UPORABA PLINA dileme, vprašanja

Začel/a garac, Marec 03, 2007, 11:57:01 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

garac

naši v srbijo, nemci na poljsko
Primer vgradnje v Berlingo, menda znese tole 1000€ ceneje, kot v doma

ZU DENN KOMPLETTEN KOSTEN
Benzinkosten Hin-Rück fahrt: 150€
Gasanlage mit Einbau : 700€
Abgasgutachten: 200€ hier in Deutschland
Tüvabnahme: 135€ hier in Deutschland
Straßenverkehrsamt: 15€ hier in Deutschland
Round About alles zusammen 1200€

tole pa je vgrajena naprava

Hersteller: BRC (Italien)
Typ: Sequent 24
Tank: Stako Unterflurtank (Reserveradmulde unter dem Auto)
Extras:FLASHLUBE Electronic Valve Saver Kit (Ventilschutz) ob sinnvoll oder nicht soll jeder selber entscheiden.

in še primerjava stroškov dizel vs bencinar cestnina+zavarovanje

Meine Rechnung war so.
FIXKOSTEN
Kfz Steuer 109€ der Benziner
Versicherung 220€ p.Jahr
Ergibt 329€ im Jahr

Kfz Steuer 278€ der Diesel
Versicherung 290€ p.Jahr
Ergibt 568€ im Jahr
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Etedoron

Moj pokojni stric je imel to na svojem Audi 60L, letnik 1969. Bil je tolk tehničen tip, da mu ga je uspelo ohranit vse življenje. Bil pa je na plin, verjetno je sam predelal, spomnim se, da sem zadaj videl v prtljažniku ta veliko plinsko bombo. Po mojem ni nič prečrpaval. To so bili časi bonov za bencin, vsak se je znajdu koker se je znal.
Meni se to, da z nečim prepoloviš stroške vožnje in obenem očistiš izpuh, zdi prav frajersko. :)
Svto-bomba? Paranoja. Tako kot uporaba mobitelov na črpalkah. Res pa je, da imajo po evropi poleg LPG še eno drugo vrsto plina, ki pa se shranjuje v rezervoarjih z veliko večjim pritiskom. Kak strokovnjak bo več vedel. Èe bi tak plin pumpal v rezervoar za LPG, bi ga obvezno razfukalo. Dobra stran je le ta, da so nastavki za tankanje različni in tud če bi se zmotil, ne bi mogel sploh tankat. Torej gre samo za pravljice za paranoike. Mislim, da so imeli v Nemčiji samo en primer, da je počil rezervoar. Glede na to, da vsak dan zgori kak "klasičen" bencinski avto in da se itak vozimo na ekoloških bombah, je ta podatek ničen.
2CV la mur tu žur!
http://easymucy.com

Xandrej

Nekaterim se splača, nekaterim se nebo nikoli. Raziskava pa je, da se plin povrne v obdobju 50 000 kot v testu ene škode...

Jaz osebno ga nebi imel nikoli ker dobim živčni zlom če se gre neke posege na motorju...

http://www.avto.info/Avtoplin/avtoplin-test_skoda_superb_combi/

Seveda pa avto na plin ne gre enako kot na bencin teh posnetkov pa je na youtubu miljon kjer so avti na valerih in se vidi da izgubi nekaj moči...

aXe-XM fan

Dandanes ti nič drugega ne preostane ... cene goriva gredo gor ko raketa. Sicer ni strošek za gorivo ničen v primerjavi s temu, koliko se zapravi na mesec za cigarete, alkoholne pijače, mobitel, internet(siol:breaking_pc:) ...
LP

gule

Plin se splača...najboljše je prodati vozilo, ki ga zdaj imate in si kupite avto z plinom...je ceneje...seveda to velja za rabljene avte...

dexterboy

moj avto je rabljen... moj avto je na plin... ampak, to še ne pomeni, da je naprodaj :emot15:
je pa res; cena za 100 km je dobrih 7 evrov... bravo, plin!

sploh pa, cena za liter pri Butanu je PADLA iz 0,73 na 0,6999 ojra za en liter.
jutri ga tankam in grem malo okoli sveta, ker je poceni, he he, LOL!
http://www.avtofil.si/
ko dobro postane še boljše...

tomaz555

Porabim 6.85 evrov na 100 kilometrov. Pa sploh ni poceni. Banda. Ne vozim na plin ( Citroen mi kuri malo več). lp

pubi2cv

Juhuhu, sem že tankal znižanega na Verovškovi. Pa v informacijo....zdaj imajo tudi pokrovčke, če ga je kdo slučajno izgubil oz. kje pozabil, ko je tankal. Meni se je že to primerilo in zdaj sem za 6€ tam kupil novega.....

Sicer pa....na 100 km 8l plina pa 0,5 l benza...to znese ene 6,3€/100km. Kr znosno, če primirjam s Spačkom, ki gre na benz, pa pol manj ga je :Hammer3: hehe. Mislim, Spaka od Xantie....

garac

Bencin se je v zadnjem letu podražil za desetino; ob tem se seveda vsakemu racionalnemu človeku utrne zamisel, da bi svoj avtomobil na bencin predelal v plinskega; a bo ob tem marsikdo tudi presenečen

Avtoplin je v slovenskih avtomobilih z bencinskim pogonom vse pogostejši energent. Po besedah Gregorja Zdovca, ki si z znamko naprav za avtoplin Prins pri nas reže 35-odstotni tržni delež, se po slovenskih cestah vozi okoli deset tisoč avtomobilov na avtoplin, kar pomeni odstotek voznega parka. "Odstotek je pri nas majhen, medtem ko se na avtoplin na Nizozemskem in v Italiji vozi kar desetina avtomobilov," pravi Zdovc. Treba je še dodati, da v teh državah cena avtoplina dosega le polovico cene bencina, pri nas pa je razlika precej manjša.

Avtoplin dražji za 21,6 odstotka

V zadnjem letu dni, od 5. februarja lani, se je bencin podražil za 10,5 odstotka, na 1,279 evra za liter. Toda po drugi strani je, kar nekoliko presenetljivo, cena avtoplina rasla še hitreje, saj se je zvišala za kar 21,6 odstotka, na 0,816 evra za liter. Smiselnost plinskega avtomobila tako postaja vprašljiva. Po naših izračunih se zato strošek za vgrajeno plinsko napravo v avtomobilu srednjega razreda s štirivaljnim motorjem povrne 5.200 kilometrov pozneje, kot se je po izračunih leto dni prej. Za izračun smo vzeli povprečno ceno plinskih naprav z vgradnjo vred na trgu, ta je 1.800 evrov. Upoštevali smo tudi, da je poraba avtoplina za desetino večja kot poraba bencina, saj ima avtoplin nižjo energijsko vrednost kot bencin.

Po izračunih sto kilometrov z avtomobilom z bencinskim pogonom s povprečno porabo osem litrov bencina letos stane 10,2 evra. Za sto kilometrov z avtom na avtoplin pa boste odšteli 7,16 evra oziroma 3,04 evra manj. Še lani ste za enako pot natočili za 9,25 evra bencina oziroma le za 5,88 evra avtoplina, torej ste vsakih sto kilometrov prihranili 3,37 evra oziroma 33 centov več kot letos.

Ob letošnjih cenah goriv je treba prevoziti vsaj 5.200 kilometrov več kot ob lanskih cenah, da bi pokrili strošek vgrajene plinske naprave.

Èe upoštevamo strošek povprečne plinske naprave, se je točka preloma povrnitve naložbe v predelavo avtomobila pomaknila višje, s 53.500 na 58.700 kilometrov, torej morate, kot smo že omenili, ob letošnjih cenah prevoziti vsaj 5.200 kilometrov več kot ob lanskih cenah, da bi pokrili strošek vgrajene plinske naprave.

Manj zasebnih kupcev

Pa slabše razmerje med cenami bencina in plina vpliva na posel z napravami? Gregor Zdovc pravi, da se je zanimanje zasebnih kupcev v tem času zmanjšalo, podjetja pa še vedno pogosto povprašujejo po plinskih napravah. Prins ima v prvih dveh mesecih letos celo stoodstotno rast prodaje, naročila sicer izhajajo še iz jesenskih časov. Recesija pa je na prodajo plina vplivala pozitivno, saj je Prins leta 2009 rasel za 30, lani pa za 50 odstotkov.

Zdovc ob tem verjame, da se bo cena avtoplina ob koncu zimske sezone začela zniževati, saj se to zgodi vsako leto, razen lani, ko je cena avtoplina izjemoma rasla tudi med letom. Zdovc ob tem še opozarja, da je avtoplin mogoče dobiti ceneje od 0,816 evra za liter. Družba Butan plin ga v tem času ponuja za 73 centov za liter, je pa res, da ga lahko natočite le v Ljubljani in Izoli, Petrol pa ima v Sloveniji več kot 45 točilnih mest avtoplina.

Avtor: Miloš Milač
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

En hrvački zapis, ki se mi zdi realen. Očitno pa je cena plina v primerjavi z bencinom ravno pri nas najslabša
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

Za tiste, ki bi radi prihranili, Dyane 6 na plin. Avto je videt zelo soliden, torej tudi cena je ugodna, prava bomba!

http://www.subito.it/auto/dyane-a-gpl-udine-26706848.htm
[SIGPIC][/SIGPIC]  

dexterboy

Evo, to je to, čez kar bentim! Jeb.... pa tako državo kot je tale SLO!!!
Za razliko od nas, kjer frutamo po čuka šesto evrov za vgradnjo plina, je le-ta pri sosedih v Italiji v celoti subvencionirana s strani države.

Pol se pa pejt normalnega življenja u tej podalpski konjušnjici. Včasih pomislim, da bi nam bilo bolje, če bi ostali pod tujci...
Ampak res me take stvari pogrejejo... pol pa gledam danes, kakšen konvoj so sestavili policaji, ko so peljali narko mafijo iz sodišča.
Modeli so držali Heckler & Koch v naročju, lepo se je videlo iz okna kjer delam. Pa še leteči so bili zraven na motorjih. Svašta!

tomaz555

Avto je res prava bomba. Ne vem kako jim je uspelo to spraviti čez homologacijo. V Srbiji se to, kolikor vem ne da. Problem je, ker je avto zračno hlajen in je treba izdelati nekakšno vodno hlajenje...sploh pa dijana grozno veliko skuri...lp

dexterboy

Evo, da malo pogrejemo temo, sploh ob takšnih cenah bencina.
V petek sem dogovorjen v Novem Sadu, Dora, itak, da mi vgradijo plinsko instalacijo. Èe ne končajo še isti dan, me čaka nočitev v hotelu, mogoče kakšen predlog?
Cena ne bo presegala 600 evrov, je pa tank namesto rezervega kolesa, ne bo soda v prtljažniku. Zakaj sem se odločil za to? Ko sem bil odločen, da bi zamenjali xsaro za pikasoja zaradi funkcionalnosti, sem jih par gledal, ampak je vse skupaj bil krš od krša, priznam, pa da je bila cenova omejitev tri čuke. Èe sem odkrit, so se vsi pikasoji skrili pred našo xsaro. Potlej sva pa še z mehanikom pogledala zadnjo premo, ko sva menjavala zadnje amortizerje (sedaj so 4 novi, plinski, prej spredaj že zamenjani) in je ugotovil, da nima lufta in da ne poka. Tako mi bodo pri Novaku še vgradili tiste knipinge za mazanje in zamenjali zunanji termometr, ker kaže non stop minus sedem ali manj.
Potlej je v četrtek zvečer veselo potovanje...
Zakaj sem se odločil za Novi Sad? Ne bi šel tam, če se starša ne bi vračala domov iz Niša pa se ravno časovno pokrije. Pa cena je veliko cenejša, pri nas je vgradnja od 1000-1200 naprej, kolikor sem pa bral SLO forume, je velika večina folka imela same težave, izjema je edino Siniša iz PO. Tako, da, sporočim naslednji teden, ko bo za menoj že 1200 ali še več kilometrov na eco gorivo :)
Aha, še to; na Dori so mi rekli, naj kar imam papirje za homologacijo s seboj, da mi kar takoj vpišejo vse dele, da ne bi kasneje še po pošti pošiljali papirologijo...

tomaz555

Èe ti uspe še homologacija je čista zmaga. Ne se ustrašiti delavnice in hiše. Tip je mojster(no vsi trije). Ti je obljubil v enem dnevu? Včasih je rabil dva, vendar če ne bo imel preveč padalcev bo šlo. Za hotel je najboljše da vprašaš Doro in ti bo svetoval. Sam ga verjetno obiščem zgodaj spomladi.
Kateri sistem ti bo vgradi? Sicer on pravi, da vgrajuje itak samo take, kateri delujejo brez težav.