Xantia v delavnici (servis)

Začel/a deyo, Julij 17, 2007, 11:47:36 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

MATEJ2

Smo pogruntali. Zadnji lonec od izpuha je bil snet iz nosilca in je tolkel v termo zaščito nad njim. Ena šajba in mal drata je rešila zadevo, da ne pade gumica čez nosilec izpuha. Fino, mi smo se pa že veselili da bomo šraufali.=):);)

zlikovski

Glavno da ste zrihtale.
Drugače pa ni potrebno nobene preše.

gregor

Pravi garač, da moramo kaj o citroenih napisat.
Ni kej dost za napisat, crknu je.
Samo blizu tistih znakov prepovedano za euro0 in euro1 je prišel in je spustil belo meglo skozi auspuff. Že spet. Sicer pa ni bilo nepričakovano... nič, nova dihtunga, malo predčasno veliki servis, pa bo spet dve leti mir.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Jogador

To je od strahu ali pa iz principa...:BigThumbs:

Mam pa jaz eno vprašanje, sem menjal zadnje ploščice na moji ladjici, so bile res boge že. So bile tudi malo postrani obrabljene, samo minimalno, nisem imel časa razdirat še čeljusti, bom drugi vikend.

Sem pa ob tem preveril še sprednje bremze, ploščice so ok, sta pa diska z notranje strani kot nova, z zunanje pa že imata 2-3 mm roba, je to normalno, ali mi slučajno cilinder šteka? Samo bi bilo čudno, da na obeh straneh enako šteka...:Hammer3:
Every big accident starts with a bloke saying:
"Watch this..."
:Hammer3:

pehorunkl

Morda čeljust ne drsi lepo po vodilih?
Misli pa, da sem tudi jaz že opazil takšno obrabo, ki torej ni netipična.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

Jogador

Hm. bom preveril, to mi ni padlo na pamet... Več glav več ve:BigThumbs:

Èe se izkaže, da je to vzrok, da ni to samo normalen način obrabe bom pa verjetno zraven še ploščice zamenjal pa disk pobrusil.
"Watch this..."

gregor

Citat od: Jogador;143454To je od strahu ali pa iz principa...:BigThumbs:
To še ugotavljamo :-)

Citat od: Jogador;143454Mam pa jaz eno vprašanje, sem menjal zadnje ploščice na moji ladjici, so bile res boge že. So bile tudi malo postrani obrabljene, samo minimalno, nisem imel časa razdirat še čeljusti, bom drugi vikend.
Èe je aluminij požren, samo prestaviš komplet levo čuljust na desno stran in obratno.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

Jogador

Citat od: gregor;143457Èe je aluminij požren, samo prestaviš komplet levo čuljust na desno stran in obratno.

Dobra ideja:BigThumbs:

Moram v tem primeru pred demontažo spustit pritisk iz hidravlike? (montiram na najvišji višini, ker nimam dvigala)
Prezračit po menjavi vem, da bo treba...
"Watch this..."

gregor

Ne. Èe bremze nimaš stisnjene, ni tlaka v zavorah.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

pehorunkl

Citat od: Jogador;143456Èe se izkaže, da je to vzrok, da ni to samo normalen način obrabe bom pa verjetno zraven še ploščice zamenjal pa disk pobrusil.
Pri rezkanju diskov je potrebno upoštevati minimalno debelino, ki znaša spredaj 18.5mm, zadaj pa 7mm. Preveri, če jih bo še dovolj.
BX 19RD Break / zimsko spanje
3x Xantia 1.8i 16V lpg
CX 25 GTi lpg
Kawasaki Versys

ModelJT

To je pa oksidacija aluminij-železo. Tam kjer se čeljust prišraufa na nosilec vmes oksidira in jo malo ven porine zato se tako obrabi. Samo odšraufaš tista dva dolga vijaka, odstraniš čeljust, spucaš obe površini po možnosti še s čim našpricaš in skupaj sestaviš. To se enako lahko zgodi tudi pri c5 ker imata zadaj praktično isti sistem zavor.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Jogador

Citat od: ModelJT;143493To je pa oksidacija aluminij-železo. Tam kjer se čeljust prišraufa na nosilec vmes oksidira in jo malo ven porine zato se tako obrabi. Samo odšraufaš tista dva dolga vijaka, odstraniš čeljust, spucaš obe površini po možnosti še s čim našpricaš in skupaj sestaviš. To se enako lahko zgodi tudi pri c5 ker imata zadaj praktično isti sistem zavor.

Sem bral o tem že preden sem se lotil razdirat, sem s tem namenom tudi nabavil bakreno mast. Saj pravim, čez vikend bo čas, bom lepo v miru razdrl komplet zadevo in zrihtal tako kot se spodobi:BigThumbs:

No pa saj zadnje zavore so v osnovi enake že od BX-a naprej, če se ne motim...
"Watch this..."

gregor

Da, zadnja čeljust, (in tudi disk, čeprav je kak mm tanjši) ob BXa paše na xantio limuzino.
A bakrena past v kombinaciji z aluminijem je ok?
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

MATEJ2

Bakreno mast uporabljaš samo za mazanje vijakov (zaradi visokih temperatur se vijaki zapečejo) ter za hrbtno stran zavornih ploščic (kar preprečuje cviljenje). Nikar NE uporabljaj te masti za vodila ter gumice!!!! Za to obstaja posebna mast za vodila ter batke zavor npr. tale:

Jogador

Citat od: MATEJ2;143536Bakreno mast uporabljaš samo za mazanje vijakov (zaradi visokih temperatur se vijaki zapečejo) ter za hrbtno stran zavornih ploščic (kar preprečuje cviljenje). Nikar NE uporabljaj te masti za vodila ter gumice!!!! Za to obstaja posebna mast za vodila ter batke zavor npr. tale:

Vem, saj ne bom vodil mazal z njo, ampak stik, kjer čeljust nalega na roko.

Glede na to, da je še celo v haynes-u napisano, da naj bi ta stik očistil in namazal z bakreno mastjo, potem pomoje ne bo problema. Sem pa tudi že videl diske (naleg feltne) na tanko namazane s to mastjo, da ne pride do korozije na stiku med železom in alu feltno. Pomoje bo ok:funny34d:

Edit: zdaj pa berem forume po internetu, pa naj bi ravno baker povzročal hitrejšo korozijo na alu/železo stiku...in mi ni nič več jasno:Hammer3:
"Watch this..."