Zimske pnevmatike

Začel/a mir4ko, Oktober 14, 2015, 09:26:34 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

Xandrej

No eto zdaj vse ves. Najboljso vzami ro je to. Ostalo je šajse.

tomaz555

Zanimiva debata. Sam sem nekje vmes. Seveda je najbol simpl in siher kupiti dobro/drago gumo. Seveda draga ne pomeni, da je najboljša, na testih goljufajo, sploh pa testirajo samo nove gume. Zame je dobra guma tista, ki tudi tretjo sezono še vedno drži. Imel sem letno gumo. ki je bila super prvo leto, naslednje pa katastrofa. Na kombiju GY, ki je imela še dosti profila, ni bila stara, vendar guma za ubit se. Na avtu, kateri mi je glaven za zimo imam Michelin, na športnem, kateri bo na cesti občasno pozimi pa Nexen. Na Visi letne. Da bi opazil bistveno razliko med eno in drugo, jo ne. Res je Nexen nov, Michelin pa druga sezona. V snegu se Nexen ne bo izkazal, ker je gume preširoka ( če ga bo sploh videl).Me pa zanima kakšen bo čez eno leto. Več kot 2 sezoni ne bo zdržal, za to bom poskrbel.
Po moje tudi starejši dot ni velik problem, če pa nekdo na avto tlači 30 let stare gume, si mislim svoje. Sto ljudi sto čudi.
Velik del šoferjev bi si lahko vsako zimo kupili nove gume, katere so zmagale na testu, pa še vedno ne bi znali voziti. Zmeraj je kriva zimska služba, nikoli voznik. Za moje pojme plužijo preveč, saj to plačamo vsi. Pa kaj če je pozimi kdaj cesta bela.

Romzi

Citat od: ModelJT;211142Jaz sem lansko zimo dal na AXa Barum Polaris 3, pa sem prišel kamorkoli sem obrnil kolesa. Tut v kak mal večji hrib npr. Iz Podutika proti Dobrovi v 10 cm snega al kolk ga je bilo lani. Sem dal par dni nazaj na pižoja iste samo, da so 165 in ne 145 pa da vidim kak bo šlo letos.
Jap, jaz tudi lani s Xsaro vsak dan tam čez, prav tako Barum Polaris 3 (lani kupil rabljene eno sezone, brez sledi obrabe, mislim da celo kle gor od enega člana).
Pred parimi leti sem pa tavelko fural v vrtec iz doline v Šentjošt VSAK dan, tako da sem dnevno naredil dve furi v "hribe".
Vozil sem Xsaro break l'99 (brez esp, brez abs, isto k. kot golf 2 al pa katra al pa yugo s Kormoran (drek) gumami) brez problemov tudi v cel sneg zjutraj, sranje se je začelo šele, ko sem se približal bolj urbanim območjem, da ne rečem Ljubljani.
Tako da moj k..c pa premium gume in premium avtomobili. Nima veze.

mir4ko

No pa sem kupil Nokian WR D4. Bom poročal kako se bo kaj obnašala.

breznikar.peter

Ožja je guma, boljše gre v hrib..večji valjar je, slabš je. Samo je problem pri teh novejših vozilih, ker so težki k tanki..Pri C5tki sem že študiral,da bi dal gor vsaj 215 dimenzijo, ker 225 za v hribe je tumač...Ožje kot 215 pa verjetno že res ne bi prišlo v poštev pri tem avtu zaradi same varnosti in stabilnosti na cesti.

Sem pa imel 1x na razpolago nadomestni avto nemo-ta...In ravno v tistem času je bla ful huda zima...Nad tem avtom sem bil pa enostavno presenečen...Gume sicer niso ble slabe...dunlop winterstop al nekej takega...ampak,da se lahko sredi klanca vstaviš in spelješ v sprvo brez,da bi spodkopalo...Prav spomnim se fenomenalnega občutka...Tako,da poleg vseh teh faktorjev, ki ste/smo ga našteval, so tu še velikost avta, teža, medosna razdalja, ali je južn sneg, ali taprav sneg, ki škripa pod nogami...

primoz75

in seveda pogon. Sem imel 4x4 avto in je šel kot traktor, tam ko so drugi odpovedali.

Na avtu (C4P) imam sedaj 215-50-17 gume. Zlo verjetno si bom nabavil 16 feltne za zimski cajt in posledično drugo dimenzijo gum (imam to opcijo v homologaciji) 215-55-16. Širina je (žal) ista (bi raje 205) bo pa guma nekoliko bolj 'udobna'. In nenazadje nekoliko cenejša. Pa pri premontaži nekaj prišparam.

hahehihoh

Jaz imam enako na novi C4, poleti 205-55R16, pozimi pa 195-65R15 ki je zeeelo poceni dimenzija

BT-C5

:emot112:mir4ko

dimenzije,cena kje si nabavil?

lp.

MSrougeZX

Citat od: breznikar.peter;211180Ožja je guma, boljše gre v hrib..večji valjar je, slabš je. Samo je problem pri teh novejših vozilih, ker so težki k tanki..Pri C5tki sem že študiral,da bi dal gor vsaj 215 dimenzijo, ker 225 za v hribe je tumač...Ožje kot 215 pa verjetno že res ne bi prišlo v poštev pri tem avtu zaradi same varnosti in stabilnosti na cesti.

Sem pa imel 1x na razpolago nadomestni avto nemo-ta...In ravno v tistem času je bla ful huda zima...Nad tem avtom sem bil pa enostavno presenečen...Gume sicer niso ble slabe...dunlop winterstop al nekej takega...ampak,da se lahko sredi klanca vstaviš in spelješ v sprvo brez,da bi spodkopalo...Prav spomnim se fenomenalnega občutka...Tako,da poleg vseh teh faktorjev, ki ste/smo ga našteval, so tu še velikost avta, teža, medosna razdalja, ali je južn sneg, ali taprav sneg, ki škripa pod nogami...

Veš kak se lepo vozim v breg v snegu z twingojem (820kg in 155/65 14 gume). :)
C4 Cactus 1.2 110 Shine 2017(2018) (98000km)
Laguna coupe 2.0dci GT 2013 (71000km)
R5 e-tech 2025
Jumper Camper 2.2HDi 2005/2018 (148000km) - PRODAN

AVTONEGA ROUGE - globinsko èišèenje in poliranje vozil

mir4ko

Citat od: BT-C5;211197:emot112:mir4ko

dimenzije,cena kje si nabavil?

lp.

245/45/18, Cena 135€ po kosu. Nabavljal sem pa privat od enga. Gume so seveda čisto nove.

breznikar.peter

Citat od: MSrougeZX;211200Veš kak se lepo vozim v breg v snegu z twingojem (820kg in 155/65 14 gume). :)

Verjamem :) Tak ni čudn,da potem novejšim avtom vgrajujejo vse možne sisteme, drgač tak neb nikamor pršu. Škoda se mi zdi,da citroen nima v ponudbi kaj konkretnega od 4x4..ampak ne terenca..Npr ko škoda octavia scout, torej karavansko različico..

Xandrej

garac

ma kakšen snowmotion, Bx je imel opcijo 4x4, celo AX, danes pa ni v ponudbi enega modela, še tisti kroserji so v glavnem 2 pogon. Nič več hidravlika, nič več 4x4, že dolgo nič veš volana z eno prečko, niti volana s fiksnim sredinskim delom... danes so višek kreativne tehnologije neki gumi balončki na vratih... Citroen je že lep čas PSA dačija
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

gule

Citat od: primoz75;211187in seveda pogon. Sem imel 4x4 avto in je šel kot traktor, tam ko so drugi odpovedali.

Na avtu (C4P) imam sedaj 215-50-17 gume. Zlo verjetno si bom nabavil 16 feltne za zimski cajt in posledično drugo dimenzijo gum (imam to opcijo v homologaciji) 215-55-16. Širina je (žal) ista (bi raje 205) bo pa guma nekoliko bolj 'udobna'. In nenazadje nekoliko cenejša. Pa pri premontaži nekaj prišparam.

Zanima me, ali na nekaj 4x4 moraš dati SUV gume(tiste XL), ali lahko grejo navadne M+S(cestne)...konkretno imam Nissan X-trail in tiste za teren so 1x dražje...zato razmišljam o cenejših...

lugr78

Citat od: gule;211213Zanima me, ali na nekaj 4x4 moraš dati SUV gume(tiste XL), ali lahko grejo navadne M+S(cestne)...konkretno imam Nissan X-trail in tiste za teren so 1x dražje...zato razmišljam o cenejših...

XL je oznaka za Extra load, tudi na C5 III imaš XL. Je po moje bolj odvisno od teže avta kot od tega ali ima 4x4...
R4;R4;Plymouth Sundance 2.3;C BX 1.5;Alfa 33;C BX 1.6;F punto 1.2;F punto 1.2 16v;O Omega 2.0;C BX 1.6,Toyota Camry 3.0;C ZX 1.8;Kia Clarus 1.8;C 2CV;P 307 break 1.6;P Partner 1.8;C XM 3.0;C Xantia break 2.0;C C5 I break; C Xantia 1.8 16v;P 607 2.0 ; C6 2.7 ;O Insignia; C 5 III T; DS5 2.0, P508 RXH