Test zimskih pnevmatik in njihovo vzdrževanje

Začel/a hadei, Oktober 06, 2007, 11:32:00 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dvorjan

No, moja "kalvarija" s temi Bridgestonkami RFT je koncno koncana. Pajaci so mi poslali se enkrat iste gume (2 leti stare). Po balinanju sem ter tja (ter dejstvu, da na lagerju nimajo prakticno nobene pametne letne gume v tej dimenziji, kreditirati jih pa do pomladi ne mislim) smo se koncno le zmenili, da gume obdrzim, mi bodo pa za potrpljenje in vse pretrpene muke vrnili 20€ - vec pac nimajo lufta do nabavne cene. =)

Tako da - gume so, feltne so, se vijake nabavim do spomladi in sonce narocim. Pol pa ...
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

pubi2cv

Imam na Xantiji ultra grip 7. Nabavil sem jih lani, zvozil z njimi kakih 25.000, vsaj polovico v (pre)toplem vremenu. Se lepo peljejo in držijo v vseh vremenskih razmerah, tudi obraba po mojem mnenju ni pretirana. Niso glasne, pa boke imajo "izbošene", kar je dobro, da ne po?koduje? platišča, ?e parkirač na tesno ob kakem robniku. Priporočam.

hadei

Test zimskih gum glede na obrabljenost
Primerjava med novimi in obrabljenimi gumami....koliko obrabljenost vpliva na varno vožnjo.
Ve? o tem pa...

[SIGPIC][/SIGPIC]

dvorjan

Ker letos se ni bilo pravega snega (tiste par cm na avtocestah v AT in DE sploh ne stejem), tega ne morem ne potrditi ne zanikati na svojem primeru.

Se mi pa ne zdi, da bi bile po suhem boljse pri zaviranju, niti po mokrem kaj slabse ... Imajo pa vse stiri tam med 4 in 5 mm profila ...

Čojko

Daj, daj tej AMZS-jevci in njihova evropska klapa. Zgleda da živijo samo ?e od gumarskega lobija! Nova zimska guma splava pri 87 km/h, ta z 4 mm pa pri 63 km/h. Zakaj pa zdaj niso navedli hitrost splavanja letne pnevmatike? So namreč bistveno boljši rezultati! Kaj pa zavorne poti po mokrem in suhem z letno pnevmatiko? Tudi tu nese za par procentov te zimske gume. Garantirano! ?e ne verjamete si dobite ene normalne teste v roke, kjer so izmerjeni rezultati, na podlagi katerih tej AMZS-jevci napišejo pisne ocene. Razlike med gumami so tako minimalne, da kar glava boli, potem pa o tisti gumi z malo slabčimi lastnostmi napišejo, da so nepriporo?ljive.
Dajte fantej zbrskajte tiste teste ko so ?tevilek in metri pa primerjajte ene in iste gume skozi ve? let. Javno znano je, da proizvalajci določeno gumo stalno izbolj?ujejo (načeloma vsake pol leta pride ven novej?a različica), ki je ponavadi boljša od predhodnice. Tao je bil zanimiv pred leti, ko so bole iste Bridgestonke delane za Mercedes bistveno slab?e od enakih Bridgestonk le da so bile delane za "rajo". Te za rajo so bile namreč dele?ne izboljšav, te za Mercedes pa so naredili enkrat in jih potem po potrebah Mercedesa ?tancali. Pri teh testiranih z zgolj 4 mm namreč nič en pišejo koliko so stare in kaj vse so dale za seboj. Dejstvo je le, da gume z veliko profila ki je povrh vsega ?e zelo mehak po nobenem fizikalnem zakonu ne mora prehitet v zaviranju na trdi podlagi gum z ničjim profilom in recimo, da enako zmesjo.

?e ne bi bili Naši bizgeci prepojeni z podkupninami od gumarskih lobijev bi lahko imeli veliko bolj evropske in ekolo?ke zakone. Zakon na kratko - na cseti moraš biti z opremo, ki je primerna za te vozne lastnosti, sicer ne sme? biti tam! Po doam?e povedano bi večina ljudi ?e vedno vozilo na letnih gumah, le tisti, ki ne morejo počakati na zimsko službo, da uredi ceste po sne?enju in tisti, ki potrebujejo res zimske gume, ker živijo na takem predelu, bi vsi ostali vozili ?e vedno z letnimi. Mi pa imamo ene najstro?je zakone v evropi po drugi strani pa najve? smrtnih ?rtve in promenih nestre? nasploh na število voznikov oz. reg. vozil na prebivalca.

Lp ?ojko

dvorjan

Cojko, 90% napisanega ti dam prav. Ti pa nikakor ne morem dati prav, da bi vseeno zimo prefural z letnimi. Ker ze konec novembra, ko so bile temperature okoli 0 ali pod lediscem, je meni na zlizanem asfaltu okoli bloka in bliznjih cestah avto pri speljevanju kar kopal in tresel, zdaj z zimskimi pa normalno spelje. Pa speljujem vedno enako ...

Sploh pa takih "pametnih" zakonov ne bo - ze zato ker smo se vedno balkan. In pri nas se (kot pred dnevi, ko sem bil na Kosovu) ob snezenju vedno vec pacientov drsa po cestah z gladkimi letnimi gumami. Pac po nacelu - bo ze nekako slo. A, pa ne bo. In se cudijo od kod toliko nesrec ...

Mogoce pri vas na obali tega niti ne opazis, ampak jaz kaj hitro vidim, kdaj letna ne drzi vec dobro. Za suho cesto, pa tudi mokro brez nizkih temperatur se pa strinjam, da je letna v vsakem primeru boljsa izbira ... Ampak ko je enkrat okoli 0 in letne gume otrdijo, potem si pa kot bi se vozil na vozu z lesenimi kolesi ...

Čojko

A ti ?e ve? s kakšnimi gumami se je vozilo po Jugoslaviji? Tigar!
Dajte raje malo pomisliti kako se okolje po nepotrebnem obremenjuje na račun pretirane menjave pneumatik. A to ni varnost in Naše zdravje? Zate in za tebi podobne, ki toliko in v takih razmerah uporabljate avtomobile se strinjam, da menjujete gume. Je pa ogromno vozil in voznikov, ki tega ne bi potrebovali početi. Sedaj to delajo zgolj iz ?porta na račun "varnosti", ter na račun "var?nosti" zimski ?port podalj?ajo kar čez celo leto in radirajo zimske gume na vročem asfaltu.

Pa tudi enkrat naj ?e ti testerji stestirajo isti komplet gum tako letnih kot zimskih v temperaturnem območju od +30 do -10 po 5 stopinj razlike na suhi, mokri, ledeni in sne?ni podlagi. Sem prepričan, da bo padla marsikatera modrost okrog gum o kateri vsi gumarju ?vi?gajo v isti rog.

Lp ?ojko

deyo

Ja ?ojko res se je vozilo po Jugoslaviji z Tigar.
In kaj je bilo potrebno pri zaviranju.Na hitro si moral zmoliti en oče Naš pa dve zdravi mariji, da si se ustavil prej kot v riti pred tabo stoje?ega avta.

Zate ne vem koliko km na leto prevoziš in kje se voziš. Dvorjan, jaz, in pa ?e kdo nam podobnih v področju Slovenije kjer pade tudi sneg in so temperature malo ničje kot pri vas na obali pa se verjetno ne moremo voziti z letnimi gumami skozi celo leto kot si lahko verjetno na obali privo??i? ti.

CitroX

?ojko, pridi malo k nam z letnimi gumami... sploh v soboto in nedeljo je bilo zanimivo - s slabimi sto na uro sem bil na avtocesti skoraj svetovni prvak.
Bi te rad videl (oz. bolje, da ne)z letnimi gumami ta dva ali celo tri dni.
Problem je tudi, da ne moreš predvidevati, kje boš naletel na kake ostanke snega ali kakaga "sne?nega derivata", sne?enje ali hud mraz. ?e kako se opazi razlika med letnimi in zimskimi v mrazu na suhi cesti, da o mokri sploh ne govorimo.
Lahko prideš malo testirat in boš prišel do (ne tako) presenetljivih rezultatov.
Tudi razlike med razli?nimi gumami na testih se v praksi izkažejo. Sem prišel do enakih zaključkov kot testerji od ADAC, ko so testirali falken hs732 in jo krepko okarali.
Sicer pa veliko ljudi kupuje gume po tem, kako dober (beri čim bolj kul) profil se jim zdi, to je pa ?e druga zgodba....
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -

Xandrej

Zimska za zimo, letna za poleti in tako je... Vsaka ?e tako slaba zimska guma je boljša od kakršnekoli letne. Govorim za zimske razmere! Jaz bi prepovedal ali ali... Za zimo zimske in basta ne neke letne pa ketne pa to. Sami zastoji zaradi takih pol. Pol pa se pizdijo niso splučene ceste pa tralala jih sliši? po radiju.

GSclub

Xandrej, v primerjavi dobre letne in slabe zimske gume se strinjam, ?e sta obe enako obrabljeni. iz lastnih izku?enj pa vem, da je nova letna tudi v zimskih razmerah boljša od zakonsko ?e ustrezne zimske (recimo 4mm profila in starost 3 leta). preverjeno tudi na cesti proti rogli in klopnemu vrhu.

dvorjan

@GSclub:
Ne, ni sans, vsaj v snegu ne. Ker letna povsem otrdi, pa tudi profila nima takega, da bi "kopala". Docim je zimska mehkejsa in se bori za "grip".

deyo

Se strinjam z @Dvorjan in @Xandrej. Naj bo zimska za zimo in letna za poleti.

Jaz z letno gumo (pa ?e bi imela 10mm profila) pozimi (ko je sneg) niti iz Garaže ne pridem ven.

GSclub

govorita iz izku?enj ali teorije? kar sem napisal je sprobano na lastni koči. da sploh ne govorim o tem , kakšna je razlika med dobrim avtom za zimske razmere (npr. spaček, ami, gs) in povpre?nim.

CitroX

Kaj si preiskužal z istim avtom in drugimi gumami v enakih razmerah?
- Ni težko biti svetovni prvak, èe živiš v svojem svetu. -