Menjava akumulatorja čudežno pomaga za marsikaj

Začel/a Prosurfer, Avgust 17, 2019, 11:44:20 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Prosurfer

Posredujem info, morda komu kaj pomaga pri podobih simptomih:

Po cca. 6,5 letih prvovgrajenega akumulatorja EXIDE (70 Ah, 720 A), ki je pred tednom sredi največje poletne vročine naenkrat počepnil, sem ga menjal za novega FULMAN (77 Ah, 760 A).
Po menjavi še nisem videl napisa "Economy mode" (čeprav ga intenzivno testiram ravno v tej smeri), ki se je prej pojavljal redno (dnevno) že od novega po npr. 2-3 zaporednih odpiranjih prtljažnih vrat, torej bistveno prehitro glede na priložena navodila C5.
Pa se človek pač skozi leta navadi na slabosti in razvije rutino občasnga ročnega zapiranja prtljažnih vrat (ob istočasnem bemtenju čez nepotrebno motorizirana vrata, ki očitno niso bila nič kriva).
Že pri novem avtu sem to neustrezno delovanje reklamiral, najprej pri Avto City MB, kjer so (bojda) izmerili akumulator in "strokovno" ugotovili, da je z njim vse OK. Pa naj bo z njim zaradi mene vse OK (saj nisem reklamiral akumulatorja, ampak prekratek čas pred vklopom Economy mode), a vklop Economy mode po 2 minutah se bistveno razlikuje od navedbe v navodilih (po 1 h) in ta funkcionalnost tako ni uporabna.
Seveda takrat pri Avto City MB te reklamacije niso upoštevali (po tistem se jih izogibam v velikem loku in vsem priporočam isto), z njimi je malo kasneje isto "strokovno" prikimal tudi Citröen Slovenija (nič čudnega, saj pa tulijo skupaj). Torej klinc pa taka garancija, če ne koristi, ko jo rabiš! Pa to ni bila edina pomanjkljivost, ki je bila reklamirana in ki je niso upoštevali s podobnim "strokovnim" izgovorom.
Tudi TIRS je pri tem dvignil roke in ostaneš sam s svojimi potrošniškimi pravicami. Klinc pa taka zaščita potrošnika v teoriji!

Da bi bilo zdajšnje drugačno obnašanje avta zgolj zaradi malo močnejšega akumulatorja od prvotnega, močno dvomim. Pa četudi bi to bil vzrok, je proizvajalc očitno šparal in vgradil prešibkega, kakorkoli že - neustreznega. Pri tem pa ni v nobenih priloženih navodilih nobene navedbe o ustrezni kapaciteti akumulatorjev. Pač vzameš max. kar je mogoče spraviti v razpoložljiv prostor za akumulator.

Glavno da zdaj deluje OK in to še bolje kot pri novem avtu. :)

Čojko

alesz

Nekaj pri teh reklamacijah/garancijah ne upoštevate.........vsako reklamacijo nekdo plača !

Prosurfer

Citat od: Èojko;257870Važno, da si sedaj srečen :AngelPray:

Nisi ravno zadel poante mojega zapisa, ampak OK (morda nisem bil dovolj razumljiv).

Bolj važno je, da zdaj končno deluje kot je bilo pričakovano pri nakupu.

Srečen si lahko tudi zaradi česa drugega, npr. hladnega špricerja. ;)

Prosurfer

Citat od: alesz;257874Nekaj pri teh reklamacijah/garancijah ne upoštevate.........vsako reklamacijo nekdo plača !

Ne vem, kdo je plačal mojo reklamacijo - nisem imel občutka, da bi jo sploh kdo.

Ceno našega nedelujočega sistema reklamacij sem najbrž plačal sam, pa ne neposredno v denarju, prej v sivini las...sicer pa sem za to sam kriv.

Blagor ubogim v duhu (kot so nas skušali učiti nekoč, dokler smo še bili (na videz) upogljive šibe). :)

Čojko

Poanta je bila: bilo je kot je bilo, sedaj si uredil in lahko pozabiš na staro oz. "si sedaj srečen"

Lepo pa je da izkušnjo deliš z nami oz. da bo lahko še kdo drug odpravil t.i. tovarniško napako preslabotnega akumulatorja.

Prosurfer

"Sedaj srečen" morda (čeprav ne vem, če je lahko pleh vzrok sreče več kot 5 min.), pozabi na staro pa se ne (saj pa nisem zlata ribica ali pa ligenj). :)

TiTaN

Imam enak Fulman akumulator in je po dveh letih isto kot prej z originalom s tem da je original držal 6 let Fulmana imam sedaj 3. Eco mode je najkasneje po 1 minuti. Akumulator sem preveril pri Jerovšku in je vse ok...vglavnem če bom hotel, da mi eco mode ne vžge 5 minut bom moral kupiti spet nov akumulator. Se navadiš in tudi jeziš se ne več pač Citroen...

Prosurfer

Zaenkrat se nov Fulman drži bistveno bolje kot nekoč nov prvovgrajeni Exide, ko je od vsega začetka očitno povzročal Economy mode že po cca. minuti.
Pa saj se da živeti tudi s tem, ampak je bolj komot, če deluje. :)

Citroenovc

Mimgrede - a ni Exide in Fulmen ista pašta od firme.

Drugače pa - jaz v 12 letih nisem pogruntal logike. Opazil sem samo, da podnevi dostikrat gorijo luči ob odprtih vratih zeeeelooooo dolgo (oz se sploh ne ugasnejo); ponoči pa dostikrat niti iz prtljažnika še nič ne pobereš, ko je avto že v temi.
Praktično od novega. Sem že spraševal a je kaka fora s kakim senzorjem svetlobe ... pa ni bilo nekega uporabnega odgovora ...

Aku je zdaj 3. v celotni življenski dobi. 2. smo zamenjali ravno zaradi čudnega ponašanja in economy mode ... Pa ja, novi je (začasno) poboljšal situacijo.
OK

LP
Primož

braby

Imam originalni akumulator, letnik 2011, pa nimam nekih težav z economy mode. ko pa enkrat nastopi economy mode, potem pa se je treba z avtom peljat, da zdrži malo dlje. Ampak tak na oko, pol ure je ziher lahko radio vklopljen, preden nastopi economy mode..

Prosurfer

8 let prvi aku.?! Odlično.
Kateri proizvajalec pa je?

braby

Na akumulatorju ni druge oznake kot Peugeot/Citroen in moči 75/760. Je še ena nalepka, katere pa ne morem razbrati brez da bi ven vzel akumulator.
Da je prvi akumulator, je moje sklepanje, saj je vgrajen originalni, avto pa sem kupil, ko je bil star 3,5 leta, torej prehitro za menjavo akumulatorja...
Sem že dve leti nazaj mislil, ta zima je konec za akumulator,  pa še dela... Naj še, so še drugi stroški...

JureA

Meni je na Xsari Picasso originalni akumulator zdržal 10 let.
Tudi na C-Crosserju deluje že deseto leto.
Kaže, da so ti originalni akumulatorji kar solidni.

Mitja

Tudi jaz imam prvo akumulator na c5 2.0 hdi letnik 2011.