UPORABA PLINA dileme, vprašanja

Začel/a garac, Marec 03, 2007, 11:57:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

psihopat100posto

v MS ?e ni ?rpalke, šefe na Petrolu pravi da bo junija kao! hehe No meni ni take panike, ker sem 1x na teden v Mb ziher p apol?e natankam ?e je treba, pa tudi na Ma?arski strani meje imam eno pumpo 20 minut vožnje stran od mene, greš na ma?arski kofe, natanka? in to je to, je pa cena mislim da 10 centov vi?ja kot pri nas. ja natakna ti črpalkar. selfservice sem videl do zdaj edino na hrva?kem.
lp

garac

Petrolovci in plin. Ne vem, ali so tile dobloji bolj reklamna poteza ali jih bodo zares tudi vozili na LPG. V tujini, predvsem ?vedi na veliko uvajajo ?rpalke na bioetanol. Mi spet capljamo nekje zadaj
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Interceptor

Pr men stane vgradnja 250?. Prvo sm mislu da so se zmotil pa sm upraču ?e mal folk v kafani pa so mi potrdil.

Se zaPelješ do predmestja beograda, da? avto na vgradnjo ti greš pa tacajt na pe?enje. Pa ma? en lep izlet pa ?e pri?parač.

boga

V srbiji je menda dele? pliNašev v prometu ogromen, tudi na hrva?kem je avtov na plin vse ve?, slovenija za enkrat ?e močno zaostaja.

Interceptor, pliz samo za info nam preveri ceno plina v Srbiji.
Tistega lepega dne bo C4 picasso parkiran pred našo teraso.

michoBX

Citat od: boga;10642V srbiji je menda dele? pliNašev v prometu ogromen, tudi na hrva?kem je avtov na plin vse ve?, slovenija za enkrat ?e močno zaostaja.

Interceptor, pliz samo za info nam preveri ceno plina v Srbiji.

Zj bo bolj te?ko, ker je dol in nima dostopa do neta...
Hja, dougcajt mi je ja...

michoBX

Kolikor sem bral po forumih naj bi bil v srbiji plin 3x cenejši od bencina. Cena 95 oktanca je 1,04 - se pravi da imajo plin po 35 centov. Je velika konkurenca in zato je tako nizka cena.
Hja, dougcajt mi je ja...

deyo

Treba interceptorja vprašat ?e to drži, zdej je itak doma.

psihopat100posto

jaz sem bil prej?nji teden v Srbiji-Loznica, cena plina preračunano 30 centov, je pa tam razlika v ceni velika, ker imajo en kup ?rpalk, dr?avnih in privatnih.
Ponovem ve? ne tankam na ma?arskem MOL-u, plin totalno zanič, z 80 litri ma?arskega plina naredil 450km, z Našim pa delam redno 700km.
lp

garac

Pri binetu je naprodaj xanita z vgrajeno plinsko napravo

ve? na: http://www.avtoodpad.si/
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

hadei

Plin namesto bencina
                           Plin kot pogonsko sredstvo ?e zdale? ni novost, saj so ga v "yugih" in "stoenkah" ?e veselo uporabljali Naši star?i. Prav zanimivo je bilo opazovati monta?o velikih in nerodnih plinskih jeklenk ter resne obraze voznikov, ki jih je skrbelo, da bodo v primeru nesreče odleteli v zrak v obliki pravega ognjemeta. In čeprav je uporaba plina kasneje ?e skoraj povsem izginila, pa ta v zadnjem času ponovno prihaja v ?ir?o uporabo. Seveda s precej sodobnejčimi in varnejčimi sistemi.

Kako plin vpliva na motor?
LPG ugodno vpliva na motor, saj iz sten cilindrov ne spere motornega olja, zato je obraba sestavnih delov motorja manjša. Poleg tega ima motor, ki deluje na plin ti?ji in mirnej?i tek, ?ivljenjska doba se v povpre?ju podalj?a za 35 odstotkov, izpu?ni plini so čistej?i, podalj?a se doba katalizatorja. Lastnosti oziroma zmogljivosti motorja se ob uporabi plina ne zmanjšajo bistveno, kar smo tudi preverili s subarujem legacyem. Meritve so pokazale, da je bil ob uporabi plina na 400 metrov dolgi progi počasnej?i za 0,8 sekunde, med samo vožnjo pa smo zaznali le malenkostno manj?o odzivnost.

Precej manj onesNaševanja
Poleg prednosti, ki jih ima LPG v primerjavi z bencinom pri obrabi motorja, so ?e pomembnej?e ekolo?ke prednosti. Pri uporabi plina namreč sodoben motor (opremljen s katalizatorjem) v okolje izpusti povprečno 12 odstotkov manj ogljikovega dioksida, okoli 30 odstotkov manj du?ikovih oksidov in ogljikovega monoksida ter popolnoma nič svinca. Skupno torej tak motor kar pol manj onesNašuje okolje. ?e večje razlike so pri starejših motorjih, tam je namreč lahko izpuh pri uporabi plina čistej?i kar za 70 do 80 odstotkov.

CeNaš

Cene predelav so odvisne od tega, za kakšen plinski sistem se odločimo, pa tudi od tega kakšen avtomobil si lastimo (štirivaljni, ?estvaljni, turbo ?). Cene se okvirno gibljejo med 800 in 1500 evri, zato ne gre za investicijo, ki bi se povrnila v trenutku. Glede na to, da so cene plina skoraj polovico ničje od cene bencina (okoli pol evra za liter), poraba pa le malenkost vi?ja, gre za okoli 40-odstotni prihranek pri stroških goriva. Ob tem seveda vozilo ?e vedno lahko oziroma mora uporabljati bencin, saj originalni rezervoar ostane na svojem mestu. V?ig se vedno opravi na bencin, sistem pa samodejno preklopi na plin, ko so izpolnjeni vsi potrebni pogoji. Seveda lahko voznik odlo?a, katero izmed goriv bo med vožnjo uporabljal.

izračun
 odločili smo se za enega dražjih sistemov, ki stane 1500 evrov. ?e vzamemo za primer, da Naš avtomobil "zahteva" osem litrov goriva na sto kilometrov, lahko hitro ugotovimo, po kolik?nem času se nam investicija povrne (upoštevali smo deset odstotkov vi?jo porabo pri uporabi plina). Pri ceni 95 oktanskega bencina (1,015 EUR) in plina (0,575) nam enostaven izračun pokaže, da na vsakih sto prevoženih kilometrov prihranimo 3,06 EUR. Kar pomeni, da se nam bo investicija povrnila v dobrih 49.000 kilometrih. Lahko pa izberemo cenejši sistem in investicija bo povrnjena ?e hitreje ? ?e največja težava pri vsem skupaj je odlo?no pomanjkanje ?tevila ?rpalk, kjer plin ponujajo. Trenutno jih je v Sloveniji le enajst, ?e devetnajst novih (Petrolovih) pa se obeta letos.

Kaj pa varnost?
Bojazen, da bi nam v nesre?i kot v filmu razneslo celoten avtomobil, je povsem odve?. Plinski rezervoarji so celo mnogo varnej?i od bencinskih in to iz ve? razlogov. Izdelani so iz bistveno močnej?ih materialov, vsebujejo ?tevilne varnostne elemente (ventil za nadzor pritiska, ventil za regulacijo iztekanja goriva in ventil za avtomati?no zaporo rezervoarja), pa tudi plin se pri po?aru ne razlije. Pri močno pove?anem pritisku varnostni ventil pri?ne počasi spuščati plin in ?etudi ta zagori, gori v usmerjenem ognju ter ne eksplodira. Ravno tako se rezervoarja nikoli ne napolni povsem. In kje se rezervoar nahaja? Obstajata dve vrsti - prvo namestimo v prtljažnik svojega vozila (s tem je prtlja?ni prostor okrnjen), obstajajo pa tudi tako imenovani toroidni rezervoarji, ki imajo obliko rezervnega kolesa in jih namestimo na njegovo mesto. ADAC je na preizkusnem tr?enju dokazal, da je zafira CNG, se pravi na metan, skoraj identi?no varna kot bencinsko gnana.

V Sloveniji uporabljamo LPG
 Plin, kakr?en se v Sloveniji uporablja za pogon vozil, je pravzaprav enak tistemu za ogrevanje stanovanj. Imenujemo ga LPG (liquefied petroleum gas), gre pa za zmes propana in butana ter manj?ega odstotka etana, propilena in nekaterih višjih ogljikovodikov. Pri normalnem (atmosferskem) tlaku in temperaturi okoli 20 stopinj je v plinastem stanju, ?e pa tlak nekoliko povi?amo, se plin utekočini, kot takega pa ga obi?ajno shranjujemo v jeklenke.

Kako ga pridobivamoč

Ve? kot polovico LPG-ja pridobijo pri ločevanju zemeljskega plina, ostali dele? pa nastane kot produkt rafiniranja nafte in njenih derivatov. To pomeni, da s pridobivanjem plina dodatno ne obremenjujemo okolja, niti ne povzro?amo dodatnih proizvodnih stro?kov. Po ocenah se dandanes po svetu vozi okoli sedem milijonov vozil, predelanih na plin, trend pa postaja vse popularnej?i. Prav zato se njihovo število iz dneva v dan ve?a tudi v Sloveniji, čeprav za večino evropskih dr?av po ?tevilu "plinsko" gnanih vozil ?e vedno močno zaostajamo.

V avtih tudi metan
Za razliko od LPG-ja je potrebno zemeljski plin (ta je v večini sestavljen iz metana), ki ga v avtomobilih bolje poznamo pod kratico CNG (compressed natural gas), mnogo bolj stisniti, da se utekočini. Zato se ga uporablja kar v plinastem agregatnem stanju. V Sloveniji se te vrste plina zaenkrat ne da točiti, je pa v tujini zelo raz?irjena in bo nedvomno v bli?nji prihodnosti prišla tudi k nam. Predvsem Volkswagen in Opel, pa tudi Fiat so denimo tri znamke, ki so na področju ponudbe vozil na CNG zelo dejavne. Metan se v avtomobilih lahko uporablja tudi v tekočem agregatnem stanju (LNG), vendar mora biti kot reženo pod zelo visokim pritiskom v rezervoarju, slednji pa nenehno hlajen. V nasprotnem primeru namreč lahko kaj hitro eksplodira.
[SIGPIC][/SIGPIC]

CitroX

V pripeti tabeli lahko preračunavate, ali se vam spla?a kupiti dizla ali mogoče bencinarja in ga predelati na plin.
Vstavljajte podatke samo v bela polja, ?e je pa kje kakšna napaka, mi sporočite, pa bom popravil.
Obilo zabave ob ?pekulacijah.
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

hadei

Ali je mogoče kdo naredil primerjavo z izračunom?!
[SIGPIC][/SIGPIC]

gigo

U jebemti! ta tazadnji pa zaračunava za V6!!! Dora ima za osnovni sistem 600 emrov za mojga in za direkten vbrizg pa 800-900.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

Interceptor

Sej o ovom sam govorio pa mi ni nobeden verjeu.so pa ?e cenejši sam nimajo interneta.