nekaj me zanima ali je vredu,da mi pri xantiji, ko je avto na višji poziciji eno višje od sredine(vožnja), tik taka pumpa vsakih par sekund, ko pa je na sredini pa vsakih 40 sekund. Ali je dobro da se regulator višine kaj podmaže silikonski spraj ali kaj podobnega?

Ibanez RG

To pomeni, da je mehansko (notranje) stanje hidravlicne crpalke slabo. Se pravi, da se mora crpalka stalno vklapljati, da bi zagotovila potreben pritisk v sistemu. Mozno je tudi, da je z ventili za pretok hidravlicnega olja kaj narobe oz. da niso prehodni itd.
Ne vem zakaj ni mehanik oz. Dolinar tega opazil in tudi popravil. Sedaj moras spet nazaj in naj ti to zrihta.
O mazanju regulatorja - tudi to bi moral on napraviti v sklopu servisa - ce ze ni. Vprasaj mehanika o teh tezavah.
LP
:BigThumbs:  Citroen C5 - najbolj (h)udoben Citroen do sedaj!  :BigThumbs: