Citroen C6 de Èojko - véhicule de collection

Začel/a Čojko, Marec 23, 2022, 09:25:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Čojko

Èeprav je C6 rdeče barve iz njega ne mislim delat Ferrarija na hidravliki :Hammer3:

Mogoče pa malo BMW-ja:Red-Wink:

Tu je spet cela znanost, če se greš poglabljat.

V glavnem C6 2.7 HDI 208KM  ima 1871kg max. 2335kg, spredaj 330mm ventilirane diske in tudi zadaj 302mm ventilirane diske. Močnejšemu 3.0 v6 HDI, ista teža, so dali spredaj 340mm diske, zadaj enako.

Še nekaj ostalih za primerjavo:
C5II V6 ali Carlsson (vse preko 210KM) in cca.1600kg, max. 2100kg imajo spredaj ventilirane 288mm, zadaj navadne 276mm. Tu so res bolj boge dimenzije, sploh spredaj.

C5III 2.7 V6 HDI, 3.0 V6 HDI okoli 1750kg in max.2250kg spredaj oba 330mm, zadaj navadne 290mm

C8 2.0 HDI 163KM, 1900kg, max. 2600kg, spredaj ventiliran 310mm, zadaj navaden 272 mm

Iz tega sledi, da so zavore nekako dimenzionirane glede na tip avtomobila, moč, končno hitrost in težo. Edino C6 ima tudi zadaj ventilirane diske, le 100 kg lažji C5III ima z istimi motorji slabše zavore. Najslabše pa ima C5II, verjetno ker izvira še iz leta 2001. Tu je skoraj nujno pri močnejših motorjih zamenjati diske in ploščice za boljše ali celo za SPORT verzije, kar smo že ugotovili iz prakse Xandrej, Madman in jaz.

Ko želiš nadgradit zavore postane drugi problem. Namreč navadne imajo vsi, ko hočeš višjo kvaliteto, pa težko dobiš vse pri enemu proizvajalcu nek nadstandard ali sploh nemogoče. Kot zanimivost za C6 2.7 HDI dobiš prednje sport naluknjane, za močnejšega 3.0 HDI pa ne! Za dimenzijo 340 nima noben od Bremba ali Zimmermanna.

Èe pogledamo zavore in težo, hitrost avta ima C6 najboljše med vsemi, vendar so me negativno presenetile po Rebrnicah, saj ne da dirjam, vendar morda pa bi kdaj malo za užitek, poleg tega če imaš kje na AC pri višji hitrosti fino za bremzat pride prav (je le že starec med drugimi novimi hitrimi avti) in splošen občutek na pedalu.

No potem pa so tu še ploščice, ki za C6 recimo ne obstajajo v Soprt različici, Brembo ima navadne, Zimmermann zgleda da boljše, pa tuid precej dražje so. Možno je kupiti še keramične od ATE, podobna cena kot Zimmermmann, vendar mi ni všeč zvok, kot tudi se mi zdi da bi bilo že pretiravanje.

Kot gledam pri gumah, da so enake, enako dobre ali enako slabe, kugle ravno tako, mislim, da je najboljše tudi za zavore, da so od istega proizvajalca, istega ranga, saj s tem ohranjaš stabilnost avta kot so si ga zamislili inžinirji.

Za mojo C6 sem zložil tole v visoko karbonizirani verziji:
Zimmermann
Spredaj Zimmermann Sport C (naluknjane)
Ploščice
Zadaj Zimmermann Coat Z
Ploščice

Cena: 347€

Ter za alternativo podobna zadeva v Brembo verziji:

Spredaj Sport XLine (naluknjane)
Ploščice
Zadaj Coated Line
Ploščice

Cena: 238€

Hmmm, preko 100€ razlike za praktično isto stvar. Bom še razmislil kako in kaj.

Èe primerjam z enim navadnimi zavorami znamke TRW pride tam komplet 180€. Za 60€ več se absolutno splača Brembo kombinacija.

Čojko

Pri Peugeotu 607 in 407 Coupe 2,7HDI in 3.0 HDI je isto kot pri C5III.

Spredaj 330mm (imaš sport preluknjane) oz. 340mm - 3.0HDI (imaš samo karbonizirane), zadaj pa polne 290, ki jih lahko dobiš tudi v sport verziji naluknjane, tako Brembo kot Zimmermann.

V glavnem sem ugotovil, da tako dobrih zavor zadaj kot C6 nima noben Citroen ali Peugeot - 302mm ventilirane!

CEPETKO

Kupi ferodo pa  pa si odahni malo od avta. Pathos= pretirano navdušenje. Èe jaz vozim na dvojki 288 mm navadne diske in še  me ni pobralo tudi tebe ne bo.
Citroen - kreative tehnoloži.

Čojko

V Pariz s C6.
V Gotthardu za nazaj tudi obrnili 230 jurjev.

Lovro

Citat od: Èojko;280719obrnili 230 jurjev.

Lih ulaufan.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

fifk

Lepa tura in lep avto.. S tem se pa kar precej voziš. Lepo..

zlikovski

ModelJT

Top tura! Lepo da je preživel brez incidentov. :BigThumbs::emot112:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Čojko

Poznamo ga pod večimi imeni in ga najdemo v ogromno avtomobilih. To je zaradi njegove kompaktnosti in majhnosti. Več o njem https://en.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC

Načeloma velja za zelo dober menjalnik, ki pa ima za moj vidik 3 glavne pomanjkljivosti.

1. Vzdrževanje. Menjalnik je načeloma zaprt za vzdržavanje, proizvajalec priporoča menjavo olja na 60.000km, zadostuje le delna menjava cca. polovica olja, boljše če delaš večkratno 4,4,5x dolivanje in s tem praktično zamenjaš vse olje, še boljša je TIM ECKART metoda s čistilom in nato kompletna menjava s prečrpavanjem in prestavljanjem prestav, vendar se to počne le ob redni menjavi olja, ne pa po 200 ali celo 300tkm, ko je olje že čisto iztrošeno, ravno tako komponente menjalnika, gumice, tesnenje med lamelami, ipd. S to metodo takrat ispereš vse usedline, ki so do takrat kolikor toliko tesnile in se ti lahko takrat pojavijo težave, ki jih prej ni bilo. V vsakem primeru pa menjalnik za v renovacijo.
Da bi bili proizvajalci avtomobilov še toliko bolj "stroškovno prijazni" do kupcev so predpisali da je "lifetime".
Torej pomajkljivost je, da menjalnik nima karterja preko katerega bi lahko spustil vso olje in menjalnik očistil - tudi mehansko od zunaj.

2. Filter olja. V menjalnik so vgradili "kartonasti" filter olja na drugi strani menjalnika, da če hočeš priti do njega moraš čisto vse podret, kar nikoli več ne sestaviš nazaj kot je bilo v tovarni, razen če se greš kompletne prenove menjalnika s čisto vsemi novimi komponentami razen "železja". Zato tega ne dela nihče pri popravilih menjalnika. Kartonasti filter se s časom zabije (še posebej če je bil menjalnik zanemarjen z menjavami olja), ne prepušča in zaradi tega lahko dela en kup težav v delovanju menjalnika, kot so nepravilni pritiski ipd. Recimo TIT pri komplet renovacijah menjalnikov (dela samo še to, na pol oz. reševanje trenutne težave noče več) ta filter zamenja s plastičnim, ki se ne zabije.
Rešitev - en normalen dostop do filtra iz zunanje strani menjalnika oz. nekateri dodajajo med hladilnik in menjalnik dodatni izvod olja na zunanji filter, ki ga montirajo nekam na avto. Zadeva je delno OK, saj imaš dva filtra in če z njima začneš takoj na začetku, menjuješ olje in zunanji filter imaš majhno verjetnost za zabasanost notranjega oz. z bistveno več km.

3. Hladilnik olja. Menjalnik je majhen, "prilepljen" na motor, hladi se preko hladilnika motorja. Najbolj ga greje navor preko pretvornika navora. Avtomobili, ki imajo veliko navora  - C6 2.7 HDI ga ima 440 Nm, 3.0 HDI pa 450Nm po moje omejenega ravno zaradi tega menjalnika, ker ima dovoljeno max. 450Nm navora. Najbolj se greje ob kakšni počasni vožnji z nizkimi vrtljaji v breg. Kao najboljše za menjalnik in olje bi bilo nekje med 60-70 stopinj - tovarniško, realno nekje kot temp. motorja, vendar se v praksi temperatura ob ekstremnih razmerah, športni vožnji, sport mode menjalnika,... le ta lahko zeloooo dvigne, kuri olje oz. ko je le to prevroče zniža navor menjalnika, kar ima za posledico nižanja prestav oz. nadomeščanje navora z močjo motorja na višjih obratih. Da se menjalnik zavaruje pred poškodbami.
Rešitev: Vgradnja dodatnega hladilnika olja, običajno nekje med ali za hladilnikom vode in IC. V kolikor živiš v hladnejših področjih se vgradi termostat na cca. 75 stopinj, sicer lahko brez.

Lovro

Vidim, da uživaš ob lastništvu avta. :BigThumbs:
Ti kar še naprej lepo raziskuj in skrbi zanj, pa še komu od lastnikov C6 lahko pride prav kak informacija. :emot112:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

JureA

Citat od: Èojko;280719V Pariz s C6.
V Gotthardu za nazaj tudi obrnili 230 jurjev.

Odlično, lep izlet!

Gox

Kako kaj C6?

Sem dobil informacijo iz tretje roke, da je v okvari?

garac

goran ne zafrkavaj, ni lepo, bos razjezil vladimirja, bo se tebi povedal, da si klosar z zimskimi gumami
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Čojko

Ko Garac pristavi zraven svoj lonec žlehtnobe in travm iz otroštva potem že drži.

Bom tudi to opisal ob priliki, ko se uredi.

garac

ti me pa nasmejes premožnež, vedno haha

Urednik česa to misliš?
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/