Kako bi Vi uredili način cestninenja?

Začel/a Jerry, Februar 21, 2008, 11:41:35 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Jerry

Vsi smo razli?ni! Vsak ima svoje mnenje. Prav je tako. A vendar: sem razmišljal kako bi sam speljal zadevo cestninenje. Kakorkoli se zadeva obrne nekdo od uporabnikov potegne krajši konec.

Sam sem prišel do zaključka...verjetno bi bil večini butast meni pa se zdi povsem na mestu (verjetno s kako malo izboljšavo).

Izvedel bi zadevo takole:
 Poleti, da bi se izognil gne?i na cestninskih postajah bi uvedel vinjete, npr. za štiri mesece. Po moje bi bila cena nekaj sprejemljivega (ne vem koliko, ne preveč), bolje sigurno kot da drago pla?a? cestnino in ?e povrhu stoji? v koloni in čaka?. Uporabniki bi bili zadovolni gne?e ne bi bilo...kako bi bilo na izstopu, kjer se AC konča ne upam razmi?ljat.

Definitivno nisem za variante od 200 evrov, ker se ne vozim toliko, da bi se mi splačalo. Pa po moje bi zadeva prej poslabžala situacijo, da se preveč ljudi vozi po regionalkah kot po AC-ah, mislim,da bi se jih ?e ve?.

Res pa je tudi, da bi po moje morala tudi dr?ava nekaj okoli varovanja okolja tukaj primakniti, ker je dejansko res, da se najbolj onasne?uje okolje ?e vozilo stoji na mestu in ima pri?gan motor...največji problem je da veliko vozil to po?ne:-).

Kako bi sicer re?il problem pla?evanja motor, avto, tovornjak, avtobus. Da ima vsak nek svoj sistem je po moje čisto brezvezno dejanje.

Edino, kar bi ?e dodaj je, da ne razumem zakaj se moramo vedno v vsaki stvari primerjati s sosedi pa drugimi dr?avami nasploh. Zakaj ne naredimo nekaj čisto po svoje, a dobroč Se bojimo, da bi nam ?e 20 let ?vicarji rekli, da je Naš sistem dober in ga posnemali kot si sedaj mi šelimo njihovega.
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

garac

sem za vinjeto ob primerni ceni. Recimo 40-50? letno
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gigo

Tudi sam podpiram uveljavitev cestninjenja z vinjeto. Priznati si moramo, da je tak?na oblika pla?evanja in uporabe hitrej?a in stro?kovno manjša od obstoje?e. Morda bi z razliko pri uvedbi takega sistema vendarle dokončali oz. ustrezno popravili avtocestne odseke. Kar je pa ?e najbolj pomembno kot je garač povedal so cene. ?e bojo cene sprejemljive se slovenskim cestam obetajo druga?ni časi.

Za primerjavo si lahko pogledate na amzs-jevi strani cenik jodlarskih vinjet:
http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=7&novica=888
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

bramar

Jaz pa sploh ne bi uvedel cestninjenja, ampak bi vse davke, ki se poberejo v zvezi z avtomobili od lastikov vozil, dal namensko za prometno ureditev in ceste. Ne pa, da ta denar prelivajo v druge namene. Mislim, da bi bilo dovolj denarja. :emot5:

rok.si

Po mojem pa so vinjete (za normalno ceno) utopija. Se DARSu ne spla?a - z obstoječim cestninjenjem veliko ve? zaslučijo.
mogoče enkrat, ko bodo vse te miljarde evrov kreditov, s katerimi gradimo AC, odpla?ane in bo denar potreben samo za vzdrževanje omre?ja. Tudi v Avstriji kljub vinjetam ?e vedno pla?uje? mostnine in predornine.

Nemci imajo zastonj avtoceste samo na papirju - cestnino pla?ujejo z dražjim bencinom.

deyo

?e ?e nekaj mora biti, naj bojo vinjete po neki razumni ceni.

bramar

Kakor poznam Naše strokovnjake in dr?avne zahteve, bomo obdržali cestninske postaje, uvedli vinjete in satelitsko pobiranje cestnin, pa ?e pri registraciji ... itd. :emot100:

dyfan

@bramar,
žal si verjetno kar prav pogruntal.

No, vinjete so sicer kar prakti?ne - vendar nepravi?ne. Veliko področij v SLO je brez avtocest in tako bi plačali enako ceno tisti, ki se peljejo po avtocesti mogoče enkrat mese?no in tisti, ki se po njej vozijo vsak dan.
Lep pozdrav!

bramar

Hja, bi bilo potrebno uvesti vinjete za vse ceste, ne samo avtoceste, pa nehat pobirati pri registraciji.

Jerry

V končni fazi nikoli ne bo prav, kakorkoli bo ?e narejeno bo za nekoga napa?no!
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

Lovro

Za tiste, ki se ne vozijo dosti po avtocestah, bi prav prišla 1-dnevna vinjeta. Tudi meni bi taka kdaj prav prišla v Avstriji.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

garac

@lovro ja eno dnevna bi bla do ikeje in nazaj ne?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Lovro

He he... točno tako, zraven pa ?e za kak enodnevni izlet.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

aygo

Vinjete za osebna vozila, tovornjaki po obstoje?em sistemu
Ljubljana - Vlada je sprejela sklep, da bo za osebne avtomobile namesto cestnin uvedla vinjete, tovorna vozila pa bodo do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoje?em sistemu.
Kot je povedal minister za promet Radovan ?erjav, je uvedba vinjet za osebna vozila in ohranitev obstoje?ega sistema cestninjenja za tovornjake najbolj smotrna in smiselna rešitev. Ta rešitev tudi zagotavlja finančno vzdr?nost Dru?be za avtoceste v RS.

Podrobnosti bodo znane čez dva tedna

Ministrstvo za promet bo do naslednje seje vlade, ki bo izjemoma čez 14 dni, pripravilo natan?en Našrt uvedbe vinjet. ?erjav si šeli uvedbe čimprej, ve? podrobnosti pa bodo znane čez 14 dni.

"Prihodnje leto bomo imeli tovornjake na satelitih"

Postopki uvedbe elektronskega cestninjenja po ?erjavovih besedah te?ejo v skladu z vladnim akcijskim Našrtom. "Prihodnje leto bomo imeli tovornjake na satelitih, osebna vozila pa na vinjetah," je zatrdil prometni minister.

vir:STA
[SIGPIC][/SIGPIC]

gigo

200 Eurov za celoletno cestnino jim zarinem tja kjer ne posije nikoli sonce
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens