Xsara Picasso 1.6i

Začel/a dbostjan, Oktober 19, 2016, 09:32:16 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dbostjan

Moj avto je pri prvem lastniku zelo veliko stal v garaži, letno je prevozil slabih 6000 kilometrov. Že ko sem ga kupil, je bil akumulator bolj prazen, vendar je zaenkrat vse v redu, le lani v najhujšem mrazu je malo počepnil. Ker avta ne potrebujem nujno za vsak dan, ga bom še pustil, dokler se ne pojavijo prve težave.
Je pa zanimiva postavitev akumulatorja v kabini, všeč mi je, da je bolj zaščiten pred umazanijo, mrazom in vročino. Ne vem pa, kako je s hlapi, ki se sproščajo pri polnjenju, se kaj širijo po kabini? Kakšen je originalni akumulator, mora biti drugačen za vgradnjo v kabino, koliko Ah? V mojem avtu je zaenkrat Topla.

alesz

CitatKakšen je originalni akumulator, mora biti drugačen za vgradnjo v kabino, koliko Ah? V mojem avtu je zaenkrat Topla.
Novejša tehnologija akumulatorjev ima posebno oblikovano komoro v zgornjem delu  ki ob posebnem pokrovčku-ventilu omogoča da se večina hlapov kondenzira in ponovno vrne v uporabo,ostanek pa se izloči skozi cevko ven iz prostora........AGM akumulatorji imajo pa se dodatno manj teh izpustov........
CitatKakšen je originalni akumulator
480....-500A zagonskega cca60Ah

dbostjan

Hvala lepa za pojasnilo :BigThumbs:

dbostjan

Danes sem Xsaro odpeljal še na Krown zaščito, na dveh mestih se je malo pokazala sled rje. Sedaj je popolnoma pripravljena na zimo, ki prihaja...

dbostjan

Po slabem letu se spet oglašam. Poleg rednega servisa so mi v tem letu zamenjali sprednje amortizerje, ki so bili malo mastni. Zamenjal sem letne gume za zimske, pri Krown-u so mi naredili kontrolo zaščite, včeraj sem naredil tehnični pregled in avto registriral. Akumulator pa še kar vztraja, bomo videli, kaj bo pozimi...

dbostjan

V zadnjem letu sem imel bolj malo časa in sem Xsaro kar malo zanemaril, zelo malo sem jo pral. To sem popravil v preteklih dneh, ko sem jo temeljito očistil zunaj in znotraj, premazal plastike in tesnila vrat, popravil pikice od kamenčkov z barvo in zaščitil lak s premazom.

Čojko

Priden. Kaj pa pragove, a ima že kaj načete?

dbostjan

Citat od: Èojko;264862Priden. Kaj pa pragove, a ima že kaj načete?

Hvala! Zaenkrat nisem opazil, da bi bili pragovi načeti. Upam, da bo Krown olje preprečilo te težave.

dbostjan

V petek je bil narejen servis, na števcu je dobrih 110.000 km, gremo novim kilometrom naproti.

fifk

Lepo skrbiš zanj in ti to vrača.. Srečno še naprej..

dbostjan

dbostjan

Eno leto je naokrog, včeraj sem bil na servisu, opravili so redni letni pregled in dezinficirali klimo. Zamenjali so čep na ekspanzijski posodi in tistega na dnu karterja, kjer se izpusti olje. V zadnjem letu sem prevozil 10.000 kilometrov, skupaj jih je dobrih 120.000.

matejxp

Se popolnoma strinjam z fifk. XP so dobri avtomobili, ki tudi potrebujejo nego in vzdrževanje. Glede pragov ti priporočam, da si montiraš še zavesice. Jaz sem to imel na prejšnji XP in sem dal namontirat tudi na sedanji. Po mojih izkušnjah bistveno pripomore ohranjanju pragov, saj kamenčki ne letijo na spoj med blatnikom in pragom ter ne "peskajo" toliko po spodnjem delu praga, kjer je prag spojen z školjko oz karoserijo avtomobila. Poleg tega pa strošek zavesic ni velik. Èe si kaj mojstra jih lahko namontiraš tudi sam.

Romzi

Pragi na XP gnijejo od znotraj navzven.

dbostjan

Citat od: matejxp;276165Se Glede pragov ti priporočam, da si montiraš še zavesice.

Sem že pomislil na to, pa ne vem, kje bi še lahko dobil originalne. Na Berlingu sem jih imel in sem bil zelo zadovoljen.

Pragovi pa so znotraj dobro zaščiteni z oljem, zato se ne bojim rje. Èe pa bo vseeno kaj prerjavelo, bomo zamenjali prag.