Citroen C6 de Èojko - véhicule de collection

Začel/a Čojko, Marec 23, 2022, 09:25:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

andraž

Citat od: Gox;281199Kako kaj C6?

Sem dobil informacijo iz tretje roke, da je v okvari?

Kaj je res prekinil sodelovanje?

Čojko

Dva dni po nakupu C6 opazim pri vožnji v 4. prestavi in zmanjševanju hitrosti/obratov, da pri 1500 vrtljajih namesto, da prestavi v 3. pade iz brzine. Še vedno si v 4. prestavi, če le ne znižuješ hitrosti še bolj, le da si v "leru" in ko pospešuješ to počneš na pretvorniku navora vse dokler ne dosežeš enih 2200 vrtljajev in nato si zopet v 4. prestavi.

Zadeva je predvsem moteča v mestu, ali po počasnih lokalnih cestah, ko se ti 4. izklopi pri cca.50km/h in nato vklopi zopet malo pod 70 km/h. V vsem tem območju si v "leru" oz. na pretvorniku.

Hidroblok je bil menjam na 120tkm, takrat olje, ter na 170tkm zopet olje.

Autonova - Vlado ne pozna menjalnikov.
Pišem na Avtomatske menjalnike v Lesce - Rok Pogačnik. Odgovorijo, da po njihovih izkušnjah gre za okvaro pretvornika navora, vendar morajo zadevo pregledati in šele takrat lahko povejo kaj in kako. Popravilo od 1600 - 2200€
Pokličem kao pravega iz Lesc - Boštjan Detela. Pravi, da Aisin-ov ne dela več, da ni rezervnih delov.
Pokličem Jerovška. Povem za kaj se gre in še druge zadeve. Naj pridem čez ene mesec. Olje segret na tistih 58-68 stopinj, na ravno podlago, noter pol litra svežega, da preverijo če ga je dovolj. Je dovolj. Ven priteče lepo rdeče olje, viskozno, nič ne smrdi po zažganem. Tadej naredi še diagnozo, nobenih napak, vse deluje perfektno, naredi še nadgradnjo menjalnika z novim softwerom, kar pomeni, da mi sedaj menjuje pri višjih vrtljajih (zaradi obremenitev navora), kar v praksi ni fajn. Prej si pri 85 šel v 6. prestavo, sedaj pri 98kmh in v praksi veliko več prestavlja po regionalkah. Edino zadevo, ki zazna je en injektor na motorju izven toleranc o čemer sem že pisal in naj ga z antigripante probam rešit - sem tudi ga in ni bil kriv. Predlaga mi, da se oglasim pri Maksu - Mehanika pri Kamnarju, Šentvid pri Stični.
Maksa pokličem, povem in pravi, da težko reče brez vsaj poskusit vozit, vendar smo nekje od 1400 do 2100€. Se dogovorim in se greva peljat. Ga vozi po vseh mogočih lokalnih cestah, gore dole, D, M položaj in na koncu reče, da on nima kaj delat. Da če gre razdirat bo popolnoma isto, da je vse v redu z njim. Da je kriva elektronika. Kaj zdaj? Da ne ve. Grem k Jerovšku. On pravi, da ne more nič.
V temi. Berem, gledam,...nič. Ugotovim, da je v 3. prestavi isto. Pišem še TIT-u. Pravi Zdrs sklopke C, potrebno pretesnit menjalnik. Cena 1500€, če bo potreben še pretvornik navora 1900€.
Se naveličam tega sem in tja, vsak drugače, noben ne ve, vsi pa od 1500 do 2200€. En dan vzamem dopust in obiščem te serviserje, da se grejo peljat, probat, da mi detaljneje povejo kako in kaj.
Lesce. Detela-ga ni bilo. En kao glavni ves naduvan, samo hude cifre je znal ven metat, da naj pustim avto tu, da bodo šli zvečer se vozit z njim,....
Grem k sosedu. Pogačnika tudi ni bilo. So pa imeli polno dvorišče avtov, večinoma nemcev. Prijazen mehanik se je opravičil, da naj mu dam 20 minut, da dokonča in nato greva na vožnjo. Sva se peljala, ne tako dolgo in pravi, da z menjalnikom je vse v redu in da je treba narediti adaptacijo prestav. Pravi, da oni ne morejo, ker imajo opremo samo za Nemce in da naj grem na Citroen servis.
Super, šibam k Jerovšku. Tadej pravi, da ne more ničesar več naredit. Nastavi mi še 1. pestavo, ponastavi števec olja na 0 in vse skupaj zaklene. Sem že upal, vendar nič.
Se zapeljem še do TIT misleč, da ga bo vozil in dal diagnozo. Pa me le posede in pove, da dela samo še popolne obnove menjalnikov, ker čez čas se pokaže še kaj drugega in so zopet enormni stroški - najmanj 1500€ vsakič. Komplet obnova, kjer ostane samo železje računa 2500€ in če tako pomisliš je res najboljše to naredit ko prideš do težav z mnejalnikom. Za povrh vsega mi pokaže še ravno razdrt AISIN iz Volva s 450tkm in je res vse za zamenjat, pretvornike navora da noter močnejše, drugačne filtre a
za olje,.. v bistvu ga izboljša.

S polno glavo grem domov in ne vem več. Gledam adaptacije po spletu, za Aisina ne dobim nič konkretnega za moj menjalnik. Kar je da prestavljaš iz R preko N v D in nazaj. V vsakem si po 5 sekund in to narediš 5x. Nato pa se greš vozit. Pospešuješ z 25-30% gasa do 6. in nato v max. 60 sekundah z bremzanjem do ustavitve. To naj bi naredil vsaj 10x.  Sem nekaj probal, vendar mi ni uspelo.

Grem še preverjat kako točno mi te prestave delujejo oz. pri katerih obratih točno spusti oz. zaklene. V D je problematična 3. in 4., enako je ko prestavljam v M, ampak tam je logično, da ko zmanjka obratov gre v ler. V bistvu sem ugotovil, da v M dela normalno. Poskusim še v S port in Snow. Oba delata brezhibno!!!! Nobenega padanja v ler!

Pokličem Pogačnika in mu vse to povem, povem, da sem bil pri njih, mehanik vozil in kaj lahko naredimo? Pravi, da naj po dopustih pripeljem k njemu.

andraž

Konkretna kriza. Da toliko mojstrov ni uspelo ugotoviti problema. Pa vsak v svojo smer vleče z diagnozo.
Ročni menjalniki niso konfortni, delujejo pa.

Lovro

Se pravi, sedaj čakaš na Pogačnika? Kaj pa pomeni M? Pri moji Meci imam namreč P, R, N, D. D in R sta za vožnjo, v D imam še W za normalno vožnjo in S za sneg.
Upam, da kaj rešite. :BigThumbs:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

M pomeni Manual oz. ročno pretikanje prestav z + in - na ročici.

DejanO

Citat od: Lovro;281267Se pravi, sedaj čakaš na Pogačnika? Kaj pa pomeni M? Pri moji Meci imam namreč P, R, N, D. D in R sta za vožnjo, v D imam še W za normalno vožnjo in S za sneg.
Upam, da kaj rešite. :BigThumbs:

M je manual - ročno prestavljanje v tem primeru s prestavno ročico naprej-nazaj, novejši imajo F1 peruti za volanom.
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

Plesko123

Takšne netipične napake so nekaj najhujšega :breaking_pc: bolje, da ti menjalnik popolnoma odpove pa potem veš kje si.

Drugače sem pa pred časom na forumih zasledil, da naj bi bili te menjalniki zelo občutljivi na umazanijo in da se posledično priporoča menjavo olja s flushem na 60.000 km in glede na to, da si ti sedaj na 230kkm+ in dobrih 60kkm od zadnje menjave, bi morda probal najprej tam....nekateri so imeli podobne težave s neodločnim prestavljanjem med 3 in 4 pa se je zadeva rešila po menjavi olja.

Lovro

Citat od: DejanO;281269M je manual - ročno prestavljanje v tem primeru s prestavno ročico naprej-nazaj, novejši imajo F1 peruti za volanom.

Aha, hvala. Pri Meci namreč položaja M ni, le ročico pomikaš levo ali desno za "ročno" prestavljanje oz. pri novejših je F1. Na isti način tudi omejiš, do katere prestave naj prestavlja.

Èojko, upam, da ti bo Pleskotov predlog pomagal.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

Ne bo. Menjalanik je OK. Olje redno menjavano. Èe ni menjavano se ne dela flush pri 250tkm, ker pol začne hecat če prej ni. Èe heca je najboljša komplet obnova in pol imaš naslednjih 300 jurjev mir z rednimi menjavami olja.

Plesko123

No potem pa je odgovor na dlani. Kompletna obnova, glede na to da heca.

Xandrej

andraž

DejanO

evo dečki polne cene,  - 35% preko mycitroen
Joie de vivre. Citroën! 2CV 6 Charleston, C5 III Tourer 2.0 HDi 163 aut. exclusive, Xsara II 1.6i 16V exclusive

andraž

Ojoj. V avto, ki je vreden 3500 investirat toliko..

Čojko

Saj pravim, da je vse ok. Le ta 3. in 4. v D načinu na ravnem se izklapljata in ne menjujeta v nižjo. Ko greš po cesti navzdol je ok, gor itak pospešuješ, v Sport vse normalno le pri višjih vrtljajih, v Snow ravno tako, le da menja pri ful nižjih.
Pomagala naj bi adaptacija prestav.

Citroen ima nore cene, zato pa nič ne dela okoli tega. Je pa avto vrednejši od 3500€. Vedno bolj so. Moj se v tujini približuje 10 jurjem, ene 8 sigurnih glede na dogajanje na Autoscoutu v zadnjih 6 mesecih, pa niti enega rdečega, ki so posebna mana zbirateljev.