1.6 hdi 80 kw " veliki servis"

Začel/a Kavka, Junij 26, 2018, 06:45:40 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

altair123

Vse lavfa kot mora.
Pooblaščenci majo biznis.
Nepooblaščeni serviserji imajo biznis.
Ninða serviserji imajo biznis.
Samo-serviserji (tisti ki servisirajo doma) imajo biznis.

Vsak ima svoje razloge zakaj izbere en način servisiranja svojega avta. Pri vsem skupaj je dejstvo tudi, da način servisiranja vpliva na vrednost avta.
Pa ne vpliva na vse kupce enako, da smo si na jasnem.

Drugim pametovat da so neumni zato ker servisirajo avto drugače od mene pa tudi ni smiselno.

Vedno pa se da povedat tudi svoje razloge zakaj servisiramo avto na način, kot ga pač servisiramo, ne da bi vse ostale pomnožil z nulo. In vsak lahko prebere te razloge, ne glede na to kako so napisani tako da se ne počuti pomnožen z nulo.

a) recimo zakaj bi lahko nekdo avto servisiral sam (brez množenja z nič):
1. ker ga znam
2. ker v tem vidim izziv
3. ker se ob tem sprostim in sem potem srečen, kar se odraža tudi pri odnosih z ostalo družino. Vsi so veseli ko se vrnem iz garaže, tudi če je avto še vedno na podstavkih.

b) pisanje trditev pod a) z množenjem z nič:
1. ker ga znam, vi ki ga ne znate ste pa neumni
2. ker ga znam in vidim izziv, vi pa izziv vidite pri posedanju pred tv
3. ker ga znam in sem potem srečen, vi pa penite nad previsoko ceno ostalih variant.

c) branje trditev pod a) trditev pa tudi lahko zgleda z množenjem z nič:
1. aha, on ga zna jaz pa ne - kako sem neumen
2. aha, vidi izziv pri šravbanju, kakšen lenuh sem, ker posedam pred tvjem
3. aha, šravbanje ga osrečuje, a sem sploh desc, ker ne maram šravbanja

če se bomo pri branju in pisanju posluževali variante a), potem nismo tipični Slovenci.

Upam da sem ta sestavek napisal v duhu variante a), če nisem se opravičujem.

antasi

Lepo napisano
Send from ZX Spectrum 8bit 16kB

Enyo

Moram mal pokomentirat.

Letos sem kupil novega C4 GP- Cena: 20.000 EUR. Nameravam ga imeti vsaj 10 let in takrat bo vreden cca. 2.000-3.000 EUR. Ko seštejem samo stroške goriva, pnevmatik, zavarovanja, obresti za leasing... pridem nekje do 50.000 EUR. Torej bom v 10 letih ob 47.000 evrov. Veliki servis bom moral v 10 letih opraviti enkrat in ga lahko naredim za 200 (sam pod kozolcem) ali 500 evrov (pri serviserju). In zdej se bom sekiral za 300 evrov razlike, ne bo pa mi škoda 47.000 evrov??? Upam ,da je vsem jasna poanta!

ghost65

Evo zadnjič, da ne bo slabe volje in opravičilo vsem tistim, ki so se po mojem našli v Eisteinovih mislih. Vsi smo tu na istem. Eni delamo tako drugi tako. Tudi sam peljem avto na servis, kar znam naredim sam če ima smisel in imam čas. Tukaj nobenega ne žalim posebej ne kolegov in očitno narobe razumljeno. Sam zagovarjam mojsterske poklice, ker na tem stoji celotna industrija. Tolko o tem,  da ne bo pomote. Z šolo sem hotel samo to povedati, da lahko plačam vendar poizkušam tudi kaj sam postoriti. V to nikogar ne silim in tudi ne polemiziram s tem. Bom poizkušal enostavno še zadnjič povedat. Zopet je nekdo napisal tolk sem dal za avto za en servis, ki je na deset let se ne bom sekiral če bom dal 300 eur več. No tukaj se ne strinjam nikakor z to miselnostjo, ker se mi zdi neumno plačati za isti material za isti servis, za isto kvaliteto in garancijo veliko več. Samo to je bila moja misel in ponudil mojo izkušnjo nikakor pa ne polemizirat z mehaniki njihovim znajem itd. Tukaj bi eni razmetavali denar, ko drugi nimajo kaj za jest. Predlagam naredite nekaj koristnega, dajte ta denar nekomur, ki ga potrebuje. In iz mojih izkušenj so to običajno sineki, polni denarja, ki ga redko zaslužijo s svojim delom. Pa spet ne vsi, eni imajo toliko dela in s svojo službo dovolj zaslužijo in se nimajo časa niti ni produktivno se s tem ukvarjat.  Pa saj je to vaš problem vaš denar, a nje.

Moj je bil samo predlog za tistega, ki želi čuti drugo izkušnjo. Tukaj pa se je vsul plaz ogorčenja, to se ne da, jaz pa bom že pri pravih serviserjih servisiral in dal orng firmo not in pol cel kup primerjev. Vedno primerjaš jabolko z jabolkom ne Piccasija z Berlingotom ali Jugotom ali Evasionom itd to so deli, ki nikakor niso kompatibilni in imajo popolnoma druge cene, ki niso mirodajne. Jaz pa sem vam ves čas govoril točno kaj, katere dele sem v tem servisu zamenjal,  točno katera firma in točno za kašen denar sem servisiral C4P samo to.

Vem, veremite da vem, da se lahko zamenja pol avta in da je lahko protokol menjave drugačen, da je vse odvisno od letnika, kilometrov od načina vožnje itd, da je potrebno pri določenih avtih menjat še to in to in da tudi pri C4P 2 lahko zamenjaš še boga in pol, ampak s tem nočem polimizirat, ker imate prav in se strinjam z vami. Eni dotični primerki nočejo razumeti, kaj pišem in tem je bil namenjen Eistein.

Kolega na tem forumu ponuja zastonj nadgradnje navigacije. En lep primer in pohvale vredno dejanje. Zapet vas vprašam, če ste že kupili tak drag avto zakaj pol to delat sam, ko lahko vse zajebe.. in nimaš garancije. Je ja bolje iti na pooblaščen servis in pljuniti 300 eur za nadgradnjo bo vsaj kvalitetno. No in zopet bomo diskotirali, kaj je prav in kaj ne. Opravičilo vsem tistim, ki sem jih užalil, čeprav ni bilo namenjeno vam. Vsak bo servisiral po lastni volji in lastni presoji, kaj je zanj najbolje. Sem pa res že malo oldboys in ne da kompliciram, še daleč od tega, če se mi ponujata dve možnosti bom izkoristil boljšo in če mi pri tem še kdo pomaga pritrdi je izbor še toliko lažji. Osnovno vprašanje je bilo, kje pa vi servisirate in po kakšni ceni. In odgovor je bil točen z opisom točno tega, kaj je bilo za kakšen denar in kje narejeno. In tu bi se moralo končati, če ste vi plačali 500eur je vse vredu vaš izbor vaši argumenti v tej ceni se nekje skriva več materiala in širša storitev.  S svojim odgovori sem vam odgovarjal na vaša zbadanja. Zanič material, to se ne da, zanič serviser, telebajsek itd.
Seveda me zaboli, ko morajo nekomu na servisu dolivati vitreks in menjavati brisalce. Ja tukaj imate prav, bil sem premalo strpen do teh kolegov, tudi takšni so in tudi njim gre opravičilo.

Ker vidim, da smo v tem poletnem času odprli zanimivo temo in smo zelo berljivi, in z mojimi slovničnimi napakami, ker pišem na tulifon in ne preberem dostkrat še enkrat, Vas dotične strokovnjake vprašam še tukaj. Ima mogoče kdo načrt električne napeljave v kakšni pdf obliki. Veliko bi mi že pomagal seznam vseh varovalk. Ampak vseh ne samo tistih, ki jih citroen da v navodila. Zanima me seznam motornih varovalk in relejev, ki so v motornem prostoru. Sem malo iskal in nisem našel nč koristnega. In še eno vprašanje, ima kdo nameščeno Lexio. Seveda ne originalno tisto, ki se jo da dobit za mali denar. Vem da se večina nebi igrala s tem, vem samo vprašam. Na ebayu se jo da dobit za malo denar, tako vmesnik kot sw. Kot sem lahko razbral nikjer nič konkretnega za C4P 2. Do leta 2013 podpira naprej ??? Podobno kot Delphi, Avtodoc itd. Ima mogoče kdo izkušnjo na C4P 2 od 2013 naprej. Za informacijo bom zelo hvaležen. Zmagali ste klanjam se, Lp E-instain bom seda C-vajstein.

mirchi

Kot prvo,letno.prevozim med 30000 in 50000. Kot drugo,za avto nikoli nebom dal 20000. Kot tretje,kupujem rablene avte,menjavam na 1-3 leta. Zagotovo imam naenkrat v lasti najmanj dva. Sem hobi mehanik,ninða al vhatever. Sraufam bolj al manj zase,pa kakega sorodnika,kolega. Nekaj majckenega imam znanja in izkusenj.
IN PO MOJIH ISKUSNJAH SO AVTI SERVISIRANI NA POOBLASCENIH SERVISIH NAJVECJA JAJCA KAR SEM JIH KUPIL ALI VOZIL. poserjem se na servisno knjigo in ostale nebuloze. Kar se pa prodaje tice,ni vaznonkaka je zgodovina avta. Pri kupcih je vazno da je poceni pq da mu lahko zrihtas financiranje. Ce so kilometro zasukani nobenga ne boli. Samo da jih ma.manj kot 200000. Toko o te.mkak zgodovina pripomore pri prodaji. Ce pa dajete staro za novo vam pa itak niti pogledali ne bodo avta. Po eurotaxu je vreden toliko,vzeni al pa idi,tak da...
Rezervni deli XM ugodno naprodaj!

Čojko

Danes je najbolj vroč dan v tem letu. Se pozna.

gule

Kot bi rekel tovariš Joško, Jože..."samo vas gledam"...

Dihtunga

Citat od: Enyo;246725Moram mal pokomentirat.

Letos sem kupil novega C4 GP- Cena: 20.000 EUR. Nameravam ga imeti vsaj 10 let in takrat bo vreden cca. 2.000-3.000 EUR. Ko seštejem samo stroške goriva, pnevmatik, zavarovanja, obresti za leasing... pridem nekje do 50.000 EUR. Torej bom v 10 letih ob 47.000 evrov. Veliki servis bom moral v 10 letih opraviti enkrat in ga lahko naredim za 200 (sam pod kozolcem) ali 500 evrov (pri serviserju). In zdej se bom sekiral za 300 evrov razlike, ne bo pa mi škoda 47.000 evrov??? Upam ,da je vsem jasna poanta!

Po 10 letih bo vreden 3200€, 17 minusa. Èe boš v tem času naredil 200.000km je to 12.000€ dizla, skupah 29 jurjev. Gume, 4 komplete za 1200€ skupaj. Zavarovanje in registracija pa 4000€. To je 34 jurjetov. Èe si na lizing pa ne vem kako hude obresti imaš. Po svoje nesmiselno saj je bolje kupiti cenejši avto z gotovino, magari rabljen kakor pa podpirat bankirsko drhal...
Garancija ti potem vsaj krije če gre kaj narobe, potrošni material pa je dodatno iz žepa. Servisi potem namečejo za vsaj 4-5 jurjev, odvisno ali imaš ketno ali ne. Za zadnji veliki servis pa ga je bolje kar prodati prej, ker s servisom ne bo imel avto kaj veliko večjo vrednost. ..

antasi

Citat od: Dihtunga;246749Po 10 letih bo vreden 3200€, 17 minusa. Èe boš v tem času naredil 200.000km je to 12.000€ dizla, skupah 29 jurjev. Gume, 4 komplete za 1200€ skupaj. Zavarovanje in registracija pa 4000€. To je 34 jurjetov. Èe si na lizing pa ne vem kako hude obresti imaš. Po svoje nesmiselno saj je bolje kupiti cenejši avto z gotovino, magari rabljen kakor pa podpirat bankirsko drhal...
Garancija ti potem vsaj krije če gre kaj narobe, potrošni material pa je dodatno iz žepa. Servisi potem namečejo za vsaj 4-5 jurjev, odvisno ali imaš ketno ali ne. Za zadnji veliki servis pa ga je bolje kar prodati prej, ker s servisom ne bo imel avto kaj veliko večjo vrednost. ..

kaj zdaj?

Še vedno ne vemo ali naj lastnik takega avta gre na glavni servis na uradni servis za 500eur,
ali naj ga naredi ninða za 250 eur?

andraž

Enyo

Poanta mojega posta je bla, da je avto v vsakem primeru luksus. Samo vinjete v 10 letih stanejo 1.100 evrov. Vsako leto me samo obvezno in kasko zavarovanje stane600 evrov. Aja, pa ni dizel ampak bencinar. In zdej se že 7 strani prepucavamo kaj se bolj splača. Vsak ve zase, hotel sem samo prikazat, da je 300 evrov razlike nekje 0,5% ostalih stroškov. Se pa strinjam s predhodnikom, da pooblaščeni servis ni garancija za dobro opravljeno delo.

sl1

A nimamo nobenga gorenjca na forumu, da bi nam povedal kaj se najbolj splača? :)

Jaz mislim da kupit 3-5 let star avto za pol cene novega in ki je še dobro ohranjen in ga dodobra zvozit (do 200-300.000) vmes pa čimveč sam šraufat, kar ne znaš pa na dober servis. Kasko pozabi, še AO+ je nateg, zelene karte pa tudi najbrž ne rabiš. Prek neta zavarujes na g24 ali wiz samo AO in čao.
Vinjeto pa pač najbrž rabiš, nafto oz benz pa tudi.
Ukradli ti ga ne bodo (ker je Citroen), če ti ga toča ali divjad zbije pa j* ga, saj itak ni bil nov. Najbolje da kar takoj po prepisu narediš eno cahno s ključem, da se ne boš sekiral potem ko ti ga bo še kdo drug kaj porajsal. ;)
Tako da če imaš kakšno ali pa si sam dobra ninða, potem je to to. Razen za kake full specifike je pač Citro servis, pa še to ni treba da je uraden pooblaščen.
To je za vsakodnevni avto.

Za ljubiteljski avto pa velja v suho garažo pa z dekco pokrit in čuvat, v nedeljo če je lepo vreme pa en krog.

ghost65

Citat od: sl1;246756A nimamo nobenga gorenjca na forumu, da bi nam povedal kaj se najbolj splača? :)

Jaz mislim da kupit 3-5 let star avto za pol cene novega in ki je še dobro ohranjen in ga dodobra zvozit (do 200-300.000) vmes pa čimveč sam šraufat, kar ne znaš pa na dober servis. Kasko pozabi, še AO+ je nateg, zelene karte pa tudi najbrž ne rabiš. Prek neta zavarujes na g24 ali wiz samo AO in čao.
Ukradli ti ga ne bodo (ker je Citroen), če ti ga toča ali divjad zbije pa j* ga, saj itak ni bil nov. Najbolje da kar takoj po prepisu narediš eno cahno s ključem, da se ne boš sekiral potem ko ti ga bo še kdo drug kaj porajsal. ;)
Tako da če imaš kakšno ali pa si sam dobra ninða, potem je to to. Razen za kake full specifike je pač Citro servis, pa še to ni treba da je uraden pooblaščen.

Za ljubiteljski avto pa velja v suho garažo pa z dekco pokrit in čuvat, v nedeljo če je lepo vreme pa en krog.

Se strinjam popolnoma !!!  Manjkajo mi lajki na tem forumu  :emot112:  Kot takšnega tudi jemljem ta forum, da si uporabniki teh gar pomagamo z nasveti in kaj prišparamo tam, kjer je to smiselno. Sedaj sem po novem ninda. Mmm se mi že počas dopade haha.

antasi

Jaz si nič ne pomagam.
Kupim za 1000, vložim 500 in prodam za 1200.
Važno pa je, da je spet kak star citroen na cesti.

xpuser

Citat od: sl1;246756A nimamo nobenga gorenjca na forumu, da bi nam povedal kaj se najbolj splača? :)

Tukaj pišeš tako a v temi o avtomatksem menjalniku si prišel do ugotovitve da si mrzel in si peljal v Grosuple.
Sprijaznite se novi avti so narejeni da nimaš kaj dost sam za prčkat.