Nakups Xsare vts

Začel/a BlindVTS, Februar 02, 2008, 10:19:03 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

sl1

Jaz imam 10 let staro mK1 1,4i break in sem zelo zadovoljen. Pokrije osnovne potrebe da prideš od A do B in da nimaš praktično nobenih stroškov vzdrževanja razen rednega servisa, ker vse kar vglavnem dela - kake malenkosti kar lahko sam popraviš so, ala prekinjene žičke v pregibu vrat in podobno.
Èe se voziš penzionistično po predpisih, je tudi mašinca dovolj zmogljiva - tudi precej natovorjen avto (Ikea Celovec) je prišel nazaj čez Ljubelj, tako da ni panike.
Poraba mesto+obvoznica je pod 7l/100km, tako da dizla se glede tega ne splača kupovati. Je pa res da je ne razganja od moči (po ravnem sicer šiba ene 160 pa mogoče še mal če je treba), tako da če jo misliš veliko natovarjati ali pa se večinoma voziti s 4 ljudmi v avtu, potem res kupi raje 1,6.
Jaz bom na rok enega leta verjetno zamenjal za Picasso-ja, zaradi družinskih potreb, drugače pa bi jo imel še kar naprej, ker je super. Poceni, nezahtevna in dobro služi. Pa še bolj udobno se pelješ kot večina ljudi na cesti.
Pri nakupu pa gledaš standard - če je suh motor, da ni majoneze pod pokrovčki za olje in hladilno, da ni bil kje orng zaleten, koliko ima res km - dokumentacija, pa zadnja kolesa baje lahko stojijo postrani če je zgonjena. Pa pelat se greš da vidiš a še skup stoji, ali so jo že čisto razsuli. Pa veliko sreče! :)

Gox

Pozdravljen @dejc,

če že gledaš za Xsaro MkI, bi ti predlagal kakšno letnika 99-00, ki je kar dobro opremljena in z motorjem 1.6i (89konjev).

Mislim, da je ta motor kar primeren za v Xsaro, pelje se zelo lepo, naša Xsara 1.6i Break, popije nekje 7-8L/100km, večinoma mestne in primestne vožnje. Zunaj na relacijah pa še manj.

Glede motorjev govorim za motorje v  Break variantah, samo v Xsari limuzina je potem lahko kvečjemu boljše, zaradi kaj manjše teže.

V Zx-u Break smo imeli 1.4i motor (75konjev), avto sicer gre povsod, pelje se solidno ... sem pa opažal da s 3 ali 4 osebami v avtu, hitro zmanjka kak konj...na avtocesti hitro brzina v klancu pade na 100km/h, če vztrajaš v 5 prestavi ... pa tudi prehitevanja moreš malo bolj preračunat, da bo varno.

V Xsari Break z motorjem 1.6i je vožnja dosti bolj "lahka". tudi naložena lepše pelje v klance, bolje vleče.

v glavnem kar sem vozil doma 1.4i motor in vozim zdaj tudi 1.6i ... bi reku, da zmaga 1.6i ... saj tudi 1.4i ni slaba mašina, vozi se čisto lepo in fino, samo včasih pa pride prav kak Nm navora več ... Pa 1.4i motor je bil tudi s porabo zelo blizu 1.6i.

Torej Xsara 1.6i, 4x Airbag in "avtomatska" klima :BigThumbs: Kaj še rabiš boljšega :-)

(Minusi MkI ... kot so že povedali, pazi na zadnji most, volan se zelo hitro znuca, tudi pri malo kilometrih, pokrovčki predalov na vratih se nekako "zavihajo")

Lp
Goran

gigo

Katerikoli motor od naštetih 1.4 (malce premalo moči), 1.6 (zadovoljiv z vseh pogledov) in 1.8 ( ga ni bolj uravnovešenega ampak malce žejnega) je odličen nakup. To so najboljši bencinski motorji. Vzdrževanje je poceni še posebno če kupuješ dele od konkurence in udobje je zadovoljivo.
http://shrani.si/files/mojvbtc.jpg[/img]]
Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way.   Christopher Hitchens

dejc

Hvala vsem za odgovore.

Malce sem ga res kiksnil ja. Mk1 je samo do letnika 2000. OK če rečemo, da je 1.4 55kW prešvoh. Sedaj vozim 1.4 50kW z nekje isto težo pa mi je povsem OK. Mogoče manjka kak konjiček v določenih primerih drugače pa vseen spodobno potegne. Pač kW primerno seveda.

Ker je bila tudi beseda o varnosti mi da misliti, da se potem raje ozrem za Mk2 in prebolim tistih nekaj žarnic na leto. Me pa zanima kako se obnese 1.6 16V 80kW pri porabi?

So pa vsekakor uporabne informacije, da sem pozoren na zadnji most. Ostale regularnosti kot so smetana na pokrovčku za dolivanje olja, olje v ekspanzijski posodi, masten motor ali menjalnik, nepravilnosti na karoseriji, .... pa so mi znana praksa.
Èe se mi pa zgodi, da prepiha kako tesnilo pa tud ni tak hudiman. Zaviham rokave, razdrem, zamenjam in sestavim nazaj skupaj. Na srečo mi mehanika ni tuja reč.

Vsekakor me je pritegnila tudi Xsara Picasso HDi samo cena sitnica ni ravno moja prijateljica. Mi pa dišijo tile enoprostorci različice, ker je neprimerno drugačno udobje v njih in prostora je na pretek.

No pri vsem skupaj pa je zanimiv tekmec Fabia 1.4 16V 77kW Elegance, ki je pocket rocket z vsemogočo opremo in porabo malce prek 6 na relaciji (mogoče še celo kaj manj, ko se spravim v igro s porabo). No edina minusa tega vozila sta meni osebno, da nima avtomatske klime in slaba zvočna izolacije za katero pa sem prebral, da je pri Xantiji vrhunska.

Je pač tko, da pogledam tudi na porabo, ker mi ni ravno za plačevati za gorivo po nepotrebnem, če se z nekaj manj kW ravno tako lahko peljem povsem udobno in spodobno.

dvorjan

Jah, pri 1.6 8v bo poraba med 6,5 in 8,5, odvisno od voznje. Pri 1.6 16v bo prav tako 6,5-9 ... Ce bi gledal se za 1.8 16v bi se tudi bistveno dinamicneje lahko vozil za 6,5-9 litrov, samo potem te ze zavarovanje tepe, ker pades v razred z 81 kW. Je pa 1.8 16v dalec najboljsi bencinar v tem avtomobilu (sem ga imel tudi sam), z dolgoletno povprecno porabo 7,5 litra od nadpovprecno hitri voznji, ki je bila kombinacija mestne (cez teden) in relacij + AC (cez vikend).
The difference between ordinary and extraordinary is that little extra!

Klamzi

Nakup Xsare mk1 je dobra odločitev, ampak mislim da je 1.4 motor nekoliko premalo močan (pozna se sploh če vklopiš klimo), ampak če voziš po omejitvah in voziš res umirjeno, je čist OK. Èe pa imaš možnost vzemi močnejšega, saj je razlika v porabi majhna. Vzdrževanje Xsare je relativno enostavno in poceni glede na konkurenco. Ima pa avto svoje znane "napake", ki so bile že v zgornjih postih omenjene.

branek123

a se izplača nabavit tole...glede kilometrine mislim

http://www.*********/_AVTO/ad.asp?ID=3291245&show=1

oz. tale http://www.*********/_AVTO/ad.asp?ID=3135977&show=1

aja, pa kako je z mostom pri breakih, pri limuzinski varijanti so bli kr problematični...:argue1:
sem imel še pred 2 mesecema xsaro 1.6 l.99, odlična zadeva, most pa...

lp:BigThumbs:

branek123

hdi motor pa naj bi bil v redu...:emot112:

garac

most je povsod enako problematičen, ampak saj se ga da popravit, najslabša varianta je po moje drugega starega gor dajat, saj je pomoje le vprašanje časa, kdaj bo enak, kot obstoječi, torej hin
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

branek123

...ona s večjo kilometrino je že šla...:argue1:

...tale tudi ni švoh...pozna kdo?

http://www.*********/_AVTO/ad.asp?ID=3358984&show=1

branek123

Verjetno se bom odločil za to...ampak ta prekleti sneg, hehe

http://www.*********/_AVTO/ad.asp?ID=3357430&show=1

vredu letnik, 1. lastnik, sicer malo več km, vožen na relacijo...potrebno bo naredit veliki servis...me zanima cena servisa, če slučajno kdo ve, info doborodšle :Red-Wink:

hvala za odgovore

psihopat100posto

ja cena bo odvisna od tega kje in kdo ti bo delal velik servis, cenovno nekje med 300 in 500 evri, spet odvisno kaj bo treba še dodatno zamenjati.
lp

P.S.æe te slučajno zanima super Xantia 1.816v, 127000km, l.2000, opravljen velik servis pa se oglasi in pridi pogledat v MS, boš prišel poceni in dobro skozi! hehe

sl1

Ne vem koliko pride servis, vem pa da pride nov alternator original 230€, nov štarter pa 115€. Oboje sem na svoji Xsari (break '99 167.000km) menjal v zadnjih par mesecih.
Z mostom zaenkrat še nimam problemov, pa tudi upam, da bo sedaj nekaj časa mir.
Dober nakup ti želim! :)

BostjanP

Pred leti sem vozil Xsaro Coupe,l.99, in bil zelo zadovoljen z avtom. Razmišljam o nakupu, rabljene, Xsare karavan oblike. Rabim prostor za prevoz jadralne opreme, pa tudi za kdaj prespat na kakšnem spotu. Prosim za nasvet, kateri tip Xsare se mi priporoča? Nisem divjak, vozim preudarno in z glavo brez težke noge, ciljam pa na malo več moči, oz. navora, benc. motor 1.6 ali pa diesel. Ve kdo, kako je z dizli pri Mk1 Xsari? Prioriteta: 1.lastnik in čimmanj km, redno vzdrževan avto in po možnosti menjani jermeni/španer, ok glava motorja/klima. Nakup predviden konec Junija 2010, nekje okoli 3K€?
Prosim za nasvete.

Hvala

mato

Xsara 1,6 65 kw je zelo dober in trpežen pa seveda preizkušen motor. 2,0 hdi je pa tud zelo dober saj ta 65 kw. No saj jest sem zelo zadovoljen. Pa naj še drugi povejo svoje mnenje.