UPORABA PLINA dileme, vprašanja

Začel/a garac, Marec 03, 2007, 11:57:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

To je le en del iz nekega bloga kjer ženska sprašuje glede predelave vozila iz bencina na plin. Je pa iz februarja 2007. In seveda nekaj odgovorov.....kot je bil GaražeV....kar očitno drži.
Sicer, da ji je sploh prišlo na misel tak avtek predelovat, ki ni ravno po?re?ne?...Ve? o tem pa....

Zaposlena sem v Kliničnem centru v Ljubljani. Stanujem v ?e?njicah v Tuhinju, ki so od Ljubljane oddaljene 45 kilometrov. Vozim Corso 1.2 letnik 1999. Na 100 kilometrov je poraba 6 litrov. ?e bi se vsak dan vozila z avtomobilom v Ljubljano bi bil moj stroček bencina (poudarjam samo bencina) okoli 150 evrov. Ne bom zdaj čisto natan?no računala koliko me pride vzdrževanje avtomobila, hočem le povedati, da sem ugotovila, da je vlak cenejši. Tako se zjutraj odpeljem do Kamnika ter grem na vlak. Kadar imam službo popoldan in delam do 22.ure vlak ne pride v poštev, ker zadnji pelje iz Ljubljane ob 20.15 uri.
 Ves čas preračunavam kako bi ?e ve? privar?evala pri stroških za prevoz. In sem pomislila na plin. Zakaj pa ne? Je cenejši in prijaznej?i do okolja. Khrati bi bil moj stroček prevoza (plina) za pol cenejši. ?e sem natan?nej?a, naj bi priavr?evala na leto dobrih 700 evrov. Sli?i se super.
 Vendar? Avto je treba predelati. Cena predelav avtomobilov se vrti od 700 evrov do 1500 evrov. Torej, ?e bi bila predelava moje Corse 700 pa do 800 evrov, bi se teoreti?no vse skupaj splačalo, saj bi ta denar v enem letu dobila nazaj. Vendar ne najdem podatka koliko bi stala predelava mojega avtomobila!! )V kratkem upam, da dobim tudi ta podatek, a mi na žalost ?e manjka.)
 Pa pojdimo na dobre strani plina. Kot sem omenila stroški prevoza bi se mi zmanjžali za 50 %. Avto bi deloval tišje in ?ivljenska doba motorja bi se podaljažala za 30 %, pa ?e manj bi onesNaševala okolje.
 Slabe strani pa so: moč motorja se zmanjša za 10 % (čeprav tu ne vidim nekega velikega problema, a ?teje med ovire) ter poraba plina je 10 % večja kot poraba bencina (a mislim, da je na ceno plina to zanemarljivo). Avtomobila na plin naj se ne bi parkirala v podzemnih garačnih hišah, čeprav sem Našla podatek, da se v tujini borijo iztiriti to prepoved, ker ni bojazni za uhanjanje plina. V Sloveniji je velika ovira, saj se plin dobi na parih črpalkah: 7.5.2005 je bil dosegljiv na samo štirih črpalkah vendar sem zadnji? opazila reklamo, da ga je močno dobiti ?e na Barju I. in II, na Lomi I, na Povirju Sever in Jug. Po moji logiki se avtoplin dobi sigurno ?e kje v Sloveniji, a podatek, da je Slovenija slabo pokrita z avtoplinom je velik minus.

Za piko na i sem Našla podatek, da v Sloveniji lahko tudi ?e kupimo novo predelano vozilo in to pri Avto ........................................ vendar čaka? nanj?
 Trenutno se po svetu vozi okoli 7 milijonov vozil, ki za pogon uporabljajo avtoplin. V Evropi je najve? uporabnikov avtoplina v sosednji Italiji, kjer se vozi preko 1,2 milijonov vozil, sledijo Poljska, Nizozemska, Francija,?( objavljeno v Delu 7. maja 2005, avtor članka Matev? ?okl).
 Navsezadnje sem le laik, ki išče vse močne poti, da bi lahko kaj privar?evala, da bi si lahko plačala težaj za maserko in kasneje mogoče odšla na faks. Saj ne re?em, da je moja pla?a slaba, vendar rada imam tudi nekaj zaloge (nikoli se ne ve)? In razmišljam, da je mogoče predelava 8 let starega avtomobila, ki na 100 km porabi 6 litrov (kar navsezadnje ni veliko) ni ravno pametna investicija. Ko bom stro?ke ravno pokrila bom pa razmišljala o drugem avtomobiluč
 Karkoli: Obstaja pa alternativa, da se vozim naokoli z avtom na plin. Zakaj pa ne?

In nekaj odgovorov:

- od za?etka bo morda res polovico cenejši od bencina.Ko bo pa postalo ve? uporabnikov, se bodo pa cene dvignile, ker je blo ?e pri vsaki stvari tako

- za prvo varianto, preden se odlocis za plin, katerega 100% podpiram, ti svetujem da se odlocis za dizla.. ravno vceraj sem delal preracun, koliko bi prihranil, ce bi imel dizlerja pri letno prevozenih 45kkm.. in stevilka je bila impresivna.. 2000?

- Ekonomska upraviženost predelave je predvsem za avte z večjo porabo, katere pa ti tako ali tako ne želiš, zato sem se tudi sam, ko sem nabavil drug avtomobil (iz podobnih razlogov kot ti razmišlaja? o predelavi) nazadnje odločil za vozilo na dizelski pogon.

- Enostavna računica: ti narediš v eno smer 45 km *2 (na dan) * 5 (na tedn) * 52 (tednov v letu) = 23400 km letno (samo sku?beno). Se pravi pri porabi 6l na 100 porabiš letno 1404 l bencina. Pri ceni 0,97 EUR/liter ti letno porabiš 1361,9 EUR. ?e voziš na plin pol porabiš recmo 7 l na 100 km (čeprav porabi manj), potem porabiš letno 1638 l plina. Pri ceni 0,58 EUR na liter plina porabiš letno 950 EUR. To je pol 411,9 EUR prihranka letno. Se pravi ?e pla?a? 800 EUR za predelavo se ti v manj kot dveh letih povrne. Upoštevati moreš da je plin v Sloveniji drag, ker ima dr?ava tro?arine na plin, se pa pritiska na dr?avo, da naj odpravi tro?arino na plin. Potem bi bila cena plina med 0,42 EUR/l pa do 0,52 EUR/l. Po moje se letnika 99 z ma?ino 1,2 ne spla?a predelovat. Novej?i avto pa vsekakor ne glede na velikost mašine.

.
.
.
.
.
[SIGPIC][/SIGPIC]

hadei

Spodaj je samo ?e dodan eden izmed smiselnih odgovorov oziroma priporočil glede plina...seveda, ?e je v spodnjem vse po pravici napisano.

Najbolj se spla?a predelat v Srbiji. Meni so hotl vzet v LJ 2700EU za instalacijo. V BG so mi na predstavničtvu iste firme (Lovato), isto uredil za 1500. S carino in A-testom me je prišlo 1800. Prevozil sem okoli 100000 km v dveh letih, brez problema, tankam pa na Barju (LJ). Stroček sistema se mi je povrnil po cca 35000km, se moi zdi, nisem nikoli računal. Imam pa Audi, ki ima 331kW/450PS, se vozim za isti dnar kot bi bil 1.9 tdi, cca 8EU oz 2000SIT na 100km.
[SIGPIC][/SIGPIC]

tomaz555

V Srbiji imajo tudi malo ve? izku?enj s predelavo. lp

garac

pri sosedih se ?e vedno nagibajo k plinu
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

deyo

V?eraj na srečanju Hidravličarjev je bila tudi plinificirana C5-tka od @tomaz555. Morda nam on poda kako izku?njo iz prve roke glede plina.

tomaz555

S plinom pri nas je trenutno tako, da je bolj žalostno. Avto mi dela brez problemov, prevozil sem cca 50 k kilometron na plin, poraba je do 10% večja, ne opazi? razlike med voznjo na plin ali bencin. Pri?iga pa se anti poluttion lučka, vendar to ne vpliva na vožnjo. Sem se navadil, čeprav te?ko.
    Do tukaj vse dobro. Vendar pa niso zgradili ?rpalk, kljub konkretnim obljubam. Plin pa se je nenormalno dračil, glede na bencin. Mislim da je sedaj cena okoli 68 centov, becin pa je okoli 1 evro. To pa je premajhna razlika da povrne? investicijo. Točilneh mest je premalo, zato je mnogokrat treba narediti ovinek, s tem pa se prihranek manjša. V poletni sezoni se skoraj vedno čaka v koloni za plin, kot v časi biv?e juge. Rezevar za plin imam namesto rezervnega kolesa, zato je manjši in tankam med 400 in 500 kilometri. Se pravi sem kar dosti na črpalki.
   To so na hitro prednosti in slabosti. Glede na trenutno stanje pa menim, da je treba dvakrat premisliti preden greš v investicijo.
    Seveda je tu ?e ekolo?ki vidik. Tu pa je moje mnenje za mnoge napa?no pa vseeno. V glavnem, ?e dr?ava kateri pla?ujem davke ne stori nič in me celo kaznuje z visoko ceno plina, ko jo j... dr?avo in ekologijo. Vedno bolj se nagibam k temu, da bo tudi moj naslednji traktor (beri dizel), pa ?e šipal ga bom, da jih nat... ?e pri davku in zavarovanju. To je to. lp

pubi2cv

Hja, se strinjam. Za mano je kakih 30.000 km na plin. Uporaba brez problemov, o ceni pa raje ne bi. To, kar se dogaja pri nas, meji na kriminal. Ko sem junija zmontiral plin, je bil bencin cca. 1,1 ?. Na Petrolu plin 0,575 ?. Kako je danes ?!? Bencin 1,02?, plin 0,68?. Po izračunu izpred pol leta bi se mi z upoštevanjem vseh faktorjev (cca 10% večja poraba, ter cca 0,7l bencina za ogrevanje itd) investicija (1450?) povrnila pri malo ve? kot letu dni. Glede na cene danes je to tri leta. Prevozim 40-50k na leto. Aja, naj ?e omenim, da tankam na Verov?kovi v LJ, kjer je plin po 0,63?. K sre?i imam službo 300m stran od točilnega mesta....

Xandrej

Svet je pa? tak narejen... Vr?ejo ti kost pogloda? pol pa ti je slabo, enako z dizli pa enako z plinom pa z nekimi hibridi pa vseto... Sem radoveden kako bi dizl ceno Našgali ?e nebi cela industrija temeljila na njemu.

deyo

Kako varen je avto na plin?

Preizkus varnosti avtomobila s plinsko napeljavo

psihopat100posto

a v MB na Tržaški cesti Petrolova pumpa že ponuja LPG? a ve kdo? na Petrolovi strani je vpisan v ponudbo.
hvala za odgovor.
lp

psihopat100posto

prodajajo od 1. februarja dalje.:BigThumbs:
lp

pubi2cv

V MB deluje tudi že pumpa na Ptujski. Odprto 24 h/dan.
Sem bil med prvimi strankami.....čist slučajno sem se ustavil, ko sem šel na Dunaj in sem zagledal cisterno za plin zunaj: Je rekel možakar: Ja včeraj smo odprli...hehe

psihopat100posto

ene 2 nedelje nazaj  ni delala pumpa niti na Tržaški, niti na Ptujski v MB, težave z pumpo, po 3 litrih natankanega plina zablokirala pumpa na obeh Petrolih. Kurc pa tako delo, če mene vprašaš, sam sicer najraje natankam na hrvaškem, na srečo mi ni daleč pa še cena je ugodna. 1lite 3.15kun + kavica gratis+ luštna kelnerca!:take_picture:
lp

vogiv

pa brat voziu xantio 20 16v pa sepri moči že mal pozna pa še stalno bol stopi ko moja 406 18 16v pa vozi se tam za enih 40 procentov ceneje glede varnosti pa mislim da pri teh sodobnih napravah glih ni problem investicija se mu bo povrnila v enem letu nekje pa vozi ceneje kot če bi kupo kaki kurcev dizel :emot112:
Važno je doživetje. Vse ostalo je blef. zgodovinar Damjan Ovsec razložil razliko med spaèkarjenjem in drugimi avtomobilisti:Hammer3:

tomaz555

40 procentov prihrani le če tanka na Hrvaškem. V Sloveniiji pa nikoli, razen če mu kuri manj plina kot bencina. Zakaj? Poraba je skoraj vedno malenkost večja, zravem pa pri zagonu in prvih kilometrih rabiš bencin (takrat ko  avto največ kuri) Cena plina je 70 centov, za bencin pa veste. Torej , popravi me če se motim.  lp