C5 III - test, članki, zapisi

Začel/a garac, Februar 06, 2007, 03:29:55 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

Ibanez RG

Hja, Mazda 6 je totalno anemicna za moje pojme...
Sem vozil Mazdo 6, 2.0 16V, bencin, 150 KM in je poleg tega, da je ful svoh se trda ko satan in to od vseh avtomobilov do sedaj. Pohvalil bi samo natancen menjalnik in pa zvok motorja. Ful kovinski zviiiiiz...
:BigThumbs:  Citroen C5 - najbolj (h)udoben Citroen do sedaj!  :BigThumbs:

hadei

[SIGPIC][/SIGPIC]

visar

avto je res enkraten, voznja kot v Xantia Activa, oblika je bombasticna... skratka z njim sem zelo zadovoljen (res pa je da ga imam dva dni).
______/\\______
______/\\______

Lamy

Vzporedni test:

citroën C5 2,7 HDi exclusive avt. in renault laguna GT 2,0 16v turbo

Francoski avtomobilski proizvajalci so bili dolga leta zagledani sami vase in v svoje inovacije, ki so jih kupci včasih nagradili z odobravanjem, v nekaj primerih pa so jim tudi obrnili hrbet. A zdi se, da so časi značilnega romanskega šarma in elegance že rahlo v pozabi, kajti francoski štirikolesniki so vse bolj podobni tistim, ki jih izdelujejo nekdanji sovražniki, zdaj pa gospodarski in tudi avtomobilski tekmeci Nemci. To velja zlasti za srednji razred, kjer je bila v zadnjih dveh letih skoraj prava invazija novih modelov, med njimi tudi menjava generacij Citroënovega C5 in Renaultove lagune.

Èeprav sta si citroën C5 2,7 HDi (levo) in renault laguna GT 2,0 turbo podobna po zmogljivostih, gre za različna avtomobila, obema je mogoče očitati preskok v dokaj visok cenovni razred.

Pri Citroënu so se z novim C5 odločili za precejšen odmik od predhodnika, kar je za zaprisežene ljubitelje znamke majhno razočaranje, medtem ko so pri Renaultu ohranili oblikovno silhueto prejšnje lagune in s tem pustili hladne tiste, ki so od oblikovalcev avtomobilske pločevine pričakovali več drznosti. Odkrito Citroënovo spogledovanje z germanskimi tekmeci ni popolnoma zasenčilo izrazitosti nove limuzine in tudi Renaultova nova interpretacija avtomobila srednjega razreda ostaja dovolj prepoznavna, še posebno, ko ge za športno nastrojeno različico GT.

Več posebnosti je v notranjosti C5, kjer so hoteli snovalci ustvariti podobo sodobnega, če ne kar futurističnega okolja. To dokazuje predvsem armaturna plošča z volanom, ki ima fiksno sredico; ta posebnost se morda na prvi pogled zdi imenitna, glede uporabnosti pa vozniku lahko povzroča preglavice, saj je stikal za uravnavanje posameznih sistemov odločno preveč in zahtevajo preveč privajanja. Precej bolj racionalno je voznikov delovni prostor zasnovan v laguni, kjer bi Renaultovim snovalcem lahko očitali spogledovanje z germansko filozofijo, tudi zaradi volanskega obroča, ki ni popolnoma okrogel, ampak ima spodaj ravno prečnico.

Glede prostornosti je v prednosti C5 (tudi zaradi večje dolžine - 4,78:4,69 metra in prtljažnika - 467:450 litrov), čeprav je nižji od predhodnika, pri laguni pa manjkajo zlasti centimetri, namenjeni potnikom na zadnji klopi (medosno razdaljo ima manjšo - 2,82:2,76 metra). V obeh avtomobilih sta voznikova sedeža dobro oprijemljiva in vsestransko nastavljiva (tudi električno pomična in ogrevana), a je pri obeh težko najti ustrezen položaj, ki ga med vožnjo ne bi bilo treba spreminjati. Uporabljeni materiali in natančnost izdelave so na višji kakovostni ravni, kot je bilo doslej v navadi pri obeh francoskih znamkah, in počutje v potniški kabini je tudi zaradi dobro delujočih samodejnih klimatskih naprav in kakovostnih radijskih sprejemnikov (oba s funkcijo brezžične povezave s telefonom) prijetno.

Precej razlik med C5 z najmočnejšim dizelskim in renaultom laguno GT z najmočnejšim bencinskim motorjem (oba premoreta 150 kW/205 KM) pa je v vožnji. Turbodizelski 2,7-litrski šestvaljnik limuzinskemu C5 dodaja precejšnjo mero prestiža. Z visokim navorom v spodnjem območju vrtljajev (440 Nm pri 1900) in z izdatno zalogo moči je francosko uglajen in hkrati dovolj energičen, da je zlahka kos tudi zahtevnejšim voznikom (223 km/h, 8,9 s), pri čemer je treba upoštevati, da se poraba goriva dvigne do zgornjega roba sprejemljivosti, tudi do povprečnih desetih litrov plinskega olja na 100 kilometrov. Šeststopenjski samodejni menjalnik, ki dopušča tudi ročno pretikanje, je dobro uglašen z motorjem, zato skoraj ni čutiti, kdaj menjalniško zobovje opravlja svoje delo. K pogonskemu sklopu se predvsem zaradi udobja odlično poda hidraktivno vzmetenje.

Primerjava z laguninim turbinsko podprtim bencinskim štirivaljnikom je podobna, kot bi se odločali med počivanjem na udobnem kavču in vadbo v fitnesu. Renaultov pogonski stroj deluje zelo energično, čeprav morda številke o zmogljivostih tega ne povedo (232 km/h, 7,8 s), hkrati pa tudi uglajeno, brez surovih sunkov in pretiranega hrupa. Ukazovati mu je treba z dobro preračunanim šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki bi v najvišji prestavi moral klestiti tudi bencinsko žejo, a se ta zlahka povzpne tudi do povprečnih 12,5 litra. Obnašanje na cesti (z majhnim odpustkom za rahlo bočno nihanje pri višjih hitrostih) je zelo zanesljivo, v ovinkih tudi na račun sistema krmiljenja vseh štirih koles, ki samodejno rahlo obrača tudi zadnji par.

Za citroën C5 2,7 HDi exclusive avt. je treba odšteti 38.400, za renault laguno GT 2,0 16v turbo pa 30.200 evrov.

Pika na i

Poslovnež in aktivnež

Èe je vaša odločitev kot na dlani, potem je jasen tudi odgovor na vprašanje, ali bi raje poležavali na kavču ali garali v fitnesu. Odločitev za C5 pač v prvi vrsti pomeni odločitev za udobje, najmočnejši turbodizelski motor s 150 kW, hidraktivno podvozje in 6-stopenjski samodejni menjalnik pa ne nazadnje dodajajo tudi predznak poslovne limuzine. Pri laguni GT ste izbrali aktiven način vožnje; vsakega voznika, ki ima v krvi vsaj malo bencina, najmočnejši pogonski stroj v tem avtomobilu (prav tako 150 kW) vzpodbuja k uživanju in izkoriščanju prednosti zanesljivega spoja koles s cesto in pravzaprav gre za športno naravnani družinski avtomobil. Je pa tovrstna rekreacija občutno cenejša od lenarjenja. Za oba modela velja, da sta tudi prostorna (v manjši prednosti je C5) in predvsem vrhunsko opremljena (ABS, ESP, zračne blazine in zavese, klima, električni pomik ogrevanih sedežev, parkirni senzorji zadaj) - pri C5 velja izpostaviti tudi usnje na sedežih, pri laguni kartico za prostoročno upravljanje.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Xandrej

Kolko krat smo se nabijali dizl gor pa dzl dol pa čojko man z njegovimi dizli. Avta z enako konjem citroen več navora 6 cilinderskim motorjem je 1.1 s od 0-100 počasnejši... Vse je v glavi!

Èe bi laguna imela lepšo obliko bi kupil prav to! Pa še 9000 evrov je cenejša!

aygo

Citroen C5 je službeni avto leta
Avstrijska revija za vozne parke službenih vozil "Firmenwagen" je podelila nagrado Službeni avto leta.

Bralci te specializirane revije izbirajo zmagovalce v petih kategorijah. V kategoriji "kombijev" je nagrado "Službeni avto leta 2009" ("Fleet Car of the Year 2009") prejel Citroën C5 Tourer. V Avstriji prodaja vozil Citroën podjetjem vedno bolj narašča. Aprila 2008 je Citroën hkrati z začetkom prodaje vozila Citroën C5 začel razvijati centre "Citroën Business Center" – to so strokovno usposobljeni centri po vsej Avstriji, katerih organizacijski standardi so usmerjeni v izboljšanje storitev po meri upravljavcev voznega parka.

Izbira "Službenega avta leta 2009" poteka v petih kategorijah: "limuzine", "kombiji", "SUV", "ekološka osebna vozila" in "novinci". Za kategorijo "kombiji" je generalnemu direktorju Citroën Avstrija Philippu Narbeburu nagrado za C5 Tourer izročil Dr. Helmut Tober, odgovorni za avtomobilski sektor edicij Weka.
vir:avtomanija
[SIGPIC][/SIGPIC]

garac

[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

dvorjan

Tale Iztok Franko je navaden pek. =) Pa se pisati ne zna, kaj sele pogledati, kaj dejansko vozi ... ajajaj ... Pa je danes res ze vsakdo lahko novinar.
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

miskomat

FEBRUARJA SEM KUPIL NOV C5 TOURING - DO SEDAJ ŽE 5x NA SERVISU - OBOJA SPREDNJA VRATA NAMREÈ ŠKRIPAJO, DESNA SO VIDNO POVEŠENA, BLUETOOTH BLOKIRA..., OPOZORILNIKI ZA VARNOSTNE PASOVE "TULIJO", KO SO PASOVI PRAVILNO PRIPETI... RAZEN TEGA SO POPRAVLJALI V OKVIRU VPOKLICA TUDI ELEKTRIKO NA VOLANSKEM DROGU - SKRATKA - TOTALNO RAZOÈARANJE - PONEDELJKOV AVTO? KAKŠNE SO VAŠE IZKUŠNJE?

garac

dobrodošel na forumu
Nikoli kupovat avta iz prvih serij, itak sledijo vpoklici ne glede na znamko in model. Glede na to, da si iz Mb, kam voziš na servis? Res je sicer, da avto na servisu niso naredili, pač pa v Citroenu, zanima me pa kakšen je kaj odnos do stranke, ki ima probleme z vozilom?

Vozil sem Kio Soul in je na testnem svetila lučka za pas, vendar se ni nihče od prodajalcev sekiral, češ to ni nič.
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

Xandrej

Kam greš na servis oz. kje si kupil avto?

Robi_C5

Meni je najlepši črn tourer, vozil sem sicer limuzino, pa se mi zdi malo bolj trd kot moj C5. z ženo sva zmenjena, da ko bo naš razpadel ;-),bova kupila rabljeno III, upam ,da bo takrat že IV ;-)

Tma

No naš je sedaj star eno leto. Kot je nekdo že omenil vrata ob odpiranju pokajo, ampak samo ob velikih vročinah in pa ko je zelo hladno. Bluetooth dela z različnimi telefoni zelo različno. Recimo sedaj imam iPhone (od decembra) in je samo enkrat zmrznil - takrat pa je potrebno pobrat ven baterijo. Z Omnio sploh ni delal, z SE P990 pa zelo dobro. Sedaj bom zahteval nov software in upam da bo še bolje.
Opažam še, da zavore (zadnje) v vzvratni vožnji lahko grdo zatulijo. Kakšnih drugih napak sicer ni opaziti.
Recimo, da sem razočaran nad kvaliteto laka kjer se res vse pozna (vsaj v primerjavi z recimo BMW-jem).
Drugače sem z avtom zadovoljen. Sem kar hiter voznik pa je poraba pod 7l (HDI140, ročni menjalnik), recimo C5 I mi je porabil liter pa še nekaj zraven (2.2, avt.).

LP
Picasso 2.0 Hdi 2002 in Nemo 1.4 Hdi