Restavracija 2CV

Začel/a pubi2cv, Marec 21, 2008, 12:09:48 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

pubi2cv

No. naj se malo oglasim po dolgem času. Dela potekajo dalje, pa čeprav ni nič slik. Ni kaj zanimivega za slikat, delam same take stvari, ki vzamejo ogromno časa, pa nimaš kaj pokazat. Elektrika je bla čist hin, potrebno je bilo vse poštukat, nekaj kablov zamenjat. Prava umetnost je vse to skupaj zvezat: Imam nek neobičajen letnik elektrike, brez muštra in pocvikani konektorji. Ampak mi je že skoraj v celoti uspelo, vključno z elektronskim vžigom.
Včeraj sem prišel do te faze, da ga zalaufam. V kesl sem nalil dva litra bencinčka in malo zaverglal, da je pumpa potegnila becin. OK, pumpa dela, svečka tudi daje iskro, torej sem vžig prav zvezal. Torej svečke noter, cev za bencin na frgazer in.....brrrrm ! Po skoraj štirih letih stanja in ob dobesedno prvem dotiku ključa !:BigThumbs:

2sv

krosman

Jeee,bravo Pubi,no naj se tudi jaz malo pohvalim,ravno pred enim tednom sem registriral mojega Spačka MB CL 699 hehehe ,no kar ne pomeni da je že popolnoma gotov...po tvojem nasvetu sem mu vgradil zadnje sedeže od tvingota,sprednje pa sem dal od škode silverline no le te moram preoblečt (poznaš koga) in pa menjalno ročico,tapete,senčnike,volan bi tudi rad preoblekel...manjka mi še streha (rumena),z muziko še nisem najbolj zadovoljen,pa...eh..po dveh letih restavriranja še zdaj ni videti konca....do prvomajca pa ja bo...ajd se vidima kaj-na srečanju al pa pri Anisotu...
lpM

Mike666

Marko jaz mam tu enega dobrega majstra. Mlinarič na Vitanu pri Kogu

C16_Žaba

Lp,razmišljam nekaj v zvezi s spačkom:) Zanima me kolko ob rednem vzdrževanju spaček vzdrži do prve obnove, mašina(km), podvozje-karoserija... in pa cene delov,popravil npr. primerjalno novi blatnik 2CV in (ZX,Saxo...),cena motorjev...
Še to kaj v povprečju je dotrajano pri Charlestonih in ali so res manj kakovostni kot prejšni spački(pleh...)

Na splošno vem, a zanima me mnenje, izkušnje pravih spačkarjev.Hvala!
Lep pozdrav! Rad se ukvarjam s Citroeni z forumom pa manj, pride pa prav in zdaj se:)

andraž

Èe je res dobro obnovljen, če je odstranjena vsa rja, da je dobro varjen in nato zaščiten,ter da ima suho garažo, potem ob stalni uporabi zdrži kakor vsak drug avto.

Cene delov niso pretirane, vse je v nekih smiselnih okvirjih, sprednji originalni blatnik lahko dobiš za cca. 250 Eur, zadnjega za cca. 80, neoriginalni, a še vedno čisto o.k. deli so precej cenejši, sprednji blatnik cca. 150 Eur, pri zadnjem je razlika kakšnih 20 - 30 Eur. Dobi se pa vse dele.
S servisi je tako, vse praktično lahko naredi lastnik sam, kar je prekomlicirano naredi nekaj ljubitieljskih mehanikov, kot je recimo Keža, po zelo zmernih cenah. Na uradnih Citroen servisih se teh avtomobilov bolj kot ne izogibajo, saj jih tudi kljub preprostosti, ne obvladajo, obstaja pa nekaj nepooblaščenih mehanikov, ki ti naredijo skoraj vse kar tvoj avto potrebuje.
Pločevina pri Charlestonih je bila dokaj solidna, težava so bile slabe šasije, ki so zdržale v večini primerov skoraj nič. Vse ostalo je na nivoju sorodnih spačkov iz obdobja poznih 70-ih iz zgodnjih 80-ih.

pubi2cv

Citat od: krosman;60797Jeee,bravo Pubi,no naj se tudi jaz malo pohvalim,ravno pred enim tednom sem registriral mojega Spačka MB CL 699 hehehe ,no kar ne pomeni da je že popolnoma gotov...po tvojem nasvetu sem mu vgradil zadnje sedeže od tvingota,sprednje pa sem dal od škode silverline no le te moram preoblečt (poznaš koga) in pa menjalno ročico,tapete,senčnike,volan bi tudi rad preoblekel...manjka mi še streha (rumena),z muziko še nisem najbolj zadovoljen,pa...eh..po dveh letih restavriranja še zdaj ni videti konca....do prvomajca pa ja bo...ajd se vidima kaj-na srečanju al pa pri Anisotu...
lpM

Hehe....sem ga že videl pri Robiju zadnjič. Unikat, ni kaj. Pa fajn ga vozi :emot112:

JureA

Citat od: C16_Žaba;60802Lp,razmišljam nekaj v zvezi s spačkom:) Zanima me kolko ob rednem vzdrževanju spaček vzdrži do prve obnove, mašina(km), podvozje-karoserija...

Ob razumni uporabi motor z lahkoto zdrži 400.000 in več kilometrov.
Moja diana (ki sicer zdaj že nekaj let počiva v garaži) ima z originalnim motorjem 360.000 km. Motor še ni bil nikoli razstavljen,  zadošča redno vzdrževanje: menjava olja, svečk, kontrola in nastavljanje ventilov in platin.
Motor torej ob ustreznem vzdrževanju deluje zelo zanesljivo, enako velja za ostalo mehaniko.

Šasija in karoserija sta pa bolj šibka točka. Pomaga temeljita protikorozijska zaščita, še bolje se je pa izogibati zimskim vožnjam. Največ škode naredi snov, s katero cestarji pozimi škropijo ceste.
Vsa čast in slava zagrizencem, ki se tudi pozimi ne odpovejo vožnji s svojim ljubljenim vozilcem, vendar jaz za zimske vožnje raje uporabim kaj novejšega in pocinkanega.

pubi2cv

Res je, kar je Jure zapisal. Ampak, ko bo moj Spak sestavljen, se tudi zimski vožnji ne bom odpovedal. Ni ga večjega užitka kot s Spačkom v sneg. Recimo na smučanje....mmmmm. Saj je vrhunsko zaščizen. Pa avto je bil v osnovi narejen za vozit. Ne bom pa vsak dan na cesti pozimi, to pa je res....malčk bo že treba popazit na njega, ja....

janez

Citat od: pubi2cv;60899...se tudi zimski vožnji ne bom odpovedal. Ni ga večjega užitka kot s Spačkom v sneg...

Pubi...ti si naš človek... :BigThumbs:

Ko enkrat okusiš slast zimske vožnje s spačkom si pečen do konca življeja.

pubi2cv

Tema je malo zaspala...no, jo moram malo zbudit. Sicer so razmere še vedno zimske (beri: v delavnici je mrzlo ko prasica), ampak dosegel sem novo delovno zmago: Uspelo mi je zaštukat/na novo naredit in pravilno zvezat vso elektriko. Sliši se enostavno...ampak verjemite, da je bil to neke vrste doktorat: Skombinirane so elektrike od dveh avtov, pol konektorjev je bilo pocvikanih itd. No, ni važno, vesel sem, da je zdaj urejeno vzorno in vse dela tako kot je treba. Morem se še lotit dodatnih napeljav (za gretje zadnje šipe, vtičnice, radio itd...).
Trenutno poteka pa še en "hud" projekt: Izdelava oz. sanacija rostfraj izpušnega sistema. Sem ga dal izdelat že pred leti, pa z kvaliteto izvedbe nisem bil najbolj zadovoljen. Tokrat sem se zadeve lotil sam in bom naredil kot je treba. Sem že porezal vstran, kar mi ni bilo všeč...razen nosilcev, ki so zaradi slabe privaritve že poprej sam odpadli....

No, zdaj pa bo res čas za kako fotko....recimo za vikend....ane

pubi2cv

Nič, že mam slabo vest, ker nič ne poročam. No, evo nekaj delovnih fotk...Sicer je vse zaprašeno in zasvinjano, ampak vidi se, kje bo kaj. Za fazo poskusne montaže je OK, hehe. Sedeži spredaj: Hy. Coupe, sedeži zadaj R. Twingo, trenutno je v obdelavi požarna stena in vse kar je oz. bo na njej. Cel kup dodatne elektrike (gretje zadnje šipe, vzvratna luč, zadnja meglenka, sprednje meglenke, radio, ojačevalci, 12V vtičnice, osvetljava, močenje šipe in podobne dobrote) zahteva dosti domišljije in potrpljenja. Za ohišje varovalk sem uporabil kar original škatlico, bo zgledalo, kot da je vgrajeno serijsko, hehe. Tule na slikah je sicer še vse razkopano, sicer pa sem (ravno včeraj oz. danes do pol enih zjutraj) zadevo že kar zgledno spravil v red in je videti bistveno lepše in bolj urejeno....

pubi2cv

Pred časom sem v eni od tem obljubil pokazati, kako vgraditi tritočkovne varnostne pasove zadaj. Pomembnih je karene par stvari:
1. Izdelati je potrebno ustrezno obešenje pasov v zgornji legi. Pri spačku je problem, ker dejansko nimaš kam kaj šraufat, zato je na karoseriji treba izdelat posebej oblikovane nosilce. Sama izdelava zahteva kar nekaj potrpljenja, saj se morajo školjki popolnoma prilegati, da dosežeš željeni efekt (trdnost). Jaz sem jih izdelal iz 2mm nerjaveče pločevine. Trdo ko pes, sem skoraj doktoriral na krivljenju. Cel nosilec je izdelan iz samo enega kosa pločevine. Karoserijo sem na mestih privaritve nosilca še dodatno ojačal s ploščicami iz rostfraja. Po privaritvi sem vse skupaj zaščitil z barvo in dihtmaso. Potem je pa vse skupaj še polakirno. Ko bo stapicirano, se pravzaprav skoraj ne bo videlo, da je kaj predelano. No, razen tega, da bo tam obešen pas.
2. Drugi problem je, kam parkirati "rolo". Po dolgotrajnem mozganju (kakih 5 pirov) se mi je le utnila ideja in potem do realizacije ni bilo daleč. Rol nisem želel dajati v prtlažnik, ker so tam napoti, če v avto kaj nalagaš (kar je normalno, če greš kam na potovanje, sploh z dvema majhnima otrokoma, ane...hehe). Spomnil sem se, da se mi nekje na podstrešju valjajo zadnji pasovi od mojega bivšega AX-a. Z obilico muke sem našel pravo pozicijo za montažo. Ampak se je splačalo. Pasovi delujejo popolnoma brezhibno, rolo sem postavil v idealni naklon, tako da se nič ne zatika. Izdelava nosilcev je bila spet zgodba zase. Seveda, spet jaz in moj rostfraj. Ampak mi je ratalo oblikovat nosilce lepo po notranjih blatnikih, se prilegajo ko ata na sosedo. Na drugi strani notranjega blatnika sem namestil rostfraj ojačitve (ki pa niso varjene, samo na dihtmaso so pritisnjene na blatnik s spodnje strani). Na ojačitvih so privarjene matice in nosilec lahko odšraufaš lepo iz notranjosti prtljažnika, če je treba kaj poservisirat - recimo. Povsod vmes (med nosilcem in blatnikom) je še 2 mm guma. Nasploh sem gumo dal povsod, kjer je kaj vijačeno na karoserijo ali šasijo (sedeži, zaadnji blatniki....). Tako zatesniš vse špranje, se rešiš vibracij in - najpomembneje - na mestu privjačenja ne odkrušiš površinske zaščite. V glavnem...role so lepo skrite v boke, če podrem zadnj sedež (ja, da se nazaj podret - in to po polovičkah), gre za 3 mm mimo pasov. U nulo.
3. Ko se rešiš točk 1 in 2, moraš samo še pogruntat, kam pritrdit drugi del pasu: Meni se je ravno izšlo in sem ga pritrdil na iste vijake, s katerimi je pritrjen zadnji sedež na karoserijo. In nič ni napoti, če sedež pomikaš naprej in nazaj (ja, ja, tudi to gre...hehe).
4. Èe maš malo sreče, ti pasovi od AX-a pašejo v "zaklepe", ki so integrirani v Twingovih sedežih. To je to.

Na tretji sliki si lahko pogledate še namestitev roloja sprednjega varnostnega pasu.
Na četrti pa feltno z novo mišelinko, ki že komaj čaka, da se začne kotalit.....:Hammer3:

gule

imaš več instalacije v avtu, kot xm...odlično. Kako si izvedel gretje zadnjega stekla(mislim na grelce na steklu...)?

pubi2cv

Gretje zadnje šipe....no problem, streha z vgrajeno šipo z gretjem, kupljena pri Franzose.de. Že pred nekaj leti, bila je kakih 10€ dražja od tiste brez....