UPORABA PLINA dileme, vprašanja

Začel/a garac, Marec 03, 2007, 11:57:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

psihopat100posto

80l plina  x 0.698 evra    =55.84evra
80l benza x 1.132evra   =90.56 evra
--------------------------------------------------
90.56-55.84= 34.72evra,
torej kolko se komu splača se naj vsak sam odloči, osebno tankam  
2-3 krat na mesec plin, plus enkrat na 2-3 mesece za 20 evrov eurosupera, poraba povprečno 13/14 litrov plina, ko sem vozil še samo na benz se mi zdi da ni blo neke manjše porabe, je pa vgrajen sekvenčni LPG sistem. Zjutraj preklopi na plin po ca.1.5-2km, kasneje pa praktično takoj ko prešaltaš iz druge recimo v tretjo prestavo, pozimi je isto. Kdor ima možnost tankat v CRO je pa itak že na začetku zmagal.
lp, Vlado

garac

z ene hrvaške strani, kjer mehanik svetuje tudi prek neta

04.08.2008 09:36
PITANJE:
Planiram kupiti Xsaru Picasso 1,6 (110KS) i ugraditi plin.
Zanima me koji bi model plinske instalacije Vi preporučili za ugradnju.
Zanimaju me i Vaša iskustva (ako ih imate) s Xsarom u koju je ugraðen plin.

ODGOVOR:
Na tržištu postoje razni plinski sustavi a najbolji i najskuplji je PRINS. Iz iskustva bih preporučio baš taj sustav.

05.06.2008 16:21
PITANJE:
Redovito posjeæujem Vaše stranice i uvijek pronaðem zanimljive i korisne primjere iz prakse. Pročitao sam da se bavite i ugradnjom plinske instalacije u automobile, pa imam jedno pitanje za Vas. Posjedujem citroen C3, proizveden 2005.g, 36 000 km, 1,4 i (55 kw,benzinac). Da li mi uopæe preporučate ugradnju plinske instalacije, s obzirom da godišnje prelazim oko 10 000 - 15 000 km, a ako da, koju biste mi preporučili (naziv i cijena: aparat + ugradnja)? Kada bi se odlučio na ugradnju plinske instalacije kod vas, koliko bi to vremenski trajalo?

ODGOVOR:
Prema trenutnoj cijeni benzina i daljnjeg rasta cijene goriva sigurno se isplati ugradnja plinskog ureðaja. Najbolji sustav je PRINS u svakom pogledu, jedini minus mu je nešto malo veæa cijena. Cijena navedenog sustava s ugradnjom je 12.500,- kn . Sama ugradnja traje 2 do 3 dana.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

tomaz555

Psihopat, glede na to, da imam že drugi avto na plin,  ne bom odgovarjal kaj se bolj splača. Vendar pa bodite realni. 50% prihranka ne boste dosegli nikoli. Že tvoji podatki kažejo na to. Kljub vsemu je treba upoštevati porabo bencina(ki ni pri vseh enaka in je odvisna tudi od režima vožnje) in pa cca 10% večjo porabo plina(vsaj meni predvsem na relaciji). lp

psihopat100posto

Tomaž se strinjam da 50% prihranka ni, samo meni recimo ZDAJ ostane vsaj 30 evrov od vsakega tanka, zame dovolj prepričljivo.
lp, Vlado

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Gox

Sedaj je v medijih toliko govora o težavah pri dobavi plina, zaporah in še čemu ...

A bo ta "plinska kriza" vplivala  tudi kaj na ceno avtoplina?

Se bodo poznale kake posledice?

tomaz555

Za  avtoplin nima veze, saj nastaja pri predelavi nafte, Cena pa je že zdaj močno previsoka, tako da je velikokrat vprašanje ekonomičnosti. Èe bi dvigniki cene, se investicija v črpalke ne bo povrnila nikoli. lp

maxss

Plin je zelo dobra zadeva ... vendar pod določenimi pogoji ... imel sem ga v prejšnjem avtomobilu, kjer je bila poraba stalno nad 13 litrov benza in sem ga vgradil kot nek izhod v sili. Splača se ga vgraditi tistemu, ki si želi voziti kak model avtomobila z močnejšim motorjem, ter tako njegovo porabo cenovno prilagoditi povprečnemu uporabniku ... motorju naj ne bi škodoval - predvsem ker je dovolj masten in ker je višje oktanske vrednosti kakor ga ima benzin - ki ga prodajajo pri nas . Seveda se posledično zmanjša nekaj moč in odzivnost motorja zato ga osebno ne bi ugradil v avtomobil z motorjem, ki je manjši kakor 1800 kubikov ali ni turbo, ker precej spremeni vozne lastnosti vozilu. Glede same cene plina - verjetno se v plus ne bo spreminjala prej bo šla dol, a zaradi pocenitve bencina se danes vgradnja skoraj ne splača - razen če ti avtomobil ni res pretirano požrešen in če ga misliš imeti več let, ker je finančni zalogaj nabave in montaže plinskega sistema velik ter se povrne investicija kasneje... Je tudi dober zaradi varovanja okolja ! V tujini z njim lahko voziš po vseh mestnih jedrih tudi z starimi modeli vozil in ga ne omejujejo kakor benzince - ko zapirajo mestna jedra za promet ob dnevih, ko je povečana obremenitev okolja (smog) L.p. M.

andraž

Mene pa zanima sledeče. Pa ne zamerit, če bom vprašal bedarijo... Torej, v starejših vozilih moramo v bencin dodajat nadomestek svinca, da se ne bi uničili ventili oz. ventilski sedeži. Kaj pa se dogaja, če vozimo na plin? Kaj tukaj nadomešča aditiv, oziroma se pri tej vožnji obraba poveča?

Hvala, LP Andraž

tomaz555

Glede na to, da avte predelujejo na plin že zelo dolgo, mislim, da ne bi smelo biti problemov. Je pa to samo moje nestrokovno mnenje. lp

psihopat100posto

Andraž pri določenih znamkah avtomobilov se pri predelavi na plin, dodatno namontira rezervarček iz katerega se ta aditiv avtomatsko dodaja v mašino, pri citroenih teh težav ni. Ne me držat čist za besedo, je pa približno tako, sem glih ene dva tedna nazaj bil na menjavi plinskega filtra in sva z mojstrom debatirala o tej zadevi, najbolj točen info dobiš direktno pri njem, če hočeš ti dam njegov GSM.
lp

Mike666

Saj tudi tega aditiva za benzin ni treba dajat ker je baje še slabše.Jaz sploh ne dajem tega in avti že leta vsi grejo normalno, kolega pa to sranje dodaja in mu avto cuka in cuka.
 No za plin pa ne vem točno.

andraž

Po moje je aditiv že dobro dajat v starejša vozila. Jaz v DS redno dodajam aditiv, v charlestona , ki je 86letnik pa ne, ker naj bi bili vsi motorji od 1982 naprej izdelani za gorivo brez svinca.
To za plin me zanima, ker ima kolega žabo, ki je predelana na plin, nima pa nobenega aditiva za vožnjo na plin. Da ne bi kdaj kaj zaropotalo po nepotrebnem...

Hvala, LP Andraž

psihopat100posto

brez skrbi, bo delala na plin ko cuker. a je to bela žaba GO tablice, je bla ena taka na predelavi skoraj iztočasno z mojim XM-om, mam nekje še slike založene, moram najt?
lp

gigo

Citat od: psihopat100posto;46226brez skrbi, bo delala na plin ko cuker. a je to bela žaba GO tablice, je bla ena taka na predelavi skoraj iztočasno z mojim XM-om, mam nekje še slike založene, moram najt?
lp

Tisto belo z goriško tablico se pa spomnem ko sva šla z vojkotom v Udine ki tistemu mehaniku ki je imel celo dvorišče (razbitih) ds za kose in je ravno prpelu jo nekaj popravit pa sem ga vprašal kaj ima tiste dodatne stvari namontirane po pokrovom pa je odgovoril plin.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens