Smiselno postavljanje prometnih znakov in signalizacije

Začel/a bramar, Avgust 23, 2007, 08:42:32 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

bramar

Zanima me predvsem mnenje citroenarjev na pravilno in smiselno postavitev prometnih znakov ter signalizacije. Prevozil sem nekaj Avstrije. Nem?ije Italije in Hrvatske, toda take mnočice znakov, kot jih imamo pri nas, nisem opazil nikjer (morda le na Hrva?kem). Poleg tega so marsikje postavljeni, da prej zmedejo, zlasti tujega voznika. Doma?ini pa jih, ob taki koli?ini s časoma ignorirajo in niti ne opazijo, ?e kdaj kakšen znak odstranijo. Zdi se mi, da prevelika mnočica znakov ?e ne pomeni večje varnosti, ampak prej prispeva k zapletenosti in s tem nesigurnosti voznika.

Ne dale? od mojega kraja je bilo na nekem približno 100m predelu s kri?iščem glavne in stranske ceste sem Naštel ve? kot 18 znakov in opozoril, da ne ?tejem tudi ozNašbe na cesti??u in reklamne table. Zdaj, ko so cesto popravili, jih ni ve? toliko, a ?e vedno preveč. Nih?e me ne bo preprižal, da si lahko povpre?en voznik, s 50 - 70 km na uro, vse te znake ogleda in po njih ravna.

Tudi drugi primer je nedale? in upam, da mi bodo citroenarji pomagali pri pravilni vožnji, ne bi rad metal denarja stran in morda nabiral kazenske točke. Stvar pa izgleda sicer enostavno, najprej je postavljen znak za omejitev hitrosti na 60 km na uro(slika). Pribli?no cca 50 m je nato kri?išče s stransko cest in kašipotom, kam cesta pelje(slika). Naprej od kri?i??a v razdalji pribli?ni 1 ? 2 km pa stoji znak za konec omejitve hitrosti(slika). ?e prav vem, ?e kri?išče razveljavi prej?nje omejitve, toda zakaj je postavljen znak za konec omejitve hitrosti? Naj omenim, da poleg teh znakov ni nobenih dodatnih tabel. (priločeni znaki prikazujejo zgolj pomen in ne resnične vrednosti in kraja)

Nekega dne sem se v mestu CE ustavil  na semaforiziranem kri?i??u. Ko sem se kri?i??u pribli?eval je svetila rdeča luč in ustavil sem. Toda, ?glej ga zlomka?, ko sem se ozrl na semafor, ki je visel visoko nad cestiščem, je bilo sonce točno za njim. Si lahko mislite, da nisem videl niti semaforja, kaj šele kakšne barve sveti. Ker, nisem imel zadaj nikogar, ki bi mi nestrpno hupal, sem pa? speljal na "približno", ko so se zašela nasproti voze?a vozila premikati. Imel sem srečo, saj ni nih?e zavijal na svojo levo stran in sem sre?no prevozil cestišče.

Tako, to bi bilo za izto?nico. V naprej pa bom poizkužal kakšne nesmisle in nejasnosti tudi fotografirati in upam, da jih bo čim manj.

Francl

Kar se mene tiče ti na žalost lahko dostavim bogato zalogo takšnih umotvorov iz moje okolice. Razmi?ljam, da bi dal preveriti opravilno sposobnost osebe, ki je v Naši občini odgovorna za postavitve znakov.
:Hammer3:

bramar

najbrže bi bilo prav, da se stvari malo dokumentirajo s fotkami, ali ne?

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

bramar

Citat od: hadei;17643Vse bo, lahko pa kar "prebije? led" s fotografijami.

Seveda bom, ob prvi priliki, ko se bom peljal. A ?e vedno ni nih?e pojasnil, ali dal mnenje, kako naj se ravnam po prometnih znakih, ki sem jih priločil na začetku.

hadei

Aha, to te zanima kolega! Stvar je tak?na, da se ravNaš točno tako, kot si ?e sam napisal. namreč drži? se omejitve 40 do prvega kri?i??a, nato pa naprej 50, ?e je kraj seveda. Tisto prenehanje omejitev pa je mogoče zato, ker je na tistem odseku ceste mogoče polna ?rta ali kaj takega. ?e ni drugih omejitev, je pa? ta zadnji prometni znak ODVE?. In nič drugega. Ta situacija pa res ni nek velik problem. Pa? je vi?ek, mogoče je ostal ?e od prej, ko je bil drugačen prometni rečim in so pozabili omenjeno tablo odstranit.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Jerry

hadei hehe pozabili ja......

je enkrat bilo po radiju kakšno pogostost prometnih znakov imajo drugje in pri nas. Mislim, da so takrat rekli da je pri nas en znak na okoli 250m postavljen. Za druge dr?ave pa tam od 500m pa dalje. Zdej ?e se je to spremenilo pa ne vem ve
Danes lahko vsakdo poène kar hoèe. Kako pa naredi je pa vprašanje?

Francl

Tale umotvor lahko ob?udujejo junaki, ki se pripeljejo igrat golf iz radomeljske smeri. Tole je sicer v naselju tako, da je za kri?iščem takoj omejitev 50, vendar je sedaj za vsak slučaj kakih dvesto metrov naprej ?e preklic omejitve 70.

Francl

Vedno se sprašujem zakaj lahko grem v o?tarijo, ?e pa bi se hotel samo peljati mimo pa bi naredil prekršek. Za koga je ?e sploh promet prepovedan?

Francl

Mislim, da je tale dopolnilna tabla ena najhujših. Ko jo vidim, me ima, da bi samo ustavil avto, vrgel ključe v Kamničko Bistrico in nesel izpit nazaj. Do znaka se namreč pripelje po mostu. Na mostovih pa je menda prepovedano obračanje. Levo in desno zaviti je dovoljeno samo tistemu nesre?niku, ki ima hišo na Novem trgu 11 (rumena hiša naravnost), ostalim pa ne. Ker me smer naravnost ne zanima, levo, desno in nazaj pa ne smem, se znajdem v veliki zagati.
To je samo za za?etek, zbirko se da skoraj dnevno izpopolnjevati.

hadei

FRANCL....moram ti povedat, da si v veliki zmoti (?e sem te prav razumel).
namreč tisti prometni znak ozNašuje, da TI kot NELASTNIKE tiste hiše lahko zaPelješ samo levo ali desno. LASTNIK omenjene hiše, pa lahko zapelje tudi naravnost in NI v prekr?ku. To je za DRUGI prometni znak.

Kar se pa tiče PRVEGA....pa je mišljeno, da se ne vozi naprimer pol Slovencev čez tisti kraj, ker bi mogoče bila bli?njica. Mi?ljeno je samo za lokalni promet, kot je navedeno na tabli. Teh tabel je ogromno vsepovsod.

Za lažjo inerpretacijo prometnih znakov je ustvarjena nova tema PROMETNI ZNAKI v rubriki CITROEN V PROMETU, in sicer....

http://citroenar.eu/showthread.php?p=17735#post17735
[SIGPIC][/SIGPIC]

Francl

Na prvi pogled je res tako. Vendar pa znak ozNašuje DOVOLJENE smeri in ne OBVEZNE. Dopolnilna tabla pa pravi, da sta smeri dovoljene samo za "Novi trg 11", karkoli naj bi to ?e bilo. Ker pa jaz nisem "Novi trg 11" ne smem zaviti ne levo ne desno.
Kakorkoli ?e, postavitve takih dvoumnih znakov bi se morali odgovorni strogo izogibati.
Konec koncev pa je ta znak samo ?e en odraz slovenske obsedenosti s predpisi in onesNaševanjem cest z vsakr?ne sorte potrebnimi in nepotrebnimi znaki in predvsem povsem nepotrebnimi reklamami.
Dejstvo je, da promet poteka kakor, da znaka sploh ni.

hadei

?e bi veljalo tako kot ti pravi?, potem bi moral tam bit postavljen spodnji prometni znak, ki bi izgledal tako:
[SIGPIC][/SIGPIC]

Francl

deyo

Citat od: Francl;17742Na prvi pogled je res tako. Vendar pa znak ozNašuje DOVOLJENE smeri in ne OBVEZNE. Dopolnilna tabla pa pravi, da sta smeri dovoljene samo za "Novi trg 11", karkoli naj bi to ?e bilo. Ker pa jaz nisem "Novi trg 11" ne smem zaviti ne levo ne desno.
Kakorkoli ?e, postavitve takih dvoumnih znakov bi se morali odgovorni strogo izogibati.
Konec koncev pa je ta znak samo ?e en odraz slovenske obsedenosti s predpisi in onesNaševanjem cest z vsakr?ne sorte potrebnimi in nepotrebnimi znaki in predvsem povsem nepotrebnimi reklamami.
Dejstvo je, da promet poteka kakor, da znaka sploh ni.

Tudi jaz si tako razlagam ta znak.

?e nisi stanovalec Novega trga 11 se moraš na koncu mosta ustaviti :Hammer3: :emot68: