Citroen C6 de Èojko - véhicule de collection

Začel/a Čojko, Marec 23, 2022, 09:25:57 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lovro

Si pa bil vztrajen. Si že kar nekaj uporabnih stvari ugotovil glede C6.
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

Čojko

Ja, res je. Ko se lotim,... pa tu je še drag hobi, ki mora bit v nulo.

Sem pa tudi zrihtal vse možne žarnice, ki jih ima ta avto, da gorijo. Nisem niti vedel, da ima take lepe pozicijske oz. sem mislil, da jih imajo le kasnejši modeli - nista goreli, sedaj sta ledici. Pa sprednje in zadnje bočne, enkrat bele, drugič rumene,... ja vedno bolj mi je všeč ta C6. Definitivno je zelo poseben avto.

Zeko124

Nebi potreboval nobenega doktorata in nobenih forumov, vprašal bi samo stare lastnike C6 in Tonija Jerovška, samo en klic bi obrnil in bi izvedel takoj in iz prve roke da IFHS bunke na C6 ne funkcionirajo enako kot originalne. Èe ne verjameš prosi Tonija da naredita en krog z njegovo C6.

Preostanek financ bi jaz osebno vložil v en Michelin Pilot Sport. Vem kaj pišem ker sem tudi jaz vozil čang šlang gume na C6 in ni optimalno. :BigThumbs:
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

Čojko

Èe bi ti vsaj kdaj kaj prebral preden napišeš bi ti bilo veliko lažje v življenju.

Romzi

Èe je znala stara Activa (HA2) poskrbet da se ne gunca čez večje neravnine, potem se da urediti tudi na drugih. Sploh pa je Citroen preveč zakompliciral zadevo. Hidravličarji bi lahko imeli 4 bunke (navaden HA3) in bi zadevo podprli z elektroniko in elektromagnetnimi ventili v hidravličnih valjih, ki bi skrbeli za spremenljivo dušenje, ker to je tisti faktor, ki dela težave in v resnici nikoli ni čisto prava nastavitev. Za po flikah in kratkih grbinah bi lahko bilo dušenje včasih še manjše (večje udobje), v izogib guncanju in bruhanju bolj občutljivih potnikov (otrok) čez večje neravnine (mostove, ležeče policaje in podobno) pa bi morali sistem bistveno bolj dušit. Zadeva bi lahko omogočala tudi progresivno dušenje (odvisno od odmika iz srednje lege, večina nepravilnosti na cesti je ranga kak cm ali dva, ne pa 14, kot predvideva hidravlika), opcija je tudi, da je recimo sistem na stisk bistveno mehkejši kot na izteg (to so znali narest že pri legendarni katri z navadnimi amortizerji).... Skratka, že zdavnaj so pri hidravliki povsem zaspali. To da v sistem dodajaš samo nove kugle stvari ne rešuje na pravi (enostaven) način - deluje nekako tako, kot da bi vse zdravstvene težave reševal s kamilico.
Zgornji primer samo potrjuje kar pišem ....
V veliki meri in večinoma se "novi" advanced comfort celo bolje obnaša.

garac

mogoče ti bo enkrat jasno, da je C6 pretežak za svoje vzmetenje.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

boklavdi

Oj citroenarji,

Brez zamere fantje, ampak ko vidim, koliko dragocenega  časa nekateri zabijejo/te za pleh, si rečem: da se vam da...

Zunaj je sonce, poletje, gore vabijo, morje tudi,...šport, odnosi, živali ...kulinarika,.. Ma ne zmanjka raznolikosti.
Toliko je še stvari, ki raso lahko osrečujejo.

Ah ja... Vsakomur svoje.

Kar pa se avta tiče, če že...moja bavarska 5ka je top in uživam v trdoti, ozvočenju, liniji, hitrosti,...
Alternative so in niso slabe, samo preveriti jih je potrebno in si jih privoščiti.

Lep vikend in naj bo sonce, noči prespane :).
B

Milan48

Še enkrat si naj vsi v celoti! pogledajo ta video: https://youtu.be/QGRI0-qCrGU
Ne glede, ali kupiš rabljen, ali nov avto, ki si ga izbral po svojih željah, je še kako prav, da ga v potankosti spoznaš, urediš, če je star, da lahko potem v njemu brez skrbi uživaš (in še v drugih stvareh, kot piše boklavdi). Potem je en sam užitek z njim in lahko na njegove težave (ki si jih odpravil, tako kakor Èojko) lepo pozabiš in je samo pripomoček k nepozabnim dogodivščinam, izletom, druženjim, ...
Tako da vse čestitke :BigThumbs:  Èojku, da bo lepo uredil še en avto, k vsem ostalim Citroenom, od katerih je vsak poskrbel za prijetna doživetja.
[SIGPIC][/SIGPIC]
Nulla tenaci invia est via!

Čojko

Kjub grenkemu priokusu ob nakupu in še enkrat po nakupu, sem s tem C6 izjemno zadovoljen, saj mi je spremenil marsikaj v življenju na bolje.

Proste večere, ki sem jih prebil pred TV sem zamenjal za C6 in zadeve okoli njega. Pa ni to samo tehnični del o katerem pišem tu. Načrtujem tudi dejavnosti okoli njega in ki so se zgodile zaradi njega kot je bila Bosna, ter nato obisk kulinaričnega Guleta v centralni lepi in žalostni Bosni (če ne bi imel C6 bi se za v BL prisedel nekomu zraven), organizacija hidravlike v TOP klasi, občasni izleti z bližnjimi (pripenjam par fotk od včeraj po krasnem Krasu), do načrtovanja poletnega potovanja z njim v ..... kjer imam že dodelan vsak detalj z možnostmi odstopanja in prilagajanja. Najbolj pa mi je fino, ker smo vsi navdušeni nad avtom in kako lepo se je z njim peljati (zdaj še posebej). Največ pa mi pomeni, da se je čisto navdušil nad njim 12 letni sin in so ga sedaj začeli zanimati Ciitroeni. Kdaj zapeljem kakšnega njegovega soigralca in pol mu on kaže in razlaga kaj vse ima ta avto, gledajo nazaj kako in kdaj se bo dvignil spojler,.... pol pa še jaz pošibam skozi par ovinkov in je otroško veselje nepopisno... Mi ga je že rezerviral, ko bo naredil izpit, samo bo težka,...

4 mesece in preko 4 tkm, s tem, da je moja običajna letna kilometrina za vse avte skupaj okoli 12tkm. Kupil pa sem ga za v garažo in vsake toliko malo na zrak, da ne zasmrdi od stanja na mestu.:Hammer3:

Lovro

Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

boklavdi

Èojko,

Uživaj in ne glej nazaj. So grenki priokusi, ki jih res najbolje pozabiti.
Super, da si sedaj končno vesel in da si porihtal...

Lpb

Čojko

Že na C5 V6 sem spredaj po priporočilu Madmana in Xandreja originalne zavore zamenjal z naluknjanimi diski Zimmermann in ploščicami Brembo. Bilo je precej bolje.

Glede na to, da se tudi na C6 zavore bližajo k koncu (morda še 10-20tkm) razmišljam, da bi tudi tu naredil komplet zamenjavo. Ne, da so ravno slabe zavore, presežek pa sigurno niso. Sploh po tistem dirjanju po Rebrnicah navzdol, ko se je vse kadilo iz njih pove zelo veliko.  

Torej, če ima kdo kakšen pameten komentar oz. izkušnjo kako to zložit skupaj in zakaj. Brembo in Zimmmermann, spredaj-zadaj, diski-ploščice (spredaj vedno naluknjani). Al je vseeno?

Milan48

Èe hočeš kaj boljšega narediti, boš moral zamenjati tudi zavorne čeljusti za več batne. (Poleg ostalega.)
https://www.brembo.com/en/company/news/brake-discs-citro%C3%ABn-c6-(td)-brembo
PS: Ni pa ta makina narejena za dirjanje (teža, velikost, ...)
PPS: Za strašiti publiko je pa tole dobro: https://www.aliexpress.com/item/4000910993716.html
Tole je pa resna zadeva (s 4, ali pa 6 bati na enih zavornih čeljustih (sedaj imaš 4 na vseh štirih ;) ): https://ceika-store.com/products/cbk295
[SIGPIC][/SIGPIC]
Nulla tenaci invia est via!

Plesko123

Youtube mojster

Èojko, malo si poglej tega mehanik-Youtuberja, ki veliko dela na njegovi C6 2.7 V6. Morda pride kaj prav :funny34d:

Xandrej

Cojko preveri kaj so imelo peugeoti 607 3.0 v6 gor... brembo zavorne čerljusti. Preveri kake so pa ce bi se kaj s tem izboljšalo.:BigThumbs: