UPORABA PLINA dileme, vprašanja

Začel/a garac, Marec 03, 2007, 11:57:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pehorunkl

Citat od: dexterboy;141512Evo, da malo pogrejemo temo, sploh ob takšnih cenah bencina.
V petek sem dogovorjen v Novem Sadu, Dora, itak, da mi vgradijo plinsko instalacijo. Èe ne končajo še isti dan, me čaka nočitev v hotelu, mogoče kakšen predlog?
Cena ne bo presegala 600 evrov, je pa tank namesto rezervega kolesa, ne bo soda v prtljažniku.
Aha, še to; na Dori so mi rekli, naj kar imam papirje za homologacijo s seboj, da mi kar takoj vpišejo vse dele, da ne bi kasneje še po pošti pošiljali papirologijo...

To mi ni čisto jasno. Kakšne papirje za homologacijo pa? A to dobiš na LPPju al kje kakšne obrazce. Potem pa je smiselno tam vprašati, če bodo potem oni to potrdili, glede na to kje je narejeno.
Èe ti bo ratalo, me prav zanima, saj imam tudi sam v planu srbski lpg ureðaj v jeseni.
LP in srečno.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Jogador

Citat od: pehorunkl;141524To mi ni čisto jasno. Kakšne papirje za homologacijo pa? A to dobiš na LPPju al kje kakšne obrazce. Potem pa je smiselno tam vprašati, če bodo potem oni to potrdili, glede na to kje je narejeno.
Èe ti bo ratalo, me prav zanima, saj imam tudi sam v planu srbski lpg ureðaj v jeseni.
LP in srečno.

Se pridružujem željam in vneto spremljam razvoj, moja bjonda se tudi s plinom spogleduje...:BigThumbs:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

xpuser

dexterboy

Pri Siniši je od jurja naprej. Kolikor sem zasledil se cene v SLO začnejo pri 1000 evrih in navzgor, s tem da je imel folk potlej same težave, vsaj v veliki večini. Èe je 600 vgradnja in 70 homologacija, mogoče še manj, imam že tisti veliki kartonček, me pride 700 vse skupaj, s tem, da je to vgradnja s strani pravih mojstrov, ne pa nekih "vaških" junakov z "dolgoletno" tradicijo...
Papirje pa rabiš zato, ker je treba na teh polah napisati, kaj se je vgradilo in če imam s seboj mi to tam že izpolni na licu mesta...
Preprosta računica; xsara nam v mestu kuri 9, mogoče 10, ampak naj bo 9 bencina, torej bo potem 10 plina. Na sto km je strošek benza cca. 14 evrov, plina pa je 8 evrov. Torej na sto km prišparam 6 evrov, kar je zaokroženo ravno 10 tisoč da se investicija povrne :)
Seveda ob trenutnih cenah energentov. Lahko pa da bo tudi plin nagajal pa bo več vožnje na bencin, ampak če bi tako gledal, ne bi nikamor prišel :)
@tomaz555; ni omenil, kaj mi bo vgradil, ko sem ga danes dopoldan klical, da mu potrdim rezervacijo, sem ga moral nato še čez eno uri, da je zvedel, če dobi vse dele do petka, tako, da žal ne vem, ali bo Lovato ali pa kaj drugega...
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

Dr. MadMan

Ne vem kaj se ljuflje tolko bojijo plina in kaj so srbske delavnice boljše od naših. Problem je da Èe že vzameš vzameš sistem ki ni najcenejši n ga greš zmontirat k mojstru ki to obvlada in ne kakemu lokalnemu šraufarju k ma 5 minut časa. Osebno sem imal vgrajen slovenski sistem vgrajen direkt pri proizvajalcu cena takrat je bila 1200€. Vendar od prvega dne naprej niti ene same težave. Zmontiral in vozil. Ko pridem spet do bencinarja bom definitivno zopet vzel plin istega proizvajalca.

Aja pa še to... nisem tako bogat da bi kupoval poceni... Še vedno je veljalo in še vedno bo.
Dr. Navigator

Kreativne IT rešitve
https://www.greit.si

Svetujemo in pomagamo v arhitekturi
https://www.archistudio.si

dexterboy

Tukaj ni "v zraku" rek, o bogatiji in kupovanju poceni blaga. Odločil sem se za Doro zato, ker oni vgrajujejo plin še preden so naši "vrli mojstri" to sploh imeli v rokah... In teh 600 evrov je najdražjih v Srbiji, ostalo so cenejše varijante.
Èe pa ti nismaš problemo, se, vsaj po pisanju uporabnikov na netu, lahko samtraš za srečkota :) Tudi tisti G-1, ki naj bi bil SLO proizvod (pa ravno ni), ne deluje perfektno. Sem se enkrat pogovarjal z lastnikom pikasoja, ko sva tankala na plinarni v LJ in mi pove, da ima G-1 in koliko je dal (jaz takoj v jok), ampak mi potem zaupa, da če je bilo zunaj manj kot minus deset, mu avto sploh ni delal na plin in je moral ustaviti ob cesti, malo "ogreti" motor za dve-tri minute in šele nato nadaljevati vožnjo. Hvala lepa na takšnem artiklu. Seveda je govoril z G-1 pa niso vedeli za rešitev...

dexterboy

Aja, pa še to, pa ne želim nič slabega, le toliko mi gre to na kur.., da bi kar z velikimi črkami pisal; če je G-1 SLO proizvod in če vemo, da je plin boljši do okolja kot bencin/diesel, zakaj se noben v vladi ni zmigal za kakšne eco subvencije ob montaži v avto, kot je to pri sosedih!?!?!? To je isto kot z Gorenje izdelki; namesto, da bi jih imeli v vsakem slovenskem domu, jih izvažamo v tujino... Brawo, vodje, glih prou za metek u glavo.
Tko, sem se moral malo spucat...

dvorjan

V G-1 sistemu je slovenski samo plinski racunalnik ter delo ekipe. Vse ostalo je uvozeno, kar je tudi logicno, saj vsi plinske komponente kupujejo v tujini.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Zeko124

Takole pravi Dora, glede plinskega sistema:

Injectioni

Fabričko uputstvo:
Auto uvek pali na benzin i nakon postizanja odredjene temperature isparivača i odredjenog broja obrtaja prebacuje se automatski na gas.
Potrebna temperatura isparivača je obično oko 40 stepeni a broj obrtaja je od 2000 do 2500. kad se zadovolje oba uslova auto æe preæi na gas.

Vrlo je važno da se redovno menja filter za gas i filter za vazduh kao i da su kablovi, sveæice i ostatak struje u redu.
Sveæice MORAJU biti jednokrake i obične bakarne. Platinaste, iridijumske i sl. ne mogu raditi na gasu a da nedodje do neželjenih efekata.
Ovo za sveæice nije bitno kad je sekvencijalni gas u pitanju, tada se treba pridržavati uputstva proizvodjača automobila.

Iskustvo:
U zimskim uslovima treba upaliti na benzin i sačekati sa prebacivanjem na gas dok se auto minimalno ne zagreje, taman dok odledite stakla ili očistite sneg. Isparivaču je relativno dovoljno da postigne bar 10 stepeni za neki rad.
Ako se želi odmah krenuti sa autom, treba prebaciti na SAMO benzin i voziti oko kilometar ili par minuta. Posle staviti na automatsko i voziti na gas.
U letnjim uslovima prilikom prvog startovanja tog dana treba sačekati bar minut. Kasnije u toku dana se može odmah prebaciti na gas čim se obrtaji smire ili krenuti na benzin a automatika æe prebaciti sama na gas.

VRLO VAŽNO, ako auto ne radi dobro na benzin nemojte ga prebacivati na gas, može doæi do detonacije gasa u usisnoj grani.

Svakih desetak dana "žrtvujte" par litara benzina i provozajte vašeg ljubimca na benzin. Potrebno je da dizne rade malo duži period posle neaktvnosti da bi se isprao talog u njima i celom sistemu od benzina.
Dovoljno je bar 40 Km da napravite. Nemojte biti stipse, gas se isplati toliko da se taj "trošak" neæe osetiti.

Auto mora da ima benzina u rezervoaru bar 10 litara, benzinska pumpa i dalje radi a ona se hladi i podmazuje benzinom. Skupa je za menjanje ili remont. Nemojte se prevariti, to što vaš auto lepo radi iako ima samo dva deci benzina ne znači da pumpa neæe cræi. Potrebno joj je od 5 minuta do dva sata kako kojoj.
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Tiki

V službeni laguni imamo vgrajen sistem proizvajalca G-1, pa zadeva res ne deluje ravno najbolje... Pri mrzlem motorju preklopi na plin po cca. 2km, vendar dokler se motor ne segreje na 90° niti sekunde ne dela v prostem teku, kar je nekoliko moteče glede na to da vozim izključno po mestu... Ko je avto segret na delovno temparaturo zadeva nekako deluje, vendar ima avto podobne zmogljivosti kot golf2 jxd, ki je bil 20let službeni avto v gradbeništvu... Ko je enkrat motor segret da deluje na plin, tudi vžiga na plin in ne na bencin kakor bi moral. Kar je vzrok da štarter vrti vsaj 5 sekund preden zadeva sploh zakašlja... Èe ga prej ročno preklopim na bencin vžge takoj... Bomo videli po servisu če bo kaj zadeva kaj bolje delovala.
Evasion 2.0i 1995
XM turbo D12 1991
XM 2.0i Break Sanitet 1992
Xantia 1.8 16v SX 1998
ZX 1.4i Break 1997
Xantia 2.0i VSX 1994
XM 2.0 TCT 1996
Berlingo 1.6 16v 2001
"Wannabe Berlingo" 2.0 hdi 2004
Xsara 2.0Hdi Exclusive 2004
Citroen C4 1.6 16v SX 2006
XP 2.0HDI exclusive 2005

pehorunkl

Hm, jaz in Pubi imava sicer Italijanski sistem, pa še to je polsekvenčni kolikor sem uspel videti, ko sem priklopil laptop na lpg računalnik. Tam se lepo da nastavit, kdaj preklaplja na plin in ostalo. Stvar je enostavna in motor je zadevo dobro sprejel. Edino kar me moti, je to, da na bencin avto ne gre vredu. Na plin dela ko urica. Le ko zmanjka plina, ne preklopi sam na bencin. Je treba ročno.
Poznam dva korenjaka, ki pa imata Agis Poljski sistem, pa sta oba zelo zadovoljna in nimata prav nobenih problemov. Malo sem pobrskal po plinskem računalniku in pregledal napeljavo, pa zgleda zadeva odlično. Oboje narejeno v Srbiji za 400 - 500 EUR.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

pehorunkl

Citat od: Zeko124;141564Takole pravi Dora, glede plinskega sistema:

Injectioni

Fabričko uputstvo:
Auto uvek pali na benzin i nakon postizanja odredjene temperature isparivača i odredjenog broja obrtaja prebacuje se automatski na gas.
Potrebna temperatura isparivača je obično oko 40 stepeni a broj obrtaja je od 2000 do 2500. kad se zadovolje oba uslova auto æe preæi na gas.

Vrlo je važno da se redovno menja filter za gas i filter za vazduh kao i da su kablovi, sveæice i ostatak struje u redu.
Sveæice MORAJU biti jednokrake i obične bakarne. Platinaste, iridijumske i sl. ne mogu raditi na gasu a da nedodje do neželjenih efekata.
Ovo za sveæice nije bitno kad je sekvencijalni gas u pitanju, tada se treba pridržavati uputstva proizvodjača automobila.

Iskustvo:
U zimskim uslovima treba upaliti na benzin i sačekati sa prebacivanjem na gas dok se auto minimalno ne zagreje, taman dok odledite stakla ili očistite sneg. Isparivaču je relativno dovoljno da postigne bar 10 stepeni za neki rad.
Ako se želi odmah krenuti sa autom, treba prebaciti na SAMO benzin i voziti oko kilometar ili par minuta. Posle staviti na automatsko i voziti na gas.
U letnjim uslovima prilikom prvog startovanja tog dana treba sačekati bar minut. Kasnije u toku dana se može odmah prebaciti na gas čim se obrtaji smire ili krenuti na benzin a automatika æe prebaciti sama na gas.

VRLO VAŽNO, ako auto ne radi dobro na benzin nemojte ga prebacivati na gas, može doæi do detonacije gasa u usisnoj grani.

Svakih desetak dana "žrtvujte" par litara benzina i provozajte vašeg ljubimca na benzin. Potrebno je da dizne rade malo duži period posle neaktvnosti da bi se isprao talog u njima i celom sistemu od benzina.
Dovoljno je bar 40 Km da napravite. Nemojte biti stipse, gas se isplati toliko da se taj "trošak" neæe osetiti.

Auto mora da ima benzina u rezervoaru bar 10 litara, benzinska pumpa i dalje radi a ona se hladi i podmazuje benzinom. Skupa je za menjanje ili remont. Nemojte se prevariti, to što vaš auto lepo radi iako ima samo dva deci benzina ne znači da pumpa neæe cræi. Potrebno joj je od 5 minuta do dva sata kako kojoj.
Lepo napisano. Napotki so sicer malo nejasni, na kaj je potrebno biti pozoren pri sistemu na injektorje in navadnem, ampak lepo.
Zanimivo se mi tudi zdi, da priporočajo Brisk svečke s srebrno elektrodo, za lažje vžiganje plina.
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Zeko124

Super brat nasvete iz prve roke... :). A je sploh kje kdo, ki mu auto na bencin lepo dela ;)?

glede na prebrano, se je verjetno bolj smotrno odločit za sekvenčni sistem, al se motim?
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

xpuser

Citat od: pehorunkl;141576Hm, jaz in Pubi imava sicer Italijanski sistem, pa še to je polsekvenčni kolikor sem uspel videti, ko sem priklopil laptop na lpg računalnik. Tam se lepo da nastavit, kdaj preklaplja na plin in ostalo. Stvar je enostavna in motor je zadevo dobro sprejel. Edino kar me moti, je to, da na bencin avto ne gre vredu. Na plin dela ko urica. Le ko zmanjka plina, ne preklopi sam na bencin. Je treba ročno.
Poznam dva korenjaka, ki pa imata Agis Poljski sistem, pa sta oba zelo zadovoljna in nimata prav nobenih problemov. Malo sem pobrskal po plinskem računalniku in pregledal napeljavo, pa zgleda zadeva odlično. Oboje narejeno v Srbiji za 400 - 500 EUR.

kakšnu slikcu:BigThumbs:

deuche

@dexterboy, Ali si se pozanimal, če pri homologaciji še zahtevajo papirje da so carinske formalnosti urejene? Včasih so zahtevali in, če še, je to en strošek katerega nisi vračunal.