Motorček 602

Začel/a dyane, December 15, 2013, 08:39:44 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

dyane

Ja predlanskega imam doma,ampak lanskega oktobrskega pa nisem zasledil,da bi bil kje objavljen.
[SIGPIC][/SIGPIC]

sušo

Ce mi zaupas svoj naslov ti ga posljem na tlacenki. Bil je pa tudi nekje en torrent. Bo vedu gigo.

dyane

[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Danes me je spet dobil gospod dugicajt, pa sem šel šraufat hehehe.

Šraufam tisti katastrofo od motorja, saj se spomnite od zadnjič,ko je sama rja vun tekla hehe.

Gre za nizko proračunski motor, materialni stroški manj od 50 eur, nekaj so tesnila, nekaj strugar, naprej pa jih ni.

Danes vsi bolj ali manj delajo iz novih delov, če ne kar novi seti batov in cilindrov , pa vsaj novi obročki, ventili idt.

Ampak so materialni stroški obnove motorja potem zelo visoki in ob kakšni gredi presegajo krepko čez 500 eur...za dobrih 1000 pa so na voljo obnovljeni pri raznih dilerjih..

Ker pa nekaterih gnar v žepo ne tiši, se da motor tudi obnoviti za zelo mali denar.

Glave:

tako kot zadnjič, dobro očistit, pregledati navoje, sedišča in vodila, če je vse ok, se dobre stare ventile da pobrusiti, brušenje vseh 4 je cca 10e, mora pa imet pred brušenjem dovolj "mesa". S tem dobimo orginalni ventil, z funkcijo novega, le da je ta stari zagotovo bolj vzdržljiv. Pobrusimo sedišča, preverimo tesnenje ventilov, montiramo teflone in klackali in so pripravljene za montažo.

Pred montažo namestimo fedrce za gumi očala, jih močno potisnemo po paličici, tako,da se zaskočije in je viden rob vodil odmikačev ventilov.

Pred tem dobro razmastimo sedišče gumi očal in sama očala, namažemo z tesnilcem(ne na predebelo), vsatvimo odmikače ventilov(palčke), ki si jih pred tem označimo kam kateri paše.

Ko montiramo glavo, je treba na klackalicah odtegniti vijake za nastavljanje ventilov, pazljivo da odmikače v odprtino in kasneje sledijo vodila z očali.

Pripravite si matice za glave in ko vsatvite glavo na cilindre spodnji del,kjer so očala, glavo rahlo dvignite, tako se bo glava vlegla in bodo vijaki pogledali ven skozi odprtine. na rahlo privite matice, če imate moment ključ najprej na 10nm, kasneje na 23-25nm. Èe ga nimate, potem delajte z občutkom.
Nikar ne nasedajte,da se glave lahko zategujejo z 4 kilami, pa tudi 5...ker bodo potem šli vijaki v maloro in bodo posledično sami problemi.

Maksimalno jih lahko zategnete cca2,8kg in nič več.

Pazljivi bodite tudi pri vijaku oljne lajtunge, odvečne podložke odstranite, montirajte nove oz. stare,ki ste jih prej segreli do točke,da zažarijo in jih hitro ohladili, tako je baker spet mehek.

Pri montaži zategujte pazljivo in nežno, ker se navoj v glavi rad obrne in potem nastanejo problemi. Sam imam na zalogi vijake za takšne primere, so malenkost daljši,saj odzadaj še ostane nekaj navoja. Èe še pa ti grejo v maloro, pa še imam takšne vijake M8.

Obročki, bati in cilindri.

Vse staro...Cilidnre sem nekak skupaj nakrampal, niso najboljši so pa uporabni.
Dal sem jih obdelat na ročno honalo, in pobrat rob, po obdelavi je ovalnost cilindrov cca 5 stotin mm. uporabni so do tja 12 stotine. manj ko je boljše je.

Bati so dobri,ne odlični, ampak trenutno najboljši. Zgornji rob je dober in kompresiski obroček nima ob straneh večje zračnost od 0,10mm, kar je dobro, skozi gre tja do 0,15mm, kar je več ni več uporabno.

Obročki, stari dober rabljen orginal, solidni.
Oljni je itak za te motore zakon in se vsi ti novi iz 3 delov lahko skrijejo...na primer, če daš novega v cilinder kar pade skozi, ta orginalnega, pa v cilinder sploh dobit ne moreš heheh. Uporabni so če imajo vsaj 3,2-3,3mm od spodnjega donzgornjega roba, skozzi gre tudi 3,1, če je sila...,

Kompresijski in posnemalni pa takole. Orginal v novem cilindru nihajo od proizvajlca do proizvajalca.

PC 0,3mm ali 0,25mm odvisno od modela, videl tudi 0,2, spet odvisno ali stari ali novi model. Velja za vse
SM 0,2mm
Bretile (vsaj tiste ki imam jaz doma) 0,35
Mahle (izgledajo kozt orginal) 0,35
Goetze 0,5mm
Argentina 0,5mm
itd....
Èe ima stari orginal v starem cilindru 0,4mm ali 0,5mm je uporaben

Posnemalni

PC 0,25mm ali manj
Sm 0,25mm
Mahle 0,25mm
Bretile ne vem cca 0,3mm ali 0,35mm ali manj
Gotze 0,5
Argentina0,5

Èe ima vaš stari posnemalni 0,5mm lufta, ga komot montirate...govorim seveda v starem cilindru

Obročki so prva izbira Perfect Circle, Mahle, ostali so vsi uporabni, razen Argentine

Zamenjal sem še semeringe, montiral očiščen oljni hladilnik.

Na slikah se lepo vidi v katero smer morajo gledati bati ob montaži.

Toliko za enkrat
[SIGPIC][/SIGPIC]

Zeko124

Vrhunsko stari =). Mala malca, proti temu kar te čaka še ta mesec... od mene... heheheh ;)
"In tistega lepega popoldneva sem si prisegel, da bo Ami moj prvi avto"...Citroën :BigThumbs:!!

www.keramika-genorio.si

dyane

Citat od: Zeko124;174273Vrhunsko stari =). Mala malca, proti temu kar te čaka še ta mesec... od mene... heheheh ;)

heheheheh...motorji so rutina.....to kar me pa čaka pa iziv heheh
[SIGPIC][/SIGPIC]

dyane

Danes sem sestavil še glave in jih montiral na motor.
Na slikah se vidi obdelava klackalice,ki jih pred montažo skrbno izberem,tiste z najmanj obrabe jih z vodobrusnim papirjem na rahlo pobrusim na vseh naležnih površinah,kot sem zadnjič povedal obrnem sornik in izberem podlozke z največ mesa.

Lepo se vidijo montirana gumi očala...ki jih pred montažo stisnem na vodilo,razmastim in namazem z tesnilcem. Stare bakrene podložke segrejem ,da se razžarijo in vse skupaj montiram na cilinder...vidi se kje je treba glavo rahlo dvigniti,da se vleže. Privijemo vijake in oljno lajtungu.

Toliko za danes...aja pri montaži je treba obrniti gredo takole,da so ventili sproščeni.
[SIGPIC][/SIGPIC]

gule

Res občudujem, tiste, ki motorje šraufajo in jim kapo dam dol. Jaz bi takoj drugega noter stišal...:BigThumbs:

A klackalica se drugače reče dročnik? :Hammer3:

garac

ne, dročnik je dročnik, povsem drugače izgleda
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

krka964

Moram reči Dyane, da imaš res pravi pedagoški pristop. Moje motoroznanstvo seže do zamenjave motorja, seveda ob dejstvu, da kakšen korak , khm, tudi ponavljamo, ampak takale navodila pa te opogumijo do te mere, da bi se tudi sam lotil kakšnega manjšega posega. Smo bolj vizualni tipi, kenede.
Ker si omenil "očala" sem se spomnil, da mi verjetno na tem mestu rahlo pušča olje, samo dosedaj si nisem upal razdirati. Hrupen motor je pa itak postal moj zaščitni znak...
Skratka, mnogo dobra rubrika, se samo bojim, da bo laptop malce zašmiran, ko bomo online reševali probleme. Èestitke!!

dyane

Gule na sliki kjer vidiš blok motorja vidiš pod  veliko luknjo,kjer gre cilinder noter,odspodaj  dve mali luknji,kjer gredo gumi očala...in tam so noter drocniki...ki premikajo palčke,le te pa klackalice...pri novejših avtih,drocniki  včasih kar direkt premikajo klackalice.

Krka,ja hvala...saj ravno zaradi tega pa sem vse objavil...po drugi strani..pa mi je šlo na živce,ker je večina  mojstrov  tako skrivnostnih..in ko sem jih v preteklosti kaj vprašal so.vsi rekli...pripeli pa bom zrihto ...no nakar sem prvi motor si v sili naredil sam...to več kot 10let nazaj...pa sem se nekaj naučil...tudi na napakah...ko je po 15000 km vse obrocke polomomlo hehhehe.

Potem sm pa hodil do starih mojstrov,večina je že pokojnih...pa je vsak nekaj povedal....in desetine različnih teorij...no na koncu po kakšnih 3-5generalka sem skuzo v čem je finta....saj iz novih delov nov motor ni problem narediti...umetnost jih je iz starih hehhe.

Krka..pač je čas ,da vtrgas motor na razen...pol pa že bomo nekah skupaj rešili težave ...ane.

Glede na to da praviš ,da je glasen,bi jaz mogoče blok menjal...kakšnega dobrega dijaninega....bi moral slišati kaj se ti v strojnici dogaja hehhe..

Pri očalah je pa takole...če malo toči  ni frke ...če pa ti pušča luže,pa je treba rešit zadevo.
[SIGPIC][/SIGPIC]

Čojko

Jaz bi prej rekel, da je taka tema prej dobra reklama za očitno dobrega mojstra, kot razkritje skrivnosti. Kar tako naprej. Samo pretiravati ne smeš.

amipick

Kaj nalivek olja tudi obnoviš/menjaš.Ker če menjaš vsa tesnila in pustiš star prepuščan nalivek,ne bo dolgo časa držal olja v sebi.
Lepo delo,vsaka čast!
Krka-Glede ropota v motorju,pa bi prej stavil na puše sornika bata.Te se najprej "zmatrajo" in ker dobi zračnost začne ropotat.Največ se sliši,ko daš malo po gasu.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

dami

Predvidevam, da gre v primeru puše sornika tudi za ropot, ki je močnejši iz enega cilindra, torej ropot bolj z leve ali pa desne, kjer je pač večja zračnost?
Glede nalivka se strinjam, tega je potrebno nujno preveriti.

jumper1

Citat od: dyane;174556Gule na sliki kjer vidiš blok motorja vidiš pod  veliko luknjo,kjer gre cilinder noter,odspodaj  dve mali luknji,kjer gredo gumi očala...in tam so noter drocniki...ki premikajo palčke,le te pa klackalice...pri novejših avtih,drocniki  včasih kar direkt premikajo klackalice.

pri novejših avtomobilih dročniki direkt pritiskajo na ventile,tu ni klackalic je med odmično gredjo in ventilom le dročnik ,če pa ima avto klackalice potem pa je ena stran klackalice nataknjena na dročnik druga pa sloni na ventilu vmes pa je odmična gred dročnik pa s pomočjo pritiska olja odpravlja zračnost ventilov,zato pa se reče hidravlični dročnik.